Slaven Tiro bakom stenografisystemet

Huvudpersonen i Robert Harris imponerande trilogi om Cicero (Imperium, Konspiration, Diktatorn) blir för mig hans skrivkunnige, lojala och intelligenta slav Tiro. Det är genom honom som författaren låter oss lära känna Cicero. Trots sin låga samhällsstatus lämnar Tiro ett betydelsefullt arv efter sig. Förutom att han som sekreterare nedtecknade det mesta som Cicero sagt och gjort samt skrivit hans biografi skapade han ett stenografisystem.

Stenografi

Jag har alltid fascinerats av stenografi och skulle önska att jag hade lärt mig att stenografera. Då hade jag säkert sparat mycket tid och viktig information i stället för att tolka mer eller mindre oläsliga och ofullständiga anteckningar efter ett möte, föredrag eller samtal.

Efter att ha läst Robert Harris böcker om den kände romaren och statsmannen Cicero har jag lärt mig att stenografin är en mycket gammal konst.

Om Cicero

Cicero (106-43 f Kr.) var ju en aktat statsman, inflytelserik politiker och skicklig advokat. Han blev till och med under en tid konsul (ungefär som statsminister). Han var framför allt en stor talare. Många anser till och med att han är den historiska person som haft mest inflytande på retoriken (talekonsten) i västvärlden. Harris väver skickligt ihop historiska fakta och fiktion till en underhållande och spännande läsning om Cicero.

Om Tiro

Böckerna är mycket fyndigt skrivna i jag-form av hans slav Tiro. Tiro (Marcus Tullius Tiro) föddes som slav och verkade i Ciceros hushåll. Han var skrivkunnig och intelligent. Småningom blev han befriad och fick en gård av Cicero. Som ständig följeslagare till mästaren fick han närvara såväl vid de dramatiska händelserna i den romerska senaten som i vardagslivet hemma. Det är Tiro som är berättaren och iakttagaren i böckerna om händelserna i Rom bland politiker och av samhället samt inte minst alla intriger i familjer och släkten.

Som slav är Tiro inte delaktig i något. Han kan inte agera utan bara lyssna, betrakta och notera det han hör och ser. Han sitter med och för protokoll eller skriver ned det som sägs vid hemliga överläggningar. På så sätt möter han många av samtidens stora romare som Caesar, Crassus, Catilina, Pompejus, Cato och Lucullus bland många andra.

Cicero nämner ofta Tiro i sina brev där han visar sin uppskattning över hans skickliga arbete. Han verkar ha behandlat honom mer som en vän och kollega än som slav. Cicero nämner ofta hur användbar Tiro är i hans arbete och studier.

Tiro skrev ned alla Ciceros tal, brev och böcker. För att mäkta med detta enorma arbete hittade han på en snabbskrift. Denna snabbskrift blev faktiskt grunden till stenografisystemet.

Efter Ciceros död år 43 f.Kr. publicerade Tiro sin tidigare mästares samlade verk. Tiro överlevde Cicero med 40 år. Han blev 99 år gammal, tror man. Det mesta av verken har tyvärr gått förlorat liksom en stor biografi över Cicero som Tiro författade. Harris försöker återskapa hans liv genom att väva ihop fakta och fiktion.

Skrivkonsten

Man använde vaxtavlor att skriva på med. Det var träplattor man holkat ur och fyllt med vax som man ristade in text på med ett stift. Det var lätt att sudda, ändra eller stryka text. Man överförde sedan texterna till papyrusark. Man fogade ihop arken till långa remsor och rullade ihop dem till cylindrar.

Tiros stenografisystem (noter)

Tiros noter som stenografisystemet kallades uppgick småningom till 3000 tecken. De byggde givetvis på det latinska alfabetet. Systemet var i bruk i mer än 1000 år ända till det västromerska rikets undergång. Noterna bestod till slut av ca 13 000 tecken så man kan ana att inlärningströskeln måste ha varit ganska hög!

Grunderna till de nuvarande stenografisystemen på respektive språk började man utveckla i mitten på 1800-talet.

Tiros noter

25 thoughts on “Slaven Tiro bakom stenografisystemet

 1. Jag kan det. Lärde mig när jag bara var 17 år. Det hjälpte mig väldigt mycket när jag läste farmakologi. Det fanns inte en chans annars att anteckna något när föreläsningen pågick.
  En del visste jag om stenografins historia men inte allt du skrev om. Böckerna har hamnat på “att-läsa-listan”. Ha en trevlig kväll!

  1. Lyckliga du som kan konsten att stenografera. Förstår att du hade stor användning för det när du läste. Lärde du dig det redan i skolan kanske? Tror böckerna finns i pocket nu, i alla fall de två första.
   Ha en trevlig kväll du med. Här ösregnar det nu!

   1. Önskar jag också hade blivit erbjuden en kurs i stenografi! Hoppas det bli uppehåll tills ni ska ut nästa gång:)

  2. Samma här! Jag lärde mig stenografera efter Melins system, på svenska och engelska, när jag gick i handelsskola i övre tonåren. Det har varit en rolig kunskap att ha, även om den engelska stenografin inte kommit till användning särskilt mycket…
   Jag hade också stor nytta av stenografin vid föreläsningar på universitetet.

