Nu hörs tofsvipornas karaktäristiska läte över våtmarker och strandängar. Lätt igenkännliga med den upprättstående långa tofsen på huvudet och de jamande skriken samt inte minst det akrobatiska och lekfulla flygsättet.
Först kommer hanarna från övervintringsvistena runt Nordsjön. De letar upp de bästa boplatserna. De sparkar upp flera gropar där redena kan placeras.
Sedan kommer honorna som har lite mindre tofs och ett vitt märke i halsgropen. Honorna bestämmer vilket av redena som blir bäst. Man har bråttom att hitta och bereda boplatsen, eftersom ungarna måste ut ur boet så fort som möjligt.
Tofsvipan lägger vanligtvis fyra ägg i en liten grop i marken. Äggen är ganska stora så de placeras med spetsen inåt för att få plats. De ruvas i ca 30 dagar av honan. Bona ligger öppet och plundras lätt av kråkor och rävar på ägg. De försvarar sina bon med skrik och flyganfall. Viporna bildar små kolonier och försvarar sina bon genom grannsamverkan.
Viporna som lever av maskar och insekter är cirka 30 cm långa och är inte svart/vita som det verkar. Ryggen glänser i grönt.
Enligt Naturhistoriska riksmuséet är den högst kända åldern på tofsvipa 23 år och 7 månader!



Ett underbart vårtecken
Javisst är det!
Har du tofsvipor i närheten? Skönt med ännu ett vårtecken 😀
Nja de är en bit härifrån, men jag kan se dem från bussen.
En underbar fågel! Antalet tofsvipor, runt oss här vid sydkusten, har tyvärr minskat under de snart 25 år som vi har bott här. Jag har inte sett någon ännu men det kan bero på det regniga och blåsiga vädret.
De har blivit betydligt färre här uppe också.
Så fina fåglar. Vi kallade vår mellandotter för tofsvipa. Jag ser på mellanbilden att ryggen skimrar i grönt. Jag vet faktiskt inte om jag någonsin har sett en tofsvipa i naturen.
De är ganska svårt att se dem om man inte befinner sig just vid våtmarker där de trivs. Hade dottern tofsar i håret, eller?
Hennes hår stod rakt upp på hjässan.
Jättefina fåglar och söta är de också. Har aldrig sett några här. Härligt med vårtecken. De måste ju veta att den är på gång.
De är verkligen trevliga och väldigt säregna i sitt flygsätt och sätt att låta.
De är verkligen fina! Första gången jag såg tofsvipor på nära håll var på Öland. Där var det massor av dem så jag var överlycklig och kameran gick varm. Tyvärr är det sällan jag ser några här där vi bor, så jag lever på de bilderna än!
Har märkt att de blir färre för varje år. Kan förstå att det finns gott om dem på Öalnd.
Än har de inte kommit hit, väntar med spänning för det är ett riktigt härligt vårtecken!
De kom hit för nästan 14 dagar sedan så snart är de säkert hos er. Läste någonstans att de vänder tillbaka en bit om vädret blir dåligt så man vet aldrig. Vädret verkar ju inte bli särskilt vårlikt i helgen!
Kanske de dyker upp här vilken dag som helst då!
Hoppas det!
Bra att du la upp några bilder av tofsvipan, som jag själv aldrig sett. Det enda jag ser i våra träd här på innergården är duvor just nu, och de hoar ganska så högt, men är inte speciellt vackra att titta på.
Jodå duvor kan vara riktigt snygga en och en. Det är när de flockas i stora grupper de blir så störande och lite äckliga.
En av vårfavoriterna! Tyvärr har de minskat just här, men jag brukar åka och titta på dem på ett par stora gärden strax utanför Norrköping – inte långt från sjön Glan … där brukar de finnas i hundratal – jag måste nog åka dit någon dag 🙂
Det är så fantastiskt att se dem när de är så många. De har minskat i antal här också.
Åh har du redan tofsvipor? Hos oss brukar de dröja ett tag till. Vi brukar ta oss ut till Sandemar, eller till Alviken i Nynäs, för att titta och lyssna på dem.
Tack för att du påminde mig om detta underbara vårtecken! Nu ska jag skynda mig att rehabilitera mig så jag inte går miste om min tofsvipespaning i vår! 🙂
Jo men de har säkert kommit till er också. Låt nu benet ta sin tid och låt fåglarna vänta lite.
Fint vårtecken.
Kan absolut inget om fåglar så allt var nytt för mig, kul att lära sig något nytt, det man nu råkar komma ihåg.
Ha en skön lördag!
Pingback: På gång - 2 april 2023 - Seniorvinklat