Ladda upp till påsken

Ladda upp till påsken med mat, dryck, påskkrim samt blommor och pynt.

Påsken var förr en tid för tystnad, stillhet och kontemplation. Numera associerar väl de flesta påsken med långledigt, god mat och dryck, ägg och godis.

Själv har jag aldrig varit förtjust i påsken. Vädret brukar vara dåligt och minnena från barndomens evighetslånga långfredag när allt var stängt och man inte fick göra något roligt gör sig påminda.

Äggvärmare för flera ägg eller en mindre variant för ett ägg från Svenskt Tenn.

Maten

Den här påskmenyn hade vi på kylskåpsdörren hos oss för en del år sedan. Kan inte påstå att den helt igenom är en typisk påskmeny.

Anledningen till att ha den på dörren är att man dels ser vad vi har bestämt att ha till middag eller kollar om det är något som man behöver förbereda.

PÅSKMENU

Skärtorsdagen

Lunch: Gravad strömming med hårt bröd
Middag: Rimmad kyckling med citron och vitlök, klyftpotatis, blandad sallad, glass.

Långfredagen

Lunch: Macka med bacon och stekt ägg
Middag: Fisksoppa med torsk, lax, räkor och crème fraiche, baguette


Påskafton

Lunch: Gravad lax med sås alt ägg och inlagd sill
Middag: Minikrustader med löjrom, rödlök, dill och crème fraiche
Lammstek alt lammkotletter, vitlök, klyftpotatis, ratatouille, grönsallad, tårta


Påskdagen

Lunch: Tonfiskröra på knäckebröd ägg och inlagd sill
Middag: Minikrustader med löjrom, rödlök, dill och creme fraiche
Inkokt lax med sparris och hollandaise, pressad potatis, grönsallad, glass.

Annandag Påsk

Lunch: Vattenfasta
Eftermiddagsbuffé  bjudning
Skagenröra, strömmingslåda, ägghalvor med löjrom och dill,
ugnsomelette med purjo och pancetta, Janssons frestelse,
blandad sallad med ostflagor och strösslad bacon

Ljummen äppelpaj med vaniljglass


Om påskens traditionella mat mm.

 • Under den katolska tiden i Sverige (fram till 1527) var det förbjudet att äta ägg under fastan.
 • Det var i påsktid som hönorna började värpa efter sin vintervila. Det var vanligt att ge ägg som gåva till påsk. Man lät färga äggen efter att de kokats med växter av olika slag.
 • Sillen betraktade man som festmat först på 1800-talet när man lade in den i socker- och ättikslag.
 • Lax som festmat kom senare och den väckte länge blandade känslor hos de många i Sverige som hade haft en fattig uppväxt och ätit mycket lax som vardagsmat.
 • Så sent som under 1970-talet betraktades lax och sill som alltför enkel mat till fester.
 • Lamm förekommer på många påskbord i Norden.
 • Den stora boomen med godis i påskäggen kommer först på 1980-talet när man introducerade lösgodiset.

Drycker

Här på Folk o Folk finns mängder med förslag på olika drycker.


Påskpynt

I Danmark är det vanligt att binda en påskkrans och sätta på dörren. Något att ta efter?


Påskekrim

Att det är just krim man läser i Norge under påsken lär vara en tradition som hängt med sedan en norsk dagstidning på 1920-talet publicerade en deckarföljetong under påskveckan.

Sedan har bokbranschen hakat på och förlagen släpper nu många deckare just på vårvintern.

Dessa fick jag ta i på en sk restrea.

Babianen – Anna Karolina
Första delen i serien om Amanda Paller vid Stockholmspolisen. Fick Crimetimes debutantpris. “Boken går inte att lägga ifrån sig.”

Den första frosten – Anna Kuru
Lotta Olsson DN om första boken i Kiruna-serien. “En av årets bästa deckare”.

Norrskensnatten – Anna Kuru
“Trovärdig och med karaktärer som gör avtryck.”

Ett nödvändigt slut – Peter Robinson
En Alan Banks-klassiker. “Ett nödvändigt slut är ett nödvändigt tillskott till alla kriminalromanälskares bibliotek.”

Maskmakaren – Anna Ihrén
Spännande, fartfylld och omöjlig att lägga ifrån sig.” Göteborgsmiljö.

