Shetlandsöarna och Hebriderna i litteraturen och TV-serier

Shetlandsöarna och Hebriderna i litteraturen och TV-serier har en speciell dragningskraft på mig. Ödsliga platser med karg och vindpinad natur har en speciell dragningskraft på mig. De skotska Shetlandsöarna och Hebriderna, främst de Yttre Hebriderna, har därför alltid fascinerat mig och fångat mitt intresse. Har aldrig varit där och nu är jag för bekväm av mig för att ta mig dit, tror jag. Min resa får bli genom litteraturen och TV-serier.

lochinver-1634160_1920
Skotskt landskap. Foto Pixabay

Peter May och Ann Cleeves är två brittiska författare som båda har anknytning till öarna och följaktligen också lagt handlingen i några av sina böcker där.

Peter May
Peter May, född 1951, bor i Frankrike, född i Glasgow i Skottland. Han är en oerhört produktiv både TV-manus- och romanförfattare och har skrivit långt fler böcker än de som finns översatta till svenska, t ex Lewistrilogin (Svarthuset, Lewismannen och Lewispjäserna).

I Lewistrilogin är Fin MacLeod f d poliskommissarie huvudperson och född på The Isle of Lewis i de Yttre Hebriderna där handlingen i alla böckerna utspelar sig.

Det är historier med mycket spänning och dramatik. Stämningsfulla miljöer och målande naturskildringar.

1024px-Peat-Stack_in_Ness,_Outer_Hebrides,_Scotlandtorvstack
Torvstack på Isle of Lewis. Bilderna från Wikipedia
UigLoch
Vy mot bergen på Isle of Lewis
1024px-Gareninsvarthus
Svarthus på Isle of Lewis

Den nyligen till svenska översatta och utgivna Coffin Road är en fristående thriller som utspelar sig på ön Isle of Harris.

1024px-Scotland_Harris_1
Fågelskådning och/el fiske på södra Isle of Harris. Bilderna från Wikipedia
Golden_Road_Harris
Golden road utmed östkusten på Isle of Harris
Old_lazybeds_on_North_Harris
Lazy beds (en odlingsteknik) på Isle of Harris


Ann Cleeves

Ann Cleeves håller sig till Shetland. Hon är född 1954 och bor i nordöstra England. Hon började skriva när hon följde med sin make som var tillsynsman på en obebodd ö.

Hon har fått flera utmärkelser. Jag tycker hennes böcker är ganska mediokra, men jag läser dem gärna. De är ganska klassiska engelska deckare med skickligt beskrivna personkaraktärer. Handlingarna utspelar sig i småbyar och samhällen där alla känner alla. Miljöerna är ju tacksamma att beskriva. Den senaste boken heter Mörk jord och är hennes sjunde om Shetland.

Cleeves står också bakom karaktärerna i TV-serien Vera.

Tv-serien Shetland har baserats till en del på Cleeves kriminalromaner. Serien är betydligt bättre än böckerna. Huvudrollen kriminalkommisarie Jimmy Perez spelas inlevelsefullt av karaktärsskådespelaren (tillika skotten!) Douglas Henshall.

Ytterligare en omgång om sex avsnitt håller på att färdigställas med samma gäng skådespelare plus några nya kan man läsa på BBC. När de kommer till SVT vet man förstås inte.

Den skotska övärlden

Det kan finnas anledning att reda ut lite om de 790 (ja faktiskt!) skotska öarna.

Den historiska kartan nedan åskådliggör bäst hur just Shetland och Hebriderna ligger i förhållande till fastlandet och till varann.

571px-Kingdom_of_Mann_and_the_Isles-en.svg
Karta visar öarnas kungadömen, omkring år 1100, men visar framför allt tydligt var öarna ligger

Shetlandsöarna

Befolkning och geografi
Shetlandsöarna består av ca 100 öar. Endast 15 av dem är bebodda. De ligger norr om Skottland (ca 13 mil). Invånarantalet är ca 22 000. Landytan är ca 1 500 kvadratkilometer. Alltså något större än Öland.

shetland-isles-2388810_1920
St Ninian ’ s isle Foto Pixabay

Den största ön är Mainland med huvudorten Lerwick (ca 7 000 inv.), som vi känner igen från Shetland-serien på TV.

Man tar sig dit från Edinburgh med flyg ca 1,5 tim eller färjar från Aberdeen på kvällen och är framme på morgonen.

Ekonomi och näringsliv
Med oljefyndigheterna på Nordsjön har ekonomin fått ett välbehövligt uppsving.

Fiske (sill, makrill och lax) är givetvis den stora näringsgrenen.

Får ger ett magert och mycket gott kött genom betet av ljung och av salt gräs. Ullen är välkänd. Garner och stickade plagg (Shetlandströjor) utgör en stor inkomstkälla. På webbkamerorna på Shetland.org kan man se när kryssningsfartygen lägger till sommartid och när turisterna återvänder efter dagsturen med shoppingkassar fyllda av stickade plagg. En och annan whiskyflaska kan man också skymta.

