På gång just nu – den 25 maj 2019

Invasion av ludd i Stockholmsregionen
Sedan ett par dagar har atmosfären i och kring Stockholm varit full av små gråvita, kringflygande och kletiga tussar. De påminner om de som maskrosorna släpper, men är mindre och fler. Som ett irriterande “snöfall” har de lagt sig i drivor. De har trängt in i varje vrå och i näsa och mun. Folk har gått omkring och fäktat med armarna för att de inte skulle fastna på kläder och i hår.

Enligt expertisen är det sälg och asp som har släppt mycket pollen i år, vilket bidrar till att det bildas frön. När fröna mognar släpper luddet.

Jättekul tyckte somliga ungdomar som tände eld på de lättantändliga drivorna som låg på marken och förorsakade därigenom mängder av markbränder i området.

Regnet som kom var därför välkommet på många sätt. Dessvärre har det – luddet – återkommit.

Sommaren är shortsens tid

I stället för att lägga ner tid, ork och pengar på ett par nya shorts klippte jag av ett par gamla brallor. Vips så hade jag ett par nya sköna “ingådda” shorts. Inte för att visa mig offentligt i, men i alla fall för hemmabruk.

Tog ett mått från nederkanten. La till för sömsmån och klippte av. Aktade mig för att ta för mycket. Längden måste ändå vara anständig!

Sommarhandarbete
Letar efter garn till en sommarponcho. Vill ha en lättburen tunn poncho att hänga över T-shirtar och toppar som sett sina bästa dagar, men ändå är sååå sköna. Dessutom har jag kommit på att det är ett utmärkt sätt att dölja diafragma och mage:)

Letar man efter snygga handarbeten har Svensk hemslöjd mycket att välja på.

Sommaren kräver fräscha fötter
Hög tid att se över sina fötter – på salong eller i hemmaspat. Synliga tår och hälar måste hållas snygga i sandaler – om man inte vill dölja dem i sockor förstås.

Det kostar en del att göra det på salong, men det blir grundligare utfört och håller längre. Här är mitt recept på ett skönt, billigt och enkelt fotbad.

Till sommarens husapotek
Hydrocortison-salva mot kliande myggbett och lindriga eksem.

Xylocain.salva som lokalbedövar och lindrar smärta, men inte stör läkningen. Rekommenderas mot insektsbett, sår- och brännskador eller vid anala besvär.

Det blir mycket om Stockholm denna gång. OK?

Stockholm i mitt hjärta
Några stockholmsbloggar jag gärna följer för de är så fina.
Storstadsnatur
Med underbara foton på djur och natur i Stockholm.

Stockholms gröna rum
Slottsträdgårdsmästaren Hasse Westers blogg.

Mattips
När jag ändå är inne på stockholmsstuket vill jag passa på att rekommendera denna lilla enkla och goda rätt.

Ett par stockholmare med potatissallad av färskpotatis med vinägrettsås är en enkel och god liten rätt.

Stockholmdirekt
Jag kör på med stockholmstemat lite till. Appen Stockholmdirekt upplyser om allt som händer i stan. Annonser förstås, men i övrigt mycket informativ och uppdaterad.

TV-tips
Här kan ni själva  läsa om nya TV-seriestarter som är på g – i stället för att få det filtrerat efter min smak. Vet inte vem som ligger bakom den, men den verkar väl uppdaterad. Har skrivit och frågat när nästa säsong av Shetland (som inte finns med i förteckningen) skall visas, men inte fått något svar.

Får jag så bara visa en bild jag lånat på webben som visar vem som härskar på fågelbordet. Det trodde ni inte va?


29 thoughts on “På gång just nu – den 25 maj 2019

 1. Luddigt har det varit lite här och var. Grannen trodde att de behövde köpa nya duntäcken eftersom de läckte. Ett oskick detta med att tända på, otroligt oförståndigt.

  Så bra med tips om fotbad och salva, tack för det! För lindring av kliande bett finns också ett slags penna på apoteken, Afterbite.

  Det verkar gå häftigt till i fågelvärlden – också.

  1. Luddet har tydligen drabbat flera delar av landet. I media här framställs det som om det bara var i Stockholmstrakten . Typiskt stockholmsmedia!!!
   Tack för tipset om Afterbite-pennan (fyndigt namn). Den verkar man ju kunna ha i fickan och det är ju praktiskt.
   Ha ha det där med duntäckena var roligt.

   1. Kom på att maken äter Clarityn hela myggsäsongen eftersom han är så känslig för myggbett. Ja, visst var det dråpligt med duntäckena, hon blev jätteglad när hon kom på det när vi stod och pratade över staketet.

 2. Här har det också “snöat” ordentligt och varit riktigt vitt överallt. Kan inte förstå hur dumma folk kan vara som sätter eld på dunet! Förstår de verkligen inte hur korkat och farligt det är? Man slutar aldrig att förundras!
  Och som vanligt så är dessa inlägg fulla av trevliga och bra tips och kul läsning! Tack än en gång för de här inläggen!

  1. Jasså det har snöat hos er också. Visst har det varit lite jobbigt! Nä just bränder har vi väl blivit varnade för så det räcker, men tydligen inte.
   Fantastisk resa ni gjorde i USA!
   Tack för fin feed back! Ha det så bra i helgen!

