På gång – 17 april 2023

På gång – 17 april 2023 är våren. Nu går det undan. Det gäller att hänga med. Kan du bocka av dessa vårtecken i naturen? T ex nyckelpiga, videkisse, citronfjäril, tussilago, humla, huggorm, blåsippa, spindel, myra?

Några andra tydliga tecken på att våren är på gång.

Sanden försvinner på gator och torg. Grillen på plats. Planteringar med vårblommor. Sommarbåten på pendeln till Stockholm.


Balkonglivet förbereds

De fyra blomlådorna vi skaffat monterade vi i påskhelgen. Efter hopsättande av den fjärde kan vi nog påstå att vi är riktigt rutinerade på att montera blomlådor.


Här väntar telningarna på utplacering, som troligen kommer att dröja ett bra tag. Tomater och zinnia. Läs mer om odling av Zinnia här.


Skator på gång att bygga bo

By Frankie Fouganthin – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=124056575


“Där skatan bygger bo, får bonden ro” är ett gammalt ordstäv. Skatan ansåg man bringa lycka till den gård den valde att slå sig ner på.

Förr sa man att om skatan byggde sitt bo högt skulle sommaren komma att bli bli regnig däremot om skatan byggde boet lågt skulle sommaren bli vacker.

Utan ett skatpar där man bor blir det ingen riktig trivsel.


Havsörnsungar på gång

Här har havsörnen redan kläckt sina ägg och ungarna får sitt första mål mat. Följ livekamera här.


På gång igen är TV-serien Trädgårdstider

John Taylor medverkade i senaste programmet av Sverige på SvTPlay (30 min). Fredrik Önnevall gör en mycket intressant intervju med John Taylor som berättar om sin hårda uppväxt och sin kärlek till blommor och trädgårdsarbete. Programmet innehåller flera underhållande reportage om blommor mm. Missa inte det!


Kungen på bio

I veckan kommer vår lokala biograf här på Ekerö att visa filmen om kungen. Den fick fina recensioner så vi funderar att gå och se den. På matinétid till alla pensionärers glädje.


Rysslands invasion av Ukraina gör att många fartyg uteblir.


I år kommer “bara” 126 kryssningsfartyg till Stockholm mot tidigare år då det brukar komma ca 300. Det är det hotfulla kriget som skrämmer amerikanarna.


20 thoughts on “På gång – 17 april 2023

 1. Pingback: På gång – 17 april 2023 - Bloggfeed

 2. Du har upptäckt många fler vårtecken än jag. Men jag såg i alla fall en riktigt fet humla på balkongen idag. Måste vara en drottning som överlevt vintern. Blomlådorna är hur fina som helst. Det ska bli kul att se dem med blomstrande innehåll.
  Skator har vi massvis här, men jag har inte sett ett skatbo än.
  Det är synd att många amerikanska kryssningsfartyg inte kommer till Stockholm. Efter två pandemiår hade man ju önskat sig en större turisttillströmning. Men ärligt talat så förstår jag turisterna. Gissar att de baltiska staterna och Finland får ännu färre besök.

  1. Kul att du gillar blomlådorna. Vi hoppas vi ska få dem att prunka av blommor så småningom. Det dröjer nog lite ännu innan man sett alla vårtecknen.
   Säkert är man ännu mer restriktiv med att turista i baltländerna och Finland.
   Kollade du Liverpool i går?

 3. Av de vårtecken du räknar upp så är det nyckelpiga och huggorm som jag inte sett ännu. Vi brukar ibland stöta på huggorm när vi är ute och går. Trädgårdstider missar jag aldrig, ett härligt program. Ja, nu är det full planering för balkonglivet som gäller. Snygga lådor!

  1. Då har du hunnit se ganska många vårtecken. Det har inte kommit lika långt här. Blåsippa och tussilago har vi, men inte mer.
   Visst är Trädgårdstider trevligt och underhållande.
   Nu är det balkongen som gäller. Snart ska den vara fylld av blommor.

 4. Har sett flera av vårtecknen och nu finns även massor av vitsippor utslagna. Jag tycker verkligen att ni fick i tag på riktigt snygga blomsterlådor till balkongen. Kommer att bli en vacker oas i sommar.

