På gång just nu – den 23 augusti 2022

Bartolomeusdagen är på gång just nu

Den 24 augusti har Bartolomeus namnsdag. I bondeåret var det nu som hösten startade.

Bartolomeinatten kallas natten till den 24 augusti till minne av blodbadet på franska protestanter (hugenotter) den 24 augusti 1572.

Bartolomeimässan betraktade man som sista metardagen och den dag strömmingen (om det finns några kvar numera?) ger sig ut till havs.

Det lär vara den rätta dagen att plocka brännvinskryddan malört.


Favorittofflor

Nu gäller det att rusta sig för en kall vinter med tanke på elförbrukningen. Fårskinnstofflor eller liknande är nog bra att ha.


Modigliani på film

Från Hollywood meddelade man i veckan att det är en ny film på gång om målaren Amadeo Modigliani.

Modigliani blev ju mest känd för de långsmala och förlängda porträtt och nakenstudier han gjorde.

En nakenstudie Nu couché (sur le côté gauche) av en kvinna klubbades för ofattbara 157 miljoner DOLLAR på en auktion 2018.

Skådespelaren Johnny Depp skall bland andra vara med och regissera.

Depp utgav själv nyligen en serie konsttryck som gick för skyhöga belopp. För övrigt är han ju mycket uppmärksammad för rättegången mot sin exfru Amber Heard.


Rhododendron på gång igen!!!

I trädgårdstäppan jag snart skall flytta ifrån blommar rhododendronen om.

På gång just nu - den 23 augusti 2022 Rhododendron remonterar

Svenska favoriter

I september (visning 3-9 september, katalog online från 25 augusti) kommer Bukowskis i Stockholm att presentera auktionen Made in Sweden. Föremål som symboliserar Sveriges tradition inom formgivning, design, konst, idrott, mode och musik och som har placerat Sverige på världskartan står i fokus.

Auktionen kommer att omfatta föremål som på olika sätt är en del av vårt gemensamma svenska kulturarv.

IKEA, ABBA, Roxette, Swedish Grace, Swedish Modern är några exempel på välkända begrepp internationellt och har format omvärldens syn på oss.


Gamla kartor – favoriter på väggen

Passa på att fynda nytryck av gamla kartor på Allmogens släktled. Poster tryckt på matt syrefattigt papper som inte bleknar eller gulnar. Pappersvikten på storlekarna 30×40 cm och 70×100 cm är 192 g/m². Storleken 50×70 cm är tryckt med 170 g/m² matt bildtryck.


Danskt favoritmuseum

Om man har vägarna förbi charmiga Karen Blixenmuseet i Rungstedlund i Danmark i september missa inte utställningen med de fem spektakulära campande kvinnorna på hjul

Där kommer skulptören Marit Benthe Norheims spektakulära konstinstallation Camping Women att ställas ut i trädgården 2 september till 31 oktober 2022 som en del av QUEENS Golden Days Festival.

Verket är ett poetiskt, mångfacetterat kvinnoporträtt och räknas som ett av Norheims större verk, som naturligt går in i dialog med den omgivande naturen och inbjuder till reflektion och samtal om vår tids kvinnoroller. Konstinstallationen är ett öppet verk som publiken kan gå in i och lyssna på musik av kompositören Geir Johnson. Visionen för arbetet är att omfamna och visa den mångfald som vi innehåller.

Här ett inlägg om Karin Blixen och Rungstedlund.


Snart är höstens vackra löv på gång

Snart blir löven vackra och man vill dekorera hemma med dem. Se till att ha en flaska Glycerol hemma. Finns bl a på Apoteket. Läs mer här.


Gurka – en favorit alltid på gång

Passar i de flesta sallader. Bäst om skrapar ur kärndelen med en sked så den inte rinner så mycket.

Bra att skala gurkan (med potatisskalare) om skalet är hårt och beskt. Den ekologiska gurkan är definitivt godast.

 • God att äta som den är eller med några droppar olivolja och lite havssalt blir den ännu godare.
 • En sallad med gurka, chili, lime, olivolja och salt passar till mycket.
 • Tsatsikisallad med yoghurt, riven gurka, vitlök, salt och peppar. Fräscht och syrligt gott. Gurkan bör rinna av ett tag så att tsatsikin blir riktigt krämig.
 • Pressgurka passar till många rätter. Salta och låt gurkorna ligga i rumstemperatur någon timme efter att man sköljt och skivat tunt. Pressa ur vattnet och häll lagen (1-2-3-lag) över gurkan. Lägg något tungt på som press och låt gurkorna stå minst 6 timmar.
 • Inlagd gurka är som pressgurka men utan press. Passar med mindre, fastare gurkor och en 1-2-3-lag. Min favorit på morgonmackan med leverpastej.
 • Bostongurka består av hackad gurka, lök, paprika och kryddor. Den har ingenting med staden Boston att göra. En favorit för många till varmkorv.

Mer om gurka

Roms kejsare Tiberius krävde att det varje dag året runt skulle finnas färska gurkor på hans bord. Romarna var först med att odla gurkor i ett slags växthussystem.

Om man lägger en skiva gurka på tungan en stund (ca 30 sek) försvinner dålig andedräkt som är orsakad av bakterier.

