Ekollon – från frö till planta och mycket annat

Ekollon – från frö till planta och annat. Runtikring ekarna på Ekerön finns det väldigt gott om ekollon denna höst så ön gör verkligen skäl för namnet samt till gagn för ekens fortlevnad och spridning.

Fåglar och däggdjur som gillar ekollon kan verkligen frossa på ett överflöd. Det kan vara trevligt att försöka få ett ekollon att gro i en vacker vas. I bästa fall kan man hjälpa till att sprida eken genom att försöka få fram en planta. Då får man passa på nu att plocka, låta gro och plantera ekollon. Kanske får man fram en planta som går att plantera ut till våren.

Vissa ekar kan bli upp till tusen år gamla, och det är hisnande att tänka sig att ett så starkt, stabilt och gammalt träd kan växa upp ur ett litet ekollon.

En ek står för uthållighet och styrka. Enligt gammal svensk folktro fick den som hade ekollon i fickan en del av ekens styrka.

Man har tillbett eken som helig under religiösa former i Europa. Namnet på de keltiska druiderna, kommer från det grekiska ordet för ek, Dryas, eftersom man påstod att keltiska druider alltid hade med sig ekblad vid offer och dylikt.

Allemansrätten och ekollon

Enligt Allemansrätten får man av historiska skäl endast ta ekollon som ligger på marken. De var nämligen förr ett viktigt födoämne och därför fick man inte plocka ekollon från träden på andras mark. Ingen bryr sig knappast idag, men intressant att veta.

Plocka bara mogna ekollon

Ekollonen man plockar ska vara bruna till rödbruna, kännas mogna och vara lite tunga.
Om man plockar flera ökar chanserna att några gror. Har man tur har några redan grott och fått en liten svans.

Få ekollonen att gro

För att driva fram ekollon inomhus kan man lägga dem svalt och antingen i fuktig sand eller fuktat hushållspapper i en öppen plastpåse några veckor tills de gror.

Man kan få ekollon att växa till en liten planta med bara vatten utan att täcka dem helt. I ollonet finns tillräckligt med näring för att roten ska växa till en smal spira med de första bladen. Det kan några veckor.

Om man lyckas få ollonet att gro kan man placera ekollonet i en smal vas för fortsatt tillväxt. Sådana smala vaser kan man använda till många andra små växter t ex sticklingar.

Klassisk Svenskt Tenn ekollonglas

Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson lär vara den person som kom på idén och designade den klassiska ekollonvasen.

Ekollonvaser med groende ekollon i olika stadier


Formen till vasen hämtade hon från det historiska rymdmåttet ”jungfrun”, som förr användes om brännvin. Det rymde 8,2 cl. Rejäla supar på den tiden😮

Vanligt glas

Man kan naturligtvis använda ett vanligt smalt glas där ekollonet fastnar och inte når ner till botten eller klippa hål i en pappskiva och placera ollonen uppepå.

Ekollonet ska ha svansen nedåt i vasen/glaset så att rötterna kan nå ned till vattnet. Byt vatten i vasen/glaset med jämna mellanrum under de tre till sex veckor som det brukar ta innan den blir en liten planta.

Så här alltså

Bilderna från Naturhistoriska riksmuseet

Från grodd till en ekplanta

Man kan småningom låta plantan växa vidare i en kruka med jord. Det kan vara svårt att plantera ut en ek som rotat sig inomhus. Det är lätt att skada roten, så var försiktig.

Ekollon till nytta som föda

Ekollon har historiskt varit en viktig människoföda eftersom de är näringsrika men de innehåller också ett giftigt och bittert garvämne (tannin) som man måste laka ur innan de blir lämpliga som föda.

Djur som gärna äter ekollon är skogsmöss, ekorrar, vildsvin.

Svin är mycket förtjusta i ekollon och påverkas inte av tanninet eftersom deras saliv innehåller ett ämne som binder det. För hästar och kor kan det däremot vara farligt att förtära för många ekollon.

Ibericoskinka är berömt för sitt goda griskött. Särskilt sorten Bellota (ekollon) anser man vara allra bäst. Denna skinka kommer från frigående grisar som strövar i ekskogarna längs gränsen mellan Spanien och Portugal.

Grisar äter ekollon

Bland fåglarna är det främst nötväckor och nötskrikor som transporterar ekollon flera hundra meter och gömmer i marken eller i barken på träd för att sedan återvända och konsumera det. Inte alla ekollon återfinns, och de som gömts i ljusöppna miljöer gror ofta och bildar nya plantor, eftersom eken växer bra i öppna miljöer.

Nötkråkor, ringduvor och hackspettar förser sig också gärna med ekollon.

Ekollon som symbol

Engelsmännen bar torkade ekollon i kriget mot Normandie på 1 000-talet för att skydda sig. Ekollon blev därmed en symbol för tur, framgång och styrka.

