Min kryddträdgård i krukor utomhus – Isop

Isop /Hyssopus officinalis

Humlornas, binas och fjärilarnas favorit, men knappast kockens!

Växtplats och skötsel: Trivs i soligt läge med kalkrik jord. Ett alternativ till lavendel som kantväxt. Tål hård beskärning.  I Medelhavsländerna växer den helst på kalkbergsbranter och på varma murar.

Egenskaper: Starkt doftande blad. Odlas mer som prydnadsväxt än som läkeört. Används försiktigt som krydda, eftersom den har en mycket bitter smak. Isopen lär attrahera humlor, fjärilar och bin. Det måste vara när den blommar (fast det är ju bladen som doftar så stark!). För än så länge har inte mitt exemplar väckt något intresse.

Utseende och blomningstid: Flerårig lättodlad halvbuske oftast med blå blommor. Finns även med rosa och vita blommor. Stjälken är styv och vedartad och mycket förgrenad. Blir 40-50 cm hög. Blommar juli – september.

Medicinsk verkan: officinalis i namnet betecknar att den är en läkeväxt. Den anses ha aptitstimulerande, kramplösande urin- och svettdrivande effekter samt vara bra mot hosta.

Övrigt: Munkar införde den som så många andra kryddor och örter till Sverige redan på medeltiden och odlade den i sina klosterträdgårdar.

Den starka doften gjorde att man vid behov la örten i psalmboken för att inte somna i kyrkan. Man trodde också att den skyddade mor olyckor. Brännvin lär ha kryddats med isop. Kanske för att dämpa alkoholkonsumtionen för kryddan smakar i mitt tycke riktigt illa!

All dokumentation säger att isopen är torktålig och inte behöver så mycket vatten. Det stämmer inte på mitt exemplar som behöver vatten flera gånger om dagen. Kanske har den fått för liten kruka.

bee-400855_1280


 

10 thoughts on “Min kryddträdgård i krukor utomhus – Isop

  1. Riktigt fin! Men svett och urindrivande behöver jag inte just nu 😉😂. Knappast aptitstimulerande heller hahaha. Så jag får nog ha den som prydnadsväxt i så fall. Den är ju som sagt väldigt vacker, och med olika färger hade den verkligen lyst upp rabatterna.

  2. Isop, vacker växt som jag egentligen bara hört namnet på men inte känner till i övrigt. Själv fick jag en rejäl planta libbsticka för några år sedan av en kvinna som jag köpte ett lass jord av. Inte heller den kryddan kände jag till tidigare men nu använder jag den ofta, framför allt i soppor. Mycket god och lättskött, återkommer år efter år utan att jag behöver göra något. 🙂

    1. Libbsticka verkar vara en väldigt vacker medicinalväxt. Det är väl fint när man kan ta en krydda direkt från sin egen trädgård och använda i matlagningen.

  3. Eftersom det är en perenn så kanske den mår bättre i en rabatt, där kanske den klarar torkan bättre. Vacker växt, men tydligen inte så god som krydda. Läser om libbstickan och den har jag haft, den luktar som köttbuljong. den blev så gigantisk så att jag grävde bort den, men kommer på nu att vid gamla torp var det nästan ett måste att ha en libbsticka, som husvakt, där kanske jag borde ha en.

  4. Intressant info Eva!
    Jag har också isop och den växer troget på torraste och magraste platsen där nästan inget alls trivs. Jag har den bara för insekternas skull – det är mycket riktigt blommorna de attraheras av och den blommar sent, framåt augusti när det mesta andra blommat ut, därför är den så uppskattad och viktig för insekterna.

Kommentera