Gurkor är dessutom rika på vitamin A, B1, B6, C och D, folsyra, kalcium, magnesium och kalium. De är även vätskedrivande och fuktgivande och rensar bort överskott av urinsyra i blodet (som man kan få gikt av!).

Tunna skivor av gurka är en utmärkt fukt-kur för ansiktet. Gurkskivor fungerar svalkande om man bränt sig i solen.

Gurka förvaras helst i plastpåse i kylskåpet. Gurka och tomater gillar inte varann. Tomater avger etylengas som gör att gurkan blir seg och gul. 


15 thoughts on “På gång just nu – den 23 augusti 2022

 1. Gurka gillar jag skarpt. Tyvärr tycker jag att de man köper på ICA smakar precis ingenting. Precis som tomater, de smakar ingenting heller. Synd att man inte bor i Spanien året om, för där smakar grönsaker och bland annat apelsiner betydligt godare än här hemma.
  Hoppas att solen och värmen fortsätter ett tag till. Den här sommaren har ju varit fantastiskt fin. Hoppas att vi laddat upp batterierna tillräckligt bra inför höst och vinter.
  Lycka till med flytten nu. För ni skulle väl flytta i augusti, eller…

  1. Håller med dig om smaken på gurka och tomater. De smakar mycket bättre söderöver. Håller även med om det är en makalös sommar även om jag tycker det varit i varmaste laget ibland. Det gäller verkligen att ladda batterierna till hösten och vintern.
   Flytten blir i börjanav sept, men vi har fått tillträde nu. Jättekul!

  2. Anonym

   Intressant med omvärldens syn på oss man kan väl lägga till Volvo och Saab och Gripen Jas också.. Dom varma tofflorna såg sköna ut men just nu längtar jag verkligen inte till den årstiden..ha en riktigt fin helg nu kram Nicki

   1. Jo men visst ska dom också vara med. Nej nu tar vi till vara på solskensdagarna och värmen. Bistrare tider stundar. Kram Eva

 2. Anonym

  Kul med din rhododendron!
  Och tack för gurkkunskap! Som vanligt en massa oväntat nyttigt.
  Vi brukar göra latmanstzatsiki och skär gurkan i små tärningar, utan att pressa ur vätska eller riva gurkan. Går oväntat bra, faktiskt. Och spar tid. 🙂

 3. Anonym

  Kul att Rhododendron säger hejdå med att blomma en gång till.
  Gurka gillar jag också och i Tyskland finns alltid inlagd gurka med på bordet till det mesta man äter.
  Hoppas flytten är snart avklarad. Ha en fortsatt bra vecka!

  1. Tack Kristallina. Intressant med gurkan. Den passar till det mesta så jag kan mycket väl förstå det.
   Ha det skönt nu de sista riktigt varma sommardagarna!

 4. Bartolomeusdagen missade jag.
  Jag gillar också kartor, precis som du gör.
  Det var längesedan jag var på Karin Blixen museet. Åkte dit många gånger som reseledare för många år sedan.
  Kul läsning om gurkor.
  Fortsatt trevligt veckoslut!

  1. Visst är det ett trevligt litet museum! Ja jag är väldigt förtjust i tavlor. Har just skaffat ett par nytryck över Stockholm och Sörmland som jag skal ha i nya lägenheten!
   Hoppas den nya veckan blir en bra vecka!

 5. Gurka äter jag på morgonmackan, med Kalles kaviar. Jag har gurkan ovanpå tomaterna i kylen och nej, det händer inget med den, de trivs bra ihop. Har glömt tsatsikin, tack för att du påminner. Så vackert er rhododendron blommar, vemodigt att lämna den, kan jag tro! Nu är det ju alldeles snart dags för flytten. Jag önskar er goda flyttkrafter och gott mod!

  1. Tack för uppmuntran! Det behövs just nu. Hur man än planerar blir det mycket på slutet. Kanske du har plast kring gurkan? Ja det är lite vemodigt med den remonterande rhododendron. Täppan har sällan varit så till sin fördel som just nu. Vi fick lagom med regn vilket var perfekt.

 6. Jag köper alltid små tomater för de smakar mest. Stora tomater smakar bara vatten. Gurkan är väl ganska ok men kunde haft lite mer smak.
  Vad gäller sommaren så tycker jag att den varit hemsk. I alla fall här och övriga Europa. De säger att det är värsta torkan på 500 år! Här har träden tappat massor av löv och det har sett ut som höst länge. Vi var i England nyss och hela landet är brunbränt! Nästan inte en grön plätt någonstans och de har haft stora problem med bränder och rekordvarmt. Över 40 grader! Det har de aldrig i historien haft i Storbritannien. Och här där vi bor har det inte regnat mer än 4-5 mm de senaste månaderna. Bara bruna gräsmattor och nervissnade blommor vart män än ser. Nu vet jag att jag låter negativ men det går inte att blunda för att det är katastrof överallt den här sommaren. Jag hoppas på en regnig höst för naturens och djurens skull.
  Och till sist en positiv kommentar: De små husvagnarna gillar jag skarpt! Hade gärna velat se dem!
  Sköt om dig och lycka till med flytten!

Kommentera