Dammsugare bäst i test – ingen garanti

Trotjänaren Miele sedan 16 år började lukta illa. Inget filter hjälpte längre. Den var för gammal helt enkelt och måste bytas ut. Den bästa dammsugaren som funnits.

MEN, tänkte jag, utvecklingen går ju oftast framåt och det blir säkert ett lyft för både mig och städningen med en ny maskin. Några dagars surfande på dammsugartester typ bäst i test och jämförelser så fanns det ingen tvekan. En (Electrolux – ultra-super, silence, grön, miljövänlig mm) fick första plats i alla tester.

Egentligen hade jag velat ha en Miele igen, eftersom jag har så god erfarenhet av den. Men de senaste modellerna var enligt “experterna” inte så bra.

Efter att själv ha “testat” nyförvärvet ställer jag mig frågan (vilket jag borde ha gjort tidigare) vilka ligger bakom testet, vilken sakkunskap och erfarenhet har de?, varför är de anonyma?, vem eller vilka bestämmer testvärdena?

Jag kunde inte drömma om att denna nya genomtestade dammsugare skulle vara så uruselt dålig. Må vara att den är miljövänlig, är smidig att dra fram på golven och ev har några andra finesser som min gamla Miele inte hade, men som jag kan leva utan.

Ett av testvärdena gäller sugförmågan och det är kanske det viktigaste. Tvivlar dock på att sugförmågan måste vara så stark på en dammsugare i ett normalt hem att mattorna lyfter. Det är omöjligt att föra stången med munstycket fram och tillbaka på en matta med lugg. Det går bara att med hjälp av två händer dra stången och ett håll. Helst skall man vara två så att den ena kan stå på och hålla i andra änden av mattan.

Det heter också att den är så ergonomisk. Det innebär att man på slangen/stången satt på en extra böjd kort stång ovanför, som man skall hålla i för att manövrera maskinen.

Denna är för det första inte anpassad för min hand (normalstorlek kvinna) och för det andra blir ju manövreringen svårare än om jag har grepp på själva huvudstången. I bruksanvisningarna på webben och i broschyrerna finns en utbytbar del dokumenterad, som skulle göra det möjligt att skruva av denna idiotiska del. Kruxet är att den inte finns i lager och troligen aldrig heller funnits i verkligheten.

Ergonomiskt ! handtag – för vem?

På huvudmunstycket finns (som på de flesta dammsugare) en knapp för att ändra inställningen för matta resp golv. Den måste man ställa sig på och hoppa för att den skall ändra läge. Detta gör att det är enklare att först suga alla mattor och om man inte är alltför utmattad av superkraften i suget ställa om borsten i munstycket för parkettgolv och därefter suga golven!!!!

Nej, nästa gång kommer jag vara mycket skeptisk till BÄST I TEST – guider. Dessa handlar om BÄST av de testade produkterna, men behöver alltså inte alls betyda att de är BRA för köparen/konsumenten.

Den gamla trotjänaren Miele nedpackad för färd till soptippen. Funderar på att packa upp den igen.

One thought on “Dammsugare bäst i test – ingen garanti

  1. Pingback: Den ultimata höststädningen – Seniorvinklat

Kommentera