Spöktåget i Stockholms tunnelbana

Med anledning av Halloween och alla spöken som far och flyger idag passar det att berätta historien om Spöktåget i Stockholms tunnelbana.

Institutet för språk och folkminnen (Isofs) har som uppdrag att samla in, bygga upp och sprida kunskap om språk och kultur i Sverige. 

Så sent som år 2020 gjorde Isofs en insamling på temat Spöken och spökerier idag. Dessa berättelser visar att spöken fortfarande är i allra högsta grad levande i dagens folktro och kultur. Här finns mer att läsa.

Spöktåget

På Isofs hemsida kan man läsa följande om Spöktåget i Stockholm.

Det sägs att det spökade i Stockholm under början av 1980-talet. Då åkte nattetid ett silverfärgat tåg på tunnelbanespåren. Enligt rykten var det inte vilka som helst som åkte detta tåg – det var de dödas tåg och den som råkade kliva på kunde aldrig gå av. Den nedlagda och förfallna stationen Kymlinge troddes vara tågets slutdestination. Där gick de döda av och de som hade oturen att ha klivit på tåget, fick följa med de döda in till helvetet. Så löd vandringssägnerna. I själva verket var detta ett tåg som Stockholms Länstrafik tagit in på prov, en prototyp av ett nytt tåg, som de lät provköra på nätterna.

Tunnelbanestationen hade börjat byggas på 1970-talet, men blev av olika skäl aldrig färdigställd. Därför stannar inga tåg där och av den anledningen ser stationen ut att vara helt öde. Ett silverfärgat tåg och en nedlagd tunnelbanestation existerade verkligen, men det rör sig varken om ett spöktåg eller om en spökstation, utan bakgrunden kan förklaras av helt naturliga orsaker.

Här på Skarn kan man läsa mer om alla kusligheter i samband med stationen Kymlinge (som ev sitt ursprung i ordet gravröse), silverpilen (t-banetåget) och spöken.

Silverpilen By Maad Dogg 97 at en.wikipedia – I (Maad Dogg 97; Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11262661

Happy Halloween!

20 thoughts on “Spöktåget i Stockholms tunnelbana

 1. Så du har hittat C5 som jag benämner dessa som, det var ett tunnelbanefordon som enkom levererades i åtta exemplar, m a o ett tåg. De respektive vagnarna var lättare än de tidigare vagnarna C1 – C4 som vägde 25 – 30 ton styck medans C5 vägde ca 20 ton. Vagntypen har gett upphov till många myter, särskilt kopplat till den aldrig öppnade Kymlinge station, vagnarna typ C5 gick ju under några år på blåa linjen (Bana 3 som jag säger), men har mestadels gått på Röd linje. Jag har faktiskt klivit av vid Kymlinge station i samband med en nattlig provkörning i slutet av 90-talet. Kymlinge var det tänkt som en stadsdel för statliga myndigheter, men när de statliga verken började utlokaliseras, ex SMHI till Norrköping, så blev det inget av detta. Det vore en lågt hängande frukt att öppna stationen och bygga bostäder kring densamma, skulle kosta ca 50 miljoner att driftsätta stationen (min gissning).

  1. Underbar och insiktsfull kommentar av en sakkunnig på Stockholms t-bana. Det kan inte finnas många (om ens någon) som kan vagnstyper, linjer och stationer som du. Helt suveränt! Det verkar ha gått “troll” i att öppna Kymlinge station och bygga bostäder där. Man hör aldrig ens talas om det.
   “En lågt hängande frukt” har jag aldrig hört förut. Ganska vackert och framför allt talande uttryck.

   1. Jag använder “En lågt hängande frukt” för att beskriva något som är enkelt att åtgärda och något som man ofta tjänar på att åtgärda.

 2. Din historia kände jag till, men inte detaljerna om tunnelbanevagnarna som Melker berättar om. Blogglandia är fantastisk:-)
  Har passerat Kymlinge en enda gång på väg till Kista. Å japp, kusligt var det. Ungefär som Stocksunds pendeltågsstation för Roslagsbanan, fast den ligger ju ovan jord = mindre kusligt;-)

 3. Här kan man lära sig mycket. Har visserligen hört talas om spöktåget men hade ingen aning om vad som verkligen hände. Vilken tur att vi dessutom har en expert bland våra följare 😀
  Ha en trevlig söndag, Eva!

 4. Spännande läsning för en lantis som tycker det är läskigt att åka tunnelbana även utan tankar på spöken. Roligt också att läsa Melkers kunniga kommentar – man lär sig mycket genom att läs bloggar.
  Ha en fin söndag!

 5. Så intressant att läsa om detta spöktåg, som jag inte alls kände till. Kymlinge tror jag faktiskt jag har åkt förbi någon gång. Tror att Håkans Nesser använder detta ortnamn i några av sina böcker. Hoppas du får en fortsatt skön söndag.

  1. Hej Birgitta! Intressant att Nesser skrivit om det. Det måste jag undersöka. Jag har inget minne alls av detta spöktåg. Kanhända tyckte jag det var så löjligt att jag totalt ignorerade det.
   Hoppas du får en bra vecka!

 6. Spöktåg passar i dessa tider när det skall vara spöken och annat. Man lär sej mycket genom bloggarna. Har fått så många vänner som jag följer och tycker om det dom skriver.
  Kramar från oss

  1. Håller med dig. Det är så kul med alla bloggvänner som man faktiskt lär känna på ett fint sätt trots distansen!
   Kramar till er bägge och ha en fin ny vecka!

 7. Vilket bra inlägg Eva..😊 Den historien har jag aldrig hört däremot så har jag åkt med dom silverfärgade tunnelbanevagnarna..🙏😁 tummen upp..👍 ha en fin start på november nu.. kram Nicki 🤗👍♥️

 8. Åh det var roligt att få höra hela historien om spöktåget! Har hört sägnen, men visste inte att det faktiskt fanns ett silverfärgat tåg på riktigt. Kul att få höra alla fakta med bistånd av Melker Larsson. Jag har för mig att jag åkt förbi Kymlinge men jag ska inte svära på det….
  Tack för ett kul och intressant inlägg i precis rätt tid och halloweenkänsla, Eva! 🙂

  1. Tack för att du läser allt! Hade inte ens själv hört talas om dom tågen. Ja Melker är en baddare på all t-bane och busstrafik tror jag också.

Kommentera