På gång just nu – den 7 juli 2019

Nu är den svenska högsommaren här med ömsom sol ömsom regn och många olika molnformationer att beskåda på himlen.

Idrottsevenemang på TV
Nu duggar det tätt med stora idrottstävlingar. Man hinner knappt hämta sig från den ena förrän det är dags för nästa. Störst och bäst av alla var naturligtvis bronset till fotbollstjejerna. Helt enastående bra!

I Wimbledon har man sett flera superbra matcher. Den femtonåriga Cori Gauff fick en att tappa andan när hon slog ut både Venus Williams och Polona Hercog.

Touren startade i Bryssel med hisnande drönarbilder över staden och framför allt över Grand Place, det medeltida torget med alla rikt smyckade gilles- och patricierhus. En fantastisk plats.

Boktips
Har just läst en spännande och välskriven bok av Clare Mackintosh Jag lät dig gå – pocket ca 60 kr. Utkom 2016. Passar utmärkt som semesterlektyr.

Johannasdeckarhorna har skrivit en mycket bra recension om den.

Game of Thrones som broderi

I The Guardian kan man läsa om ett broderi med scener ur Game of Thrones som bäst håller på att färdigställas. Det är 30 brodöser som broderat alla åtta säsonger av TV dramat. Den 90 meter långa bonaden visar de mest kända händelserna, platserna och historien ur den populära serien.

Broderiet är gjort i samma stil som den legendariska Bayeuxtapeten*. Nu finns den utställd i Ulster Museum i Belfast, Irland. Avsikten är att den skall forslas till Frankrike i september där den skall placeras intill den gamla Bayeuxtapeten.

Nedanstående varningstext (som visas i anslutning till utställningen) kommer nog snarare göra de flesta mer nyfikna än avskräckta!?

“Please note: Due to the depiction of graphic scenes, viewing of the tapestry is not suitable for anyone under the age of 18. “

*Bayeuxtapeten skildrar i ett 68 meter långt broderi normandernas erövring av England år 1066. Läs mer om Bayeuxtapeten i mitt inlägg här.

Inläggningstider
Vartefter svenska grönsaker finns mogna blir det dags att göra inläggningar. En av mina favoriter är rödbetor. I mitt tycke är det stor skillnad mot färdigköpta. Men så kladdigt. Gäller att använda gummihandskar. Denna gång delade jag betorna i klyftor, eftersom det kan vara lite vanskligt ibland att skära dem direkt på tallriken! Skivade blir för tunt tycker jag.

Laxfiske
Nu är björnarna i Brooks Fall i Alaska i full gång med laxfisket. Kan aldrig se mig mätt på detta skådespel.


29 thoughts on “På gång just nu – den 7 juli 2019

 1. Jag lägger inte in grönsaker nu för tiden. Min käre man vill aldrig äta sånt…då köper jag en burk av det jag längtar efter. Man kan glömma hur gott heminlagt är om man sällan äter det!

  1. Jag lägger inte heller in så mycket. Bara sådant jag tycker väldigt mycket om. Gröna tomater är en annan favorit.

  2. Godmorgon Eva.. Till och med jag som inte gillar fotboll tittade på våra tjejer 👍😊.. Kul att det gick så bra.. Tack för boktips det uppskattas alltid fick några av Antonia också.. Gillade verkligen broderiet och hela ditt inlägg lika intressant som vanligt 👍😊😍 ha en fin dag kram!!

   1. Tack snälla Nicki. Roligt att du uppskattar det! Ha Ha en riktigt fin dag du också – trots det ruggiga vädret. Hoppas det i alla fall blir lite varmare i morgon.Kram!

   2. Jag tycker verkligen om bilden du har upptill med solstolarna och måsarna den är “sommar” Nu hopps jag att du får en fin helg med lite lagom väder…. kram Nicki

  1. Hemgjord lingonsylt är jättegott. Det skall jag komma ihåg att göra. Det finns så mycket annat än TV att roa sig med. Det håller jag med dig om.

 2. Svensk högsommar – hahaha! Högsommar hade vi ifjol i nästan tre månader. I år verkar den ha tagit permanent semester den 30 juni…

  Härligt med ett välförtjänt brons till Sverige och ett lika rättvist guld till USA. Wimbledon har jag inte följt, men hört talas om 15-åringen. Snacka om talang!

