Sälja radhus och flytta till lägenhet

Hitta och köpa

Plötsligt så händer det. Jag skrev i ett tidigare inlägg om att vi hade lösa funderingar och drömmar kring att eventuellt byta bostad.

Efter lite sondering med en mäklare drog det iväg med blixtens hastighet.

Det visade sig att mäklaren vi pratade med precis hade fått in ett objekt som passade oss som handen i handsken. En nyrenoverad lägenhet med balkong högst upp i ett Erskinehus nära Tappströmskanalen på Ekerö. Inom en månad hade vi sålt radhuset och köpt en lägenhet!!!! Säljaren ville helst inte lägga ut den på nätet utan lät oss få köpa den utan konkurrens. 😀

Det vara bara att dra igång. Givetvis spädde hotande räntehöjningar och prisökningar till att allt skedde med största skyndsamhet innan läget på bostadsmarknaden skulle försämras ännu mer.

Det låter kanske väldigt enkelt men det är många turer kring ett lägenhetsköp och en radhusförsäljning.😩😵🤕

Innan, under och efter en försäljning

Man måste

 • städa grundligt och putsa fönster,
 • stuva undan allt personligt och prydnadssaker,
 • styla så det blir så minimalistiskt som möjligt – det skall helst se ut som om ingen bor där😏,
 • köpa och dekorera med blommor – både snitt- och krukväxter och attraktiva frukter,
 • möblera om så det ser mer snyggt än praktiskt ut,
 • göra klart för fotografering för publicering på Hemnet,
 • skriva listor på fel, svara på frågor om exakta år för inköp av vitvaror och renoveringar od.😕,
 • göra huset presentabelt för visning,
 • ha visning,
 • efter visningen plocka fram det viktigaste för att kunna överleva till en ev ytterligare visning: toalettgrejer, köksredskap för att kunna tillreda en måltid osv.
 • vänta på bud,
 • samtala med mäklaren om spekulanter – vilka som är seriösa och vilka som bara är nyfikna☹,
 • stuva undan igen,
 • ha visning igen,
 • vänta, vänta, vänta,
 • plocka fram och försöka hitta allt som gömts i garderober och förråd,
 • genomlida ett par sömnlösa nätter i spänning och frustration.🥱

Då har jag ändå inte tagit med det administrativa rutinerna med mäklaren och banken.

Det var tufft och nervöst att ha köpt den nya bostaden innan den gamla blev såld (några sömnlösa nätter där!), men det är tydligen det normala tillvägagångssättet fram till nu. Bostadsmarknaden håller ju på att förändras och kanske bör man småningom sälja först innan man köper nytt.🙄

Reflektioner

Vi blir kvar i radhuset över sommaren och får njuta av täppan och tid att planera flytten noga.

Vår nya bostad ligger inte långt bort från där vi bor nu, men likväl måste det till en organiserad flytt med flyttfirma för att vi skall kunna ro det hela i land. Vi har planer på att låta en flyttfirma sköta packningen.

Det kommer med största sannolikhet bli en följetong på bloggen.😉 Vi är inga ungdomar så det kommer säkert att bli ganska jobbigt, men det är naturligtvis väldigt roligt att flytta till en lägenhet igen.

Nu skall väl i ärlighetens namn sägas att vi inte är några typiska radhusmänniskor. Vi har bott i radhuset i knappt sex år och har nog aldrig känt oss riktigt hemma eller välkomna här.

Råd

Om du själv har planer på att flytta men inte veta hur du skall gå tillväga kan du kolla på Svensk fastighetsförmedlings hemsida. Där finns det mesta om köp och försäljning. Vissa guider är faktiskt lärorika och allmänt upplysande att läsa även om man inte tänker sälja eller köpa en fastighet.

Relaterade länkar

Erskine – arkitekten som gestaltade Ekerö centrum

42 thoughts on “Sälja radhus och flytta till lägenhet

 1. Oj! Här händer det saker minsann! Själv skulle jag inte kunna tänka mig att bo i lägenhet igen, men väldigt kul att ni hittat er drömlägenhet när det är det ni trivs bäst med! Ser fram emot att få läsa mer om det och kanske se lite bilder på er nya lya!
  Kram på dig och sköt om dig!

  1. Vi har två plan där vi bor nu och gamla slitna knän börjar tycka att trappan är lite väl jobbig ibland. Ja det kommer säkert bilder när vi flyttat in. Ha det bra!

