På gång just nu – den 14 september 2019

Mina första boots
Har aldrig tidigare ägt ett par boots. Men nu gör jag det och är så lycklig. Bootsen har en bred H-läst och generös passform med gott om plats för ömma tår, hallux valgus, stortåartros och annat ont. Får se om allt får plats.

Knäckebröd uppvärmt i ugn är jättegott
Nu är luftfuktigheten så hög här av allt regn att knäckebrödet börjar bli mjukt. Det påminner mig om hur gott det är att värma hårt bröd i ugnen. Det blir så krispigt och gott. Rosta det i medelvarm ugn i ett par minuter. Man kan passa på när ugnen används till något annat. Man kan ju inte tända ugnen för varje knäckebrödsmacka, eller? 

Nya köksgardiner
I min etappstädning kommer snart turen till köket. Som en förberedelse har jag inhandlat tyg till nya köksgardiner. Så här ser tyget ut.

Vi har insyn till köket och därför skall det bli en s k kaféhängning denna gång. Kan nästan utlova ett inlägg med beskrivning.

Här finns tidigare inlägg om förslag till andra uppsättningar och textilier.

Är väldigt förtjust i textilier och tycker att få saker gör ett hem så ombonad som just textilier. Somliga vill inte alls ha gardiner för fönstren, vilket är en inställning jag inte delar.

Tygtavla
En variant med textilier är att göra en tavla av ett vackert tyg. Man skaffar ett lämpligt tyg, fållar kanterna och syr ett spår upptill för en rullstav (ni vet Ernsts specialitet). Detta tyg har jag köpt på rea till det ändamålet.TV
Hoppas alla Shetlandsälskare nu vet att TV-serien Shetlands femte säsong nu har börjat sändas.

Svalbo till middag mm
Hamnade oplanerat i ett TV-program häromdagen som gjorde starkt intryck. Det handlade om Udda platser i världen.
– Först besöker man en spökstad i Italien. (Missa inte den gamla barberaren som kan konsten att raka och ansa skägg på gamla gubbar.)
– Sedan följer ett spännande reportage om hur man samlar de ätliga svalbona i Malaysia. Svalbon anses vara en delikatess (har själv inte smakat dem och tänker inte göra heller). De är oerhört eftersökta och dyra – troligen för att bona anses vara ett tillförlitligt potenshöjande medel!
– Mycket fascinerande var besöket på Bollatefängelset i Milano. Otroligt intressant hur man behandlar de starkt kriminella internerna och hur de får ordna det för sig.
– Slutligen gör man ett besök hos den något egocentriska ingenjören som byggt åtta timmerstugor uppepå varann i Alaska.

Programmet är del 6 av 20. Finns på UR Kunskapskanalen och är från 2016.

Växtnäring till snittblommor
När man köper snittblommor brukar man få en påse med näring. Om man inte får det eller tar in blommor från trädgården kan man själv göra en näringslösning som minskar bakterierna i vattnet.

Recept på en växtnäring 
En liter vatten, två teskedar 12%-ig ättikssprit som drar ner pH-värdet och tre till fem sockerbitar som ger näring.

En hård stjälk behöver många sockerbitar. En spröd bara några få. 

Konserverade kvistar
Ett inlägg om hur man bevarar vackra kvistar finns
här.
Upptäckte för resten på ICA idag att man kan köpa färdigkonserverade kvistar. Det är dock inte lika roligt och vackert som när man skapar något själv.


22 thoughts on “På gång just nu – den 14 september 2019

 1. Snygga boots. I bästa färgen! Ser att tygerna du köpt också går i grönt 😉
  Shetland kommer perfekt tajmat nu när det blev säsongsavslutning på Line of duty.
  Växtnäringen skall jag definitivt testa. Jag har blivit storförbrukare av ättiksprit och ännu ett användningsområde är inte helt fel. Trevlig helg!

  1. Tack Majvor! Hur har ni det med allt regn därnere? Alltså jag vet inte om jag riktigt förstod upplösningen av LofD. Ättika är bra till mycket. Trevlig helg på dig också.

   1. Vadå? Regn? Skämt åsido så har grannkommunerna drabbats värst. Vi har av någon underlig anledning sluppit de värsta skurarna. Men inte blåsten! Idag lär det bli värre – hu! Just då får man vara tacksam över att det inte regnar!
    Upplösningen gick väl snabbt i Line of duty. Tur att SVT Play finns!

   2. Har inte riktigt klart för mig vilken kommun du bor i. Men trodde faktiskt det hade regnat överallt på västkusten. Blåst kan också vara väldigt jobbigt.
    OK jag kollar sista avsnittet en gång till på play. Hoppas det klarnar då!