Kokain – Pascal Engman
Den fjärde och fristående delen i serien om polisinspektör Vanessa Frank. “Detta är hans i särklass bästa bok.” Alex Schulman

Morden i Great DiddlingKatarina Bivald
“Helt underbar och hjärtevärmande läsning.” Första delen i mysdeckarserien om författaren Berit Gardner.

Påskpussel

Ett pussel till påsk kan väl vara en trevlig och avkopplande sysselsättning. Klicka på bilden för mer info.

En liten tupplur skadar aldrig

Ordet tupplur är den korta stund då tuppar står och tar sig en lur, gärna på ett ben. När ordet tupplur började användas i talspråket är svårt att säga, men det är känt sedan början av 1800-talet.

Varför står tuppen endast på ett ben när han sover?

Svar: Lyfter han på båda ramlar han.


Relaterade inlägg:

Evas ägg-quiz

Bra att veta om ägg

23 thoughts on “Ladda upp till påsken

 1. Vilket trevligt påskinlägg. Menyn på kylskåpet, smart .. och vilken meny! Jag blev sugen på det mesta. Påskekrim är en trevlig tradition. Visste inte att den var så gammal. Många böcker du hittat, bra förslag och jag har noterat flera av dom.
  Skämtet om tuppen minns jag från skolan.
  Nu hoppas vi på att våren ska komma till påsk. Just nu ser det allt annat än vårlikt ute då snön vräker ner och allt är vitt.

  1. Tack för det Anita. Kul att höra. Tänkte att jag skulle sprida lite inspiration för nu är det så mycket som är trist. Många tar kanske ledigt i nästa vecka och då ville jag vara ute i god tid.
   Håll ut snart kommer våren!

 2. Majvor

  Tänk att man tillhör skaran som knappt fick skratta på långfredagen. Bara tråkig musik på radion och tråkigt, tråkigt, tråkigt, långtråkigt. Skönt att detta ändrats!
  Se där – nya bra boktips och förslag på god mat till påsk! Tackar jag för!
  GLADD PÅSK 🐣
  //majvor

  1. Tack Majvor. Kul om du fick något tips i bok- och matväg. Men visst var långfredan dööötrist när man var liten.
   Glad påsk till dig också!🍹🍤🥚🥚🥚

 3. Tack för detta fina inlägg om påsken. Uppväxt på landet och det var inget annorlunda på påsken. Hönsen och grisen skulle ha sitt. Sedan fanns det annat som fixades. God mat och besök av släktingar. Tv tittande eller kortspel så det var som vanligt. Numera blir det lite sill och ägg sedan lax till middag.
  Påsk kramar från oss

  1. Tack själv! Så sant – allt det andra måste fungera också fast det är påsk. Jag minns att vi spelade mycket kort också. Det gör jag aldrig numera.
   Glad Påsk till dig o Minton!

 4. Minns precis som du de tråkiga långfredagarna, där man fick vara tyst. Minns även att en del av min pappas familj fastade just på långfredagen eller om de åt bara fisk då. Minns inte, men skittråkigt var det i alla fall.
  Som tur är har det ändrat sig. Är inget fan av bemärkelsedagar/högtider alls, så för mig kvittar det. Men det är absolut inget fel på din påskmenu kan jag säga:-) Pynta gör jag varken till jul eller påsk. Kokain har jag läst. En bladvändare kan jag säga!

  1. Kul att du sa det. Tänkte börja med Kokain nu. Håller med om högtider och bemärkelsedagar. De kan kvitta för mig också. Så hemskt att behöva fasta på långfredagen också!!!

 5. Bara helt kort. Kokain har jag precis läst. Tyckte väldigt mycket om den. Det går framåt med den brutna handleden men fortfarande svårt att skriva. Glad Påsk, Eva!

  1. Började på Kokain igår kväll och blev genast fast. Gillar flytet i hans språk.
   Så roligt att höra från dig Kristallina. Jag ser att du kunnat börjat lajka på en del bloggar. Förstår att du har det svårt med handen fortfarande. Saknar dina insiktsfulla och positiva kommentarer.
   Hoppas nu att du blir helt återställd snart. Var rädd om dig./Eva

 6. Tack för fin inspiration om påskmeny! Vi är inte heller förtjusta i påskmaten och det där är ett smart sätt att fördela gracerna över helgen. Annandagens vattenfasta och sen buffé var ett nytt grepp! 🙂
  Tack också för boktips. Katarina Bivald brukar vara ett säkert kort. Hennes bästa är “Läsarna i Broken Wheel rekommenderar…”.

