Konservera kvistar med vackra löv

Nu är tid att skaffa hem en flaska Glycerol. Finns bl a på apotek.

Om man är lite pysslig av sig och tycker om blommor och blader kan det vara trevligt att bevara lite växtlighet genom att konservera kvistar. De håller länge, färgen består och de blir vackert glansiga.

Rönnbär passar utmärkt att konservera. De skall plockas när bladen är gröna.
Lönn, asp, berberis och blåbärsris kan också bli fina. Jag tänker experimentera med lite olika sorter i år.

Så här gör man
Snitta kvistarna med en vass kniv nedtill så att de lättare suger upp vattnet. Ställ dem i hett vatten (ca 10 cm) medan du gör i ordning Glycerolblandningen. Gärna en halvtimme eller timme. Det gäller att få kvistarna att suga upp blandningen.

Glycerolen skall spädas ut med vatten – 1 del glycerol och 2 delar vatten. Låt blandningen koka upp och svalna. En del menar att det går bra även om man inte kokar vattnet.

När blandningen svalnat häller man upp den i en skål eller vas och placerar kvistarna i den.

Konserveringen är färdig när bladen känns lite mjuka och läderartade. Det tar från ett par dagar till en vecka.

Flytta då kvistarna till en annan vas. Den ursprungliga blandningen kan användas till nya kvistar. Om kvistarna får stå kvar i glycerolen blir de kletiga och vattnet brunfärgas.


18 thoughts on “Konservera kvistar med vackra löv

 1. Vad roligt att du påminner om detta Eva! Jag gjorde sånt i mina yngre dar, men det är dags att testa igen. Tack så väldigt mycket!

 2. Det var längesedan jag gjorde detta. Nu skall jag testa med rönnbär som det finns massor av. Blir kanske lite vackra löv senare.
  Tack för tipset och en trevlig helg

  1. Det är verkligen gott om rönnbär här också. Måtte det inte förebåda en kall vinter som folktron vill tolka det. De vackraste löven kommer lite senare. Det gäller att passa på då. En trevlig helg önskar dig också!

  1. Tycker också det är lite fint att ha en kvistbukett hemma. Ska försöka få tag i lite kvistmaterial idag och så får man se hur de blir. Trevlig helg!

 3. Pingback: På gång just nu – den 14 september 2019 – Seniorvinklat

 4. Tack för en trevlig påminnelse – min mormor gjorde alltid det här med att använda glycerin för att konservera vackra höstlöv! Jag har också gjort det… men längesedan nu!
  Nu vill jag pröva igen!
  Ha en fin höstdag!
  /Gunilla

  1. Tack Gunilla! Det gäller att passa på nu när färgerna på löven kan bli så vackra. Hoppas du också får en fin dag. Här är vädret underbart!

 5. Jag har aldrig hört eller sett detta. Så roligt att prova. Fungerar detta på alla blommor? Tex. Rosor, brudslöja mm.?
  Jag har bara tagit in och torkat upp och ner.

  1. Nej det tror jag inte. Har i och för sig aldrig prövat. Det vanliga är att man gör det med kvistar. Blommor har för sköra stjälkar.

 6. Pingback: Dekorera med vackra löv, kronärtskockor, pumpor eller ekollon - Seniorvinklat

 7. Pingback: På gång just nu - den 23 augusti 2022 - Seniorvinklat

 8. Pingback: Höstdekorera med blommor och blader - Seniorvinklat

Kommentera