 2. Anonym

  Tänk om man kunnat denna ädla konst!
  Nu fick jag ännu fler böcker på ”min-att-läsa-böcker-lista😉🙏//majvor

 3. Cicero har jag såklart hört talas om, men inte om Tiro – konstigt nog. Försökte lära mig stenografi, men jag gick totalt bet. Däremot utvecklade jag min egen stenografi som bara jag kunde läsa/tolka.

 4. Spännande info, tack Eva! Maken har läst alla böckerna och berättat om Cicero som jag inte alls kände till innan. Kanske får jag också lov att läsa nu. Tiro har jag inte hört talas om alls. Däremot kan jag faktiskt stenografera 😀 enligt det Melinska systemet. Knepigt och traggligt att lära, ack så fiffigt och användbart att tillämpa, men så lätt att glömma om man inte underhåller det. 😣Svårigheten ligger oftast i att tolka det man skrivit efteråt. Det gäller att inte vänta för länge. 🙂

  1. Kul att höra om någon som verkligen kan stenografera. Att det är krångligt att lära sig det och att man måste underhålla det kan jag förstå. Men att det kan vara svårt att tolka det man skrivit har jag aldrig tänkt på. Då faller ju allt!
   Böckerna är jättebra och väldigt intressanta att läsa. Romarna krigade ju som bekant mycket, men mest underhållande är det att läsa om hur de hade i vardagslivet och så.

 5. Spännande och intressant – en ny kunskap för mig! Tack för det Eva! Känns som jag skulle gilla de där böckerna, så tack för tips!
  Ha en fin fredag och en trevlig helg!

  1. Tack Anki! Jag visste inte detta om stenografi heller förrän jag läste böckerna och började googla på stenografi. Man lär sig mycket när man bloggar och googlar!
   Hoppas du får en skön helg också. Här är det klart och vackert väder, men lite kallt.

 6. Spännande läsning. Jag har en väninna som är en hejare på stenografi. Själv har jag ingen aning om hur det fungerar så det var roligt att läsa om det i ditt inlägg. Och böckerna verkar intressanta och är nu noterade.
  Ha en fin helg!

  1. Ja som sagt böckerna är jättebra. Det måste ligga mycket arbete och research bakom dem. Jag har läst det mesta av R Harris och uppskattar honom mycket.
   Kul att höra om din väninna. Nu är jag för gammal att lära mig konsten att stenografera, men det måste vara mycket praktiskt att kunna det.
   Fin helg till dig också!

 7. Så intressant du beskriver bakgrunden till stenografin! Själv lärde jag mig stengrafigrunderna på Handelsgymnasiet, gick ut 58. Fick arbete på dåv ASEA i Västerås. Min chef där tänkte och talade så långsamt då han dikterade, så jag hann skriva ned tecknet flera gånger. Jag har använt det både i arbetslivet som sekreterare och utbildade mig till yrkeslärare i Kommunikation, Administration, Datakunskap m.m. Affärskommunikation. Många ämnen inom samma yrkeskunnande. Tjugo år på gymnasiet i Köping, ett helt nytt liv. Stenografin har jag använt och jag hade några år undervisning på gymnasiet, också i Engelsk stenografi. Dagboken jag skriver varje dag är på stenografi. Det är det Melinska systemet man använder och en massa förkortningar sitter kvar i ryggmärgen. Ska ta och läsa boken som beskriver slaven Tiro. Trevlig helg!

  1. Så intressant att läsa om vilken enorm nytta och glädje du haft av stenografin. Förstår att du är en riktig hejare på det.
   Man kan inte låta bli att undra om du skriver på stenografi i din dagbok för att ingen ska kunna läsa den eller kanske du skriver dagbok bara för dig själv:) Hur som helst det måste vara underbart att vara så duktig på stenografi. Där har jag verkligen gått miste om något. Tror du skulle tycka om böckerna!

   1. Absolut! Ska lägga upp den på min att läsalista. Jag tror att jag skriver dagbok nu för att hålla stenografin vid liv, men tyvärr får jag alltid uppdraget att anteckna vid möten. En gång var det en ny förälskelse som kunde stenografi och började läsa, usch så pinsamt. Jag är följare av din blogg och har läst den ofta i sommar, men har inte orkat kommentera så mycket, men nu ska jag avsätta en stund varje dag och skaka i bloggen, även om det är bara för mig själv. Min gamla bloggvän Lolo hörde av sig igen vilket var kul! /Ulla

   2. Jättekul att du läser min blogg. Alla besök är välkomna vare sig man likar eller kommenterar. Intressant höra att man kan bli utnyttjad för sina stenografikunskaper när det gäller att anteckna vid möten. Man bör tydligen också undvika nya förälskelser med stenografikunskap. Det är fult att läsa andras dagböcker!
    Ja Lolo bloggar jag också med, men nu tror jag det var ett tag sedan.
    Kul att höra av dig!

 8. Det hade verkligen varit roligt att kunna stenografi! Nästan så man får lust att lära sig det efter att ha läst ditt inlägg! Men jag tvivlar på att jag skulle lyckas så bra med det!

  1. Jag tror att det åtminstone för mig är för sent i livet för att kunna lära sig stenografi. Men vem vet? Det känns inte lika motiverat längre när man inte studerar eller utbildar sig längre:) Å andra sidan glömmer jag lätt och då skulle det kunna vara bra att snabbt skriva ner något.

Kommentera