   1. Jag förstår verkligen det där med trappor och onda knän. Har själv dåliga knän efter att ha halkat omkull på hala vintervägar i jobbet ett antal gånger så jag är glad att vi inte har trappor. Har dessutom problem med yrsel och undviker trappor så långt det går.

   2. Så ni bor i enplansvilla nu då? Låter lite läskigt med yrseln. I och för sig håller man sig lite i trim så att säga med trappor, men ibland blir det för mycket.

   3. Trappor ska man undvika, skulle jag flytta idag så är kravet helt klart hiss och att boendet skulle passa mig även om jag blir sämre. Exempelvis om jag behöver en rullator eller ett annat hjälpmedel,

 2. Majvor

  Så spännande. Ni är tuffa, ni. Kan bara lyckönska till att nya lägenheten och hoppas att allt löper bra. Nog en bra idé att låta flyttfirman packa för då är de ansvariga om något går sönder under flytten. Huuh! vågar inte ens tänka tanken på flytt, fast visst vore det skönt ! Skall bli kul att följa er flyttresa. Trevlig midsomnar på er!🌺🌺🇸🇪🌺🌺

  1. Tack Majvor. Ja vi är medvetna om att det är en stor utmaning. Vi trodde vi skulle bli kvar här nu, men saker och ting har ändrat sig.
   Det har du rätt i att de ansvarar för att inget går sönder. Det värsta blir att packa upp allt. Vi ska dock försöka rensa så mycket som möjligt först.
   Önskar dig också en riktigt Trevlig midsommar!

 3. Spännande, ett Erskinehus vid kanalen är ju inte helt fel. Dessutom nära till service, bättre kan det inte bli. Det är jobbigt att flytta, en gång när jag flyttade så sa jag att nästa gång jag flyttar så blir det till ålderdomshemmet. Det har blivit många flyttar sedan det uttalandet….

 4. Ett bra beslut att flytta till lägenhet. Trappor är inte kul när man får lite problem med lederna. Flyttade in i min lilla 2:a för 16 år sedan och var klok som valde bottenvåningen för nu klarar jag inte trappor. Det skall bli spännande att följa er flytt och sen det nya boendet.
  Önskar trevlig midsommar.
  Kramar från oss

  1. Så bra du valde som bara har ett plan då. Ja det blir nog ett nytt bloggtema med flytten.
   Önskar dig och lilla Minton en riktigt fin midsommar! Kramar!

 5. Jag vet precis hur jobbigt det är. Vi hade sålt vårt hus och köpt ett annat i en annan kommun. Två år senare var mina man döende och vi sålde även det huset och flyttade in i en två som förstås var tänkt till mig. Sista försäljningen, flytten och allt annat fick jag fixa själv. Min man var redan för svag då.
  Lycka till med allt!

  1. Så himla trist, men så måste man dessvärre tänka och fixa och trixa med. Min pappa och hans fru har precis flyttat till ett +55 boende, hans fru har Parkinson och är sliten, jag granskade lägenheten åt dom innan dom flyttade in och hon har fått bra anpassningar utifrån de behov hon har.

   1. Så bra att din pappa och hans fru flyttade medan de orkade. Det var nog din förtjänst kan jag tro. Fantastiskt att kunna få tag i en 55 + hyreslägenhet. Trodde knappt att det fanns sådana.

   2. Jo, det finns hyreslägenheter +55, men dom är få. Denna fick dom via en kö som HSB har, min pappa är medlem där. Dom stod som nummer ett, så ville dom ha den fick dom den. Underlättar även ett framtida eftermäle då dom båda har sk särkullsbarn, men inga gemensamma barn. Så inga barn kommer kräva sin andel av bostadens värde.

   3. Intressant! Så jättebra att han ställde sig i HSB-kön. Kan tänka mig att hade väntat ganska länge innan det gav resultat!?

   4. Det gick väldigt fort med min man och han levde de sista månaderna endast för att ordna allt så att jag inte har något jobbigt kvar efter hans död.

   5. Ja, jag vet. Han hann med allt. Han flyttade också med in i lägenheten för att han ville se att jag får det bra. Han var skälet att jag hamnade i Sverige och mitt livs kärlek,

  2. Det måste ha varit oerhört jobbigt för dig. Hoppas du har “landat” vid det här laget, men det gör man förstås aldrig efter det du varit med om.
   Tack för “lycka till-et”. Vi kan behöva det!

 6. Stort, stort GRATTIS till drömlägenheten får jag väl säga. Det är ju precis det du ville – att flytta in i en Erskinelägenhet. En nyrenoverad sådan dessutom. Helt rätt beslut. Du får berätta mera om lägenheten, typ hur många rum etc. Är helt säker på att ni kommer stortrivas där.

