På gång just nu – den 10 oktober 2021

I den gammalnordiska kalendern inföll sommarhalvåret från Tiburtiusdagen den14 april fram till vinterhalvåret som började på Calixtusdagen den 14 oktober. På runstavar (evighetskalender) märktes vinterhalvåret med ett avlövat träd.

Oktober kallades förr slaktmånaden. Den månaden slaktade man djur för att ha förråd till vintern.

Gallusdagen den 16 oktober lär man förutsäga det kommande växtlighetsåret. Som Gallusdagen är vädermässigt, blir också den kommande sommaren, heter det i en uppteckning från Ångermanland. I Halland sades att om boskapen är ute denna dag, så får de ont i gallan.

Denna dag skulle äpplena vara skördade. Namnet Gallus återgår på en irisk munk som på 600-talet kom till den del av Schweiz som efter honom heter S:t Gallen.

Evighetskalender i form av en runstav
Evighetskalender i form av runstavar By Hedning – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4944565

Sing, Fly, Soar like a Bird!

I helgen är det World Migratory Bird Day. Det innebär att skådare världen över går ut i naturen för att rapportera vilka fåglar de ser. Syftet med evenemanget är att öka medvetenheten om flyttfåglar och behovet av internationella insatser för att säkra deras bevarandestatus.

World Migratory Bird Day 2021 artwork by Sara Wolman. 

Fler inlägg om natur, djur och fåglar här.

Äpplen i mobilen

Nordiska museet har gjort en app om 300 svenska äpplen där man kan få hjälp med att bestämma sort, om odling och historia. Webbsidan fungerar även i både mobiltelefoner, surfplattor och vanliga datorer.

Läs mer om Vilket äpple passar bäst till bak, mat. mos eller must?

Heminredning

Nu när man ”flyttat in” efter sommaren vill man göra det lite mysigt inne. Det här snygga och lättplacerade lilla blomsterbordet i rotting passar bra på många platser i hemmet, särskilt för den lite trångbodda. Måtten är höjd 62 cm x bredd 65 cm x längd 23 cm. Vi valde mellan ett betydligt dyrare elementskydd och att ställa tre blombord framför elementet. Finns på Granit för 999 kr.

Matnyttigt?!

På sistone har man kunnat läsa om några märkvärdiga svampar.

Dels om svenska fynd av lyxsvampen matsutake, som är det japanska namnet på goliatmusseron.

Matsutake är den japanska nationalsvampen. Den har en särskild ställning i Japan och är så mycket mer än bara en god svamp. Det handlar om traditioner och ritualer, där matsutake är en lyckobringare och en framgångsfaktor som visar på välstånd. Det är också en symbol för höstens ankomst. 

Den lär vara en av världens dyraste svampar och fina exemplar kan kosta uppemot 25 000 kronor kilot.

Goliatmusseron i Sverige lär finnas i Västerbotten och Norrbotten. Det sägs att doften inte liknar någon annan svamp. Den är umamirik, sötaktig, nästan lite kvalmig med toner av kanel och kardemumma. Antingen älskar eller hatar man den säger expertisen.

Dels har det också skrivits på senaste tiden om en apeltagging på Gotland som en naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen, hittade på Gotland nyligen. Senast någon hittade en apeltagging i Sverige var 1902!

Något mer om denna svamp än att den är väldigt ovanlig eller om hur den smakar får man inte veta. Om den nu över huvud taget går att äta? Den ser väldigt äcklig ut så jag vill inte lägga in någon bild på den.

Tacka vet jag vanliga svenska trattisar.

Om en annan delikatessvamp -tryffel- kan du läsa här.

Media, film, TV mm

Om du uppskattade TV-serien Shetland kan jag tala om att en ny säsong startade i veckan på BBC. Kanske finns den på SvT till nyåret!? Man har för övrigt börja spela in säsong 7 redan.

Här finns ett inlägg om Shetland och Hebriderna i litteraturen och i TV-serier om du är intresserad.


Beställa mat som passar till filmen

Från och med den 29 oktober kan man, om man bor i stockholmsområdet, beställa en i förväg utvald film och till denna få hemlevererad en avsmakningsmeny med nio rätter och två drycker.

Rätterna är tolkade efter specifika scener i filmen och en audioguide talar om när det är dags att servera de olika anrättningarna.

Med Taste the scene vill stjärnkocken Mathias Dahlgren och konceptutvecklaren Malin Berggren Lundell ”skapa en helhetsupplevelse som stimulerar alla sinnen och förhöjer både filmen och maten”, säger Mathias Dahlgren. (SvD 10 okt-21)


Oktoberlöv

Läs här hur man kan konservera kvistar med vackra löv

24 thoughts on “På gång just nu – den 10 oktober 2021

  1. Åh så underbara oktoberlöv! Och Goliatmusseron har jag hört talas om, men aldrig smakat. Tacka vet jag också de vanliga svamparna, trattarna är jättegoda, tycker jag.

  2. Alltid kul att se vad som är på gång hos dig. Trodde Shetland var nedlagd, så glad jag blir att det verkar vara nya omgångar på väg. Hoppas nu bara Svt köper in dom.
    Och höstbilderna på löven … fantastiskt vackra! Den nedersta blev min favorit. Och jag ska nog ta och titta på hur man konserverar kvistar med vackra löv.
    Ha det gott!

    1. Tack Anita. Jag tycker om Shetlandsserien för miljöerna. Är så fascinerad av landskapet. Dessutom brukar intrigerna inte handla alltför mycket om brutala seriemördare, vilket jag tycker de flesta engelska deckare gör.
      Hoppas du får en fin vecka!

