På gång just nu – den 16 september 2020

Vi närmar oss höstdagjämningen – den 22 september – när dag och natt blir ungefär lika långa. Det märks inte bara på dagsljuset utan även på väder och vind, den höga luftfuktigheten, växtlighetens färgskiftningar och inte minst fågelsträcken.

Denna lista med förhållningsorder att göra i september hade bönderna på 1700-talet att förhålla sig till enligt prosten Broocman.

§ 1. Vete sås, ängar rödjas, jagas, skjutes och dikas.

§ 2. Nu upptagas rovor och rötter, kålen upphackas i nedanet.

§ 3. Vid fullmänen nedplockas äpplen och päron. När kämoma svartna är det hög tid därtill. Strax efter fullt ny omplanterar man unga träd.

§ 5. Nu inställes och inbindes boskapen, men gödboskapen för sig, fåren tvättas och klippas. Både unga och gamla svin läggas på gödstijan. Rågen måste aktas för getterna.

§ 6. Fölungarna utsläppas icke vid töcknigt väder. Så snart det fryser på, låter man icke boskapen gå ute längre, ty då få de halssjukdomar.

§ 7. Höns, gäss och kalkoner vändas i penningar; “dem man icke vill ligga på över vintern läggas på gåsstijan att gödas.

§ 8. Man fångar icke längre några kräftor, metreven förlänges och sänkes djupare, emedan fisken åter beger sig till djupet.

§ 9. Hemma skall man röta lin, hampa, bråka och häckla, ansa humle gården, täcka ladugårdshusen, folk leges. bistackarna skattas, vax smältes etc. Kvällar och mornar tröskas.


Äppelplockare
Den här äppelplockare måste vara ett prima hjälpmedel att tillgå vid stora äppelskördar.

Så här fungerar den. Lär vara bra till kottar och golfbollar också!

Nedan Carl Larssons underbara målning – Äppelskörd.

I Senioren får man goda råd om hur man bäst kan ta hand om sina äpplen. Äppelrutorna näst längst ner på listan bara måste jag baka.


Broderi som meditation
Ett nytt handarbete att förgylla mörka hösteftermiddagar med i coronakarantän. Det här skall jag försöka mig på.

Bli inspirerad här. I Sverige finns det att köpa snabbt och smidigt hos Wincent garner.


Sett på TV
Giftattacken i Salisbury på Play. En mycket aktuell dokumentär som är så välgjord och välregisserad. Eller hur? Rekommenderas om du inte sett den.


Godisfyllda adventskalendrar
Sommaren är knappt över och redan annonseras det om adventskalendrar. De finns med choklad, lakrits, kex, ost, kaffe, te. Såg till och med en med små xxx-leksaker för vuxna att förlusta sig med under 24 dagar fram till jul!


Potatiskokning
I ett tidigare inlägg om potatis glömde jag påpeka att på påsarna som potatisen ofta säljs i finns angivet hur länge potatisen skall koka. Det varierar nämligen beroende på sort. Vanligt är väl annars att man kokar den i 20 min och sedan får potatisstickan visa när den är klar.

Den potatis jag ofta köper skall kokas i hela 35 min. Det var nytt för mig. Annars tycker jag det är väldigt informativt med info om vad respektive potatissort passar bäst till.


Manna från himlen
Nu börjar man använda drönare för hemleveranser med mat i England. Där ligger ni i lä Mathem! Tror ändå jag föredrar den personliga och trevliga kontakten med chaufförerna som levererar matpåsarna till dörren.


Hysteriskt listskrivande
I många tidningar kan man nu läsa om att man inte bara skall utan hur man skriver listor på vad som bör göras.

Dessa listor kan inte skrivas hur som helst. Man skall helst ha en för kommande projekt, en annan vad som skall hinnas med under dagen. En tredje vad man ska göra i veckan osv. Vidare behövs en inköpslista.

Man skall dela in dem i prioriteringsgrad och tidsåtgång. Jag vill bara skrika GÅ TILL VERKET ISTÄLLET OCH FÅ DET GJORT. Men OK jag skriver ibland en lista – mest som en påminnelse och lägger inte ner hela min själ i själva listskrivandet.

