Storstädning i etapper – badrum

Så här när sensommaren börjar övergå till höst växer behovet av en storstädning. Utelivet är slut för denna säsong och man vistas alltmer inomhus.

I ett tidigare inlägg har jag skrivit om den ultimata höststädningen och hur man organiserar den. Ett överambitiöst inlägg som jag själv definitivt inte efterlever. Orken tryter och jag mäktar inte med att flänga utmed väggar och tak i två till tre dagar och ta ut mig fullkomligt. Numera planerar jag att försöka städa i etapper.

Risken är att det kan bli för många etapper och för utdraget. Typ att när man är färdig med sista etappen är det dags att börja med den första igen.

Den första etappen blev badrummet på grund av ett illaluktande avlopp som krävde akutinsats.

Avlopp
Hällde ca 2 dl bikarbonat direkt i avloppet i duschen och lät stå i en halvtimme. Kokade upp 4 dl ättika och hällde i långsamt. Det fräste så man riktigt hörde hur äcklet löstes upp. En flaskborste var ett bra redskap till ytterligare smutsborttagning. Den dåliga lukten försvann. Flaskborste är också väldigt praktiskt när man har utanpåliggande rör så man kommer åt insidan.

003a
Flaskborste

Avloppet från handfatet skruvades isär och rensades!!!

Väggar och taklampor
Sedan började jag uppifrån med att rengöra lamporna och eventuellt byta glödlampor.

Därefter gick jag lös på väggarna. I själva duschhörnen var det en gammaldags skurborste som var mest effektiv.

10154627989534_1221993_a_35384_jpg
Gammaldags skurborste

Ny frotté och nytt duschförhänge
I den paus jag gjorde efter denna ganska jobbiga insats beställde jag en omgång ny frotté på webben. Hade ett gammalt tillgodohavande hos en favoritleverantör som gjorde att det inte blev för kostsamt.

Untitled
Ny frotté på vädring

Duschdraperiet tvättar jag då och då. Tyvärr är svårt att få ren fållkanten nedtill. Föredrar ändå dusch med förhänge i stället för kabin som jag haft en gång. Väggarna i en sådan kräver ju nästan daglig avtorkning för att se justa ut. Hittade ett gulligt och fräscht draperi på webben i blå och turkosa färger med delfiner som skall matcha frottén!!!

Untitled (1)2
Duschdraperi

Badrumsmatta
Badrumsmatta är ett svårt kapitel. Den skall ligga still, inte vara för tjock, men ändå klara att man kliva direkt på den efter duschen. Storleken skall passa golvytan där den skall ligga. Det var svårare, så den gamla får duga så länge.

Tvättmaskinen
Tvättmaskinen fick sig en grundlig genomgång. Körde ett program med ättika  i stället för tvättmedel på 60 grader. Öppnade luckan nedtill och tömde den på smutsigt vatten. Har inte tumlare.

Toastolen
Toaletten har vi alltid koll på. Häller vid behov ett rengöringsmedel som får verka en stund och därefter skrubb med toalettborsten. Just det, en ny toalettborste skulle också behövas.

Rörmakartips
En rörpulare lärde mig en gång att man alltid skall spola vatten med fullt ös i kranarna för att avlägsna tvål- och tandkrämsrester som lätt fastnar.  Likaså att i duschen tänka på att spola med hård stråle i avloppet efter dusch och hårtvätt för att hålla rören rena.

Badrumsskåp
Det blev lite roligare när jag tog itu med badrumsskåpet som jag tömde. Gick igenom noga vad som skulle ställas tillbaka eller kastas.

Även hygienartiklar, smink och annat har ett bästföredatum. Det brukar stå ett M på burkarna mm som anger antal månader produkten håller. Förutsätter att man antecknat när den inköptes!!!

Känslan efteråt
Därefter tog jag mig en välförtjänt dusch och kände mig mycket tillfredsställd med städningen.

Om du föredrar en mer organiserad och utvidgad totalstädning kan du fördjupa dig i inlägget nedan.

Den ultimata höststädningen

26 thoughts on “Storstädning i etapper – badrum

 1. Nu har du varit duktig och fått ett frächt badrum. Har också börjat lite nätt med höststädning. Skall ta sovrumsfönstret i morgon och byta gardin. Kanske det blir något mer beroende på vad kroppen orkar.
  Ha en skön kväll.

