På gång just nu – den 9 november 2021

Aktuellt – 9 nov 2021 är som vanligt lite blandad kompott. Nu är det influensavaccinering, nagelband, Shetland, läggdags, underlakan, biofilm, bokinköp som är aktuellt. Hoppas något är av intresse?

För övrigt kan jag konstatera att nu är den efterlängtade hösten här. Regnet och snöblasket vräker ner, vinden viner runt knuten och mörkret faller tidigt. Perfekt läge för favoritfåtöljen och en bra bok. Se vilka böcker som är aktuella längre ner. Först ut är sömntema.


LäggdagsAtt gå och lägga sig mellan klockan 22 och 23 på kvällen skulle kunna ge bättre hälsa. Det tror forskare som i en ny brittisk studie har sett samband mellan att synka sömnen med våra interna kroppsklockor och en minskad risk för hjärtattacker och stroke.

Going to sleep between 10pm and 11pm linked with lower risk of heart disease, study finds | UK News | Sky News


Underlakan

När vi ändå är inne på sovtemat återkommer jag till lakan. I ett tidigare På gång just nu efterlyste jag extrapriser på underlakan. Bloggen Amatörbiologen tipsade om Engelsons där det finns både billiga underlakan och mycket annat prisvärt. Tack för det tipset!


Influensavaccinering

Man börjar få en himla rutin på det här med vaccinationer. Idag var det dags för sprutan mot säsongsinfluensan. Vid vårdcentralen var det lång kö av pensionärer i hällregn och kyla. Vi hälsade glatt på varann och tjoade .. “så var det dags igen. Vi ses när vi ska ta tredje dosen”!


Shetlandsälskare

Jag har förstått att ganska många uppskattar TV-serien Shetland. Det är väl en ca fem säsonger man har visat nu. Förhoppningsvis kommer man att visa den sjätte (?) säsongen i SVT fram på nyåret. Den går just nu på BBC. På Promote Shetland har man påpassligt lagt in reportage från platserna på Shetlandsöarna där scener från serien spelats in. Visst blir man fascinerad av naturen mm.

Här finns ett inlägg om Shetland i TV-serien och i litteraturen.


Nagelband

Nu börjar en annan säsong. Den med torra och fnasiga nagelband. Det här medlet lär vara det mest populära. Har använt det själv med gott resultat.


Efterlängtat biobesök

För första gången sedan pandemin bröt loss och vi gamla och “sköra” gick i karantän skall vi gå på bio. Vår lilla biograf här på Ekerö visar då Tryffeljägarna som jag ser fram emot mycket att få se.


Nya böcker – aktuellt 9 nov 2021

Tove Alsterdal – Rotvälta

Nominerad till årets bok 2021.

Olof var bara fjorton år när han erkände mordet på en tonårsflicka, Lina Stavred. Han skickades bort och familjen bröt all kontakt. Tjugotre år senare svänger han av E4:an i Ångermanland, in på småvägarna som leder till hans barndomshem. I duschen hittar han sin pappa död, mördad med en jaktkniv. Polisen Eira Sjödin har just återvänt till uppväxtens Kramfors för att ta hand om sin dementa mamma. I undersökningen av mordet på Olofs pappa kommer hon allt närmare sitt eget liv. Eira var nio år när Lina mördades. Olof var pojken i hennes mardrömmar.

TOVE ALSTERDAL är en av Sveriges främsta spänningsförfattare. Hennes böcker är prisbelönta i flera länder och ges ut på tjugofem språk. Rotvälta vann Svenska deckarakademins pris för årets bästa kriminalroman 2020.  

“Det är en deckare som lågmält och svidande vackert lyckas gestalta mer än ett brott: här finns svensk historia, en förfallen folkhemstanke, och en övergiven landsbygd.”
Lotta Olsson, Dagens Nyheter  

…..

Pascal Engman – Änkorna

En manlig polis hittas mördad på Gärdet och bara minuter från brottsplatsen upptäcks ytterligare ett offer, en ung kvinna av okänd identitet. Dubbelmordet leder polisinspektör Vanessa Frank in på en snårig utredning som visar sig bli mer personlig än hon någonsin kunnat ana. När spåren allt eftersom börjar peka mot IS är skräcken ett faktum.

Samhällets rädsla för terrorbrott ökar samtidigt som terrornätverken blir bättre på att verka i det dolda. Och när sorgens förmåga att föra samman människor omvandlas till en effektiv drivkraft att hämnas, kan konsekvenserna bli förödande.

ÄNKORNA är den tredje, fristående delen i Pascal Engmans serie om polisinspektör Vanessa Frank. I denna fartfyllda thriller fördjupas historien om den egensinniga hjältinnan Vanessa, samtidigt som den berör en skrämmande aktuell hotbild mot vårt samhälle.