Min egen att göra lista för september som exempel:
Putsa fönster
Ställa undan trädgårdsmöbeln i förrådet
Plantera lite lökar
Kratta löv
Möblera om lite för inneaktiviteter
Vädra sängkläder
Gå igenom vintergarderoben och skaffa ett par skor
Kolla belysningen inne och ev skaffa någon lampa till
Boka ny frisörtid
Köpa månadsväggkalender för 2021


Leeds – nytt favoritlag
Efter att sett en riktigt bra och kul match i Premier League (Liverpool -Leeds) har jag fått en ny favorit – Leeds. Återkommer i ett separat inlägg om detta eftersom jag vet att många av er som läser detta inte gillar fotboll.

So long!

29 thoughts on “På gång just nu – den 16 september 2020

 1. Listor i all ära men jag tycker nog att de mest stressar en. Ibland kan de dock ha en plats i livet också. Förr kunde jag ha tusen bollar i luften, men numera blir det betydligt färre och en fullproppad kalender är inget för mig. Behöver helt tomma dagar i den varje vecka.
  Önskar dig en fin kväll!

  1. Tack Blomstermams. Listor kan visst behövas ibland. Tycker bara det går lite för långt när veckopressen ska lära en hur de ska skrivas!
   Man behöver också helt tomma dagar som du säger.
   Hoppas dagen blir bra! Här är lite småkyligt men klart, soligt och blåsigt.

 2. Så är det höst på gång och mörkt är det både morgon och kväll. Kudden är så vacker med sina färger.
  Har inhandlat skor och halvhög känga idag så nu klarar jag mej.
  Kramar från oss

 3. Ja, vilka nykomlingar , och vilken match! Skall bli spännande att följa Leeds framöver.
  Du har en ganska diger ”to-do-list” för september 😉. Men överkomlig..
  Lycka till med broderiet!

  1. Kul att du också gillade första matchen med Leeds på länge.
   Hinns allt inte med får det bli in i oktober också.
   Har börjat med broderiet och det är så roligt.

 4. Oj dom hade verkligen inga sysselsättningsproblem förr 😊 Jag vet inte om jag berättat det för dig eller inte men jag är så glad jag hade mycket antikroppar mot corona 😀 jag är immun upp till ett halvår fram till jul då förhoppningsvis så i söndags firade jag 🙋 Jag var runt och kikade i ett visst antal roliga affärer för första gången på månader jag blev fort trött och lite andfådd men jag får träna lite på det 😀 fick också stränga order från 1177 att det gäller samma restriktioner som förut tvätta händerna sprita och hålla avstånd.. Inte för min egen skull jag är ju immun just. Nu men för andras skull jag kan smitta andra med mina händer.. Vilken krånglig värld vi lever i just nu.. Ha en fin kväll kram Nicki 🌃

  1. Lyckliga du som har bevis för att du har antikroppar! Så skönt det måste kännas att vara “fri” i ett halvår.
   Ja det har blivit himla krångligt med mycket. Ta det försiktigt med att försöka träna bort tröttheten och andfåddheten. Tror det måste läka ut av sig självt. Man vill ju inte få febern tillbaka heller.
   Fortsätt vara rädd om dig!
   Kram

 5. Menar du att det finns de som inte gillar fotboll?? Konstiga människor…, haha 🙂 Ikväll håller jag tummarna hårt för Hammarby i kvalet till Europa league, vilket jag tror kommer att behövas. Tror tyvärr att Bajen kommer att få det svårt.
  Den där äppeluppsamlaren var ett nytt redskap jag aldrig sett tidigare. Verkar ju riktigt smidig.
  Listor gör jag bara när vi ska handla. Tidigare skedde handlandet mer ad hoc, blir lätt så när man bara har 2 min till affären. Med pandemin krävs nu mer planering när man bara handlar en gång i veckan, vilket också visat sig spara en hel del pengar.
  Tack för ännu ett trevlig och informativt inlägg! 🙂

  1. Tack för uppmuntrande ord, Meggie.
   De där som vägrar inse hur roligt och spännande det är med fotboll går miste om mycket. Synd med Bajen igår för resten!
   Håller med om att visst har man sparat en del på planeringen som varit nödvändig under karantän. Å andra sidan har vi spenderat en del för att trösta oss.
   Nu kollar vi tjejerna mot Ungern ikväll!