  Skatbon finns många av runt omkring här men ingen i omedelbar närhet. Men liv för dom tidiga morgnar. Kommer det dessutom en katt blir det extra livat. Trädgårdstider tittar jag på varje vecka och ikväll är det dags igen. Tack för tipset om intervjun med John Taylor, den ska jag lyssna på,
  Hoppas ni blir nöjda med biobesöket. Det är verkligen bra med eftermiddagsbio, det har jag gått på många gånger.

  Ha det gott!

  1. Kul att du tyckte om våra blomlådor. Nu gäller det att ligga i och ordna med vackert innehåll i dem.
   Jag har inte sett några vitsippor här ännu. De kommer säkert snart.
   Skator kan vara väldigt jobbiga. Vi har ett bo i närheten och fasar för när de får ungar. Men det är underhållande att iaktta dem.
   Läste att du tagit bältrosvaccin. Jag har sett sjukdomen på nära håll. Min syster hade den för ca 10 år sedan. Hon kan ännu idag känna klådan av den ibland. Det är en fruktansvärd sjukdom.
   Du gjorde så rätt som vaccinerade dig. Jag har vaccinerat mig för en 8-10 år sedan till en betydligt mindre kostnad än vad de tar idag. Börjar nog bli dags att fylla på med nytt vaccin igen.
   Må bra i vårsolens glans!

 5. Våren kom som på en gång efter vinterreprisen. Humlor har jag sett några, men inte en enda fjäril, det brukar vara nässelfjärilen som är först hos oss. Och de små pigorna verkar sova fortfarande.

  Det ser ut att bli jättesnyggt med blomlådorna!

  Jag är lite oroligt över just detta att vi har så många skator hos oss nu. Jag vill inte att de bygger bo i våra träd, de skrämmer bort småfåglar och kan också äta deras ägg och ungar. Ett år sågade vi ner deras bo när jag hade läst detta.

  Jag råkade se programmet Sverige med John Taylor, det var trevligt. Trädgårdstider ser jag förstås alltid. Är tyvärr helt förhindrad att göra något som helst i trädgården nu, fibron har tagit över min kropp helt.

  En skön och solig vecka önskar jag dig Eva!

  1. Så tråkigt höra att du fått ont. Är det något som utlöser det eller bara kommer det?

   Skator kan vara hopplöst jobbiga, men de är vackra och roliga att titta på. Ganska så intelligenta.

   Det känns bra att “bara” ha balkongen med blomlådor att jobba med denna säsong. Åren tar ut sin rätt och täppan vi flyttade från hade nog blivit jobbig ett år till.
   Det ska bli riktigt trevligt med blomlådorna.

   Nu får vi se om vi får lära oss något nytt på Trädgårdstider i kväll. Men det behövs inte. Programmet är underhållande som det är.

   Önskar jag hade något tips på bot mot din fibro, men tyvärr.

   Ha det så bra du kan och hoppas du gläds åt våren, ljuset och solen

   1. Visst gläds jag åt våren, sitter i pergolan med ljudboken varje dag. Jag har ju alltid mer eller mindre ont, men nu blev smärtorna nästan outhärdliga. Igår en bättre dag, får se hur det artar sig. Det skulle kunna vara en medicinändring som orsakar det, men jag vet inte. Tack för omtanken Eva.

 6. Våren kom lite trevande, men plötsligt så är den i full gång! En underbar tid är det med alla ljuvliga vårtecken. Tunga humledrottningar som söker en bra boplats och vårens första fjärilar. Idag såg jag sorgmantel, nässelfjäril och citronfjäril. Tibasten blommar, liksom sälgen och snart magnoliorna 🙂
  Ni kommer säkert att få stor glädje av de rejäla och snygga blomlådorna!

  1. Ja äntligen vår. Man njuter verkligen. Tyvärr blir det visst bakslag från söndag. Man får glädjas av värmen så länge det går.

 7. Balkonglådorna är så snygga. Vårtecknen kommer nu när solen värmer. Vitsippor i mängder och min blåsippa blommar. Citronfjäril på besök och humlor.
  Kramar från oss

  1. Tack! Ja vi är nöjda med lådorna. Våren verkar vara i full gång hos er. Härligt!
   Men nu kommer tydligen ett bakslag.
   Kramar till dig och söta vovven!

Kommentera