  1. Få saker förändrar och fräschar upp ett rum så mycket som nyputsade fönster nya gardiner. Hoppas det går bra. Vi har ganska skönt väder här även om det är lite kyligt så man vill gärna passa på och vara ute så mycket som möjligt också. Ha en skön kväll du med!

 2. Städar bara när det behövs men just idag tog jag några golv i huset och trappan till ovanvåningen. Det luktar så gott efteråt. Igår fick badrummet en uppfräschning. Fönstrena och putsningen av dem är det värsta jobbet. Det skjuter jag framför mig… Jag gillar när det är fint och att sätta in buketter i ett städat rum är en fröjd! Hälsar Agneta

 3. Jag håller också på med städning och rensning och mitt första projekt är köket. Rensa och slänga gamla kryddor och annat som blivit stående för länge. Man blir helt paff när man upptäcker hur mycket som av någon anledning hamnat i skymundan och som man sen gått och köpt nytt istället.
  Nu ska alla skåpen tömmas och rengöras och sånt som inte används ska till återvinningen eller ges bort. Jobbigt men skönt när det är gjort!

  1. Köket är egentligen det viktigaste. Håller med om att man ibland inte vet vad man har hemma utan går och köper nytt. Mitt nästa projekt blir nog köket. Men först måste jag ta den vanliga veckostädningen!!!

 4. Eloge! Herregud så ambitiös du är! Är full av beundran men skulle aldrig vara lika ambitiös som du. Nu har vi ingen dusch utan ett badkar, vilket rengörs en gång i veckan, liksom själva toan och handfatet såklart. Det är värre med badrumsskåpen (ja, alla skåp faktiskt) som inte städats ut/rengjorts på X antal år. Ja, vi alla prioriterar annorlunda. Tur att vi alla är olika, eller hur!!!?

  1. Javisst är det! Jag kanske är lite nördig med städning, men det betyder så mycket för mig att ha det rent och fräscht. Tycker det är ganska kul att städa om det inte blir för jobbigt.

 5. Jisses! Så duktig du är! Sitter här med skämskudden framför ansiktet … här städas visserligen också då och då, men aldrig såå ambitiöst …

  1. Som Beate skrev. Man skall ha det så man trivs och tur att vi är olika. Jag trivs inte om det inte är rent. Det var inte min mening att du skulle behöva ta fram skämskudden! Kram Eva

   1. Hm … du får det att låta som jag har det skitigt hemma … och jämfört med hur du har det så är det kanske så.

 6. Etappvis städning – toppen! Perfekt arbete under regniga dagar. Men då gäller det att ha motivation och den infaller alltför sällan hos mig. Men har jag kommit igång, ja, då finns ingen måtta på tillfredsställelsen efter väl förrättat värv. Heja dig som gjort storverk !!

  1. Tack snälla Majvor. Ja det känns bra nu efteråt. Men många etapper återstår. Köket får bli nästa projekt. Idag var jag tvungen ta itu med den vanliga veckostädningen. Så just nu känns det som nästa etapp får dröja ett tag!!!

   1. Jo den gör ju det. Vaccan börjar bli hesare och hesare tycker jag. Hoppas han får lite semester efter alla tourer. Det ska vara ganska jobbigt att referera alla loppen. Men så är han superexpert också. Älskar honom och Adamsson!

 7. Det får verkligen bli i etapper men eftersom det tar så lång tid så känns det som om det aldrig blir klart. Tack för tips om bikarbonat och ättika! Härligt med ny fin frotté och duschdraperi. Detta med fållen på duschdraperiet är ett problem, jag köper nog ett billigt nytt på stora affären i år.

  1. Ja det kan nog lätt dra ut på tiden. Men man måste ju börja någonstans… Ett nytt duschdraperi gör mycket till fräschheten.

 8. Jösses! Härligt att få det avklarat! 🙂
  Tack för goda råd om avloppsrensning. Bikarbonat + ättika ska testas i köket som dras med dålig lukt och emellanåt stopp. Och att hårdspola vatten i dusch och handfat skall anammas omgående. Tänk så skönt att slippa stoppen man får där varje år.

  1. Tack Gunilla! Det är ju ingen direkt höjdare att rensa avlopp. Det är faktiskt ganska effektivt att ta för vana att hårdspola!

Kommentera