Klimat
Somrarna är ljusa och svala. Vintrarna mörka och vilda. Snittnederbörden är 1 220 mm per år. (Totalt faller i genomsnitt 776 mm nederbörd i Göteborg per år, jämfört med 510 mm i Stockholm.) Det är ofta mycket blåsigt och vindar upp till orkanstyrka är inte ovanligt. Också detta är fantastiskt att se på webbkamerorna på hemsidan.

Medeltemperaturen i augusti är 15 gr C. Högsta uppmätta temperaturen är 23 grader! Det är frost ca 15 dagar på vintern. Norrsken ”Northern Light” är mycket vanligt särskilt under vinterhalvåret.

Språk
Språket (lågskotska) är starkt präglat av ordförråd och satsmelodi från de nordiska språken. Många orts- och platsnamn har påtagligt skandinaviskt ursprung. Det gamla nordiska språket norn fanns kvar långt in på 1800-talet.

Shetlandsponnyn
Den välkända Shetlandsponnyn är en världens minsta hästraser. En anspråkslös, förnöjsam men envis ponnyras. Beståndet är nu 1 500 st.

shetland-pony-357756_1920
Shetlandsponny

Lerwick
Huvudorten Lerwick med karaktäristiska grå stenhus och stenlagda gränder grundades av holländska sill- och valfiskare på 1600-talet. Den äldsta gatan heter Commercial Street. Det är i ett av de grå stenhusen vid kajen som kommissarie Perez bor med sin styvdotter i Shetland-serien.

lerwick-2382573_1920.jpg
Lerwick Foto Pixabay

Shetland.org
Shetland har en utmärkt och informativ hemsida.

Där hittar man allt om geografi, klimat, kultur, geologi och historia. Hur man tar sig dit, vad man kan göra där, utflykter som arrangeras, alla aktiviteter, festivaler, mat och dryck samt kartor.

Man har gjort något av allt som Shetland har att erbjuda. Titta på denna som ett exempel på birdwatching. Sommarhalvåret bjuder sjöfågel, särskilt lunnefåglarna ”the puffins”, på stora skådespel.

Ett 10-tal webkameror visar livet i Lerwick och hamnen (där sälar ibland visar sig när fiskebåtarna kommer hem med fångsten), den förvånansvärt aktiva  flygplatsen samt inte minst ett par fascinerande kuststräckor  där man till och med kan lyssna till havsvågorna när de dundrar in mot de branta klipporna.

Fair Isle
ligger mellan Shetlandsöarna och Orkneyöarna. Här bor 70 bofasta på ön som är knappt 5 km lång och 2,5  km bred.

1024px-Fair_Isle_Scotland
Fair Isle från väst Foto Wikipedia

På ön finns skola men varken affär eller pub. När barnen är över 11 år skickas de till Lerwick för vidare skolgång.

Man har också ett stort fågelobservatorium eftersom många flyttfåglar stannar till här.

Ön är känd för sina stickade tröjor med ett speciellt mönster. Kommissarie Perez i Ann Cleeves böcker kommer härifrån.

Hebriderna

Geografi
Hebriderna ligger väster om Skottland och delas in i de Yttre och de Inre H. och har broförbindelse mellan fastlandet och den största ön Skye. Sundet mellan kallas the Minch och är mellan 4 – 7 mil brett.

scotland-960712_1920
Ön Skye Foto Pixabay

De Yttre Hebriderna utgörs av en arkipelag av ca 500 – 600 öar, varav ca 200 omfattar de Yttre H.

De tre huvudöarna: Lewis i norr och Harris söder därom (egentligen samma ö) och Uist och Barra. Ögruppen täcker en sträcka från norr till söder på ca 24 mil. Arealen är 3 071 kvadratkilometer. Alltså dubbelt så stort som Shetland.

Invånarantalet drygt 26 000. Huvudorten heter Stornoway (ca 8 000 inv.) ligger på ön Lewis.

640px-Stornoway
Stornoway Foto Wikipedia

Man tar sig dit med t ex flyg från Ullapool på Skottland (knappt 3 tim.) eller med färja.

1024px-Stornoway_Airport
Flygplatsen i Stornoway. Foto Wikipedia

Det vindpinade trädlösa landskapet på Yttre H är omväxlande och dramatiskt från oländigt kargt och ödsligt med hedar och grunda insjöar till fantastiskt vackert och fängslande med långa sandstränder på västra sidan bitvis med alldeles turkost vatten och mer bergigt (som högst 900 m) på östra sidan med en kust med djupa vikar.

landscape-192987_1280
De yttre Hebriderna. Foto Pixabay

Människorna lever ett hårt liv och religionen har ett starkt fäste. Affärer och pubar håller stängt på söndagar. Havets stormar och piskande regn gör sig ständigt påmint. Invånarna lär vara ganska reserverade mot främlingar med mycket vänliga.

Sälar, delfiner och valar är vanligt i vattnen runtomkring. Får finns överallt och de har företräde i trafiken!

Ekonomi
Man försörjer sig främst på fiske, fårskötsel och tweedtillverkning (Harris tweed).

Språk
Det keltiska språket gaeliska är huvudspråk, men numera finns tvåspråkiga skolor och de flesta talar engelska. År 2011 talade fortfarande hela 43 procent gaeliska i Stornoway.

