Den rosa löken från Bretagne

I handeln finns nu den franska rosa delikatesslöken Keravel (Roscoff-lök) att köpa. Roscofflöken kommer från orten med samma namn i Bretagne i Frankrike. Den är definitivt den godaste av alla lökar.

Den har en delikat krispig smak som smälter i munnen och är lika god rå som tillagad. Rå är den något sötaktig och tillagad fruktig.

Den ett högt C-vitamininnehåll och har lång hållbarhetstid (längre än vad andra lökar har).

Löken passar utmärkt i sallader och är oslagbar i matlagning, eftersom den är så kompakt och innehåller en liten mängd vatten. Den är lätt att skiva. Den rosa färgen gör skivorna mycket attraktiva.

En lök med en alldeles egen charmig historia.

Namnet har den efter den franska orten Roscoff där den odlas och trivs i den speciella jordmånen.

Från 1815 packade bretonare pråmar och åkte över kanalen till Plymouth för att sälja sin rosa lök och skaffa sig lite extrainkomster.

Till en början gick man till fots senare cyklade man runt och knackade dörr för att sälja den uppskattade löken. 1929 lär det ha funnits runt 1500 fransmän som sålde lökflätor på detta sätt i södra England och Wales.

På 1950-talet fanns det bara några få kvar. Intresset väcktes på nytt i slutet av 1990-talet då intresset för det småskaliga jordbruket ökade.

Dessa lökförsäljare kallades Johnnies. Johnnie betyder man, pojke eller kille på engelska. (Johnnie lär även vara ett slangord för kondom!)

De var klädda i svart- och vitrandiga jumprar och med basker på huvudet.

I augusti i samband med skörden ordnar man en festival till ära för den rosa Roscofflöken. Fête de l’oignon de Roscoff.

Maison des Johnnies är ett litet museum som berättar historien om jhonnisarna som vågade sig utomlands och knackade på dörrar för att sälja sina ovanliga rosa lökar i ett försök att stödja sina familjer hemma.

I dessa Brexittider tvivlar jag på att de fortfarande finns. Själv skulle jag inte säga nej till en sympatisk fransman som knackade på dörren och sålde den ljuvliga löken. Det är inte fel att hålla till godo med en nätkasse köpt på ICA.

Den finns som frö och sättlök, vilket är bra eftersom alla kanske inte har tålamod eller möjlighet att odla den från frö. Tror inte det går att få fram den unika ursprungliga smaken.

28 thoughts on “Den rosa löken från Bretagne

      1. Den är jättegod. Underbar septemberdag här också – vi har 16 grader, men kraftig vind.
        Kramar till er bägge och en trevlig lördagkväll!

  1. Guuuu så intressant och GOTT! Nu vet jag vad ska hålla utkik efter imorgon. Har aldrig hört talas om Roscoff lök, men nu blev jag himla nyfiken. Älskar nämligen lök, men tror inte att jag ätit just den löken.
    Jättekul med den intressanta och roliga bakgrundsinfon:-)

  2. Vilket bra tips! Den löken har jag aldrig hört talas om. Undrar om den säljs i vår ICA-butik, måste absolut se efter men är tveksam. Tack för att du lade ut bilder så jag vet hur den ska se ut. Underbart med lökfestival. Har dessutom noterat namnet för att se om jag kan hitta sättlök till våren …

    Tack och fin lördag!

    1. Kanske kul att försöka odla fram den själv. Har förstått att löken inte finns överallt. Troligen bara i större matvaruaffärer.
      Trevlig lördagkväll!

  3. Vad konstigt hela min kommentar bara försvann så gör ett nytt försöker..ett jättebra inlägg och jag visste inte ens att den löken fanns.. kram..🤗🌰😋

  4. Åh tack, jag har länge undrat vad som är så speciellt med roscoff-lök – har bara sett den i mängden i affären. Nu måste jag ju naturligtvis testa! 🙂 Tack för info!

  5. Vilken härlig lökberättelse och så fina gamla bilder, tack för fint inlägg och tips om löken! Tänk vilka fotomotiv dessa Johnnies i sina randiga tröjor och de vackra lökflätorna på cyklarna utgjorde, dem skulle jag gärna få syn på någonstans, återuppväckta.

  6. Pingback: Aktuellt i januari 2023 - Seniorvinklat

Kommentera