Luktärtsentusiasm

Luktärtsentusiasm är temat i detta inlägg. Luktärt, Lathyrus odoratus, tillhör växtsläktet vialer och växer vilt i bl a södra Italien. Det finns belägg för att man odlade luktärter redan på 1600-talet. Cupani är den äldsta sorten och dessutom den som doftar mest.

Cupani är namngiven efter en franziskanermunk som förde med sig fröer till England där luktärten blev omåttligt populär. England är ju också luktärtens förlovade land. England har sedan över 100 år ett sällskap The National Sweet Pea Society med luktärtsentusiaster.

Cupaniluktärt

Genom förädlingsarbete har man fått fram ett hundratal sorter med olika färger och egenskaper – från små dvärgsorter till höga sorter på upp till tre meter.

Själv har jag odlat luktärter i många år på både friland, i kruka på balkong och terrass samt i ampel och balkonglåda. Det är verkligen en älsklig blomma.

Förra säsongen blev jag till och med överkänslig av doften. Jag är luktärtsentusiast och tänker trots detta odla några plantor. I år håller jag mig till endast tre sorter. Det verkar råda luktärtsfeber i landet just nu. Har sällan sett ett så stort utbud av denna ljuvliga och sirliga klängväxt.

På Zeta – Finsmakarens trädgård har Victoria delat med sig av sina råd om luktärtsodling https://zetas.se/guide-sa-luktart-fran-fro/

Cecilia Wingard delar också generöst med sig av sina expertråd som går att läsa här.https://ceciliawingard.se/odlingsrad-luktarter/

Här följer en sammanställning av deras och mina egna erfarenheter.

Luktärtsentusiaster säger att det är lätt att odla luktärter. Jag håller delvis med. Det är inte svårt att få dem att gro, men de kräver förutom regelbunden vattning omsorg och tillsyn hela tiden. Det är inte en blomma man kan lämna vind för våg.

Luktärter går alldeles utmärkt att odla i kruka. De behöver stöd av spaljé, nät eller annat, men de klättrar själva. Småväxta sorter kan man plantera i balkonglåda och de blir jättefina i ampel.

Förvaring av frö

Luktärtsfröer kan man förvara i frysen eller kylskåpet och bevara grobarheten. De lär hålla i många år i frysen

Förkultivering

Det finns olika meningar om man skall lägga fröerna i blöt över natten, eller bara ett par timmar och om man skall fila skalet med sandpapper innan man sår för att de lättare skall gro.

Risken är dock att de börja mögla om man låter dem ligga för länge i vatten. De nya fröer som finns numera har tunnare skal och därför är de lättare att få att gro.

Nu tycker jag att grobarheten i de flesta fall är mycket bra och det räcker med antingen ett par timmars blötläggning eller ännu bättre att vattna ordentligt när fröerna kommer i jorden.

När kan man börja så?

I södra delar av landet kan man så direkt på växtplatsen, men man kan förodla dem för att få tidigare blomning. Fröerna kan man så från mitten av april, i andra delar av landet bör man vänta ytterligare några veckor.

Vecka 12-13 i slutet av mars är en bra tid att sätta de första fröerna om de skall förkultiveras. Oftast gror de fort så starta inte för tidigt.

Hur skall man så?

Man bör tänka på att luktärterna har långa och väldigt känsliga rötter.

Man kan antingen

  • Fylla en plastkruka med hårt packad planteringsjord och vattna ordentligt. Lägga luktärtsfröerna uppepå och fylla på med ett par centimeter jord.
  • Täcka med plastfilm och göra hål eller ställa ner krukan i en plastpåse som skall vara öppen. Det blir alltså som ett litet växthus.
  • Knyt inte ihop öppningen. Plantorna skall stå mycket ljust men inte i solen.

eller

  • Använda fiberpots, roottrainer (med öppningsbara pluggar), minidrivhus, odlingstråg med minipluggbrätten och tillhörande odlingspluggar går naturligtvis också bra. Allt beroende på hur mycket pengar man vill lägga ner.

eller

eller

  • Använda toarullar som du då kan sätta ner i jorden direkt

Använd helst namnskyltar om du har olika sorter så du ser vilken sort och färg de har till utplanteringen.

