Kvistar i vas

Nu när vi går mot ljusare tider börjar det bli dags att knipsa hem kvistar att sätta i vas.

Det får bara inte vara för kallt så att knopparna är för hårda.

Man kan passa på under beskärningstider att ta från redan beskurna grenar i parker och planteringar. Praktiskt att ha en liten sekatör i fickan på promenaden! Vi som har egna trädgårdar har säkert några grenar som behöver beskäras.

Först ut är sälgen sedan forsythian och trollhassel.

Kvistar som blir jättefina att sätta i en vas är också t ex ginst, kaprifol, spirea, slån, tibast, persika, körsbär, deutzia, häggmispel, rosenkvitten, plommon, björk, kastanj, vinbär, blåbär, äpple, päron och magnolia.

Gör så här

 • Snitta kvisten med vass kniv och ta bort knopparna längst ner.
 • Tillsätt med fördel lite blomnäring i det varma vattnet eller ½ tesked ättika och 1 matsked socker.
 • Låt arrangemanget stå ganska varmt. Knopparna mår bra av en dusch då och då. De får inte torka.
 • Det tar ett par veckor innan knopparna slår ut beroende på växt.
 • Fyll på med nytt gärna ljummet vatten ibland.

När blommorna slagit ut kan de placeras svalt nattetid för längre hållbarhet. Det kan också bli vackert att blanda i några kvistar t ex björk, blåbär eller vide i en tulpanbukett eller liknande.

15 thoughts on “Kvistar i vas

  1. Javisst är det. Alltid brukar man hitta något som går att ta in. Bara man kommer ihåg att ta med sax eller sekatör att knipsa av dem med.
   Kramar!

 1. Härligt när man kan plocka in lite kvistar. Blåbärsris brukar jag alltid börja med, har redan plockat in, det slår ut ganska snabbt. Sen blir det slån, äpple, körsbär och ja, det jag kan hitta. Det är så roligt att följa från knopp till blomma.

 2. Har aldrig tänkt på att plocka in kvistar från olika träd men ska göra det i år för att pigga upp och “skynda på” våren lite!
  Önskar dig en fin kväll!

  1. Ja nu vill man gärna skynda på våren. Pandemin och allt annat elände vill man också bli av med så man möta våren med glädje.

 3. Vilken bra idé! Det ska jag också göra. Har alltid tyckt om kvistar i buketter. Ska kolla lite mera medvetet vad som finns här i min närhet.
  Ha en trevlig ny vecka!

  1. Tack Kristallina. Det är lite tidigt ännu kanske, men man kan säkert få tag i något. Tänk på att ta med något du kan knipsa av med. Inte alltid så lätt att bryta en kvist med händerna.
   Vi kämpar vidare med ännu en vecka med pandemin och hoppas vi ser slutet snart!

 4. Visst är det härligt med kvistar som slår ut inomhus och sprider vår. Jag har en kornet som jag brukar ta kvistar av. Jag har också en vit tibast i trädgården men har aldrig funderat på att ta in en kvist från den. Kanske något att testa precis som forsythian. Den börjar bli vildvuxen så den kan nog avvara en och annan kvist.

  1. Då har du en del fina kvistar att ta in. De brukar inte stå så länge när blommorna slagit ut, men det är vackert så länge det varar. De ger hur som helst mycket vårkänsla.

 5. Ett fint tips om att få in lite vårkänsla! Jag läste för många år sen att man kan “lura” kvistarna ännu mer – knipsa dem på hösten, lägga dem i kylen (eller om det var frysen?) i två veckor och sen ta fram och sätta i vatten. Då tror de att det varit vinter och börjar blomma. Redan i november. Lite fuskigt kanske, men tänk att få njuta av äppelblom i värsta höstrusket…! 🙂

 6. Pingback: På gång - 11 mars 2023 - Seniorvinklat

 7. Pingback: På gång - 13 augusti 2023 - Seniorvinklat

Kommentera