…..

Klas Ekman – De kapabla

…..

Skönlitterär debut av en av Sveriges främsta magasinsjournalister

Det gick så snabbt när tillvaron rämnade. En dryg månad tidigare hade Annas största problem varit att behöva leva med en tråkig man. Nu placerade hon kroppsdelar i soppåsar. Efteråt tog hon en kall dusch och när hon såg sig i badrumsspegeln blev hon förvånad över att se ut precis som vanligt. Som om ingenting hade hänt. Men hon var inte densamma. Eller hade hon först nu blivit sig själv? Hade allt som hänt släppt fram hennes verkliga jag? Det var en verkligt skrämmande tanke.

DE KAPABLA är en kvävande thriller om vanliga människor som råkar ut för en livsavgörande olycka. Klas Ekman utmärker sig genom att skickligt finkalibrera det svartaste mörkret med värme, humor och massor av igenkänning. Resultatet är en roman som lömskt kryper under skinnet på läsaren.

…..

Per Wästberg – Hyllningar

…..

I “Hyllningar” beskriver Per Wästberg med omisskännlig detaljskärpa ett antal människor, författarskap och glansfulla bedrifter som berört honom genom åren. Dem han fått tala till vid Nobelpriset, Övralidspriset, Tranströmerpriset. Legender som Dag Hammarskjöld och Stig Dagerman. Närstående som hans mamma Greta, Erland Josephson, Carl Fredrik Reuterswärd.

Här finns även kortare texter som flyger över ett långt livs territorier: Stockholm, Paris och Afrika, böcker från olika sekler, personliga upptäcktsfärder, yttre och inre.

I denna hyllning till läsandets äventyr är Wästberg som alltid både lättsam och spirituell och samtidigt lärorikt fördjupande.

“Litteraturen är ett hemlighus, man kliver in och stänger dörren. Där inne råder en klarhet som inte utesluter teckenspråk; där inne är man ensam med sig själv och hela världen. Där inne dyker de upp och kommer i omlopp: tankar, påhitt, meningar som jag annars håller inne med.”


16 thoughts on “På gång just nu – den 9 november 2021

 1. Majvor

  Men, då får vi hoppas på att årets befarade influensa inte kommer……för årets vaccin är samma vaccin som i fjol …….och lär inte vara särskilt effektiv mot de virus som förstå-sig-på-arna tror skall komma. Förlåt min negativism. Fast jag har ju också garderat mig med ett stick idag. 😉 Tråkigt, tråkigt med ökning och spridning av covid-19 nu igen. Nya mutationer vill vi slippa. Nu gäller det att vara fortsatt restriktiv både före och efter tredje sprutan. Vem vet om vi nå’nsin blir av med detta otäcka virus.
  Trevligt att Perez och hans gäng dyker upp igen i TV-rutan.
  Häromda’n pratade vi väder och speciellt höst på Västkusten. Lite otippat upplevde både jag och min man att det varit ovanligt bra väder. Inte många regnruskdagar och betydligt färre dagar med hårda vindar. Vågar inte hoppas på att det skall fortsätta så i november, men håller en tumme.
  Vilken tur det finns böcker och tack för bra tips. Igen! Numera försöker jag skippa böcker där kvinnor är offren. Kvinnor som kidnappas, torteras, psykas och våldtas vill jag inte längre läsa om. Nej, ge mig ett mord med en polis som inte är alkoholist, ensamvarg, frånskild och butter men som är enveten och duktig i det tråkiga spaningsarbetet.
  Ha en fin läshöst!//majvor

  1. Hej Majvor! Tack för din utförliga kommentar. Kan lugnt säga att jag delar de flesta av dina åsikter förutom höstvädret som jag tycker varit jobbigt med väldigt mycket regn – hos oss i alla fall.
   Ang influensavaccinet har du säkert rätt. Jag tog det mest för att man bestämt att vi ska ta det. Dessutom tror jag man försöker gottgöra sig lite för missarna vid alla kaotiska bokningssystem vid coronavaccineringen.
   Är också rejält trött på underhållning såväl i litteraturen som i TV-serier om i form av våld. Det räcker till med våld och elände i världen nu. Tänker främst på tragedierna vid belarusisk/polska gränsen.
   Ha det så gott du kan/Eva

 2. Har också fått influensa sprutan idag men för vänta till januari innan jag kan få tredje covid sprutan. Tack för boktipsen har tittat på Tove Alsterdal så

  1. Så bra att du också tagit sprutan. Då väntar vi bägge på tredje dosen av coronavaccinet. Jag får mitt i december. Vi får hoppas det räcker med vaccin ett tag nu, men man vet inte med coronan. Den verkar långt ifrån över.
   Du och Minton får ha det så bra nu! Kram

 3. Tack för bra boktips igen. Här hade vi flera frysgrader inatt men nu är det regnskurar och blåsigt som gäller. Riktigt höstrusk! Och nu har det mesta i lövväg trillat av träden så höstfärger är det inte mycket kvar av att glädja sig åt! Så nu är det till att ställa in sig på mörker och kyla ett bra tag framöver. Då kan alla dina boktips komma väl till pass!
  Sköt om dig och ha en fin kväll!

