Luktärter i kruka – från frögrodd till utplantering

Efter en kall och blåsig vår var vi till vi slut tvungna att plantera ut luktärtssådden. Luktärter lär enligt expertisen tåla ned till 8 minusgrader. Även om det inte varit så många minusgrader om nätterna hade vi ändå inte hjärta att ställa ut dem i kylan. Till slut växte de sig så långa och taniga att vi tvingades placera ut dem efter att vi härdat dem ett tag dagtid i det bistra vädret.

Fröna gror villigt och ränner iväg

Dags för placering i krukor.

Jord förstås. Bambukäppar och pinnar placeras stadigt i krukorna innan plantorna försiktigt trycks ner.

Efter genomvattning bör man se till att alla plantor tar sig. Vi sparade några att ha som reserv.

Nu väntar vi på lite behagligare väder. Vi passar noga på dem och hjälper dem att ta tag i pinnarna om det behövs.


20 thoughts on “Luktärter i kruka – från frögrodd till utplantering

 1. Åh luktärter är ju så härligt! Jag har sått och nu också planterat om dem i 2 stora krukor. De står inne i uterummet och avvaktar bättre väder. Det är så blåsigt på balkongen så de får växa till sig lite till innan jag sätter ut dem. Jag plockar gamla torra björkkvistar i skogen, sticker ner dem i krukorna och låter dem klättra på det. De fäster bra på de tunna grenarna. Så nu hoppas jag på en bra “skörd” så jag kan plocka in buketter hela sommaren sen 🙂

  1. Jag förstår att det blir fint om man låter luktärter klättra i torra kvistar. Säkert enklare att arrangera än med pinnar. Ser fram emot att kunna plocka buketter i sommar. De doftar ju så ljuvligt också.

  1. Jag har faktiskt inte sett några plantor av luktärter på mina inköpsstället, men det är säkert betydligt enklare om man får tag i det.
   Kramar till er bägge

 2. Hoppas verkligen att det blir varmare väder så att de växer och blir riktigt fina! Här är det också kallt och frysgrader så gott som varenda natt så det växer väldigt dåligt och jag får hasa ut och in med mina krukor. Inte alls roligt!
  Kram på dig och sköt om dig!

  1. Nej nu är det sannerligen jättejobbigt med kylan. Det måste bli en vändning snart. Småningom blir det väl det, men detta frestar på vårt redan ansträngda tålamod.
   Ha det så bra Annelore och var rädd om dig!

 3. Det är samma väder här och knopparna ute på de vilda växterna verkar avvakta vad som sker.
  Hoppas vi får se de blommande luktärtorna sedan.
  Har ingenting på balkongen än. Ha en trevlig och solig ny vecka!

  1. Du kan vara övertygad. Lyckas vi med luktärterna kommer säkert mer än ett inlägg handla om dom.
   Hoppas veckan blir bra och lite varmare, men de hotar med oväder först!

 4. Du ni har verkligen gröna fingrar och vet vad du gör. Vilket jobb! Hoppas du/ni kan glädja er av “happy flowers” sedan när det kanske blir varmt någon gång;-)

 5. Åh, luktärter som doftar så gott! ja, det är en riktigt fin trädgårdsblomma som hör sommaren till.
  Visste inte att de var så frosttåliga!
  Bra att kunna ha dem i kruka, när det är ont om plats.
  Må väl och njut av våren!

 6. Oj, så proffsigt det ser ut! Mina kom i jorden idag, men de har stått utomhus i sina krukor sedan de började gro. Är bara litet orolig för att det blåser rätt mycket här. Kanske är det fel dag att plantera dem. Lycka till! Ska bli spännande att få se dem om ett tag!
  Hälsningar
  Anonyma Lotten
  franskafikon.blogspot.com

  1. Inte särskilt proffsigt. Vi har också haft väldigt blåsigt. Är tveksam till om de klarar sig. De ser så taniga ut. Vi har flera frön kvar och funderar på att så dem direkt i jord ute – som en reserv!

   1. Lotten

    Så brukar en av mina väninnor göra, hon bor i mörkaste Småland med ett tufft klimat vissa år och tycker ibland att hon får lika bra resultat…
    Anonyma Lotten

   2. Då gör vi så också. De ser inte alls bra ut idag. Nu väntar vi kraftig regn och stormvindar enl prognosen!!!

 7. Vilket tålamod du har när du pysslar med dina frösådder. Förr hade jag ofta luktärter och lyckades bäst med de direktsådda, de blommade rikligt. De senaste åren har jag inte lyckats alls, de växer långsamt och blommar nästan inte alls. Undrar vad det beror på?

 8. Luktärter är så fina och doftar fantastiskt, nu blir era pollinerare glada! Själv har jag bara orkat med luktärter en gång – alldeles för mycket pyssel för ettårsblommor. 🙂 Men så har jag inte heller lika gröna fingrar som ni.
  Vi håller tummarna för värme som utlovat i nästa vecka så allas våra odlingar tar sig.

Kommentera