  3. Shetland ser jag verkligen fram emot! Håller med dig om svamparna! Jag håller mig också till välkända och riskfria svampar som trattisar!
    Önskar dig en fin kväll och ny vecka!

    1. Ja du har ju varit däromkring på öarna. Då är det alldeles särskilt kul att titta på Shetlands-serien kan jag tro.
      Ha det så gott!

  4. Hoppas Shetland visas i SVT för den tyckte jag om. Trattisar är en favorit och champinjoner som jag hittat en del i år.
    Höstlöven är så vackra med sina härliga färger.
    Kramar från oss

    1. Många verkar vara förtjusta i Shetland. Hittar du champinjoner? Det var det värsta. Du är förstås säker på sorten. Ibland hittar jag också några, men jag törs inte ta dem.
      Visst är det vackert ute nu med alla höstfärger. Det gäller att passa på att njuta för snart tar frosten dem.
      Kramar till er bägge!

  5. Vilka fina oktoberlöv! Här är vädret så grått att alla höstfärger har fått en grå hinna. Ingenting lyser upp tillvaron.
    Länken till ditt inlägg om äpplen kommer jag ihåg och har använt den för inte länge sedan. Får en hel del äpplen och bär av mina snälla grannar.
    Ha en trevlig ny vecka!

    1. Här har också vara väldigt grått ett par dagar. Solen visar sig bara kortare stunder. Kul att höra att du använt äppel-länken. Snälla grannar du har.
      Må så gott!

  6. Shetland ser jag så fram emot, en så välgjord serie. Äppelappen ska jag ladda ner, har ett äpple på torpet som jag blev nyfiken på bland annat. Klart! Ska bli kul att botanisera i den. Vilken fantastisk fågelbild, så konstnärlig! Mången höst har jag tänkt att jag skulle konservera kvistar, det var länge sen sist, men det glöms alltid bort. Det kanske är nästan för sent nu, jag var ute med de små i går och – oj, så mycket löv som träden inte hade! De vackra löven, är det dina bilder?

    1. Visst är fågelbilden fin! Kul om du hittar äpplet på appen. Det går fort med hösten och löven också. Har inte själv konserverat kvistar i år. Hinner inte med allt.
      Nix bilderna på löven är från pixabay. Du har hökögon.

  7. Väldigt intressant läsning som alltid här hos dig. Behållningen idag var helt klart infon om Shetland. Så jag har längtat efter den serien som ju först blev försenad på grund av vädret och så kom pandemin på det. Så jag ser fram emot Perez och Co.
    Sedan visste jag inte att det finns 300 olika sorters äpplen i Sverige. Det var en överraskning.
    Taste the scene är en strålande idé:-)

    1. Tack bpz3! Ja Shetland skiljer sig från de övriga engelska deckarserierna både med handling och miljö.
      Det finns verkligen en djungel av äppelsorter.
      Film- och matidén är kul. Hemsidan dock ganska dålig, men kan bli bättre. Får se hur det utvecklar sig.

  8. Tack, nu fick jag äntligen svaret – 16 oktober ska äpplena vara plockade alltså. Jag har några dagar på mig. 🙂
    Goliatmusseron har jag hört talas om, liksom japanernas vallfärdande hit för att plocka. Känner mig inte lockad alls.
    Rottingborden var ju himla fina, tack för tipset.
    ”Taste the scene”, ja jösses. Tur att man har hela filmen på sig att få i sig alla nio rätterna. Kul idé ändå! 🙂

    1. Hade ingen aning om det där med äpplena och 16 okt heller. Det beror väl ändå till syvende och sidst på vädret! De hade många regler att leva efter förr. Rottingborden är jättefina.

  9. Pingback: Från hopp till verklighet | Amatörbiologen

  10. Som alltid såå läsvärt och lärorikt här hos dig! Jag ser också fram emot Shetland – såå välgjord och bra!
    Den där äppelappen vet jag att jag sett och tänkte ladda ner – så kom något emellan och jag glömde, så tack för påminnelsen!
    Apeltaggingen har jag förstås aldrig sett, men såg nyheten om att den var ”återupptäckt” Kul!
    Goliatmusseron har jag smakat – och jag har lite torkad kvar i mitt ”svampskåp” God tycker jag, men inte godare än karljohan eller sillkremlor! 🙂 Trattkantareller är inte några favoriter, men jag brukar plocka och ge bort . I år har de mest lyst med sin frånvaro här – även i de skogar där de alltid brukar finnas i överflöd.
    De där rottingborden är jättesnygga – minns att mamma hade ett par sådana en gång för länge sen.

    1. Tack för fina ord, Anki! Ja Shetlandsserien har något visst! Så du har Goliatmusseron. Har du hittat den själv? Intressant att du tycker den är god, men att den inte går upp mot Karl-Johan. Konstigt att det inte finns trattkantareller hos dig. Man undrar vad det kan bero på. Säkert något med vädret, för mycket regn eller torka kanske. Vi är jättenöjda med rottingborden.

      1. Goliatmusseronen fick jag av en svampkonsulentkollega som bor uppe i Västerbotten – och det är hon som plockat.
        Konstigt nog så hr vi haft det väldigt torrt här – både sommar och höst – och något bra svampår har vi inte haft alls efter den hemska torkan 2018. Nu äntligen har vi fått lite regn, så kanske kan det komma lite trattkantareller. Är inte så förtjust i dem, men det är det ju andra som är. Förra året plockade jag inte några förrän i november!

Kommentera