Rädda en humla som behöver hjälp

Härom morgonen kravlade en nyvaken humla på balkonggolvet. Efter ett par timmar rörde den sig inte längre. Erinrade mig vad jag läst i en bok att humlorna måste ha energi för att kunna flyga. De måste äta nästan jämt för att hålla sig varma. För att kunna flyga måste de upp i 30 gr C. (De får dock inte bli för varma.)

Humlor
Här finns räddningen
Humlor
Nu börjar jag bli mätt
Humlor
Tack nu klarar jag mig på egen hand!

En mätt humla är alltid bara ca 40 minuter från svält var ord i boken som fastnat på näthinnan.Här var goda råd dyra. I brist på honung som jag läst kunde rädda dem blandade jag lite socker med vatten och placerade framför den till synes döende humlan.Lycka när hon genast drog sig till sockervattnet och drack så hon föll omkull, reste sig och plötsligt började brumma och flaxa med vingarna.Boken jag refererar till är skriven av Dave Goulson (biologiprofessor). Den heter Galen i humlor – en berättelse om små men viktiga varelser. Goulson berättar med djup sakkunskap, entusiasm, humor och värme om humlorna.

Hur humlorna mår säger det mesta om hur vår planet mår. Genom att samla in nektar och pollen befruktar humlorna växter när de flyger brummande från blomma till blomma. De gör det naturligtvis i första hand för att få näring själva också.


 

Annonser

12 reaktioner på ”Rädda en humla som behöver hjälp

 1. Pingback: Humlan i solrosen | Seniorvinklat

 2. Pingback: På gång just nu – 29 april 2018 – Seniorvinklat

 3. Underbart! Och precis rätt. När humlorna väl har kraschlandat pga näringsbrist kan de inte själva lyfta och ta sig till nästa blomma – energinivån är för låg. Närmsta blomma kan vara bara någon meter bort, men de är ändå dömda att svälta ihjäl, för de kan inte ta sig dit.
  Vilken bra insats, Eva! Och så kul att höra att fler har googlat upp detta inlägg. Glädjande att så många vill hjälpa humlor!
  Och Goulsons bok är jättejättebra. Även för de som inte är humlenördar som jag! 🙂

  Gillad av 2 personer

 4. Pingback: På gång just nu – den 11 januari 2019 – Seniorvinklat

 5. Pingback: Medan förmiddagskaffet kallnade | Amatörbiologen

 6. Hej Jag försökte rädda en humla, men jag var inte lika smart som du utan jag hällde sockervatten i en kapsyl. Tyvärr tog den inte det. Jag måste hitta boken och läsa om humlor. Jag älskar humlor, ja jag gillar alla djur. Nej inte fästingar. Ha en bra dag 😀Anette

  Gillad av 1 person

  1. Men den humlan kan inte ha varit särskilt smart om han var törstig. Ja boken är trevlig, men det blir väldigt vetenskapligt om humlor. Nej fästingar vill vi inte ha.
   Ha det bra du också/Eva

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s