Övervintra växter i kruka ute

Min erfarenhet av att ha växter i kruka både på balkong och i liten täppa har lärt mig framför allt

att man bör värmeisolera krukorna om de inte är frosttåliga. Vintrarna har blivit mildare, men frost blir det alltid. I februari/mars brukar det slå till med många minusgrader. Det är då en hel del växter går åt om man inte skyddat dem – åtminstone i Mellansverige.

Här kan du se växtzonerna i Sverige.

att man inte skall bädda in dem för tidigt. I början av december brukar det vara dags här. Växterna skall somna in långsamt – härdas för vintern. Varnas det för frost innan dess kan man täcka med fiberduk och ställa krukorna intill en vägg.

Genomsnittliga datum för den första frosten här.

Kanske har man från början investerat i Lindesbergskrukor, som är frosttåliga, isolerar både mot vinterkyla och sommarhetta, slitstarka, miljövänliga, lätta att rengöra, ej tunga som lerkrukor och har smarta dräneringshål. De är dyra, men i längden är det en god investering. Läs mer om dem här.

De flesta utomhuskrukor sägs vara frostbeständiga. Jag vet inte riktigt vad det innebär, men inte tål de många minusgrader.

Om man har krukor som inte är frosttåliga eller som man inte vet vad de tål är mina råd följande.

Med fiberduk och bubbelplast kommer man långt. Täck växten med fiberduken och linda bubbelplasten runt krukan. Placera gärna krukorna under ett bord (om det inte är på en balkong med tak), som också täcks med plast. Frigolit/Cellplastskivor eller liggunderlag lägger man på golvet som isolering. En bunt med tidningar isolerar också bra om de inte riskerar att bli våta.

Det finns på de större handelsträdgårdarna annat vinterskydd som kappor och fodral, men de är ofta ganska dyra.

1. Växter behöver lite tid för att förbereda sig för vintern. En eller annan frostnatt bör de tåla. Avvakta tills det blivit någon minusgrad både natt och dag och växten fällt sina blad.

2. Jorden måste torka upp och det får inte vara blött i krukan före vintersömnen.

3. Placera krukorna på frigolit eller tidningspapper. Täck krukan upptill med löv eller granris. Kylan kommer både uppifrån och nerifrån. Det är främst rötterna som är känsliga.

4. Ställ om möjligt krukorna i en större låda, korg eller plastsäck och lägg bubbelplast, frigolit eller tidningar under och fyll runt om med torra löv eller tidningsbollar.

Ingen vattning under vintern och inte heller på våren förrän det verkligen börjar växa.

Ytterligare ett alternativ är att gräva ner krukan eller stoppa den långt in i en kompost.

Det man bör tänka på eller borde ha tänkt på! när man planerar för växter i kruka på balkong, terrass eller däck är:

-Välja växter med extra god härdighet – med två växtzoner högre än den man bor i. Vilket läge som passar växten: sol, skugga, halvskugga.

-Träd kan leva länge i en stor kruka med riktigt bra jord. Perenner brukar i bästa fall klara sig 4-5 år i kruka.

-Välja stora krukor.

-Rosjord brukar vara bäst för odling i krukor utomhus.

-Växter i kruka kräver mycket vatten.


33 reaktioner på ”Övervintra växter i kruka ute

 1. Det är alltid det tråkigaste man måste ägna sig åt under trädgårdsåret. Vi säger att vi höstar, nu är vi nästan klara med allt. Våra två stora kamelior är kvar utomhus och jag såg att den största hade en blomma utslagen. De brukar blomma mellan dec-maj.
  Före november ska allt vara höstat och klart!

  Gillad av 1 person

   1. Krukorna med kameliorna är inte att leka med… För ett par år sen bytte vi själva krukorna till plastkrukor för annars skulle vi inte orka flytta dem. Tungt nog ändå. Det är massor med knoppar nu och jag hoppas att de ”håller lite på sig” och sparar den stora blomningen ett par månader. Men det där rår man inte över.

    Gillad av 1 person

 2. Oj vad mycket att tänka på om man ska övervintra växter. Själv är jag jättedålig på det och för det mesta köper jag hellre nya till våren. Men dina tips är värda att tänka på och kanske försöka klara några över vintern i år!

  Gillad av 1 person

  1. Egentligen behöver det inte vara så mycket att tänka på om man har bra krukor till växterna. Naturligtvis kan man köpa nya växter varje år om man föredrar det.
   Hoppa den nya veckan blir bra!

