Odla lakrits

Odla lakrits. Har du reflekterat någon gång över var ifrån lakritsen kommer? Det är faktiskt en gammal medicinalväxt och en av våra äldsta och vanligaste aromer eller kryddor.

Kryddan lakrits kommer från lakritsroten (Glycyrrhiza glabra) som hör till familjen ärtväxter. Lakritsroten har sitt ursprung i sydvästra Asien där den växer vilt.


Lakritsrot såldes på apoteket i Sverige som läkemedel så sent som på 1970-talet.

Odla lakrits i kruka

Man kan dessutom odla den själv om man har lite tålamod.

Om man skaffar frö och odlar den själv bör man ha den i en stor och bred kruka för den sprider sig väldigt och har ett omfattande rotsystem. Busken blir 1-2 meter hög. Rötterna kan på friland bli en meter långa. Finns på Impecta.

Det tar ca 3 år för lakritsroten att bli skördemogen och under tiden hinner den bli en rätt stor buske.

Så här ser den ut.

Smaksättare och godis

Lakritsroten används som smaksättare som bekant till mycket: sötsaker, drycker, glass, tuggtobak, te, tandkräm mm. Den bör dock användas sparsamt annars tar den lätt över.

Eftersom lakritsen bland annat har slemlösande egenskaper finns det hostmedicin med lakrits.

Där de växer vilt söderöver kan man se folk tugga på de mjuka rötterna som ser ut som träpinnar.

Medicinska egenskaper

Lakritsrot är slemlösande, upphostningsbefrämjande, lätt laxerande (själv reagerar min mage starkt på t ex engelsk konfekt), urindrivande, inflammationshämmande, kramplösande, stärker binjurar och nerver, stressreducerande, leverskyddande, avgiftande, blodrenande, bra mot begär efter sötsaker, mot virus, bakterier, svamp, bronkit, samt mental och fysisk trötthet.

Ja den är bra mot det mesta vad jag förstår.

Undersökningar visar dock även att för mycket konsumtion leder till det direkt motsatta: huvud- och muskelvärk och högt blodtryck.

I forntiden tuggade man på roten för att hålla tänderna rena och friska. Det var nog inte helt fel för ämnet glycyrrhizin som finns i rötterna har antibakteriella egenskaper.

Tillredning

Man krossar eller mal de torkade jordstammarna och pulvret kokas sedan i vatten. Det blandas med olika ingredienser som gör den till en sötsak.

På 1700-talet kombinerade en engelsman lakritsextrakt med vetemjöl och socker och det var så lakritsgodiset ”engelsk konfekt” kom till.


Man kan även strimla roten och göra te av den.

Sprit med lakritssmak

Det finns också ett flertal alkoholhaltiga drycker med smak av lakrits. De mest kända är pernod, pastis, ouzo, raki, sambuca och absinth.

Både Pernod och Ouze har jag druckit några gånger och det har smakat bra.

Det vi uppfattar som lakrits är dock många gånger en kombination av lakritsrot tillsammans med anis, fänkål och/eller stjärnanis. Inte minst kombinationer med anis kännetecknar för många en typisk lakritssmak i en dryck.

Lakritsbaronerna i Italien

Lakritshandelns centrum ligger i Kalabrien i Italien som har den finaste lakritsen och där somliga gjort sig förmögenheter på den åtråvärda lakritsen. Där talar man om ”lakritsbaroner” och deras påkostade herrgårdar.

Soldater fick lakrits som energikälla

Alexander den stores soldater fick lakrits för att orka marschera och som läkemedel mot olika besvär.

Romarna hade lakrits med i bagaget på sina fälttåg i öknen.

Hannibal hade med roten som läkemedel och energikälla när han invaderade Italien.

Napoleon lugnade nerverna med lakrits.

Svenskodling

Sedan en tid tillbaka finns även odlingar av lakrits vid Helsingborg i Sverige

Provsmakning

Gör din egen lakrits – recept

Svenskjävlar

25 thoughts on “Odla lakrits

  1. Jag har svårt för lakrits men de flesta jag känner älskar den smaken. Väldigt bra sammanfattning av de läkande egenskaperna. Ha en trevlig ny vecka!

