Bra att veta om ägg

Historik och symbolik

Ägg som livsmedel antas vara lika gammalt som mänskligheten och har alltid betraktats som en symbol för livet och fruktbarheten. De symboliserar också de fyra elementen.

Skalet är jorden, hinnan under skalet luften, vitan vattnet och gulan elden.

Seden att äta påskägg härstammar troligen från de hedniska offerfesterna. I början på våren firade man naturens pånyttfödelse genom att offra och äta ägg. Det gav styrka och skyddade mot sjukdomar och trolldom.

Ägg var förbjuden mat inom den katolska kyrkan under fastetiden, men när påsken och våren inföll ordnade man fester med ägg.

Påskägg fyllda med godis förekommer nästan bara i Sverige!!!

food-316412_640

Innehåll

Ägg är fulla med nyttigheter. Den enda vitamin som inte finns i ägg är vitamin C. För övrigt finns

Protein som bygger upp muskler.
Järn som är viktigt för blodets förmåga att transportera syre.

Vitaminer
A är bra för synen, växten och kroppens försvar mot infektioner och sjukdomar.
D och kalcium som bygger upp skelettet, tänderna.
B12 ( riboflavin) håller hyn fräsch och bidrar till kroppens immunförsvar. Och ger energi.

Ägg innehåller ca 80 kcal ( 340 kJ). Dessutom innehåller äggvitan vitamin E, selen och zink.

ägga
Av woodley wonderworks – (semi) free range chickens, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4272951

Välja ägg

Det är bra att ha koll på hur gammalt ägget är innan man tillagar det. De färskaste är inte alltid de bästa.

 • Det butiksköpta ägget kläcktes 28 dagar från bäst-före-datum.
 • Ett annat gammalt knep för att lista ut åldern på ett ägg i kylskåpet är att lägga det i vatten. Ligger det ner är det färskt. Ställer det sig är minst en vecka gammalt. Om det flyter – no no. Ett dåligt ägg luktar och smakar mycket illa.
 • Ägg har alltid samma mängd äggskal oavsett storlek. De största äggen har alltså tunnare skal.
 • Små ägg väger 43-53 gram, medelstora 53-63 gram (vanligast), stora 63-73 gram och jättestora över 73 gram.
 • Ägg man kokar bör vara en vecka eller två gamla från bäst-före-datum.

Hållbarhet

Ett butiksköpt ägg håller i minst 2 månader om man förvara det i kartongen och i kylskåp. I rumstemperatur håller det betydligt kortare tid.

Hela kokta ägg håller en vecka i kylskåp. Bra att ha till en sallad eller lägga på en macka.

För att vara säker på färskheten hos ett ägg kan man också knäcka ägget i en skål innan man använder det till tillagning. Om det ser normalt ut och inte luktar illa är det OK.

ägga1

Tillagning

Koka

Ägg ska bara sjuda. Är vattnets temperatur över kokpunkten kommer vitan att få en gummiaktig konsistens.

De färskaste är svårare att skala eftersom de har segare hinnor.

Om man spolar ägget i kallt vatten 1-2 min när det är färdigkokt avstannar kokningen. Kallvattnet får hinnan att lossna lättare från skalet.

Större ägg kräver längre koktid än mindre.

Kylskåpskalla ägg kräver mer koktid än rumsvarma ägg.

Koktider för ägg

Rinnig gula = löskokt = 3 min
Krämig gula = medium = 4 – 5 min
Fast gula = hårdkokt = 6 – 7 min

Att koka ägg lär vara den absolut enklaste formen av matlagning.

Saker som ändå kan gå fel:

Ägget spricker

Ett kylskåpskallt ägg som man lägger i för varmt eller kokande vatten. Låt ägget få rumstemperatur, spola det i lite varmt vatten eller lägg det i en kastrull innan du börjar värma vattnet. Lägg det ej i kokande vatten.

Det finns knep som minskar risken att det spricker. Picka ett litet hål med en nål på den trubbiga ändan så att luften pyser ut från äggets luftblåsa (som finns på den trubbiga sidan).

Äggvitan blir gummiaktig

Vattentemperaturen har varit för hög. Ägg skall bara sjuda inte stormkoka.