  1. Kul att du gillar boktipsen. Här är betydligt mildare nu än kylan med flera minusgrader i går mitt på dagen. Ja nu är det annars höstrusk som gäller. Förvånas varje höst över mörkret som faller så tidigt.
   Ha det bra!

 4. Jag säger ju det. Tur att det finns böcker, De har varit mina bästa vänner i alla lägen sedan jag kan läsa. De kapabla och änkorna finns redan på min att-läsa-lista som bara växer och växer i det oändliga.
  Ha det så gott det bara går i höstrusket!

  1. Ja nu är verkligen tid att läsa. Det gäller bara att ta sig den tiden. Det är ofta mycket annat som pockar på. Men visst är böcker underbart att försjunka i och hålla världshändelser och annat ifrån sig.
   Hoppas du får en bra dag!

 5. Det med sömnen hörde jag på BBC idag. Då gjorde jag rätt åtminstone under mitt yrkesliv. Nu som pensionär lägger jag mig betydligt senare, men så kan jag ju sova längre också.
  Jo då, fick hela tre sms idag med inbjudan till influensavaccination. Ska avstå även i år. Vaccinerade mig en enda gång 2009, då mot vanlig flunsa och svinflunsa. Det gör jag inte om, då jag för första och enda gången blev sjuk då…
  Shetland längtar jag verkligen efter. Ingen engelsk deckarserie är i närheten av Shetland, även om Vigil och några andra är bra, men inte som Shetland.
  Det första två böckerna har jag läst. Kan rekommendera dom!

  1. Jättekul att du läst och rekommenderar de två böckerna. Då ser jag verkligen fram emot att läsa dom.
   Tror att beträffande sömnen det är bäst med regelbundna vanor. Om man sedan lägger sig 10 eller 12 tvivlar jag på kan ha så stor betydelse.
   Kolla senaste avsnittet av Vigil igår kväll. Hade svårt att somna efteråt. Fy så spännande det var.

 6. Influensasprutan avklarad men vårdcentraler undviker jag, jag brukar beställa tid på en liten vaccinationscentral ingen kö alls där och enligt dom så är influensan inte här ännu men på gång..men nu har man i alla fall ett bekymmer mimdre..tack för alla bra tips du bjuder och ha en fin dag nu.. kram Nicki 🤗👍

  1. Tack snälla Nicki! Nej vårdcentraler gör man klokt i att undvika om man kan. Vet uppriktigt sagt inte hur viktigt det är at ta säsongsinfluensavaccinet. Men för säkerhets skull bäst att ta den ändå.
   Ha en riktigt bra dag! Ser fram emot fina stockholmsbilder igen i din blogg! Kram

 7. Kul att du delar länken till Engelsons. Det är som sagt en bra sajt. 🙂
  Haha, det är nästan en ny form av samvaro för pensionärerna, “det är i vaccinationskön det händer”! Lite galghumoristiskt men ändå.
  Tack för boktips, Tove Alsterdal brukar vara bra.
  Ett serietips om du till äventyrs missat den: den brittiska kriminalserien “Vigil – död man ombord” på svtplay. Riktigt, riktigt bra.

 8. Märkligt, trodde bestämt att jag hade kommenterat det här inlägget, men det var nog Shetland som lurade mig. Klickade in mig och såg att det var en hel del att titta på så jag får gå in igen när jag har mera tid. Dina boktips uppskattar jag mycket, hittar ofta något i dem. Influensavaccinet har jag inte hunnit ta än, men ska göra det snart. Ska operera ena ögat för grå starr i morgon, känner mig lite nervös.

  1. Jag känner igen det där. Man rör till det ibland
   Roligt höra att du uppskattar mina boktips
   Det är som du märkt blandad kompott. Sist men inte minst ang morgondagen. Förstår att du är lite nervös. Är övertygad om att du är i de bästa händer. Önskar allt går bra av hela mitt hjärta. Tycker det känns bra att du blir opererad. Det är mycket som får stå tillbaka i köerna till sjukvården pga pandemin.
   Tänker på dig i morgon och hoppas du får en god natts sömn./Eva
   Hoppas se dig på banan snart igen!

   1. Jag fick en mycket snabb tid efter remissen, men tackade nej, det gick för fort, jag behövde mer info. Men igår var jag på förundersökning, så nu kör vi. Tack för omtanken Eva!

Kommentera