Melon – läckert och fräscht till sommarmaten

Melon är en frukt man gärna använder på sommaren. Den är ganska näringsfattig och dessutom tung att frakta hem. Ändå fräschar den upp och ger det där lilla extra till en rätt. De kan ätas som frukost, mellanmål, efterrätt, i sallader och till kallskuret och varmrätter.

Man skiljer framför allt på två sorter – sockermelon och vattenmelon.

I sockermelonerna ligger kärnorna i mitten. I vattenmelonerna är kärnorna utspridda i fruktköttet. Det finns även kärnfria vattenmeloner.

Meloner är temperaturkänsliga, särskilt omogna och kan få köldskador om de förvaras för kallt. Rumstemperatur är bäst. Ej tillräckligt mogna kan man med fördel placera i soligt läge någon dag. Förvaras bäst svalt, varierande 3-14 grader beroende på sort. De är också känsliga för tryck och stötar. Håller till ca 14 dagar i rumstemperatur.

En mogen melon skall vara lite mjuk i skalet när man trycker på den och dofta melon vid stjälkfästet. Har man en gång sett en fransk husmor välja melon i ett marknadsstånd i Frankrike vet man hur noga det är. Honungsmelon doftar dock inte.

En melon bör sköljas innan tillredning. Det kan förekomma salmonellabakterier på den. Om man gröper ur det mogna fruktköttet undviker man det hårda köttet intill skalet. Till en maträtt eller sallad blir det dock inte lika snyggt.

En bit melon på grillspettet blir en fin brytning till grillsmaken. Särskilt på ett fiskspett gör den sig bra.

Melon och serrano-, parma-. eller någon annan lufttorkad skinka är en klassiker. Även gott till en fördrink eller på en buffé. Lätt och snabbt att tillaga. Med en skvätt balsamvinäger blir det alldeles särskilt gott.

Meggie tipsar om denna läckra dessert i kommentaren nedan. “En av mina favoritdesserter på sommaren är att halvera en mindre cantaloupe- eller galiamelon, skopa ur kärnorna och fylla hålet med portvin. Vill man ha besväret kan man ta ut några kulor av fruktköttet med ett kuljärn eller en tesked och lägga i hålet innan man häller på vinet. ”

Det fungerar bra att smaksätta meloner med salt och peppar när de skall ätas i en maträtt.

VATTENMELON
Smak o karaktär:
Fruktköttet är mycket saftigt. Smaken är milt söt med viss syrlighet.
Säsong:
Säljs året om. Importeras oftast från Spanien.
Mognad:
En vattenmelon är mogen när det låter dovt när man knackar på den. Den kärnfria sorten är den vanligaste.Till skillnad från sockermeloner är vattenmeloner som köps i butik oftast färdiga att konsumeras direkt.
Passar till:
-Gott efter kräftor och skaldjur för att balansera sältan i skaldjuren.
-Vattenmelon kan grillas och serveras som dessert med glass. Skivorna sockras lätt så att ytan karamelliseras Melonen får en sötare och djupare smak.
-Grillad vattenmelon passar även i en sallad med t ex mozzarella- eller fetaost och mynta.
-Pastasallad med vattenmelon, prosciutto och chevre är ett annat alternativ.
-Fräsch ingrediens i en fruktsallad.
-Man kan också skära vattenmelon i små bitar och frysa in som glass eller istärningar till drinkar.

Några olika melonsorter:

Vattenmelon
Vattenmelon By Steve Evans – Watermelons, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=397845

SVENSK NÄTMELON
Smak o karaktär:
Den är milt söt till mycket söt beroende på mognad. Sötast av sockermelonerna. Ganska fast kött. Nätmeloner är i allmänhet stora, runda upp till 3 dm i diameter. Vikt ca 1 kg. Fruktköttet är ganska fast och orange eller ljusgrönt.
Säsong:
Nätmelon odlad i Sverige och skördas under sen vår till september. Säljs året om. Import från Medelhavsländerna främst Spanien under juni-oktober. Resten av året från Sydamerika och är då mindre smakrika.
Mognad:
En mogen melon har en svag orange färgton och en lätt söt, blommig doft (i rumstemperatur). Den mjuknar också något. Blomändan som skall vara mjukare än skaftändan.
Passar till:
-Grillspett
-Fruktsallader

NÄTa
Svensk nätmelon By USDA photo by Scott Bauer. Image Number K7355-11. – http://www.ars.usda.gov/is/graphics/photos/k7388-11.htm, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=320487

GALIAMELON
Smak o karaktär:
Det är en sorts nätmelon. Den är söt och aromatisk. Melonen är en variant av cantaloupe, som uppstod i Israel på 1970-talet. Galiamelonen är en rund sockermelon 1-1,5 dm och väger omkring 1 kilo. Den liknar Cantaloupemelonen, men är större och har vitt till grönt fast fruktkött.
Säsong:
Säljs året om. Lågsäsong under vintern. Import från Medelhavsländerna främst Spanien.
Mognad:
Melonens mognad avgörs genom färgen och doften. Galiameloner är hållbara, men efter uppskärning bör de plastas in och förvaras kallt för att smaken ska bevaras.
Passar till:
– Varmrätter och kallskuret
– En utmärkt sallads- och efterrättsmelon

