Mortel – en gammal hederlig kryddkrossare

En mortel är en bastant skål tillverkad av marmor, granit, trä eller gjutjärn. Den använder man ju till att krossa kryddor, nötter mm. Förr använde man dem också på apotek till exempel för att pulvrisera tabletter till olika mediciner.

En mortel i sten

Man stöter innehållet med en mortelstöt eller pistill som den också kallas. Färgpigment till målning finfördelar målare ofta i en mortel. Vanligast är dock att krossa och smula sönder exempelvis pepparkorn eller andra typer av kryddor till matlagningen eller bakning.

Mortlar har människan använt sedan urminnes tider. Ordet mortel betyder på latin mortarium dvs spann (för murbruk).

Fördelar med att mortla

Det finns många fördelar med att använda mortel i stället för mixer i köket. Med en mortel finfördelar man kryddorna på ett skonsammare sätt och utvinner olja och aromer som påverkar konsistensen och smaken. En mixer river sönder och finfördelar till en grötig massa.

Resultatet blir väldigt tydligt när man mortlar vitlök och chili. Pesto blir till exempel extra gott om man mortlar den i stället för att mixa.

Morteln klarar av både våta och torra ingredienser så det spelat ingen roll om man gör en god pesto eller en torr kryddblandning.

I Indien och i Thailand är det mycket vanligt att krossa färska kryddor och smaksättare med en mortel. I Sverige är det för många självklart att mortla de torra kryddorna, som kryddnejlika och kardemumma till årets pepparkaksbak mm.

Olika kryddor att använda i en mortel

Mortel – både dekorativ och praktisk som present

En mortel är också en snygg inredningsdetalj i köket till exempel på en kryddhylla. En mortel bör vara ganska tung. En alltför djup kan vara svår att arbeta med. Å andra sidan får den inte vara för grund om man gör pesto eller guacamole. Det är viktigt att stöten är kraftig och lagom tung. så det går lätt att krossa ingredienserna.

En mortel på en kryddhylla med en vitlök

Relaterade länkar

Test på mortlar

Kryddor

Vårt dagliga salt

8 thoughts on “Mortel – en gammal hederlig kryddkrossare

  1. Pingback: Mortel – en gammal hederlig kryddkrossare - Bloggfeed

  2. Vilket trevligt inlägg Eva! Mortel kan jag inte vara utan. Använde min senast under eftermiddagen då jag först rostade sesamfrön och sedan mortlade dem. Imorgon ska jag använda den igen då jag ska baka matbröd och då är det dags att mortla anis. I februari mortlade jag kardemummakärnor när jag bakade semlor. Använder min mortel åtminstone en gång per vecka. Vilken vacker bild med skedarna med alla härliga kryddor.

    Önskar en fortsatt fin helg!

    1. Tack för din kommentar. Trevligt att höra att du använder morteln så flitigt. Det är verkligen skillnad mot att använda en mixer.
      Här är strålande väder. Hoppas du får en fin söndagspromenad med lilla Lucy!

  3. Klart att man måste ha en mortel. Jag har tre. Den jag har haft längst är i marmor. Nu står den i ett överskåp när jag fick en modern mindre i något stenmaterial. Till torpet letade jag länge efter en liten gammal i gjutjärn och hittade en till slut, den måste ju gå i stil med det övriga. Trevlig inlägg Eva – önskar dig en trevlig söndag, solen skiner här!

    1. Tack så mycket för det. Jätteroligt att höra. Låter så fint med dina mortlar. De är underbara ting att pryda med förutom att de är användbara. Imponerande med en i marmor, en i sten och en i gjutjärn.
      Nu har solen gått i moln här och en regnskur har också passerat. Men nu kommer den – VÄRMEN!
      Trevlig söndag!

  4. Min mortel är i marmor och används flitigt. Den står på en hylla i köket. För vacker för att försvinna i skåpen. Vilket bra inlägg. Ha en trevlig kväll!

    1. Tack för det, Kristallina. En mortel ska absolut stå framme!
      Hoppas din kväll blir till belåtenhet! Här vi hela10 grader nu 🌞

  5. Gunilla Åhman

    Tack för ett trevligt inlägg! Hade ingen aning om ordets ursprung – att det var spann till murbruk. Där ser man. Och morteln används flitigt här, till peppar i kycklingsåsen eller kardemummakärnor till sockerkakan! Ha en fortsatt fin vårvecka! 🙂

Kommentera