På gång just nu – den 6 december 2020

Vintersolståndet kommer snart
Ser fram emot den 21 december då solen och ljuset vänder. Det kommer visserligen inte att märkas på ett bra tag, men bara vetskapen om att den magiska gränsen har passerats kommer att kännas bra.

Den 21 december – Tomasdagen – var även en speciell dag i gamla tider. I folklig tradition inleds julfriden på Tomasdagen.

Det var från början en rättslig ordning, en av flera fridslagar som inrättats för att vid särskilda händelser eller tidpunkter under året stävja brott och låta frid råda. Den som begick brott under dessa tider kunde förvänta sig högre straff, enligt de medeltida landskapslagarna.

Julfriden handlade också om att förberedelserna inför julen skulle vara avslutade, och att det kristna budskapet skulle begrundas i stillhet och ro. I många städer ringdes julfriden in under högtidliga former.

Ett sätt att markera julens intåg var att resa så kallade julstänger vid sin förstukvist eller på gårdsplanen. Det var avbarkade granar med några gröna kvistar lämnade i toppen, ofta ställda i kors. I de trakter där det var tradition att resa dessa stänger på Tomasdagen kunde de kallas tomaskors.

Allt enligt Institutet för språk och folkminnen.

Finlands nationaldag
Idag den 6 december firar Finland sin självständighetsdag/nationaldag. Denna dag år 1917 förklarade sig Finland självständigt från Ryssland. Dagen uppmärksammas med många festligheter och arrangemang. Många finländare tänder också två ljus i sina fönster på kvällen.

Huvudstadsbladet har ett jättebra Quiz med anledning av detta.

Grape
En humörhöjare och god vitaminkick är grapefrukten från Florida som har högsäsong nu fram till april.

Surfplatta som ljusbord
Moderskeppet på Instagram tipsar om att använda surfplattan som ljusbord. Med hjälp av en app får man en vit yta som lyser upp motivet underifrån.
-Lägg t ex höstlöv på plattans skärm och tänd skärmen helt i vitt.
-Fota av med valfri kamera.⁠
-Öppna i valfri bildbehandlingsapp och beskär. ⁠
Exempel på appar:

För iOS https://apps.apple.com/se/app/lighttable-for-ipad-iphone/id739396908 eller för Android – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.whimsicalotter.lightbox.free

Drottning Kristinas födelsedag den 8 december
uppmärksammas av Christina-Akademien på Livrustkammaren. Här finns mycket intressant att lära och se om denna fascinerande och omdiskuterade kunglighet. I år kan man digitalt se och höra om henne blandat med sceniska framträdanden med dans, musik och teater från 1600-talet.

Hälsomyter
Varje dag fram till jul synar Svenska Dagbladets Henrik Ennart vetenskapen och forskningen bakom några vanliga påståenden om kost och hälsa. Man slår hål på många myter och påstående kan jag säga.

Myndigheter såväl som dietgurus riktar allt för stor uppmärksamhet mot risker som är små för den enskilda individen, medan de stora riskerna hamnar i skymundan. Dessutom tas sällan hänsyn till att vi alla reagerar olika starkt på det vi stoppar i oss.

Surdegsbröd som enligt undersökningar kan höja blodsockret för somliga, men sänka det för andra.

Fisk
är näringsrikt och i huvudsak säkert att äta – men man skall inte förvänta dig några underverk för hälsan. Viktigt dock att välja miljöcertifierad fisk.

– Mycket grönsaker skall man äta, men det beror inte på mängden för att det skall vara nyttigt utan variationen.

– Man behöver inte drick åtta glas vatten om dagen utan kan lugnt låta törsten styra behovet.

– Behovet av frukost är individuellt. Det är inte dåligt för hälsan att äta frukost men inte heller nödvändigt så länge man äter sunt som helhet. Att äta vid samma tider varje dag tycks vara det viktigaste. Våra kroppar älskar en regelbunden rytm.

– Om stillasittande sägs att motmedlet är att resa sig upp med jämna mellanrum. Det kan räcka med 100 sekunder i halvtimmen. Men dessutom behöver vi alltså röra på oss aktivt också.