När börjar det gro?

Nu börjar den spännande tiden när man inte kan låta bli att glutta lite varje dag för att se om det händer något.

Det tar ca 1-5 veckor beroende på temperaturen innan man kan se de första bladen.

Härdning

När plantorna blivit cirka 10-15 centimeter kan man börja härda dem, alltså långsamt vänja dem vid utomhusklimat. Detta gör man genom att ställa ut telningarna ett par timmar om dagen ca en vecka. De brukar vara ett tålamodsprövande bärande på brickor in och ut. De tål dock inte under 3-4 minusgrader (ned till 8 minus enligt CW).

Om man haft dem i en kruka med plastpåse låt då krukan stå kvar i en öppen plastpåse.

Toppning

När fröplantorna fått två riktiga blad, sk. karaktärsblad, utöver hjärtbladen skall man toppa plantan. Då förgrenar de sig och blir buskigare och får en rikligare blomning. 

Toppa gärna ytterligare en gång efter andra bladparet på de två förgreningarna.

Omskolning

Om du omskolar dem använd då lite djupare krukor. Man kan eventuellt hoppa över detta moment. Själv brukar jag skola om dem för bästa resultat.

Man måste vara försiktig med rötterna. Därför kan det vara bra att ha haft dem i extra djupa krukor eller roottrainers med öppningsbara pluggar.

Utplantering

Maj brukar vara en bra tid att plantera ut plantorna på sin växtplats. De bör då vara ca 10 cm höga. De tål lite frost, men var beredd att täcka med fiberduk om temperaturen sjunker.

Luktärter trivs inte med att vara på samma ställe år efter år.

Oavsett om man direktsår eller planterar ut förodlade plantor skall man förbereda jorden ordentligt.

Beräkna 10-15 cm plantavstånd och 60 -100 cm avstånd mellan raderna på friland.

Stöd till luktärterna

Luktärterna har små klängen på stjälken som snurrar sig fast där de kommer åt. Dock ej på bambu där de glider ner. Ordna med andra stöttor och pinnar för klängväxten att klättra på. Det är väldigt dekorativt med avklippta grenar (t ex hassel eller björk) som man fäster ihop.

Skötsel, vattning, gödning, tillsyn

  • Luktärter trivs i soligt och vindskyddat läge. De behöver väldränerad jord där rötterna inte riskerar att stå i vatten.
  • De måste vattnas regelbundet.
  • Man behöver plantera luktärterna så att de har ett djup på 40-50 cm och 25 cm mellanrum. 20 cm avstånd om de skall stå i rader på friland.
  • Luktärterna vill ha näring ungefär varannan vecka.
  • Det billigaste sättet med näringstillförsel är att vattna med flytande näring som Victoria föreslår – med guldvatten (1 del urin och 10 delar vatten). Det finns även andra flytande näringsmedel på marknaden!
  • Man bör plocka blommor hela tiden så att nya knoppar kan bildas. Blommorna håller längre i bukett om man plockar dem på morgonen helst innan solen gått upp!
  • Plocka av överblommade luktärter så att de inte hinner bilda fröbaljor. Då slutar de genast att bilda nya knoppar.
  • Råder värmebölja kan man, som en bloggvän tipsat om, placera dom i kylskåpet under natten. De tål ju ned till 3-4 minusgrader.

Sjukdomar och ohyra

Vid längre tids kyla kan blomknopparna gulna och falla av, men fortsätter blomma när det blivit varmare.

En del sorter får mjöldagg om de står för tätt. Mjöldaggen trivs om det blir fuktigt.

Luktärterna kan också få vissnesjuka.

Good luck with the peas

27 thoughts on “Luktärtsentusiasm

  1. Har läst sååååå mycket om luktärter på olika bloggar. Det som har fastnat är att de – precis som du säger – behöver omsorg för att trivas. Har en bloggare som precis som du har gröna fingrar, men som har misslyckats med just luktärter på balkongen.
    Läste också att inte alla luktärter luktar, trots namnet.

