Odlingslådor med vintergrönska del 4

Trogna läsare kanske minns mitt projekt från i höstas med vintergröna växter i en odlingslåda. Syftet var att dels göra det enkelt för mig i framtiden, dels kunna ha glädje av arrangemanget hela året.

Jag lade ner en bra slant på projektet och valde växter med stor omsorg och på rekommendationer av de stora plantskolorna. Det hela misslyckades tyvärr.

Troligen berodde det på den utdragna vintern med några nätter med minus 18-20 grader. I januari såg det hyfsat ut men efter ytterligare några kalla nätter och kanske också vårsolens starka strålar tog växtlusten slut. Jag borde ha täckt med fiberväv både mot kylan och solen.

Några jämförande bilder.

September 2021 såg det så här trevligt ut.
Januari 2022 ser det någorlunda ut, men man anar att några växter inte kommer att klara det.
Maj 2022 återstår bara detta.

Det som gick åt var japanskt en järnek, en ädelcypress och två japanskt starrgräs samt ett miscantusgräs och två thuja teddy.

Det som återstår nu är den lila vinkan (som är jättefin marktäckare och blommar), en barrväxt (från en julgrupp!), alunroten samt några perenner som höstaster och salvia.

Vintergröna artropupurea en pålitlig och vacker marktäckare.

Skaffade snabbt några billiga aluminiumlådor som jag fyllde med surjord. På Lidl hittade jag rhododendron i skaplig storlek för en tredjedel av plantskolornas pris. De verkar trivas prima och blommar till full belåtenhet nu. Vintergröna är de också! Skulle ha satsat på dem från början.


Tre ståtliga Percy Wiseman blev också illa åtgångna, men blommar nu efter mycket kärlek och omsorg.

Några avlånga Lindesbergskrukor har jag planterat med olika kryddväxter som brukar vara pålitliga och i de flesta fall fleråriga växter.


Klematisen har klarat sig bra. Pinjebarken är också ny för i år. Väldigt snyggt tycker jag. Dessutom håller de fukten i krukorna.


Tidigare inlägg

Tidigare inlägg på samma tema

Del 1

Del 2

Del 3 med info om resp växt

18 thoughts on “Odlingslådor med vintergrönska del 4

 1. Så tråkigt att de inte har klarat sej. Troligen har solen torkat ut dom innan jorden tinat och fått vatten. Klematisen ser fin ut och mina har växt ordentligt i år och har många knoppar. Rhododendron är så vackra men jag har torrt och soligt så de trivs inte men rosor har jag en del som trivs. Bl.a en lila som doftar citron och den heter Minerva inköpt sent en höst när handelsträdgården sålde ut resterande växter. Bilder kommer när den blommar.
  Ha en skön helg önskar Anki o Minton

  1. Jag tror också det var så att solen torkade ut dom innan jorden tinat. Jag vet att rhododendronen kräver mycket vatten så jag försöker hålla det fuktigt.
   Så fint det låter med en lila Minerva som doftar citron! Väntar med spänning på bild Synd att du inte kan skicka doften också.☺
   Önskar dig och Minton en fin helg!

 2. Visst är det trist när man lagt ner på jobb, pengar och massor av energi på växtprojekt och sen blir det pannkaka av det! Men skam den som ger sig! Dina nya projekt ser jättefina ut och det är bara till att hoppas att det går bättre den här gången! Lycka till!
  Sköt om dig och ha en bra helg!

  1. Tack för all uppmuntran. Det är vädret som styr växtligheten tror jag. Men som du säger skam den som ger sig. Nu gäller det att se till att rhododendronen får så mycket vatten som de kräver. Hittills har regnet fixat det!
   Hoppas du har det bra med din trädgård och ha nu en riktigt fin helg!

 3. Det var synd men väl värt ett försök. Man lär sig alltid. Jag håller tummarna att allt nytt kommer att trivas och klarar sig hela året. Lycka till och ha en trevlig helg!