Relaterade länkar:
Shetland.org

Ett mycket trevligt resereportage Storslagen vandring på tweedens vilda öar har Tove Nandorf gjort i Dagens Nyheter (11 juni 2006).

Peter Mays hemsida
Ann Cleeves hemsida
Lotta Olsson recension av Peter May Coffin Road i DN den 19 augusti 2017
Min recension av Ann Cleeves Tomma luften
Min recension av Ann Cleeves Mörk jord

Om TV-serien Shetland

För den stickdesign- och garnintresserade kan jag varmt rekommendera Donna Smith Designs hemsida

Hon finns även på Instagram #donnasmithdesigns där hon skickar ut de mest fantastiska bilder från Shetland och av sina alster.

21 thoughts on “Shetlandsöarna och Hebriderna i litteraturen och TV-serier

 1. Tack, här kom en bit bildning. Jag har alltid gillat öar o har ett flertal ggr besökt Skottland o ön Skye en gång. Otroligt vackert o spännande. Det var långt innan bron byggdes så det var färja
  som gällde. På västsidan såg vi sälar och gamla slott! Så drömde vi om öarna längre ut men när vi var i Ullapool fick vi andra tankar.
  Jag läser sällan deckare men har sett några avsnitt av serien från Shetlandsösrna. Den miljön är mkt lockande men men med stigande ålder så är det troligt att resandet avtar!
  En text kan väcka liv i många minnen! Trevligt!

 2. En trevlig utflykt till öarna kring Skottland och fin överblick, det känns som om du varit där. De öar vi kom lite närmare när vi bodde där i tre år var Arran, en lite skyddad semesterö, där till och med palmer övervintrade och Orkneyöarna där språket hade en ålderdomlig melodi av norn.

  1. Har du bott i Skottland i 3 år!!! Mycket intressant. Och här skriver jag om Shetland., som aldrig ens varit där. Förstår att det är vackert på Arran. Har du något inlägg om det?

 3. Det har inte blivit så mycket skrivet om vår skotska tid, men något finns. En blogg börjar med Swansons i april 2013 och sen finns 50-års resan i april och maj 2013 och den börjar i England men har Skottland på slutet. Jag skrev långa bloggar på den tiden, det gällde att försöka rädda minnet åt Lasse och mej och han var nog min enda läsare. Hoppas du kanske har tid och ork att ta dej igenom.

 4. Jättetrevligt inlägg – måste delas! Jag har inte ägnat de här öarna en tanke förut, men är fast genom böckerna av Ann Cleeves och Peter May!

 5. Jättefint reportage! Du har väl inte missat att man nu i programmet Go´kväll visar resereportage från Yttre Hebriderna? Det första visades idag, torsdag och nästa kommer tydligen nästa torsdag. Tyvärr är ju dessa alldeles för korta, bara 5 minuter.
  Vill också tipsa om en fantastiskt spännande bok jag just läser, som heter Simma med de drunknade, som delvis utspelar sig på Shetlandsöarna.
  Hälsningar
  Birgitta

  1. Jo jag kollade faktiskt Hebriderna på Gokväll. Tråkigt att de inte visade fler exteriörbilder –
   ett soffhörn med två som pratar blev inte bra. Boken du tipsar om måste jag skaffa omedelbart. Har inte hört talas om den. Tycker du att den är bra då vet jag att den är det.

 6. Så till Myttings Simma med de drunknade, igen: Läste du den?
  Ja, man bör kanske vara litet försiktigt med att tipsa om en bok innan man läst färdigt den. Nu är jag alltså klar och tyckte att den började väldigt bra och var mycket välskriven MEN jag tyckte den var för snårig. Hade svårt med all denna krigshistoria, vapenhistoria och valnötsträdernas åkande hit och dit. Hoppas att han skriver fler böcker för han har verkligen sig egen stil och är bra på att berätta, utom det att han förlorar sig för mycket i detaljer. Hade tänkt tipsa om den på bloggen, men det får vara för nu håller jag på med en annan jättespännande bok …

  1. Jag hade i alla fall stor behållning av Shetlandsskildringarna i den. Intressant läsa om hur nära norrmännen och shetländarna står varann. Även en hel om den shetländska språket var kul. Men som sagt synd att Mytting trasslade in sig så i sidospår.

 7. Pingback: Ann Cleeves – Tomma luften | Seniorvinklat

 8. Pingback: Ann Cleeves – Mörk jord | Seniorvinklat

 9. Så spännande läsning om dessa platser. Har läst Ann Cleeves tidigare och fick tips om Peter May strax innan jul. Blev fast för hans böcker och har läst Lewis böckerna och Entry Island men inte den senaste. Den finns på läslistan.
  Det är så kul att få tips på nya författare.

 10. Pingback: Ann Cleeves – Vild eld – Seniorvinklat

 11. Pingback: På gång just nu – den 11 januari 2019 – Seniorvinklat

 12. Pingback: På gång just nu - den 10 oktober 2021 - Seniorvinklat

 13. Pingback: På gång just nu - den 9 november 2021 - Seniorvinklat

Kommentera