    PS. Du är så himla duktig och kunnig vad gäller blommor, plantor och trädgårdsskötsel rent allmänt.

    1. Tack Beate. Det värmer att höra. Kan behövas lite värme med det oväder som väntar. Det finns doftlösa luktärter också.

  2. Ja, luktärter är verkligen ljuvliga! Hade dem ofta förr, men efter att vi skaffade husbilen och var mycket hemifrån så blev de bortrationaliserade – som så många andra växter. Det går liksom inte att lämna dem vind för våg 🙂
    Kanske ger jag dem en plats på min lilla balkong i sommar … ska fundera på saken 🙂

  3. Ljuvliga luktärter och Cupani har jag haft flera gånger, den doftar gudomligt! Kanske dags att ha den igen, jag har haft några andra sorter emellan, får ju inte plats med så mycket på balkongen, så jag får välja vad jag vill ha. 🙂
    Jag sår alltid mina direkt i den krukan de ska stå i. Lägger aldrig fröerna i blöt heller. Det har fungerat bra varje gång.

    1. Tack Ulla! Intressant att höra att du sått i kruka direkt och utan blötläggning och att det gått bra. Ibland krånglar man till det för mycket.

      1. Man har ju läst att luktärtor är känsliga för omplantering och jag har ju den fördelen att jag kan ha dem i uterummet till vädret tillåter utflyttning på balkongen. Så därför sår jag dem direkt i krukorna i början av april. Det fungerar väldigt bra. En gång förkultiverade jag dem inne, men jag tyckte inte det blev någon större skillnad.

  4. Vad olika det kan vara. Förr odlade jag ofta luktärter, här i stan. Jag blötlade fröna och gjorde wigwams som de fick klättra på, alltid frodiga och otroligt blomvilliga. Långt uppehåll sedan och de senaste åren har det inte fungerat alls, de har inte blommat, varken i stan eller på landet.

    Förresten så skriver jag den här kommentaren på din blogg!

    1. Gläder mig enormt att du kunnat skriva kommentaren! Nu får vi hoppas det håller i sig.
      Förra året hade jag ingen succé med ärtorna heller. Jag tror det beror mycket på väderförhållandena också.

  5. Det var fantastisk information om sådd och vidare skötsel av Luktärter. Har försökt några gånger men det har inte lyckats förmodligen för att det är väldigt varmt i trädgården. Har söderläge och torrt. Väljer andra sommarblommor.
    Kramar från oss

    1. Ja de vill ha det ganska fuktigt och svalt. Men du har så många andra vackra blommor i din trädgård.
      Trevlig söndagkväll! Kramar till dig och lilla Minton från Eva

  6. Majvor

    Vackra blommor. Passar inte mig, då de tycks vara i behov av ”vård och omsorg”. Men doften är ljuvlig. Synd att du blivit allergisk. /msjvor

  7. En hel vetenskap det där med luktärter. Väldigt vackra blommor men inget jag har lyckats med tyvärr. Jag satsar på min egenplanterade vial istället, gulvial – en klassisk ängsväxt som börjar ta plats i min trädgård. Kräver inte så mycket skötsel vilket passar mig perfekt. 🙂 Andra klassar det säkert som ogräs. Men humlorna och jag är glada.

  8. Kan känna doften av dem ända hit! Av de som luktar alltså! Blir riktigt sugen på att skaffa sådana men vet inte om jag skulle lyckas så bra med dem!
    Tack för trevligt inlägg!

      1. Jodå det är bra men stormarna har varit jobbiga med nedfallna träd på nätterna så jag har blivit fast på vissa ställen och fått vänta på att räddningstjänsten kommit och fått bort dem.
        Hoppas allt är bra med dig också. Ni har väl haft ett ordentligt snöoväder i dagarna där i Stockholm?

      2. Det ante mig att du haft det problematiskt med stormarna i ditt jobb. Här har det stormat rejält, men man varnade verkligen så det blev till att bunkra upp och hålla sig inomhus.
        Nu väntar vi på att snön ska smälta bort och det blir vår snart.

Kommentera