På gång just nu – den 18 oktober 2020

Hundar på auktion
Ett udda tema på Stockholms Auktionsverk i november. Människans bästa vän – föremål med hundtema. Auktion on line 15 november 2020. Inlämning pågår. Man söker fotokonst, skulpturer, figuriner, möbler, böcker, planschverk, grafik och andra hundrelaterade föremål.

Senaste nytt om kommande engelska TV-serier mm
På twitter kan man läsa att they are still going strong… Inspelningarna av ytterligare! en säsong (nr 22) av Morden i Midsomer är på gång.

Sally Wainwright – den oerhört populära och produktiva manusförfattaren bakom många engelska (Scott & Bailey, Gentleman Jack mm) har börjat skriva på en tredje säsong av succéserien Happy Valley.

I The Guardian den 13 oktober 2020 finns en mycket intressant intervju med Isabella Rossellini (Ingrid Bergmans dotter) att läsa för er som minns henne och är intresserade.

Amaryllis till jul?!
Redan nu bör man tänka på om man vill få fram egna lökar till jul. De tar ca 6 – 8 veckor att få dem att blomma. De finns i olika växthöjder ca 30 – 75 cm. Jag föredrar alltid de lite kortare eftersom de står stadigare och inte får så långa stjälkar.

Kustlamm – en delikatess
En ny matupplevelse var kustlamm från Irland som vi åt i helgen. Kustlammen lever utmed Irlands västra kust vid havet och betar ljung , salt gräs, glasört, ängssyra och vitlök, vilket gör att smaken blir fantastiskt god.

Gott och mycket prisvärt vittvin
Porta 6. Ett fruktig vin med mycket frisk smak med inslag av gula päron, vita blommor, gröna äpplen, ananas och lime. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk och kyckling eller till vegetariska rätter. Endast 69 kr.

Den trevliga etiketten på flaskan är en målning av konstnären Hauke Vagt.

Tulpaner till våren
Så här hoppas jag mina tulpanlökar skall välkomna våren. De är planterade i krukor. Risken för rådjur har jag eliminerat med medlet Trico garden som är ett långtidsverkande skydd mot rådjur, harar mm som man sprayar på. Man garanterar att det är effektivt.

Nytt rekord på Ölands södra udde
Ringmärkningen av fåglar på Ölands södra udde har aldrig tidigare varit så omfattande som i år – hittills har mer än 30 000 fåglar har märkts. Det är den högsta siffran hittills under ett år sedan stationen grundades 1946. De som ökat mest är kärrsnäppan, grönsiska och gråsiska.

Höst på Ekerö

Var rädda om er!

36 thoughts on “På gång just nu – den 18 oktober 2020

   1. Det finns absolut. Köpte sista flaskan på Ekerö system i fredags, men de lovade påfyllning i veckan.

 1. Så vackra bilder från Ekerö. Nya avsnitt av Morden i Midsomer låter spännande. Är lite trött på repriserna dom sänder.
  Kramar från Minton och mej

 2. Vilken bra idé att plantera lökar i kruka! Det ska jag också göra! Färdiga och klara krukor till våren med härliga blommor! Tack för tipset.
  Ser fram emot att få se en ny säsong av Happy Valley när det blir dags!
  Ha en fin kväll och kram från mig!

  1. Det är första gången jag sätter lökar i kruka. Det ska bli spännande. Happy Valley var en riktigt bra serie tycker jag också.
   Ha en fin vecka! Kram!

 3. Helt underbara och fina höstbilder! Så gillar t.o.m. jag hösten.
  Bara etiketten på vinflaskan får mig att vilja testa det. Så kul med något annorlunda.
  Tycker också bäst om de mindre amaryllis. Får se om det blir en i år.
  Ha en trevlig ny vecka och var rädd om dig!

  1. Tack Kristallina! Etiketten är verkligen fin. Helt annorlunda mot vad som brukar finnas på vinflaskor. Ibland har jag köpt snittamaryllis. Det står ganska länge, men det är också roligt att driva fram dem själv.
   Ha nu en riktigt bra vecka!

 4. Hundauktionen – det var originellt måste jag säga. När jag såg rubriken trodde jag att de var levande hundar som ska auktioneras ut.
  Alla brittiska serier är välkomna, för just nu är det ju total stiltje på deckarfronten. Ingen ny säsong av Shetland på grund av pandemin – suck. Fjolårets säsong var ju också försenad, men då var det vädret som ställde till det. Å Grantchester är verkligen ett stort gäsp.
  Midsomer Murders är alltid underhållande, de är helt enkelt roliga att titta på. Happy Valley älskar jag. Hoppas även på en ny säsong av ”Ett fall för Vera”. Ja, hoppas kan man ju alltid.

