Min kryddträdgård i krukor utomhus – Timjan

Kryddtimjan/thymus vulgaris

En populär krydda som finns i många varianter och kan användas till mycket

Växtplats och skötsel: Timjan är lättodlad. Vill ha det varmt och vara i soligt läge och stå i väldränerad jord. Den vill inte ha fötterna i vatten.

Passar bäst utomhus. Skotten blir lätt långa och skrangliga inomhus. Men ändå fin att ha till kryddning och doftfaktor i kruka på köksbordet. Släktet har 350 arter. Backtimjan och stortimjan finns vilda i Sverige. Citrontimjan är en hybrid mellan stortimjan och kryddtimjan och doftar härligt av citron.

Egenskaper: Lockar till sig bin och andra insekter.

Utseende, höjd och blomningstid: 20 cm. Blommar i juli – september. Har gröna blad ljuslila blommor.

Medicinsk verkan: Lär kunna lindra astmatiska besvär.

Till matlagning: Använd färska eller torkade blad i matlagning. Smaken blir starkare vid upphettning. Låt torka timjankvistar i knippen och förvara dem mörkt och torrt. God till kyckling, korv, kött, soppor t.ex. ärtsoppa, såser, i potatisrätter samt i rätter med ost.

Övrigt: I Rom och Grekland användes timjan i antiken till vinkrydda och till att smörja in de döda. Timjan kommer av grekiskan tymus som betyder mod eller livskraft.

Till ett fotbad: Blanda timjan med en grabbnäve salt och lite diskmedel i ett fotbad och du har ett renande och uppfriskande fotbad.

foot-baths-1084287_1280


5 thoughts on “Min kryddträdgård i krukor utomhus – Timjan

 1. Vad du kan mycket om det mesta.. Hos dig får man alltid lära sig något nytt och dina inlägg är såå bra 👍 Kram Nicki 🤗☀️😊

   1. Ha en fin helg nu Eva och hoppas vi får lite sol ☀, sista dagarna har känts som om vi är i slutet på september 😮 och inte i början på juli.. Kram

 2. Jag tycker också att det är väldigt trevligt (och ett lärande) att läsa om dina kryddor. Kryddor är viktiga för mig och jag älskar att kunna gå ut och nypa av eller klippa det jag behöver för stunden. Några salviablad som för steka med i smöret när jag bryner en köttbit, timjan som även hos mig är en favorit till det mesta och så basilikan som får växthuset att dofta så gott och som är ett måste när barnbarnet snart kommer på besök och helst vill att det ska serveras bruschetta till samtliga måltider. 🙂
  En skön helg önskar Meggie som kommer att hålla tummarna hårt i morgon.

  1. Men bruschetta ÄR jättegott. Ja nu håller vi tummarna hårt. Kommer nog att behövas är jag rädd!
   Salvia i steksmöret! Det måste jag pröva.
   Ha nu en riktigt fin helg!

Kommentera