CANTALOUPEMELON
Smak o karaktär:

Melonerna är väldigt aromatiska och smakrika. Fruktköttet i en mogen cantaloupe är mjukt och saftigt. Smaken är milt söt och frisk. Den är rund med ljusgult till orange fruktkött. De är 10-15 cm i diameter
Säsong:
Året om. Import från Medelhavsländerna.
Mognad:
En mogen melon har fått en lätt gyllengul färgton och en svagt söt, blommig doft. Den mjuknar också något.
Passar till:
– En utmärkt dessertmelon!
– Använd den i sallader eller fylld med glass och bär.
– Cantaloupe är väldigt gott på grillspett för att bryta grillsmaken.
– Passar också till kallskuret

By Asio otus – Self-photographed, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1071511

HONUNGSMELON
Smak o karaktär:
Har den mildaste smaken och mindre sötma än andra meloner. Smaken påminner något om honung. Blir oftast 15-22 cm. Honungsmelonen är mindre än en nätmelon. Tidiga sorter är gula, senare sorter mörkgröna.
Säsong: Säljs året om. Import från Medelhavsländerna främst Spanien under juni-oktober.
Mognad:
En stor melon är ofta mognare än en liten. Den blir  lätt klibbig när den är mogen.
Passar till:
– Desserter
– Honungsmelon är god till kallt kött
– Till sallad. Skär melonen i stora tärningar. Riv över skal från en halv citron och pressa citronsaft från en halv citron. Lägg ett par tunt skurna lökar över och lite flingsalt.

PIEL DE SAPO/GRODSKINNSMELON
Smak och karaktär:
Smaken är söt, frisk och kraftigare än släkting en den gula honungsmelonens. Den är grön och avlång (2-4 dm). Blir 2 – 4 dm och väger runt 1,4 kilo. Kärnorna är samlade i en hålighet mitt i frukten. Piel de Sapo betyder grodskinn på spanska.
Säsong:
Säljs året om. Import från Medelhavsländerna.
Mognad: Kan vara svårt att avgöra. Bästa sättet är att dofta på den. Melonen bör förvaras mellan 12 och 14 grader.
Passar till:
– Passar utmärkt till syrliga recept, citron eller bär.

grodskinn
PIEL DE SAPO/GRODSKINNSMELON

LIMELON
Smak och karaktär:
Smak av lime. Fruktköttet grönvitt. Innehåller hög halt av askorbin- och citronsyra men också hög sötma som ger den en annorlunda och intressant smak. Limelon är en ny melonsort.
Passar till:
– Sallader
– Juicer
– Smoothies
– Jättegott till jordgubbar

limelon

 


16 thoughts on “Melon – läckert och fräscht till sommarmaten

 1. Oj vad du kan mycket om dessa läckerheter! Vattenmelonen är min favorit! En kall skiva vattenmelon precis som den är en varm sommardag är bland det mest läskande som finns!
  Tack för intressant läsning om melonsorterna!

 2. Det var mycket information om denna goda frukt som tyvärr innehåller mycket socker. Älskar vattenmelon och trodde det var ok att äta men fick väldigt högt socker och efter kontroll med dibetes sköterska fick jag svaret.
  Ha en skön kväll

  1. Trodde faktiskt inte att just vattenmelon hade så hög sockerhalt. Du får läska dig med något annat.
   Ha det bra!

 3. Tack för all information om melon. Då har man lärt sig en hel del igen. Lite roligt är att jag just idag köpte en vattenmelon. Perfekt timing att skriva om det idag. Ha en trevlig kväll!

 4. Meloner av olika sorter hör verkligen sommaren till. En av mina favoritdesserter på sommaren är att halvera en mindre cantaloupe- eller galiamelon, skopa ur kärnorna och fylla hålet med portvin. Vill man ha besväret kan man ta ut några kulor av fruktköttet med ett kuljärn eller en tesked och lägga i hålet innan man häller på vinet. 🙂

  1. Jättetack! Midsommardesserten bestämd. Åh vad gott och festligt det låter. Lägger in receptet i texten ovan.

 5. Vilket kul och intressant inlägg om meloner!
  En del visste jag, bl a lukta på den och se om den är mogen. Har nog lärt mig det under min tid i Frankrike.
  Här i UK har man ofta melon som förrätt, Fan of melon with raspberry coulis, melon som är skivad och upplagd som en fläkt med hallonsås till.
  Tror melon med serranoskinka är min favorit.
  Tycker också om frusen melon, som isglass.
  Ha det bra!

Kommentera