  Rödbetor klarar jag inte av. Varken färska eller inlagda. Ja, jag vet, antingen gillar man dom eller så hatar man dom Där finns ingenting mittemellan 😉

  1. Föredrar i alla fall vädret som det varit hittills denna sommar.
   Javisst var guldet till USA rättvist!
   Synd att du inte gillar rödbetor som är så gott!

 3. Intressant med molntolkningen! Tack för länken!
  Förr odlade jag allt och lade in – syltade, saftade och stod i … numer nöjer jag mig med lite lingonsylt om jag hittar några lingon … 🙂

 4. Tourens första dagar fick mig att fundera på en resa till Belgien. Landet jag bara passerat ( då jag åkte bil) på väg till Frankrike eller Spanien.
  Funderar på att dra mig till Götaplatsen idag för att hylla vårt landslag och VM-bronset 🇸🇪⚽️🥉⚽️🇸🇪

  1. Belgien är underbart. Har varit flera gånger i Bryssel. Maten är fantastisk.
   Hoppas du var på Götaplatsen och firade tjejerna!

 5. Moln är fascinerande! Senast i dag tog jag en molnbild. Det var en liiiten glipa blå himmel som trängde sig genom en annars kompakt grå molnmassa.

 6. Som vanligt ett matnyttigt och spännande inlägg! Jag fastnade direkt framför björnarna. Maken också. Tack för den länken!
  Var hittar du alla spännande nyheter? Imponerande! 🙂

  1. Tack Gunilla. Visst är björnarna roliga. Tycker lite synd om laxarna som hoppar och hoppar. Man förstår inte att de över huvud taget kommer upp för forsen?!

 7. Hej! Hittade in till dig via en annan blogg vi båda följer. Så mycket trevlig läsning som tilltalade mig direkt; boken Galen i humlor som jag sträckläste förra sommaren, Peter May som jag frossar i (just nu hans franska serie) allt med tyger och dessutom reseserien på UR Play. Tack! Det blev inte mycket läst i dagstidningen denna morgon.

  1. Hej! Tack så mycket. Den kommentaren värmde verkligen. Alltid trevligt med andra bloggare som delar ens intressen.

 8. Verkar som Sverige har typiskt sommarväder, en blandning.
  Jag kan inget om Games of Throne, men broderiet verkar intressant. Har sett Bayeuxtapeten, så kan tänka mig hur det kan ser ut. Tyvärr ska jag inte till Belfast inom det närmaste, även om det är en fantastisk stad att besöka.
  Ha en skön sommardag!

 9. Rödbetor bara älskar jag och jag lägger oftast in några burkar. Men i år missade jag sådden. Kan ju förstås köpa och lägga in. Jag tycker att det hör till att bli lite färgad om händerna, haha! Plockade två liter hallon i går och kokade lättsockrad sylt. Vädret är verkligen konstigt, det skiftar så fort: hett som bara den igår och kallt och regnigt idag igen. Ha det gott i sommaren!

 10. Här önskar vi oss lite “svenskt sommarväder” med ömsom sol och regn. Igår blev vi lovade av SMHI att få massor av regn, det kom 2 mm inatt. Bara en droppe i havet…..
  Det är nästan lika torrt som förra året, däremot inte lika varmt och skönt längre. Men jag klagar inte, vi har iaf haft över 20 dom senaste dagarna och det är likadant idag.
  Lägga in rödbetor gör jag inte, men jag åker på att koka vindruvsgelé eftersom vi har så vansinnigt med druvor i år. Tyvärr är dom så små – beror på att dom är för många – och har ännu inte riktigt fått den rätta smaken trots att dom fått färg. Men sötman saknas konstigt nog, den brukar ju bli högre när dom är små!?
  Dom där björnarna skulle man inte vilja vara i närheten av när dom jagar mat. Dom kan nog bli lite irriterade då!
  KRAM/Susie

  1. Den där vindruvsgelén förstår jag blir god. Vi fick 15 mm regn igår och är glada för det. En riktig jordblöta. Skönt att skogsbrandfaran är över. Likaså grundvattnet borde väl stiga lite. Nu skall det bli lite varmare i några dagar. Må så gott! Kram Eva

Kommentera