  1. Tack Kristallina. Det var snällt sagt.
   Hoppas du också får en fin helg med många och långa hundpromenader!

 4. Det var ju himla synd att alla dina “japanska” växter inte klarade den svenska vintern. En dyrköpt lektion, men nu vet du att du i framtiden inte satsar på dessa växter i alla fall.
  Har läst på flera bloggar att Lidls plantor är av utmärkt kvalitet. Det gäller såväl blommor som kryddor och andra växter. Å som vanligt är ju Lidl väldigt prisvärd. Så jag hoppas att din rhododendron doftar lika gott som den ser ut.

  1. Anonym

   Nej, så tråkigt! Hoppas du fortsättningsvis hittar rätt plantor som inte är så kräsna med vårt klimat.
   Vi andra tackar och tar emot alla tips – både lyckade och mindre lyckade. /majvor

  2. Tack Beate. Nej inga mer “japaner” i min täppa. Lidl är riktigt bra med plantor (och mycket annat) och som sagt betydligt billigare än plantskolorna. Tyvärr doftar inte rhododendronen. Åtminstone inte mina.

 5. Tack för tips och inspiration. Det är tråkigt när (dyra) växter dör samtidigt så gör ju ovissheten att man blir så glad för de som klarar sig!

 6. Kära Eva, du är inte först med att konstatera att det som skulle glädja dig under vintern inte orkade med vårt oberäkneliga klimat. Vad många års optimistiska satsningar lämnat kvar hos mig är att den nya våren med sin växtkraft gör att jag glömmer mitt misslyckade vinterprojekt och sen är jag beredd att med en del ändringar satsa på att nästa vinter få behålla något grönt över den svåraste årstiden. Men – växter på rot är förbrukningsvaror och i vår tid ger de levebröd åt en stor skara plantförsäljare och de mår som bäst om allt fryser undan om vintern så att deras omsättning blomstrar. Och hjulen rullar.

  1. Kära Brittakarolina, Tack för dina trösterika och kloka ord över mitt misslyckande med vintergröna växter. Visst är det som du säger att man får glädjas åt det som överlever och vara tacksam för det.
   Ja plantförsäljarna gör säkert stora vinster i år efter den på sina håll långa och svåra vintern. Dessutom har de höjt priserna något ohemult. Om det också har med de fruktansvärda kriget att göra har jag svårt att förstå, men kanske är det så.

 7. Det har varit en svår vinter och vår för de flesta, tror jag. Här flämtar våra idegransbuskar men börjar nu ta sig efter det myckna regnandet och lite sol på det. Men mina oxtungor och salvia, som båda är extremt tåliga, gav helt upp i år. För kallt och torrt för länge. Eller kvardröjande is från uppskottad snö som gav för mycket “vinterfukt” (nytt ord jag lärt mig i år).
  Man får gilla läget och göra annat. 🙂 Så är det att jobba med levande materia.
  Har hört gott om Lidls plantor från annat håll, så det var nog ett bra val! Tack för plantinspiration!

  1. Jag har också förstått att det har varit speciellt svåra växtbetingelser i år. Vår annars så dåliga tujahäck kollapsade totalt. Salvian har klarat sig bra och växter så det knakar.
   Vi får hoppas att regnet som fallit nu gör gott för växtligheten.
   Lidl-rhododendronen är jättefina och som sagt var de betydligt billigare än på plantskolorna.

 8. Jättetråkigt att växterna inte klarade sig. Hos mig dog kärleksörten som jag har haft i en låda i många år och det var första gången som vårplanterade växter togs av frosten. Du har verkligen tålamod som börjar om och om igen, men jag förstår dig, växter ger glädje. Lycka till med nyplanteringarna och kul att du hittade fina och billiga växter på Lidl!

  1. Växter ger verkligen glädje. När de överlever vintrar och börjar spira på våren igen är det underbart. Det är en odlares öde att det ibland misslyckas.

Kommentera