Äggvitan blir grön

Ägget har kokat för länge och/eller för hårt. Koaguleringen av gulan har gått för långt.

boiled-eggs-1135746_640

Steka

 • Låt stekpannan och fettet hinna bli varmt innan du lägger ägget i pannan.
 • Knäck skalet mot en bänk för att undvika skalflis i pannan.
 • Låt ägget steka en bra stund innan du börjar använda stekspaden på det.
fried-3065319_640a

Tillaga desserter, såser, mousser eller baka

Använd så färska ägg som möjligt till desserter, såser och mousser för att utnyttja äggets bindande egenskaper. De bör ha rumstemperatur. Anledningen är att ägg binder dubbelt så mycket vätska som sin egen volym. I äggulan finns lecitin som fungerar som ett naturligt emulgeringsmedel, som hjälper vätskor att gå ihop.

I recept utgår man från medelstora (märkta M) ägg. Ett proffs väger gulor och vitor.

Pensla bröd och bullar med ett vispat ägg med lite vatten för att få vackrare yta och mörkare färg.

Spara och använd äggvitorna i kylskåpet till maränger.

Här kan du läsa om Livsmedelsverkets förklaring till hur äggförpackningen skall vara märkt.

egg-4026167_640a

 

28 thoughts on “Bra att veta om ägg

 1. Tack för all den här infon om ägg! Jag älskar ägg och äter tre fyra om dagen. Ibland stekta och ibland kokta. I sallader och på mackor. Alltid lika gott. Jag föredrar vändstekta och medium kokta!
  Ha en fin kväll!

  1. Yes vändstekta och mediumkokta gillar jag också bäst. Ägg går att använda till så mycket. En äggmacka t ex är jättegott och mättande.

 2. Oj, det var mycket om ägg. Bara en undran om nyttigheterna i ägget. Består de efter tillagningen? Eller ska vi göra som urmänniskan – ta dem råa 😉
  Som barn fanns det aldrig godis hemma men ibland fick vi äggröra på gulan och socker – väl ihopvispat. Högtidsstunder där vartenda uns skrapades ur koppen. Tungan nådde inte ner men då blev det lite lite vatten och dracks njutningslystet men med stor saknad att det försvann så fort.
  😀

  1. den där äggröran du nämner, vispat egg och socker, det kallade vi “hobbelbobbel” 🙂 man kunde också tillsätta några droppar citronsaft om man ville ha syrligare smak

  2. Enligt expertisen består nyttigheterna i ägg efter tillagning. Har också minnen av äggula och sockersmet från barndomen.

  1. Tack Anki. Ägg är som sagt både gott och nyttigt. Alltid bra att ta till, när man inte vet vad man skall hitta på. Kramar till er bägge.

 3. Det finns mycket gott man kan göra av ägg och vändstekt ägg med fransk senap är ett måste på mackorna i matsäcken på våra vandringar. En annan måste-tradition är att måla ägg med lökskal till påsken. Man blöter äggen och täcker dem med torra lökskal, röda och/eller gula, och lindar in dem i folie eller hushållspapper för att hålla skalen på plats medan de kokas. Detta ger vackert marmorerade ägg, lite som batikmönster, i rött eller brunt och lite vitt där skalen inte täckt. Vill man göra det enklare för sig kan man lägga lökskalen direkt i kokvattnet, vilket ger en mer jämn färg.

  1. Vilka fina tips! Vändstekt med fransk senap har jag aldrig ens hört talas om. Det måste prövas! Har alltid undrat hur man får fram de vackert marmorerade äggskalen, men nu vet jag. Tack!

 4. Vilket bra inlägg Eva! Precis så är det. Har född upp rashöns i nästan 20 år och var kassör i Göteborgortens rasfjäderfäförening. Påskägg fyllda med godis finns även i Tyskland.

  1. Då är ju du den verkliga experten! Kan tänka mig att det är ganska roligt att föda upp höns, men arbetskrävande förstås. Aha, så påskägg med godis finns i Tyskland också. Uppgiften fick jag från branschorganisationen (om ägg).

   1. Mycket jobb och jag hade en äggkläckningsmaskin också. Då blev jag ju hönsmamma ett tag 😀 Jobbet för föreningen var väldigt krävande också. Kassören tillhör styrelsen. Alla möten, utställningar och försäljningsdagar och…och…och… men roligt var det.