Ekollon har man i vissa kulturer ansett som heliga.

Några talesätt om ekollon

Varje människa är född med en unik uppsättning potentialer som längtar efter att förverkligas lika säkert som ekollonet längtar efter att bli eken inom det. – Aristoteles

Stora ekar växer ur små ekollon för att visa att stora saker kan uppstå från en liten och ödmjuk början.

Evig ungdom – Kvinnor i vissa kulturer bär ekollon runt halsen i hopp om att stoppa tidens gång och förhindra åldrande 😏

Om du planterar ett ekollon kommer det att växa upp till en ek. Men om du planterar en honungskaka är det därmed inte sagt att den kommer att växa upp en bikupa. – Nalle Puh

Ekollon som amulett

Ekollon är populärt att avbilda som smycke eller amulett. Passar jättefint som ett halssmycke, ringar, manschetter, dörrstopp och andra accessoarer.

Ekollon som smycken

30 thoughts on “Ekollon – från frö till planta och mycket annat

  1. Tack för denna fantastiska information om ekollon. Har sett att det är massor på våra promenader. Måste plocka några och försöka få en planta.
    Kramar från oss

    1. Tack själv. Så ni har också mycket ekollon i år! Nu väntar vi regn här och då är det svårare att plocka ekollon. Det bör väl helst vara helt torrt ute då.
      Ha en riktigt skön vecka med många fina promenader med Minton.
      Kramar till er!

  2. Det var intressant och mycket av allt du skrev om visste jag inte. Då har man lärt sig något igen. Man blir sugen på att försöka dra upp en liten planta.
    Ha en trevlig ny vecka!

    1. Egentligen är det väl kanske mest roligt för barn att se hur en planta blir till från ett ekollon. Men lite kul är det att göra experimentet.
      Ha det bra i veckan!

  3. Majvor

    Bra info som inspirerar till att försöka få ett ollon att gro. Jag har minsann märkt av mängden ekollon under mina cykelturer. Många har krossats under hjulen och det underlättar för fåglarna som fockas kring godsakerna under ekarna.
    Nu börjar även kastanjerna fylla gång-och cykelbanorna. Det gäller att ta sig varligt fram. Speciellt när det har regnat.

    1. Samma här det var mycket jag inte visste om ekollon..🤔 Jag har ett som legat här i flera år jag hittade det vid ett av våra slott och tog hem det som minne.. Tack för all info och ha en fin start på både veckan och månaden..🤗 kram..

    2. Jag såg nyligen på TV intelligenta kråkor som satt och väntade på att bilar skulle köra över nötterna så att de sprack och de fick tillgång till innehållet.
      Förstår att de kan vara besvärligt på cykelbanorna med många nötter och kastanjer nu.

  4. Vilket otroligt intressant och bra skrivet inlägg om eken. En bit bort i det område vi bor finns på en av tomterna en ek som nu blivit rejält stor. Den är uppdriven från frö och dom planterade den mest på skoj för många år sedan, för att se om det skulle bli något. Och det blev det.
    Bra att du skrev om att ekollonen innehåller tannin som kan vara giftigt. Det är flera hundar som blivit svårt förgiftade av att äta ekollon. Lucy brukar gå och nosa bland dom men hon äter dom inte som tur är.
    Tack Eva! Ha nu en fin kommande vecka!

    1. Tack så hemskt mycket Anita. Vad roligt med eken som blivit uppdriven från frö och vuxit sig stor.
      Ja inte alla djur som äter ekollon tål tanninet. Så illa att hundar blivit förgiftade av det. Skönt i alla fall att Lucy inte äter dom, men hon nosar tydligen gärna på dom!?
      Önskar dig också en fin oktobervecka!

  5. Som alltid ett intressant och lärorikt inlägg! Jag skulle testa ekollon förra året, men kom inte till skott, men för många år sedan planterade jag en kastanj i kruka och den grodde och växte till ett fint litet kastanjeträd som planterades vid huset vi flyttade ifrån för drygt två år sedan …
    Önskar dig en fin första oktobervecka!
    Kram

    1. Tack Anki! Hoppas kastanjen du planterade växte till sig. Det känns i själen när man flyttar ifrån odlingar som man själv varit upphov till och inte vet hur det går för. Jag tänker ofta på våra rosor på förra stället. Har de blivit omhändertagna på rätt sätt? Men det ska man inte grubbla över.
      Hoppas du har det bra och att första oktoberveckan blir till belåtenhet!

  6. Anonym

    Tack Eva för inspiration att plantera ekar. Jag har gått hela vägen med fyra ekträd från ekollon i Estrid Erikssons glasvaser till plantering på Gotlandstomten. De har tagit sig och är nu flera meter höga.
    Ett talesätt som givit tröst när barnen haft svårt för något. läste jag någonstans: Eken mognar långsamt och blommar sent.