   Gillad av 1 person

 3. Du är duktig på att odla i krukor och vet hur man bäst tar hand om dem så att de klarar vintern.
  Jag har bara ljung och annat vinterhärdigt så här års i krukorna.

  Jag måste fråga: såg du min kommentar i ditt förra inlägg?

  Gillad av 1 person

  1. Erfarenheten och misstagen har lärt mig. Vid det här laget trodde jag att jag besvarat alla dina trevliga kommentarer! Vilken är det specifikt du undrar över? Har haft problem med kommentarerna i förra veckan så kanhända någon försvunnit i etern!
   Ha en fin vecka!

   Gilla

   1. Den som handlar om pantrar, fönstertvätt och mobilladdning. Min kommentar finns där, men jag förstår att det kan vara lätt att missa när man har många som kommenterar samtidigt.
    Tack det samma!

    Gillad av 1 person

  1. Vilken fin trädgård du kommer att kunna ha där. Träd och buskar i stora krukor som är så vackert. Skall bli så spännande att få se bilder på det. Det dröjer ännu ett tag kan jag tro. Man brukar ju sälja nya lägenheter innan de hunnit starta byggena.
   Ha en bra vecka nu!

   Gillad av 1 person

   1. Jag vill gärna ha ett citronträd, men det kanske inte lämpar sig där på åttonde våningen. Hur som helst är det bara några veckor kvar till inflyttning, men sen får vi nog ta vintern på oss och grunna på vilka växter, örter och blommor som ska få pryda terrassen. Det är nog bra att vi får fundera på det ett tag innan vi verkställer 😊.

    Gillad av 1 person

   2. Spännande med inflyttning om bara några veckor. Förstår att du inte lider någon brist på sysselsättning. Eller också befinner du dig i ett tillstånd då du inte kan göra något – varken börja packa eller packa upp.

    Gillad av 1 person

   3. Det är inte lätt att göra sig av med böcker. Jag har pga utrymmesskäl tvingats göra det. För det mesta lyckades jag gallra rätt, men ibland blev det fel och jag har fått ångra mig.
    Så bra att du har tid att tänka efter ordentligt.

    Gillad av 1 person

   4. Ja, böcker är svåra att skiljas ifrån. Enstaka exemplar är ointressanta, men de flesta vill man bevara och ta väl hand om. Läsning är livet och dessutom är det ju så hemtrevligt med välfyllda bokhyllor!

    Gillad av 1 person

 4. Ja, du är då en riktig trädgårdsexpert. Gissar att många som är blomsterentusiaster kommer att vara superglada över dina fina tips. Du är verkligen otroligt duktig och dedikerad. Raka motsatsen till mig, som bara äger en novemberkaktus som blommar varje år två gånger. Den sköter sig själv;-)

  PS. Vilken tråkig match ikväll. Pontus Jansson lär inte få mycket sömn i natt efter den tabben. Suck. DS.

  Gillad av 1 person

  1. Man skall inte förakta novemberkaktusen. Trevligt med något som blommar då.
   Dötrist match och alltför jobbiga och mångordiga expertreferenter. Det tar nog en stund för Pontus att komma över detta.

   Gilla

 5. Spännande och lärorik läsning! Vilket pyssel – och vilket tålamod. Själv har jag inga några som behöver skyddas – ja, pelargonerna då, men de får bo i den ena gäststugan 🙂

  Gillad av 1 person

 6. Intressant att läsa vad som gäller i Sverige hade nästan glömt av allt detta, men här i Wales har vi inte dessa frostproblem, runt 0 ganska ofta, men inte så ofta mer. Så krukor och kakel fungerar till viss del här.
  Sköt om dig!

  Gillad av 1 person

 7. Franska Fikon

  Ja inte är det kul att ta undan allt på hösten. Här i Skåne hade vi inte frost någon gång under förra vintern, däremot ett par nätter i början av oktober vilket ställde till det litet. Eftersom jag inte gillar varken minusgrader eller snö så hoppas jag på en vinter i repris…. Ha det bra och var rädd om dig!

  Gillad av 1 person

 8. Matnyttigt som vanligt. Tack Eva! Jag har slarvat med isoleringen av mina krukperenner inser jag nu. Snällt av dem att överleva ändå. 🙂 Vi får se hur det går i år. Har en plan om att plantera vitlök i en kruka eftersom pallkragen är upptagen….

  Gillad av 1 person

  1. Ibland går det bra med övervintringen utan åtgärder. En del av våra rosor förfrös förra vintern och det var inte kul.
   Lycka till med vitlöken i kruka!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s