Lättvirkad poncho – steg för steg

Lättvirkad poncho – steg för steg. En poncho med snibb fram och bak.

Garn – kvalité och garnåtgång till virkad poncho

Garnet till denna virkade poncho är en blandning av lammull ( 75%) och silke (25%). Hjertegarn Danmark Wool silk. Garnåtgång av detta garn drygt 4 st 50 gr nystan.

Desto snyggare garn desto snyggare blir ponchon. Tänk på att bomullsgarn gör att ponchon blir ganska tung.

Modell och mått

Modellen är två rektanglar som sys ihop. Måtten varierar på hur stor och lång man vill ha den.

Minsta måtten är 40 x 70 cm. 40 cm bred är ett lämpligt mått.

Ponchon blir vidare upptill desto längre styckena virkas. Denna i modell större är 80 cm lång.

Virkningsteknik

Om du inte kan virka alls rekommenderar jag att du kollar på Google videofilmer hur man gör luftmaskor, fasta maskor och stolpar. Mönstervirkningen till denna poncho beskriver jag nedan.

Beskrivning

1. Virka luftmaskor till en längd av 40 cm. Antalet maskor är inte så noga. Det går att höfta till det på första mönstervarvet.

Använd helst en större virknål till uppläggningsvarvet + första varvet med fasta maskor. Det kan lätt dra ihop sig. Jag använde en hel storlek större.

2. Varv 1. Vänd och stick ner nålen i andra luftmaskan från nålen och virka fasta maskor. Vänd.

3. Varv 3. Detta varv utgör grunden för mönstret. Glöm ej byta till mindre virknål.

Gör två luftmaskor och hoppa över två lm och gör en stolpe i nästa fasta maska. Fortsätt så: två lm hoppa över två fm och gör en stolpe. Om det inte stämmer på slutet av varvet hoppa över tre lm ed. Vänd med 4 luftmaskor. Det skall göras i hela arbetet.

017a

4. Varv 4. Stick in nålen i första luftmaskebågen och gör en stolpe + tre stolpar tillsammans och dra tråden genom alla fyra maskor på nålen:

Så här: först en stolpe. Lägg sedan garnet runt virknålen och stick in den i maskan, lägg garnet runt virknålen och dra igenom = ett omslag, lägg garnet runt virknålen och dra igenom = två omslag, gör en gång till så det blir tre omslag.

Lägg sedan garnet runt virknålen och dra igenom alla fyra maskor på nålen.

Kanske lite knepigt första gångerna, men man kommer snart in i det och det går på räls.

5. När rektanglarna är ca 70 cm nåla ihop och prova. Fortsätt virka om du vill ha den mer ringad.

Montering

6. Montera så här: sy ihop den ena rektangelns kortsida med den andras långsida
och den “andras” kortsida med den första rektangelns långsida. Se skiss.

7. Gör en kant runt hela ponchon med fasta maskor. Här har jag gjort tre varv med fasta maskor.


Virkad sweater/swoncho

15 thoughts on “Lättvirkad poncho – steg för steg

 1. Jättesnygg! Jag blir så sugen på att börja virka igen. Jag virkade och stickade varenda dag förut. Hade alltid något på gång, men sen fick jag värk i armar och axlar av jobbet och synen blev sämre så det var svårt att se vad jag höll på med. Så jag gav upp 😢. Men jag saknar det och funderar på att försöka i mindre skala igen!

  1. Det är tyvärr lätt att man får ont i armar och axlar särskilt av stickning tycker jag. Virka går bättre. Det gäller att inte sitta för långa stunder i taget. Men visst känner jag av lite kramp i fingrarna mm av virkningen, men det är så roligt att jag kan inte låta bli.

 2. Nej jag kan absolut inte virka men ska kika på det du föreslog 👍 ha en fin kväll kram Nicki 🌸 🌷 🌸 glömde ponchon var snygg..

 3. Men Eva, nu fick jag en idé. Jag stickar sockor, sakta p.g.a. mitt diskbråck men jag har stickat, virkad o.s.v. i hela mitt liv och är glad att jag kan göra lite av det.
  Resterna jag har, använder jag för att sticka restgarnssockor. Resterna jag har kvar efter 3 par strumpor räcker till ett nytt par.
  Men….. har garnet ett randigt mönster är det alltid svårt. Så jag stickar fyrkanter av resterna utan att veta riktigt vad jag ska göra med dem.
  Och nu vet jag….. det blir din poncho här! Tack så jättemycket för alla mått. Den är väldigt snygg! 😀

  1. Tack Kristallina! Jätteroligt att ponchon gav dig idén till hur du kan använda dina stickade fyrkanter. Förstår det är svårt att hålla på med handarbete med ditt diskbråck. Du får vara försiktig och inte hålla på för länge utan att vila emellanåt. Trevlig helg önskar jag dig!
   PS Du måste visa sedan om och hur du fixar en poncho med fyrkanterna.

   1. Det ska jag göra men det tar nog några veckor till. Räknade ut att jag behöver 56 fyrkanter. Nu har jag 21. Vet inte om de rester jag har räcker men det blir ju mer med tiden. Kul att jag vet vad det ska bli 😀

 4. Jag skulle lätt kunna misslyckas, trots den tydliga instruktionen. För ett par vintrar sedan tog jag på mig en av de stickade tröjor som min sedan länge bortgångna mamma stickat till mig. Sonen tyckte detta var intressant och frågade om JAG kunde sticka en likadan till honom… även om jag lever i ytterligare 100 år skulle jag inte ens komma halvvägs 🙂

  1. Ha ha ha. Det är jag övertygad om att du skulle om du ansträngde dig. Men vadå? Det finns att köpa ganska billigt. Det är själva handarbetandet som är det roliga. Ännu roligare är det när man lyckas och verkligen kan ha användning för det, vilket inte ät fallet alla gånger!

 5. Väldigt snygg poncho i otroligt snyggt garn! Synd att jag är så dålig på att virka numera, fast det har jag åtminstone kunnat för 50 år sen när jag brukade virka en massa; bl. en keps! Det sista jag virkade var för 15 år sen när jag virkade en värmande tröja åt vår dåvarande lilla hund – nu skulle jag inte våga mig på det.
  KRAM/Susie

 6. Pingback: På gång just nu – den 24 juli 2019 – Seniorvinklat

Kommentera