  Kustlamm var helt nytt för mig. Det ska jag kolla upp hos den lokala ICA. Gissar att du håller med mig när jag säger att svenskt lamm är ingen höjdare jämfört med irländskt och nyazeeländskt lamm.

  Vinet vinner ju direkt. Ett vin med en sådan rolig etikett måste man bara testa:-)

  1. Håller med om att nu finns det ingen bra engelsk deckare eller serie att följa.
   Vi handlar på Mathem och där finns just kustlammet. En riktig höjdare!
   Ja ett gott vin för det billiga priset och en rolig etikett.

 5. Franska Fikon

  Aha, massor av nya saker! Kustlamm låter gott, undrar om ICA har denna delikatess. Happy Valley har jag inte alls sett men gillar verkligen engelska produktioner. Midsomermorden börjar bli tjatigt och för mig som gillar pusseldeckare så förstår jag aldrig hur de kommer fram till vem som är skyldig. I år ska också jag sätta tulpanerna i krukor och de fyrbenta hjortdjuren får äta någon annanstans. Vackra höstbilder! Här i Skåne är det mesta fortfarande grönt…. Ha det bra och håll ut!

  1. Kustlammet handlar vi på Mathem. Vårt Ica har det inte. Det är en höjdare.
   Har heller aldrig förstått ett enda avsnitt av MiM. Roas mest av de trevliga miljöerna!
   Ja jag hoppas det ska fungera med tulpaner i krukor. Har heller aldrig gjort det tidigare. Tänkte bara att det efter en höst och troligen vinter i karantän skulle bli fint med tulpisar till våren!
   Idag blåser det storm här och är svinkallt. Mer busväder på väg. Ska försöka hålla ut, men tycker det börjar bli lite trist!
   Ha en fin vecka!

 6. Hanne

  Så fina bilder och trevlig info av olika slag. Har också planterat tulpanlökar i krukor till glädje i vår.

 7. Vilken tur att det inte var levande hundar som auktionerades ut. Fast det förekommer säkert också någonstans, under ordnade former får man hoppas.
  Tack för vintips, ska läggas på minnet och vidarebefordras! 🙂
  Trico garden har jag hört från säker källa (trädgårdsmästare) att det funkar. Ska prova själv till våren.
  Var rädd om dig du också.

  1. Tack för att du läser mina inlägg. Intressant att du hört om Tricogarden. Har inte köpt det ännu, men nu gör jag det.

 8. Midsomer Murder och Happy Valley känner jag till.
  Det är många serier som fortfarande spelas in här, med social distance. Märks när man ser dem.
  Kustlamm, inte hört talas om det, men borde finnas i Wales också. Vi har ju ung 9 miljoner får här och några borde ju då var vid kusten och klimatet och naturen är ju väldigt lik Irland.
  Cymerwch ofal! Ta hand om dig!

  1. 9 miljoner får!!! Antagligen är det bättre smak på alla era lamm än våra. Nu längtar vi efter lite bra engelska mysdeckare. Cymerwch ofal! lägger jag på minnet. Detsamma till dig!

 9. Tack för vintipset, måste testas! Och kustlamm, får se om det går att få tag på. Underbara Ekeröhöstbilder, måste ha varit en härlig promenad! Vad gäller engelska serier så tittar jag just nu på Kommisarie Lewis. Gillar den akademiska miljön.

  1. Håller med om att Kommissarie Lewis är ganska bra just pga den akademiska miljön. Det är fint här nu. Just idag regnar det väldigt. Tycker öht att det regnat väldigt mycket i höst.
   Kustlammet rekommenderas. Förstår dock att det kan vara lite svårt att få tag i.
   Vintipset verkade gå hem hos flera. På vårt bolag har det tagit slut, men nytt är beställt.
   Man kan alltid kolla på systembolaget.se som just omarbetat sin sida om det finns där man brukar handla.
   Hoppas allt är bra med dig!

   1. Det har varit en ganska risig vecka vad gäller kropp och smärtor. Men sen jag började med Tens så har jag lättare att slappna av i de onda partierna och smärtan lindras. Hur är det med din gikt?

   2. Svårt att ha sådan smärta. Skönt att höra att Tens åtminstone hjälper dig att slappna av för det är ju onekligen svårt när man har ont.
    Nu var det länge sedan jag hade gikt. Är så tacksam.
    Hoppas du känner dig bättre snart!

 10. Det där vinet ska jag absolut testa – om inte annat så för den gula spårvagnens skull. Tänkte direkt på de gula spårvagnarna i min hemstad 🙂
  Jättefina höstbilder från din hemmaplan! Såå vackert!

Kommentera