 5. Jätte informativt (såsom dina inlägg ofta är) 🙂 tack för det. Det du nämner om att sticka ett litet hål i den trubbiga/tjocka ändan av ägget, det gör man ju också då man kokar i äggkokare (åtminstone den vi har). Men jag tycker de kokta äggen inte håller lika bra då som de som inte får ett hål i sig. Såsom du nämner, näsan märker oftast om maten är ätbar eller inte, även om bf datumet har passerat….

  1. Tack så mycket Midsommarros! Har ingen äggkokare tyvärr. När du beskriver det kan jag mycket väl förstå att äggen inte håller lika länge då man stuckit hål i dem..

   1. Inte hade jag heller äggkokare förrän nyss då gubben kom hem med en. Oj, nu blir jag serverad kokt ägg till frukost tänkte jag…men tji fick jag, det är nog nästan bara jag som använder manikeln o avböjde förslaget att skaffa en till Smultronstället (landet)….🙄

 6. Här ska du få en rungande applåd av mig! Hoppas den hörs hela vägen från Täby till Ekerö. Det var mycket jag inte visste om är kan jag säga, allt från de fyra elementen till nyttigheterna. Det enda jag visste och som jag kom ihåg från Jamie Olivers tv-program var hur man ser att ett ägg är dåligt. Hur intressant läsning som helst.
  När jag var liten hade vi en hönsgård. Så varje morgon serverade min mamma färska, löskokta ägg. Minns smaken än idag. Och den går då verkligen inte att jämföra med äggen jag köper hos den lokala ICA. Dessutom var äggulan gul, nästan orange vilket den sällan är här i ägg som är minst en vecka gammal.
  Konstigt egentligen att äggen i mataffärer aldrig står i kylen. Vi förvarar alltid äggen i kylskåpet.

  PS. Blogspot verkar ha blivit din och WPs kompis;-) Tack för dina kommentarer:-) DS.

  1. Tack så hemskt mycket Beate! Både för feed backen på inlägget och uppmärksamheten på kommentarerna. Jo jag tyckte faktiskt att det var något som surrade i luften så det hördes ända hit. Festligt att ni hade en hönsgård. Det måste ha varit jättekul. Kan inte jämföra på samma sätt men jag tror säkert äggen smakade annorlunda och bättre förr. Har inte tänkt på det tidigare, men varför förvaras inte ägg i kyl i affärerna!?

 7. Franska Fikon

  Oj så mycket rolig och matnyttig info! Det var mycket jag inte visste… fast jag äter ägg varje morgon ;). Här i Skåne där jag bor köper vi ägg hos en hönsuppfödare i närheten, billigare än i matbutiken. Bilresan får man se på som en utflykt. Ha det bra!

 8. Trevlig läsning om ägg.
  Visst inte det där med skalet, samma vikt oberoende av storlek. Gillar kuriosa.
  Här i Wales ligger äggen aldrig i kylskåp när man köper dem , utan i rumstemperatur. Har heller inte sett att man lägger dem i kylskåp i hemmen. Olika.
  Har idag skrivit lite om olika traditioner med ägg i Wales.
  Pasg hapus!Glad påsk!

 9. Så mycket bra information om ägg! Ja, ägg är väl klart det bästa livsmedlet vi har. Nyttigt och mycket användbart på olika sätt. Äter minst två ägg om dagen. Kokta ägg med lös gula till frukost, stekta ägg till utflyktsmackorna, omelett till lunch eller någon välfylld sådan till middag! Ja, ägg skulle vara svårt att avstå ifrån.
  Passar på att önska dig en Glad och solig påsk!
  Kram Gunilla

  1. Tack Nilla. Javisst är det gott, matigt och nyttigt med ägg. En riktigt glad och solig påsk till dig också. Kram

 10. Som alltid matnyttig information. Det där med koktemperatur ska jag bli bättre på. Visste inte att de bara ska sjuda…. :O
  Tack Eva för ett kul inlägg! 🙂

 11. Pingback: På gång just nu - den 14 april 2022 - Seniorvinklat

 12. Pingback: Om några hönsraser - Seniorvinklat

Kommentera