Zinnia – en lättodlad, robust och färggrann blomma

Zinnia – en lättodlad, robust och färggrann blomma. Den finns i nästan alla färger och i höjder från 25 cm upp till en meter. Den har känsliga rötter och den bör sås i den kruka den skall växa i fram till utplanteringen.

Ett måste som jag alltid har med på att-odla-nästa-år-listan är Zinnia, som inte är så vanlig i våra svenska trädgårdar. Det är synd för den är väldigt tacksam att odla och dra upp från frö.

20160622_160825840pxpmZinnian kan lysa upp en tråkig del av trädgården, trivs utmärkt i kruka, är fin som bakgrundsväxt i en rabatt, och inte minst hållbar och dekorativ som snittblomma. Kan även torkas och användas som eternell.

010840pxpm

Den är ettårig och mycket lätt att dra upp från frö cirka 6 veckor före härdning och utplantering. Man sår dem enklast direkt i krukor. Kan även sås på friland när jorden är uppvärmd.

20160527_162348840px

Den trivs bra både i sol och skugga, men blir lite kraftigare i sol. Ju mer man toppar den desto fler blommor blir det och formen buskigare. Den vill ha ganska mycket vatten.

20160622_160909840pxpm

Den finns i en mängd varianter både i storlek och färg. 25-90 cm hög och 20-50 cm vid.

Läs mer om Zinnia hos Hasselforsgarden.

Zinnia var för resten en tysk botaniker Johan Gottfrid Zinn som levde på 1700-talet. Blomman har sitt ursprung i de amerikanska kontinenterna.

6 thoughts on “Zinnia – en lättodlad, robust och färggrann blomma

  1. Kanske, kanske jag skulle våga mig på att låta Zinnia lysa upp ett hörn i trädgården. Två saker talar emot. Dels att den är ettårig, men det som stör mest är att den behöver mycket vatten. Jag tillhör den bekväma skaran som helst vill att växterna klarar sig själva och att de klarar en eller annan uttorkning. Lyckliga du som har gröna fingrar och tålamod.

    1. Upplevde inte att den behövde så väldigt mycket vatten i somras. Men det berodde kanske på det myckna regnandet. Håller med om att växter i möjligaste män ska klara sig själva. Lite finlir som att ansa rosor t ex tycker jag bara är trevligt.

  2. Pingback: På gång just nu – 29 april 2018 – Seniorvinklat

  3. Pingback: Bli förförd av frökatalogerna… – Seniorvinklat

  4. Pingback: På gång - 17 april 2023 - Seniorvinklat

Kommentera