  Det där med homestyling är ju inne och har varit det i många år. Kan lugn säga att det inte ens skulle vara möjligt i vår fyra. Eller jo, om vi slängde ut allt, precis allt så;-)

  PS. Låt absolut en flyttfirma sköta packning, uppackning och placering av möbler i den nya lägenheten. Det är så värd pengarna, då du/ni ju får ROT-avdrag. DS.

  1. Tack så jättemycket Beate. Vi ser verkligen fram emot det. Jo vi ska verkligen försöka köpa oss all hjälp vi kan få. Toppen med ROT-avdragen. Nu ska vi först fira midsommar sedan börjar rensning och planering.

 7. Spännande! Grattis! 🙂 Och modigt och klokt. Mina föräldrar flyttade till lägenhet igen för några år sen när trädgård och trappor blev för tufft. Det är jobbigt men det går även om man passerat 70.
  De använde samma flyttfirma som vi och var väldigt nöjda: O & CT. Dem kan jag rekommendera dig! De fixar även flyttstädning har jag för mig. https://www.oct.se/bohagsflytt/

  1. Och VÄLDIGT träffsäkert beskrivet om processen från visningsstyling fram till kontraktsskrivning…. ! Känner igen vartenda steg! Särskilt om att försöka leva i en stylad bostad fram till nästa visning… 😂👍

  2. Och VÄLDIGT träffsäkert beskrivet om processen fram till kontraktsskrivning Kände så väl igen mig, särskilt i delen att leva i en stylad bostad fram till nästa visning…. 😂👍

   1. WOW säger jag grattis och för min del förstår jag fullkomligt… Flyttade från hus till min lägenhet och jag har aldrig ångrat mig..ska bli spännande att få se och läsa mer om det hela..ha en fin fortsättning på helgen nu kram Nicki 🤗👍

  3. Vi har inte sett att vi klarar det ännu, men vi ska göra vårt bästa😏 Stort tack för rekommendationen av O&Ct. Vi håller på att gå igenom deras sida nu. De verkar jättebra.

   1. 👍
    Ser nu att min kommentar kom i tredubbel upplaga. Ursäkta. Ja jösses. WordPress gör livet roligt emellanåt. 🙂

 8. Och VÄLDIGT träffsäkert beskrivet om processen fram till kontraktsskrivning Kände så väl igen mig, särskilt i delen att leva i en stylad bostad fram till nästa visning…. 😂👍

 9. Anonym

  Så intressant att läsa eftersom vi just precis börjat med samma process och man tänker hur ska man orka. Men spännande också. Lycka till med ert flyttande !

  1. Så trevligt! Då kan vi utbyta erfarenheter under processen. Jobbigt men visst är det spännande. Lycka till ni med!

 10. Gratulerar till flytten. Gissar att du får en balkong att hysa många växter med färg och du slipper trappor. Ha en fin sista sommar med jordbundna blomster,
  Eva, jag får inga meddelanden om din blogg och då jag letar ser jag att jag missat flera.

  1. Tack så mycket. Flytten blir om allt går vägen i slutet av augusti. Det ska bli så spännande. Hoppas du har det skönt på Gotland!

 11. Det här inlägget har jag helt missat, har inte sett det i läsaren. Så ni har redan köpt en lägenhet, fantastiskt att ni hittade det ni önskade! Men det är självklart mycket kring köp, försäljning och flytt. Jag sålde min föräldrars lägenhet för sju år sedan, men det var inte så mycket stajling, de hade inte så mycket prylar. Jag tittar ofta på lägenhetsannonser men vi är inte färdigbodda i huset än, vi har för stort behov av att vara ute i trädgården, alla årstider. Stort lycka till med allt kring flytten, så skönt till slut när ni har rensat, slängt och fått allt flyttat!

  1. Ja det blir ett digert jobb att rensa, slänga och flytta. Men vi inser att en vacker dag kommer vi inte att orka med allt som hör till radhuset. Vårt behov är av utomhusvistelse och odling är också stort, men vi har inget val. Vi får i alla fall en balkong!!! Lyckan var ju att hitta en lägenhet som vi drömt om.

   1. Jag blir smått galen på Wp. Många av svarskommentarerna, som det här, syns inte i klockan, det går inte att gilla överallt och och och…

 12. Pingback: Att flytta på äldre dar 1. - Seniorvinklat

Kommentera