Vintergrönt i trädgårdstäppan i januari 2022

Vintergrönt i trädgårdstäppan var en idé jag fick i somras och satte i verket. Lite otur att det skulle bli en så kall vinter just i år.

Skaffade städsegröna växter till odlingslådan. De är kanske inte lika fräscha och pigga som i somras. Trots omständigheterna ser de dock ut att ha klarat sig bra. Temperaturen har varit betydligt lägre än vad en del av dem normalt skall tåla. De står ganska skyddade innanför en tujahäck och i en trälåda.

Några jämförelsebilder

Barrväxter

Annat vintergrönt

Nya perenner

Här har jag garderat med lite perenner att ha som reserv att sätta i odlingslådan. Bl a en liten mini-rhododendron, grön skimmia, höstaster, daggkåpa och fjäderborstgräs.

Här kan du läsa mer om vad som finns i “lådan”

Odlingslådor med vintergrönska

25 thoughts on “Vintergrönt i trädgårdstäppan i januari 2022

 1. De ser lite ledsna ut men tror de klarar sej. Var ute och tittade i trädgården och några snödroppar blommar då blir man glad. Det är massor med lökväxter som är på väg upp.
  Sol kramar från oss .

 2. Du har verkligen gröna fingrar och vet vad du gör med dina växter. Percy Wiseman fick jag googla. Vilket roligt namn för en rhododendron. Ett killnamn, för blommor brukar ju ha kvinnliga namn.
  Tycker alla dina växter har klarat sig förvånansvärt bra med tanke på den kalla vintern vi haft. Eller kall och kall. Jag minns vintrar i början av 1980-talet där termometern sjönk ner till minus 25 grader…

  1. Tack för din vänliga kommentar. Så märkvärdig är inte vår lilla täppa. Tyckte det var kul att visa hur den ser ut nu, eftersom jag skrev om den i somras. Vet inte vem P.W var, men han odlade säkert rhododendron. Just den sorten ska vara extra tålig. Minns inte att vi haft så kalla vintrar här. Du har säkert rätt, men jag har väl förträngt det.

 3. De verkar ändå ha klarat sig ganska bra. T.o.m. dina Rhododendron. Ska bli spännande att se när växttiden börjar. Ser ut som om ditt projekt har lyckats. Ha en trevlig kväll!

 4. Kul att växterna klarat sig så pass bra trots kylan. Vi får hoppas på en tidig och fin vår som inte blir för varm så att det blommar länge i våra täppor och trädgårdar. Det är vi värda efter den här vintern.
  Ha en fin dag och ta hand om dig!

 5. Roligt att se dina odlingar så här mitt i vintern. De ser ut att ha klarat sig bra. Extra kul med dina rhododendron!
  Ha en fin onsdag!

  1. Ja jag hoppas bara det inte blir alltför kalla nätter igen. Då kommer jag att täcka över dem.
   Hoppas din onsdag också blir fin! Själv tycker jag det börjar bli lite jobbigt med smittan, vintern och oroligheter i världen. Måtte det gå över snart!

 6. Tycker att det ser ut som om det mesta klarat sig bra. Dock vet man ju inte med perennerna. Jag hade min hortensia ute dom där kalla nätterna men den är nu i det svala uterummet och jag kollade på stammarna igår och dom är gröna så där finns det liv. Frågan är bara om blomanlagen klarat sig. Tror jag nämnt det förut men dina rhododendron ‘Percy Wiseman’ är en ljuvlig sort som jag sett ofta på trädgårdsresor i England.
  En fin onsdag till dig!

  1. Ja det ser ut som de mesta klarat sig, men som sagt vintern är inte över ännu. Hoppas blomanlagen på din hortensia klarar sig också. Klokt att ha dem i ett svalrum.
   Om man varnar för svår kyla igen kommer jag att täcka över även rhododendrona. Jag har hört så mycket positivt om Percy W och är så spänd på att se dem blomma.
   Hoppas du också får en fin dag!

 7. Majvor

  Det kommer att ”årne säj”. Tror inte du ångrar din idé med gröna lådan! Skall bli intressant att se fortsättningen. //Majvor

 8. Det ser ju fint ut i mina ögon. Jag googlade på på rhododendron Percy Wiseman, det var ju en ljuvligt vacker rhododendron! Härliga blommor på den, hoppas att din klarar sig bra.
  Och, nu kunde jag skriva kommentaren direkt här i bloggen! 😃

 9. Dina vinterväxter tycker jag ser fina ut. Vad jag kan rekommendera som jag har i min balkonglåda sen flera år tillbaka är amerikanska björnbär som är vintergröna. De ger inte så mycket bär, men är trevliga i alla fall.

 10. Wow Du har verkligen lite att välja på i blomväg..min lilla balkong är sorgligt tom.. ska i alla fall bli spännande när naturen börjar vakna till liv igen..ha en fin helg nu kram Nicki 🤗👍🌷

 11. Vilken odlingsglädje! Det ser så vackert ut med alla dina olika krukor. Jag önskar jag hade samma känsla för inredning med växter.
  Det mesta i krukor brukar klara sig så länge de inte står direkt på marken utan på trädäck. Första året jag hade salvior i kruka isolerade jag krukan med bubbelplast i en kartong, men det var onödig ansträngning, de klarade sig bra utan året efter. 🙂

  1. Ibland undrar jag varför man håller på och odlar. Säsongen är så kort och det krävs mycket jobb. Men det är underbart när det blommar. Våra krukor står på däck så jag hoppas de klarar sig. Orkar inte hålla på och lägga täcke på allt. Som du säger de kanske klarar sig ändå.

Kommentera