 6. Ja, och så kom det till slut – fotbollen:-) Det var väl Tomas Brolin som spelade i Leeds ett tag. Inte en av hans mera lyckade sejourer om jag minns rätt. Min man kommer från en liten stad cirka åtta mil från Leeds. Så visst håller jag tummarna för nykomlingen i PL. Annars är mitt favo lag Liverpool, allt sedan Bruce Grobelaar var målvakt där. Han var min idol:-)
  Bra med ett separat inlägg om fotboll. Du kan ju “mjukstarta” med en rapport från tv-soffan imorgon, när Sveriges damer möter Ungern.

  Den enda listan jag brukar göra är en inköpslista, som jag dock ofta glömmer hemma så…

  Ett kul inlägg som säkert många som bor i hus med trädgårdsland uppskattar:-)

  1. Visste inte att Brolin spelat i Leeds. Aha så då är du -åtminstone din man- expert på Leeds.
   Kul med Bruce Grobelaar. Gillar också Liverpool. Det ena behöver ju inte utesluta det andra.
   Kollar tjejerna mot Ungern ikväll, men aktar mig för att säga för mycket om tjejfotboll. Det är ditt revir. Men håller tummarna!

 7. Franska Fikon

  Som de fick slita förr, diger arbetslista för bonden. Jag gillar listor men de får inte ta över. Brukar göra som du – en lista för veckan eller månaden och så har jag en “på sikt” där vissa saker faktiskt aldrig blir gjorda för man ändrar inställning eller omgivning.
  Sedan flera år ger jag barnbarnen adventskalendrar med en allmänbildningsfråga varje dag och som rätt besvarade blir till en bok på julaftonsmorgonen. De gav mig en chilikalender av den chilitokige dansken Claus förra året. Innehöll godis med chilismak. En del vågade jag knappt slicka på… Verkar mycket bättre med en ostkalender!
  Jag köper också kuddbroderier hos Wincent. Hon har bättre priser än om man skulle handla direkt hos Ehrman Tapestrys i UK (som ju levererar till henne). Min senaste beställning heter Daisies. Härligt med broderier som jag kan göra framför höstens och vinterns all TV-sport! Ha det bra i hösten, i morse hade vi 5-6 grader och sol!

  1. Mycket pedagogisk och rolig adventskalender. Vad kul du måste ha haft med att formulera frågorna.
   Chili har jag väldigt svårt för. Förstår att du tog det försiktigt med den. Man kan ju nästan bränna tungan av sig när den är för stark.
   Underbart att du också broderar Ehrmans vackra kuddar. Har alltid köpt dem hos Wincent på Norrtullsgatan. Visste inte att hennes priser är bättre, men det är betydligt smidigare än att beställa från UK. Nu måste jag gå in och kolla Daises.
   Här är riktigt kyligt men solen skiner under blå himmel och blåsten biter lite i kinderna. Härligt med sådana här dagar tycker jag.
   Må väl!

 8. Det var en aning hysteriskt med alla listor man ska ha. Jag skriver inköpslistor och har jag en stressig dag med tider jag ska passa, skriver jag upp vad jag absolut inte får glömma den dagen.
  Att putsa fönster och tvätta gardiner är mitt nästa projekt.
  Skrattade gott när jag läste om kalendern med xxx-leksaker. Helt otroligt vad påhittiga säljarna är. Bara fantasin sätter gränser 😀
  Ha en trevlig helg!

  1. Så gör jag också. Det kan vara en bestämt tid man skall passa och då är det bra att ha det uppskrivet på en lapp.
   Ja nu är det fönstren som behöver prioriteras innan det blir för kallt. Det lockar dock inte det minsta. Men det känns väldigt tillfredsställande när man fått det gjort. Hela hemmet känns renare på något sätt.
   Nu prioriterar vi först helgen.
   Ha det så bra!