Vacker Göteborgskarta från 1801 i nytryck
En ⁠mycket vacker karta över Göteborg med omgivningar från 1801 väcker gamla minnen till liv för mig. Söder om stadskärnan kan man t ex se bl a Åby – travbanan Åbyfältet (där jag tillbringat en del lyckliga somrar som barn. Intill travbanan hade min morbror och moster ett hus. På kartan finns även den gamla bondgården Bunketorp utsatt där vi vistades ibland.)

Intresserad som jag av gamla kartor eller om släktforskning? Besök släktled.se. Där finns en mängd posters av gamla kartor. Julklappstips!

Det var bara att gå hem och sätta igång tvättmaskinen. Körde jackan på rekommenderade 30 grader och den blev faktiskt som ny.

Höjdare på TV-sporten
Något att glädjas åt är de svenska framgångarna i skidskytte. Så jätteroligt!

Första fotbollsmatchen i Premier League med publik mellan Chelsea och Leeds var enormt underhållande. Med en publik på 2000 personer (biljetterna lär ha tagit slut på 20 min) tog Chelsea en rättvis seger efter en mycket underhållande match i högt tempo.

Behållningen var dock publiken. Alla hade givetvis munskydd och order om att hålla avstånd OCH att inte skrika så mycket (kan ju sprida smitta). Har sällan sett en så gestikulerande och aktiv publik. Jodå visst skrek man, men många klappade händerna i stället, gestikulerade, hoppade upp och ner och gjorde sitt för att hjälpa spelarna.


26 thoughts on “På gång just nu – den 6 december 2020

 1. Instämmer när det gäller publiken, såg också den matchen, helt underbart. Jo, det är lerigt nu, jag har lärt mig att jag inte ska ta genvägar, lärt mig genom erfarenheter liknande din incident.

  1. Nu har jag också lärt mig att aldrig mera gena – av erfarenhet! Härligt med publik på fotbollsmatcherna igen! Hoppas nu bara att det går bra och att inte smittan börjar spridas igen.

 2. Anonym

  Oj, vad jag längtar till livet efter 21 december. Precis som du säger så är det vetskapen om att det ska bli ljusare som är en mental boost.

  Kul att det är tjejerna i våra landslag som bidrar till bra och spännande matcher/tävlingar.
  Skidskytte, längd/sprint i skidor, fotboll och handboll för att nämna några sporter.

  För mig har fotbollen kommit i skymundan denna säsong. Hänger inte riktigt med i tabellerna.

  Kartor och foton från förr är alltid intressanta, bara underligt hur snabbt man glömmer …….

  1. Ja TV-sport är verkligen underhållande.
   I år tycker jag det varit mörkare än någonsin. Vet inte om det beror på åldern, vädret eller pandemin. Kanske en kombination!
   Trevligt när gamla minnen väcks till liv genom foton eller kartor.

 3. Den 21 december längtar jag till för då vet man att det vänder.
  Våra skidtjejer förgyller dagarna de är så duktiga.
  Idag har det varit mörkt och grått hela dagen men advents belysningen gör det lite mysigt.

  1. Så sant. All advents- och julbelysning lyser verkligen upp tillvaron betydligt.
   Men här är vädret lika grått som igår!

 4. Sedan i torsdags har jag faktiskt längtat efter att det vänder snart igen. Så grått och mörkt det har varit och är, men snart så 🙂
  Grapefrukt gillar jag skarpt, men köper ganska sällan. Ingen aning varför, för den är ju så god.
  Då jag inte äter frukost känner jag mig genast mera nöjd med mina ätvanor efter att ha läst din text. Skönt.
  Så kul med fotbollsmatchen och 2 000 personer som publik. Har faktiskt inte sett matchen, men ska leta efter några highlights. Aningen förvånande att just England har tillåtit publikökningen, för där exploderar ju Covid-19 just nu. Men himla roligt för fansen och inte minst spelarna.

  Ja, den genvägen lär du nog strunta i i framtiden antar jag… Hoppas att skorna gick att rädda.

  1. Man får verkligen hoppas att smittan inte tilltar pga fotbollspubliken, men de verkar ju har tagit till alla säkerhetsåtgärder.
   Kan rekommendera grapen. Den är supergod.
   Det dröjer innan jag tar en genväg igen!!!