    1. Är heller inte överförtjust i i det, men kan få ner en och annan godisbit!
      Hoppas du med får en fin ny vecka!

  2. majwik

    Lakrits verkar vara en vattendelare, precis som koriander. Jag är allätare, så lakrits har en given plats hos mig framför allt när det gäller godis. Som grekfan är ouzo en riktigt god spritdryck. Jag gillar inte starka drycker egentligen, men en iskall ouzo en varm sommardag är inte helt fel. Faktiskt gott till vår sill. Man tager vad man haver……så i brist på svensk snaps testade vi den grekiska starkdrycken. Bingo!
    Kul info tack!

    1. Intressant med ouzu till sillen. Annars passar den just en varm sommardag. Det är väl också därför som man dricker den i varmare länder söderöver.

  3. Pingback: Odla lakrits - Bloggfeed

  4. Pernod, Ricard och Ouzo älskar jag i väldigt måttliga mängder under semestern. Men lakrits som i godis gillar jag inte. Den smaken och jag går inte ihop.

    1. Håller med om måttliga mängder. Efter ett glas av de dryckerna räcker det. De är ju ganska starka. En och annan engelsk konfekt går bra, men inte för många. De är som sagt väldigt laxerande på min mage.

  5. Nu fick jag verkligen lära mig något nytt! Inte visste jag att vi kunde odla lakrits här och att det finns fröer på Impecta. Nu tänker jag mig inte att göra det men det var roligt att veta och blommorna var ju lite söta.

    Älskar lakrits men håller igen just beroende på det där med blodtrycket. Men måste erkänna att bilden på den engelska konfekten får det att vattnas i munnen.

    1. Vad jag läst mig till är det efter väldigt hög konsumtion av lakrits som blodtrycket påverkas. Men det vill man ju ändå inte riskera, eller hur?

    2. Det var verkligen ett bra och intressant inlägg jag visste ingenting om det.. och för övrigt jag älskar lakrits..🖤 speciellt salt..😋 Tack för ett läsvärt och bra inlägg och jag har svenskjävlar på Facebook..👍 kram Nicki 🤗

  6. Lakritsrot har jag provat. Det rekommenderades att man kunde tugga på den när man skulle sluta röka. Det var på 1970-talet någon gång. Jag lyckades inte sluta då, men långt senare så lyckades jag, utan lakritsrot. 😀
    Jag gillar lakrits, speciellt salt lakrits. Men nu äter jag det nästan aldrig just på grund av blodtrycket.
    Hur växten ser ut visste jag inte. Den är ju väldigt fin!

    1. Intressant att lakritsroten skulle hjälpa mot rökningen. Har också varit rökare för många år sedan, men blev hjälpt av plåster.
      Javisst ser lakritsväxten fin ut.

      1. Det var nog mer tänkt som avledning från cigaretterna när man blev röksugen. Då kunde man tugga lite på lakritsroten i stället. Men någon effekt på röksuget hade de inte. 🙂

  7. Lakrits är gott men eftersom jag inte äter sött så… dryckerna gillar jag däremot inte, anissmaken tar över där och den kryddan kan jag vara utan.
    Mycket informativt inlägg!

    1. Tack för din kommentar! Håller med om att lakrits och anis lätt tar över om man använder för mycket. Annars tycker jag det är OK i måttliga mängder – som det mesta!

  8. Men oj vad mycket spännande information! Både maken och jag är lakritsälskare men ingen av oss visste att man kan odla själv och att Italien var ett lakritsmecka! Se där. Tack för ett bra inlägg! 🙂

  9. Intressant!
    Att det var en rot hade jag kläm på och att det var en medicinalväxt.
    Har inte hört talas om någon som odlar lakrits och jag tror det tar lite väl lång tid för mig att göra det också.
    Trevlig pingst!

    1. Jag tror inte heller lakritsodling är något man ska ge sig på i första taget!
      Hoppas pingsten är till belåtenhet!

  10. Pingback: Lakrits från Kalabrien – Mitt Universum

  11. Pingback: En sjätte grundsmak på gång? - Seniorvinklat

  12. Pingback: På gång - 11 april 2024 - Seniorvinklat

Kommentera