Överkast som väggskydd vid säng

Överkast som väggskydd vid säng var en idé jag fick. När man har en säng placerad utmed en vägg behövs ett skydd mot väggen. Det blir även mer ombonat så. Dessutom dämpar det ljud. Det är svårt att hitta ett snyggt sådant väggskydd. När jag hittade detta överkast till enkelsäng på rea köpte jag två stycken med avsikt att ha det ena på väggen.

Man behöver inte skaffa samma färg på väggskyddet som på överkastet och man kan använda en betydligt gladare färg än beige!

Så här gjorde jag steg för steg

sammetsöverkast som väggskydd vid säng
Quiltat sandfärgat (som tyvärr gör sig dåligt på bild) sammetsöverkast i polyester.
matchande sängöverkast med väggskydd

Nederdelen med en randig bård blev snyggt att ha upptill. Jag lät längden gå ända till golvpanelen.

Behövde inte fålla nedtill eftersom quiltningen var sydd över täckvadden som inte kunde falla ut.

Jag behövde alltså bara fålla ena kortsidan.

Med en velco vägg/gardinskena med kardborreband (finns i välsorterade gardinbutiker) hade jag tänkt att fästa tyget med ett dubbelsidigt kardborreband. Jag gjorde tre hål i skenan och skruvade fast den i väggen. Tyget var emellertid för tungt och kardborren höll inte. Med ett lättare tyg hade det gått bra.

Jag lossade på skruvarna och bara fäste dem lite löst. Därefter vek jag över stadkanten av tyget över halva skenan och tryckte ner tyget med ett trubbigt verktyg. Sedan skruvade jag i skenan hårt mot väggen.

Tyget och har samma färg och lyster både på överkastet och väggskyddet, vilket inte riktigt framgår.

väggskydd vid säng med överkast

Överkast som väggskydd som matchar sängöverkastet

Det var ganska enkelt att få ihop detta. Framför allt blev det billigt eftersom jag köpte överkasten på rea. Det gäller att passa på. Rummet blev också väldigt mysigt med denna inredningsdetalj.

Här är en annan variant på sängskydd

Man kan också göra en tygtavla att ha vid sängen

27 thoughts on “Överkast som väggskydd vid säng

 1. Majvor

  Varför kommer aldrig jag till skott? Har sedan flera år tillbaks ett liknande tips….🤔
  Smart tips med skenan. Kommer att underlätta om och när jag tar mig i kragen./
  Majvot

  1. Jag vet ibland vill det sig inte. Överkasten köpte jag faktiskt redan i somras. Men igår fick jag någon slags eufori av det fina vädret och smittkurvans nedgång och tog mig själv i kragen. Du ska se endera da’n blir det av. Du kan ju alltid börja med att skaffa tyg och/eller skena.
   Ha det gott så länge!

 2. Du kanske rentav blir tapetserare i ditt nästa liv. Du är verkligen otroligt händig, åtminstone jämfört med mig som har tummen mitt i handen och dessutom inte ens äger en symaskin;-)

 3. Anonym

  Oj, som vanligt blir jag imponerad! Smart lösning och bra ljudfång förutom att det blev ombonat. Jag tar med mig idén, vi behöver fler textilier i vårt hus som dämpar ljud, men jag lär inte kunna fixa det där själv – men mamma har en symaskin…. 😀
  //Gunilla

  1. Ja en symaskin bör man ha för att fixa till textilier hemma. Gäller att engagera mamma där lite tror jag!? Min har många år på nacken, men den används mycket och fungerar fortfarande. Förr i tiden fanns det nog en symaskin i varenda hem, men det tror jag inte det gör numera.
   “Ljudfång” var ett nytt ord för mig. Så träffande. Precis vad textilier i hemmet är.

 4. Pingback: Att flytta på äldre dar 3. - Seniorvinklat

Kommentera