 3. Jodå, luddigt har det varit här också. Eller rättare sagt är, då vi inte dammsugit lägenheten än. Luddet som också kallas för Guds naveludd sitter till och med mellan ryggen och sätet på skinnsoffan. Yuck! Men efter regnet har det försvunnit här i alla fall. Nu är det bara den gula geggan kvar…

  Sällan att jag får myggbett, men min man drabbas oftare. Vi har köpt AfterBite (på apoteket), som gör att kliandet försvinner. Suveränt!

  Gillar lokaltidningarna som Direktpress ger ut. Vi har vår egen utgåva TäbyDirekt. Den står sig mycket väl mot konkurrenten Mitti tycker jag, även om TäbyDirekt är tunnare med färre sidor.

  I listan om nya serier fastnar jag för Grantchester, Luther och A Handmaid’s tale, men var är Shetland??????

  1. Den där Afterbite har jag missat. Måste införskaffas.
   Vi har också egen utgåva av Ekerödirekt. Men det händer aldrig något intressant här därför föredrag jag hela stockholmsdelen.
   Jag undrar också över Shetland. Vid det här laget borde de har köpt in den.

 4. Som alltid en hel massa bra tips att ta till sig. Tack för det Eva! 🙂 Aspludd här också, men inte i såna mängder som jag sett på tv – kanske finns här fler hanträd än honor 🙂
  Ha en bra söndag!

 5. Ja aspludd har man haft överallt. Förra lördagen körde vi runt i Sörmland och där såg marken snötäckt ut. Så inte bara Stockholm var drabbat.
  Fotvård är klokt inför sommaren. Numera går jag alltid till salong, bättre och hållbarare. Nästa gång blir på tisdag. Ska bli spännande att se hur det går med mitt brutna ben…. 😀
  Tack för ett trevligt och informativt inlägg! Man lär sig alltid något nytt av dina På gång! 🙂

 6. Här blev det också en hel del ludd men tack och lov fanns ingen som tände på. Regnet fixade sedan resten. Har aldrig sett något liknande.
  Många bra tips igen som vanligt! Tack för det och ha en trevlig ny vecka!

  1. Tack så mycket Kristallina! Nu verkar det mesta av luddet blåst och regnat bort tack och lov. Hoppas du också får en fin vecka.

 7. Tack för alla bra tips. Har lagt in Seriestarter bland mina favoriter. Jag är mest förb-d över att man inte kan komma till skott med The Crown del 3. Jag tror att det gått två år nu, sedan säsong 2 sändes.

  1. Tack Birgitta! Det har du rätt i. Den hade jag nästan glömt. Vad kan det bero på? Den var ju enormt populär.

   1. Jag vet inte varför, men det är väl ett sätt att hålla kvar dem, som abonnerar på Netflix.
    Förresten är det rätt märkligt att jag inte sett någon kommentar eller diskussion kring Svt:s enorma serie Hemma igen, inte ens i DN. Någon enstaka kommentar på Facebook, det är allt. Den är rätt kontroversiell. Jag följer den på play och kommer att kommentera den på min blogg, då jag tittat färdigt. 6 säsonger!

   2. Håller helt med. Har tittat på några avsnitt, men blev lite avskräckt över alla säsonger. Märkligt att ingen kommenterar den, eftersom den är så stor. Det skall bli mycket intressant att läsa ditt inlägg om den. Det inlägget borde kunna bli en “viral” eftersom det finns så litet skrivet om den trots att den är så populär. Kanske borde jag börja titta på den igen!

 8. Ja, det är det som är frågan. Är den populär eller ej? Kanske det är fler än jag som sitter och kämpar sig igenom den och inte vill säga något förrän de sett alla säsongerna. Om du vill återuppta tittandet, så får du snabba på. Säsong 1 ligger bara kvar till 17 juni. De andra säsongerna ligger kvar längre, så jag räknar med att jag har att göra hela sommaren.

   1. Jag såg det, men det finns som sagt flera säsonger. Har du tittat på Home fires? Den är jättebra tycker jag.

 9. Kerstin Dahlqvist

  Hej!
  De tygkassar du syr själv säljer du några av dem. Jag har tre tygkassar som bibliotek och boklådor säljer men de är tunna och sladdriga. Jag har fått intrycket av fotografierna av dem att de är tjocka och stadiga.
  Ifall de är till salu kan du kontakta mig.
  Tack.
  M V H
  Kerstin

  1. Hej Kerstin!
   Tack för ditt intresse för kassarna! Jag håller på och letar efter dem. Möjligen har jag en kvar, men hittar den inte just nu. Återkommer!/Eva

 10. Vad konstigt med den där “ludden”, måste var svårt för många allergiker.
  Jag har också precis klippt av ett par byxor och fått ett par shorts, men vad ska jag med dem till i det här vädret, kallt för årstiden här i Wales. men bättre tider kommer väl.
  Ha det bra!

  1. Inget shortsväder här heller! Ludden har äntligen blåst bort. Nu gäller det att dammsuga bort den inomhus också. Må gott!

Kommentera