 5. Det har alltid varit något “magiskt” med den där gränsen, då det sakta men säkert vänder åt “rätt håll”.
  Att surdegsbröd höjer blodsockret var nytt för mig. Men självklart är det så om sockernivån i degen är över gränsen.
  Det är många år sedan jag blev “kär” i Skidskytte. Sporten har så många intressanta moment, som gör att den aldrig blir statisk. Smolken i bägaren stavas som vanligt doping.

 6. Ajdå! Det var värst vad lerig den genvägen var! Blev det kanske lite kallt om benen, tro?

  Tack för tipset om iPaden som ljusbord, ska genast testa det! Funderade på ett ljusbord en gång men glömde bort det sedan.

  Det är märkligt, den finska nationaldagen har gått mig helt förbi under alla år, trots att jag är född där och har stor släkt. Jag vet när det är men har aldrig sett eller hört någon fira det.

  Jag undrar om Wp har fel på meddelande om kommentarer igen, på flera ställen verkar bloggare inte märka att man har kommenterat. Har kommenterat hos dig i ditt förra inlägg.

  Roligt med fina gamla kartor som dessutom väcker minnen.

  1. Det har regnat så mycket här så många småstigar har blivit rena lervällingen.
   Tänkte faktiskt på dig ang ljusbordet/appen.
   Förr uppmärksammades Finlands nationaldag på TV minns jag. Tror inte de gör det längre.
   Måste kolla om jag missat någon kommentar från dig.
   Jag älskar gamla kartor.

 7. Vilken tur att du inte gjorde dig illa, Eva!
  Tack för mycket matnyttigt. Intressant med hälsomyterna och allt om Tomasdagen.
  Jag skriver upp grapefrukt på inköpslistan och fortsätter ha nedräkning till, inte julafton, utan Tomasdagen. Snart blir det ljusare! 😀

  1. Uppriktigt sagt önskar jag bara helgerna är över snart och att man börjar med vaccineringen så fort som möjligt efter jul. Det hjälper naturligtvis inte smittläget direkt, men blir förhoppningsvis en början till slutet på detta elände.
   Grapen är jäääätttttegod!

  1. Hej! Testet kom fram. Förstår inte vad det krånglar mellan våra bloggar. Ett tag nu har det varit stört omöjligt för mig att kommentera hos dig!!!

 8. Franska Fikon

  Aha, nu när mina kommentarer syns så har jag nästan glömt vad jag ville säga. Men skidskytte håller också oss sysselsatta under dessa mörka dagar. Jag som inte gillar snö saknar att det trots allt blir ljusare ute. Men nu får vi hålla ut i flera avseenden till nya året, det blir ljusare och så småningom blir man kanske också vaccinerad och törs träffa andra. Var rädd om dig, ta inga fler genvägar!

  1. Nu verkar det fungera bra. Ja skidskyttet har verkligen varit spännande. Så kul att se att norrmännen inte är oslagbara.!!!
   Nu gäller det att härda ut. Håller med om snön. Det skulle bli ljusare i i alla fall.
   Inga fler genvägar för min del!

 9. Ja, snart vänder det till ljusare tider, både längre dagar och vaccinet.
  Finlands självständighetsdag uppmärksammades hos flera finlandssvenska bloggare, så den skänkte jag en extra åtanke.
  Jag tror mycket på sunt förnuft och variation vad gäller kost.
  Roligt att se den gamla Göteborgskartan. Staden har verkligen växt sedan början av 1800-talet.
  Sköt om dig!

 10. Nu hoppas vi alla på en vändning. Här i Stockholm med omnejd är det riktigt illa nu med smittan. Visst var Göteborgskartan fin! Håller med om att med sunt förnuft och variation av kosten kommer man långt. Hälsotipsen i SvD visar på nya rön om hälsa. Man vill därmed visa att en del fortfarande lever efter gamla uppfattningar. De hålls för sanningar långt efter att vetenskapen visat att de inte stämmer.
  Var rädd om dig!

 11. wow här var det mycket intressant att läsa.. Synd bara att jag är så dålig på att gå runt och läsa hos er alla lite oftare.. Tiden räcker inte till.. Jag hoppas i alla fall att allt är bra med dig.. Ha en fin fortsättning på veckan kram // Nicki

 12. Tack för informationen om Tomasdagen. Älskar att ta del av hur gamla traditioner kom till, gamla tiders sätt att leva och historiken kring gamla och bortglömda byggnader.

Kommentera