  1. Tack för din kommentar, Gunilla. Det verkar inte vara så många som är förtjusta i påskmaten. Ett och annat ägg kanske slinker ner i alla fall.
   Kul att du gillar Katarina Bivlad. Lägger den andra av henne på önskelistan.

 7. Ja, vem minns inte de tråkiga långfredagarna under uppväxten … inga roliga minnen direkt.
  Jag har aldrig varit den som pyntat till påsken … och aldrig firat den heller, men lax på långfredagen blev det under alla åren med Lasse. Nu när jag är ensam så struntar jag i den också. Är bjuden på påsklunch hos barnbarnsfamiljen och mer firande än så blir det inte. Tack för boktips!

  1. Det låter trevligt med påsklunchen hos barnbarnen. Nä det här med att hålla på traditionerna försvinner nog alltmer vid de kristna högtiderna. Det är mest att folk är lediga och det ges tillfälle att fira lite tror jag.

 8. Den menyn går inte av för hackor. Nästan så man blir hungrig.
  Vi firar inte påsk som vi firar jul, utan det brukar bli jag och frugan som vältrar oss i godsaker.
  På julafton ska det snöa, på påskafton ska solen skina över ett grönskande landskap.

 9. Påskfirandet är trevligt men vi firar inte förrän vid påskmiddagen med barnen och deras familjer. Den kan infalla på olika dagar beroende på vad folk har för sig och i år blir det på annandagen. Lammstek, potatisgratäng och mumsiga ägghalvor blir det och vi får se om någon fixar efterrätt. Äggletande förstås eftersom vi har fem barnbarn. Jag minns när min mans farföräldrar hade gömt marsipankycklingar i lägenheten när vi åt påskmiddag hos dem, för mig var det helt nytt och väldigt roligt, vi hade inga såna traditioner i min familj. Men det var himla tråkigt att till och med kiosken var stängd på långfredagen.

  Påskriset brukar jag plocka i träd och buskar på egna tomten på torpet, men i år blir det inte av, vi stannar i stan. Krans på dörren, ja, självklart, dekorativt, och påskhare och ägg på trappan. Äldsta dottern säger att hon älskar påsken och jag är böjd att hålla med, den är mindre krävande än julen och kommer ofta med härligt väder. Och gulliga påskkärringar när vi är kvar i stan.

  Nu brer jag ut mig igen men du skrev så inspirerande om påsken. Kurus böcker har jag lyssnat på, jag har ju bott där uppe. Har gett Norrskensnatten en trea och de andra två en fyra av fem. Lyssnar nu på hennes fjärde, en fristående.
  En trevlig helg önskar jag dig Eva!

  1. Tack för din trevliga kommentar! Intressant läsa vad du tycker om Kurus böcker. Det tar jag till mig.
   Jag tror också att barnen gillar påsken – åtminstone numera när man mer eller mindre ignorerar den tråkiga långfredagen.
   Krans på dörren var nytt för mig, men ni har det tydligen som tradition. Inte heller har jag varit med om att leta ägg.
   Lammstek och potatisgratäng hör verkligen till påskmaten. Hoppas vi sett den sista snön för i år nu. Det på minner mig om att jag ska kommentera dina poetiskt vackra snö- och isbilder.
   Trevlig helg!

 10. Jag gillar påsken, pynta och greja, men minns också min barndoms långfredagar. Jag fick inte gå ut och leka, däremot fick jag leka ensam hemma, där ingen annan såg att jag lekte. Inte kul, helgalet.
  Vackra äggvärmare, Svenskt Tenn kan.
  Roligt och inspirerande att se din påskmeny. Jansson har jag aldrig haft på påsk, men ingen dum idé.
  Roligt att läsa om gamla tiders traditioner och även andra länders.
  Tupplur, den var bra.
  Fortsatt trevlig helg!

  1. Tack för det Lena. De flesta minns tydligen sina tråkiga långfredagar. Äggvärmarna är fina, men hur många använder sådana?
   Hoppas du får en fin vecka var du nu befinner dig!

 11. Ett otroligt fint inlägg Eva..👍 säger som du Påsken har aldrig varit min favorit och påskmaten är nästan identisk med julmaten förutom att skinkan är borttagen..🤗 men lite påsk pynt har jag i alla fall..ha en riktigt fin söndag nu kram Nicki..🤗👍♥️

 12. Pingback: På gång - 2 april 2023 - Seniorvinklat

Kommentera