Rädda en humla som behöver hjälp

Härom morgonen kravlade en nyvaken humla på balkonggolvet. Efter ett par timmar rörde den sig inte längre. Erinrade mig vad jag läst i en bok att humlorna måste ha energi för att kunna flyga. De måste äta nästan jämt för att hålla sig varma. För att kunna flyga måste de upp i 30 gr C. (De får dock inte bli för varma.)

En mätt humla är alltid bara ca 40 minuter från svält var ord i boken Galen i humlor som fastnat på näthinnan. Här var goda råd dyra. I brist på honung som jag läst kunde rädda dem blandade jag lite socker med vatten och placerade framför den till synes döende humlan. Lycka när hon genast drog sig till sockervattnet och drack så hon föll omkull, reste sig och plötsligt började brumma och flaxa med vingarna.

Humlor
Här finns räddningen
Humlor
Nu börjar jag bli mätt
Humlor
Tack nu klarar jag mig på egen hand!

Boken jag refererar till är skriven av Dave Goulson (biologiprofessor). Den heter Galen i humlor – en berättelse om små men viktiga varelser. Goulson berättar med djup sakkunskap, entusiasm, humor och värme om humlorna.

Hur humlorna mår säger det mesta om hur vår planet mår. Genom att samla in nektar och pollen befruktar humlorna växter när de flyger brummande från blomma till blomma. De gör det naturligtvis i första hand för att få näring själva också.


 

18 thoughts on “Rädda en humla som behöver hjälp

 1. Pingback: Humlan i solrosen | Seniorvinklat

 2. Pingback: På gång just nu – 29 april 2018 – Seniorvinklat

 3. Underbart! Och precis rätt. När humlorna väl har kraschlandat pga näringsbrist kan de inte själva lyfta och ta sig till nästa blomma – energinivån är för låg. Närmsta blomma kan vara bara någon meter bort, men de är ändå dömda att svälta ihjäl, för de kan inte ta sig dit.
  Vilken bra insats, Eva! Och så kul att höra att fler har googlat upp detta inlägg. Glädjande att så många vill hjälpa humlor!
  Och Goulsons bok är jättejättebra. Även för de som inte är humlenördar som jag! 🙂

 4. Pingback: På gång just nu – den 11 januari 2019 – Seniorvinklat

 5. Pingback: Medan förmiddagskaffet kallnade | Amatörbiologen

 6. Hej Jag försökte rädda en humla, men jag var inte lika smart som du utan jag hällde sockervatten i en kapsyl. Tyvärr tog den inte det. Jag måste hitta boken och läsa om humlor. Jag älskar humlor, ja jag gillar alla djur. Nej inte fästingar. Ha en bra dag 😀Anette

  1. Men den humlan kan inte ha varit särskilt smart om han var törstig. Ja boken är trevlig, men det blir väldigt vetenskapligt om humlor. Nej fästingar vill vi inte ha.
   Ha det bra du också/Eva

 7. Pingback: På gång just nu – den 3 april 2020 – Seniorvinklat

 8. Mia

  Tack för inlägget! Jag har nu på en vecka fått rädda en humla om dagen som kraschat i min trädgård. Har fått förse den med det jag haft i väskan då jag hittat den. Allt ifrån apelsinjuice till färska blommor från trädgården (Till blomman har jag fått hjälpa honom att klättra upp i den). Framgång för alla de sju humlorna jag hittat, nu är jag i full takt med att plantera en massa blommor dom gillar i trädgården, så kanske de inte kraschar hos mig nästa gång!

 9. Pingback: Humledrottningarnas jobbigaste tid är nu – Seniorvinklat

 10. Pingback: På gång just nu - den 22 april 2022 - Seniorvinklat

 11. Hej Eva, jag har alldeles nyligen avslutat boken om humlor, den hade precis allt det du säger, sakkunskap, entusiasm, humor och värme. Gaulson presenterar verkligen humlorna, så nästa gång en utmattad och hungrig humla landar på balkongen är jag mer vaken för hennes behov
  och frågar vad hon behöver. Jag fick boken av min antikvariatsbokhandlande svärson Glenn och den har lyst upp många trista vinterdagar med historierna om letande efter överlevande humlor i Tasmanien, Nya Zeeland och Storbritannien. .

  1. Det var jätteroligt att höra att du läst den. Visst är boken trevligt skriven?! Jag har väldigt många besökare på det inlägget nu när humlorna börjar vakna. Det är sällan någon kommenterar inlägget, men jag hoppas de som läser det kan hjälpa de humlor som ser ut att behöva hjälp.
   Så bekvämt och praktiskt att ha en svärson med ett bokantikvariat!!!

Kommentera