    1. Fantastiskt att du lyckats dra upp hela fyra ekträd från ekollon och som nu är så höga. Det måste kännas väldigt tillfredsställande.
      Mycket fint talesätt du förmedlar om eken.

    2. Du är inte ensam om att bli Någon. Det är flera som på sista tiden blivit det på min blogg. I de flesta fall klurar jag ut vem det är, men inte alla gånger.
      Jag tycker WordPress håller på och ändrar lite väl mycket just nu. Särskilt med kommentarerna. Jag gillar det inte.
      Tack för din intressanta kommentar i alla fall!

  7. Åh så mycket kul och intressant om ekollon! Jag gillar särskilt Nalle Puhs filosofi. 🙂
    Maken är en ekälskare av stora mått, så vi har gått igenom processen med att plocka ekollon, frysa, grodda, sätta i jord, pyssla om och plantera ut. Av 6 ekplantor var det bara en som klarade sig, men den är nu 7 år senare en ståtlig ek på husets baksida, säkert två meter. 🙂 Och ollonet hämtade vi på just Ekerö!
    Tack för ett trevligt inlägg.

    1. Men visst är Nalle Puhs filosofi genial!
      Vilken upplevelse att få ollonet att gro så att det blev en planta och en 2 m hög ek. Vilken bedrift. Jag har försökt med inte lyckats fullt ut..
      Helkul att eken har sitt ursprung från Ekerö.
      Tack för din kommentar!

  8. Tack för ett trevligt inlägg! 🙂
    Skrev just en lång kommentar men den verkar inte ha publicerats…. här kommer en kortare version. Vi plockade ekollon på Ekerö för många år sen och groddade inne. Efter utplantering klarade sig bara en planta, men den är nu två meter hög och frodas fint på baksidan. En egen Ekerö-ek! 🙂

    1. Jodå version 1 kom fram. Vet inte vad det är med WP just nu. Kommentatorer blir anonyma och det trasslar på flera sätt.
      Ha en skön kväll. I morgon kommer det Stora regnet.

  9. Anonym

    Jag gick i många år omkring med ett ekollon i jackfickan för att folktron sade att det botade ryggont. Tror inte det hjälpte.

  10. Ja, Wp strular nu igen, suck.

    På gårdagens promenad såg jag både ekollon och kastanjer, men det var kastanjer jag plockade fickan full. Fick en tanke om att försöka göra en dörrkrans, borra igenom dem och trä dem på en ståltråd. Men man kanske kan har ekollon också, eller måhända spricker de?

    Dottern har en av de där vackra ekollonvaserna och jag tror att de har grott ekollon men jag vet inte om de har planterat ut någon. Själv är jag mest förtjust i att försöka hitta själva höljena med skaft och allt, de ser ut som pipor.

    1. Det kan nog bli vackert och originellt med en dörrkrans av kastanjer mm. Själv är jag inte så förtjust i dörrkransar. Hellre då i form av ett hjärta.
      Ekollon är väldigt dekorativa och höljena med skaft är jättefina.
      Låter skönt med en promenad. Själv är jag inomhus för 12:e dagen i rad pga ett giktavfall. Ska försöka ta mig ut i morgon med hjälp av kryckor🤨

      1. För mig är det tvärtom, föredrar en rund form.

        Så trist med dina återkommande giktanfall! Vad säger läkaren? Hur länge brukar det pågå innan det klingar av? Hoppas att det ger sig snart så att du kan njuta av hösten.
        Varm kram

      2. Tack för omtanken! Gikten klingar så sakteliga av. Tyvärr stormar det så att det går inte att vara ute av den anledningen.
        Läkare bryr sig inte om gikt. Rekommenderar Ipren och ber mig undvika öl. Har inte druckit ett glas öl de senaste fyrtio åren…
        Ha en bra helg!

  11. Intressant om ekollon.
    Jag har en stor ek på min tomt och det finns massor av ekollon på marken. Fruktar bara att de drar till sig vildsvinen, inte så kul att ha dem i trädgården.
    En sådan vas från Svenskt Tenn har jag haft, har kommit bort i någon flytt.
    Jag har hjälpt en gubbe i Spanien att plocka ekollon. Kul. Jag fick öva min spanska och han fick ekollon till sina grisar på köpet.
    Trevlig helg!

    1. Ja du har verkligen varit med om mycket. Plockat ekollon i utbyte mot språkkunskaper. Trevlig kombo ☺
      Så synd att vasen kommit bort. De är dekorativa bara som de är.
      Hoppas du får en trevlig helg. Här blåser det som bara den!

Kommentera