 9. Paula Merio

  Listor ja, att-göra-listan är lång, så lång att pappret inte räcker till. Köpte en fin inbunden kalender för detta år, med en sida per dag, där skulle allt i mitt liv ifyllas. Nu i september har jag skippat både träningen, vädret och middagsmaten hänger också på gärdsgårn…
  De riktigt ambitiösa använder olika färgers pennor också…
  Nä tacka vet jag ditt fantastiskt vackra broderi! Som jag önskar att jag bemästrade broderiets ädla konst, det finns så mycket vackert man kan göra. Mina fingrar har så svår artros att det inte är lönt ens att försöka, men jag målar istället. att greppa en pensel är mycket lättare. Mitt absoluta fokus hela september stavas SVAMP…
  Önskar dig en trevlig hösthelg

 10. Det låter väldigt ont med artrosen i fingrarna. Så bra att du kan måla i alla fall. Jag avundas å andra sidan dig din svamp. Både att du har tillgång till den och kan plocka den. Jag har pga coronan svårt att ta mig till svampställena – det var betydligt enklare när man hade bil. Nu blir det så stor apparat att jag inte kommer iväg. Synd för att jag har många jättefina ställen som säkert andra tagit över, men det unnar jag dem. Tror jag!
  Hoppas du också får en skön hösthelg med mycket svamp!

 11. Bråda tider för bönderna förr, hade man både djur och åkrar så hade man fullt upp. Nu är väl bönderna mer specialiserade men de har i gengäld ofta stora volymer av allt, ser jag i min lilla torpby, där körs allehanda traktorer nästan dygnet runt, varje veckodag. Hemma i stan kämpar vi med alla äpplen och otroliga mängder päron som ligger i gräset, en äppelplockare som den du visar skulle vara drömmen.

  Så fina broderier, dem måste jag kolla in, även om jag tvivlar på att jag klarar av att brodera p.g.a. smärtorna i bröstrygg och axlar och armar.

  Stolligt att man till och med måste undervisas i hur man skriver listor. Det gör väl var och en som det passar en. Jag undviker att skriva upp sånt som är självklart, på din lista till exempel “kratta löv”. Däremot kanske “köp lökar” för det glömmer jag av någon anledning.

  En teadventskalender fick jag ett år och det var fantastiskt roligt att testa alla fantasifulla och goda blandningar, den räckte bra mycket längre än december. Den har jag gett bort också. När äldsta dottern var liten sydde jag en med fickor och så var det små paket i fickorna, vilket jag ångrade djupt när det sedan var tre som skulle få paket. Ostkalendern skulle jag bra gärna prova!

  Giftattacken ska jag se, tack för för att du skrev om den, maken var inte road så… men nu ser jag den på datorn som belöning efter något jag uträttat.

  Jättefina höstfoton i inlägget!

  1. Det låter fint med alla päron tycker jag. En av mina favoritfrukter. Är så goda till bl a ost.
   Förstår att du bör vara lite försiktig med broderier. Jag känner av att fingrarna blir ansträngda när jag håller på för länge.
   Vad kul med adventskalendern du sydde, men jobbigt när tre skulle ha presenter!
   Giftattacken är klart mycket sevärd.
   Ha det så bra du kan trots det onda.

   1. Tack Eva för påminnelsen om fruktsamlaren, nu är den inköpt och befunnen jätterolig att använda och till stor hjälp. Nu är gräsmattan befriad från fallfrukt och kan äntligen bli klippt!

   2. Det var jättekul att höra. Jag förstår att när man har stor trädgård och mycket frukt den är ett bra hjälpmedel. Så bra att gräsmattan kan bli klippt. Sista gången för säsongen!?

 12. En lagom att göra-lista för september, tycker jag! Själv gör jag ofta för ambitiösa sådana, så tack för påminnelsen att ta det lite lugnare. 🙂
  Broderi får du ha för dig själv, men väldigt vackert ser det ut!
  Tack för ett trevligt inlägg!

Kommentera