  2. Bra skor är a och o, dina boots ser onekligen sköna ut.
   Vi har nästan inga gardiner alls men håller med dig om att textilier är viktiga i ett hem och fönstren är husets ögon. Med vackra krukor och lampor och annat försöker vi ge den ombonade känslan.
   Vi följer förstås Shetland med stort intresse…
   Agneta

 2. Kul och smarta tips som vanligt från dig! Hårdbrödkakor brukar jag också hetta upp snabbt i ugnen när de börjar mjukna.
  Tänkte på dig när jag bänkade mig för en ny säsong av Shetland förra lördagen. 🙂

 3. Shetland vill man inte missa för allt i världen.
  Jag kan inte heller förstå det nya modet med gardinlöst. Tycker det blir så stelt och opersonligt. Däremot byter jag inte gardiner lika ofta som förr. Men gardiner ska det vara i fönstren året om!
  Tack för ett bra inlägg igen!

 4. Bootsen, som jag nog skulle kalla mera för “uggs” är ju jättefina! I dom kommer nog dina fötter att trivas. Min granne och en kollega har också haft hallux valgus. Båda har opererat åkomman och är sååååå nöjda. Kanske något för dig också.

  Knäckebröd i ugnen, det har jag aldrig tänkt på. Ett toppen tips. Luftfuktigheten här är dock inte lika illa som hos dig. Vårt knäckebröd är precis så hårt som det ska vara.

  Såg andra delen av Shetland ikväll – helt suveränt som alltid. Men måste säga att Perez eller rättare sagt utmärkta skådespelaren Douglas Henshall har åldrats en aning sedan förra serien, medan Tosh inte verkar åldras alls. Lyllo skulle jag säga;-)

  1. OK. Uggs var ordet, inte boots. Man lär sig något nytt varje dag här i bloggvärlden. Jo jag vet att halluxoperationer brukar bli lyckade. Det gäller bara vad man ska prioritera. Tack för din omtanke!
   Håller med om Henshall. Många skådisar åldras snabbt. Tror det är ett ganska jobbigt yrke. Tosh tror jag fått barn sedan förra serien och det kanske påverkat utseendet.

 5. Måste vara väldigt besvärligt när fötterna ömmar här och där. Roligt att du hittar något de trivs i.
  Aldrig tänkt på att man kan hetta upp knäckebröd i ugnen. Vilket bra tips.
  Tv människa är jag ju inte som du vet men när det gäller gardiner tycker jag detsamma.
  Ha en fortsatt trevlig kväll!

 6. Jättesnygga boots!
  Har aldrig vetat att ma kan värma hårdbröd i ugnen.Alltid lär man sig något nytt.
  Gardiner helt i min smak. Jag älskar också textilier.
  Ha det bra!

 7. Jag måste säga att affärernas konserverade växter ser onaturliga ut. Bäst att göra dem själv så kan man styra lite över utseendet.

  Jag såg samma typ av bredlästade skor hos min väninna häromdagen, bra att det finns skor för alla fötter och därtill snygga.

  Det verkar som om det plötsligt har spridit sig detta med att värma/rosta knäckebrödet i ugnen. Såg det i går i ett matprogram. För oss på torpet är det en nödvändighet, precis som du skriver när knäcket mjuknar. I stan håller det sig hårt. Man kan nog använda brödrosten också, ugnen kan ta tid att värma upp, om man har en gammal sådan.

  Härliga växttyger! Det påminner mig om att jag lade undan min gamla trasiga våfflade morgonrock. Tänkte klippa ut det hela ryggstycket och sy kuddar av.

  1. Det är roligt att spara på gamla tygbitar eller kläder vars tyg kan vara användbart.. Låter snyggt med våffeltyget till kuddar.
   Måste försöka rosta brödet i brödrosten och kolla om det blir lika bra. Jag rostar det i ugn ibland även om det inte blivit mjukt. Det blir ännu godare i alla fall.
   Ja det är en lycka när sköna skor även är snygga.

 8. Skulle önska jag kunde ha såna boots, men jag har problemet med långsmala fötter vilket brukar resultera i att skon står kvar när jag går – jag kliver bara ur dem. 🙂 Snörning krävs. Men å vilka snygga boots du hittat.
  Att äta svalbon trodde jag var en skröna. Tydligen inte. Men jag tänker inte heller pröva.
  TACK! RECEPT PÅ SNITTLBOMMENÄRING! Äntligen! Super, Eva!
  Tack för ett som vanligt matnyttigt inlägg!

  1. Verkar jobbigt med din fotmodell. Kul när man hittar något som är både bekvämt och snyggt.
   Jag trodde faktiskt också att äta svalbon var en skröna tills jag såg det här.
   Tack Gunilla. Du är så positiv och snäll om mina inlägg.

 9. franskafikon

  Trevlig läsning! Gillar skarpt tipset på blomnäring och trodde inte man alls åt svalbon. Det låter INTE gott. Är också textilfreak, köper när jag ser något snyggt och hittar så småningom (!) ett användningsområde. Ha en skön helg!

Kommentera