På gång just nu – den 12 december 2022

På gång just nu – den 12 december 2022 handlar om Teliaabonnenter, pepparkakor, tango, julkalendern, städning, steka fisk, fågelbeståndet.


Premier League på gång för Teliaabonnenter igen

En alldeles färsk nyhet är att Telia och Viaplay har kommit överens om ett nytt avtal. Från och med 13 december skall abonnenterna (en miljon hushåll är berörda) få tillgång till TV3, TV6 och TV10 och populär sport som Premier League, damallsvenskan, världscupen i längdskidåkning och NHL-ishockey. Det står dock inget om TV8.


Om pepparkakor

Det var nunnorna i Vadstenaklostret som var först ut med att baka pepparkakor i Sverige. De sålde kakorna till klosterapotek och man använde dem som medicin. Men pepparkakorna blev även populära för den goda smakens skull.

Ingredienser i kakorna på den tiden var peppar, kardemumma, anis, cederolja, citron- och pomeransskal. Kardemumman motverkade gaser i magen och ingefäran stimulerar nedbrytningen av stärkelse – vilket lindrar magknip, sura uppstötningar och illamående.

Man kallade alla exotiska kryddor på den tiden för peppar och man tror att det är anledningen till det namnet. Men man använde faktiskt peppar eller kryddpeppar i pepparkaksrecepten in på 1900-talet.

Här följer för övrigt Kajsa Wargs recept (1755) på pepparkakor om någon känner sig hugad.

Book by Anna Christina Cajsa Warg, left page illustration by Pehr Geringius, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16361711

Utaf 5 skålpund socker och litet vatten kokas en sirap, som slås i ett tråg, hwarefter 5 skålpund godt hwetemiöl deruti straxt blandas, med et och et halft lod cardemummor, et halft lod muskotblomma, et och et halft lod canel, et halft lod näglickor, 3 lod sönderskurne pommerantsskal, 3 lod sönderskurne citronskal, et och et halft lod Paradiskorn, et och et halft lod Sal Tartari,

hwilken sistnämnde först uppblandas med rosenvatten, rör sedan alltsammans i sirapen, medan han är varm, en hel timma om med en trästöt och låt det få giäsa et halft dygn, kafla derpå ut degen tunn som en dubbel slant och skär honom sedan i rutor, eller på annat sätt, efter eget behag; strö litet mjöl på koppar-bottnar eller bläckfat, hwaruppå de uti ugnen gräddas.

Den som behagar, kan lägga sönderskuren mandel eller succat i degen när han utkaflas. Skålpund = 425 g Lod = ca 13 g Paradiskorn = krydda av kardemummatyp Sal Tartari = pottaska, användes som hävningsmedel

Visste ni för resten att det även finns (åtminstone recept på) pepparkakspopcorn. Se nedan


Popcorn världens äldsta snacks

Nu finns det en bok om popcorn (av Bruno Lindberg) där man kan läsa om popcornets historia (lär ha funnits i 5 000 år!) och få tips och en massa recept. Det finns recept bland annat på vitchokladpopcorn, polkapopcorn, pepparkakspopcorn och hör och häpna skinkmackepopcorn. Julklappstips till nördar!?


Den 11 december var det tangons dag

Charles Romuald Gardés – Carlos Gardel (1890-1935) var en enormt populär tangosångare och tangomusikens första superstjärna. Gardel är för många själva symbolen för tangomusiken. Han var född i Frankrike men emigrerade som 2-åring till Argentina.

Mer om tango här.


På gång just nu är julkalendern


Regissören Tord Danielsson beskriver “Kronprinsen som försvann” som en vintrig berättelse med spänning och humor, som utspelar sig någon gång för länge sedan. Rekommenderas!

Själva sitter vi bänkade framför TV:n inför varje nytt avsnitt.


Intensiva städryck förlänger livet

Själv har jag alltid hävdat att städning ska klassas som ett styrke- och/eller konditionspass på gymmet. Nu är det vetenskapligt bevisat i en undersökning av forskare vid ett universitet i Sidney.

Några korta intensiva minuters pulshöjning 3-4 gånger om dagen som till exempel ett intensivt städryck eller en språngmarsch till bussen kan minska risken för tidig död.


Stekpanna utan smak av fisk

Krögaren Jacob Holmström ger i söndagens Svd ett husmorstips jag aldrig hört tidigare, men måste pröva.

Man ska klippa till ett smörpapper och lägga i en varm stekpanna med olja eller smör när man ska steka fisk.
Fisken fastnar inte och pannan kommer inte att smaka fisk efteråt. Värt att pröva eller hur?


Fågelbeståndet

Årets vinterdata över fågelbeståndet är inte klart ännu. Det är ju Lunds universitet i samarbete med Naturvårdsverket och länsstyrelserna som sammanställer uppgifterna från alla fågelräknare i landet.

Intressant är dock att trenden visar att talgoxen har minskat (med hela två procent per år!).


28 thoughts on “På gång just nu – den 12 december 2022

 1. Såg om avtalet mellan Telia och Viaplay och tänkte direkt på dig, att du skulle få se Premier League igen. Konstigt med TV8 men den borde ju vara med, dom kanske bara inte skrev ut alla kanaler.
  Pepparkakor blir det många nu. Inte helt lätt att förstå alla ord och mått i receptet. Men kul att läsa.
  Kronprinsen som försvann, missar inte ett avsnitt. Jättebra julkalender!
  Så talgoxen minskar … den som alltid vinner när det är fågelräkning sista helgen i januari (Vinterfåglar inpå knuten). Men den har aldrig vunnit hos mig. Här brukar olika sorter vinna varje år men aldrig talgoxen.
  Tack Eva för “på gång”, alltid roligt att läsa!

  1. Tack för dina fina ord, Anita. Ja de var skönt att höra att avtalet är klart så vi teliabonnenter får det vi betalat för. Jag är intresserad av TV8 för att Foyle’s war går där och som jag tycker är väldigt bra. Just nu har man tillräckligt med fotboll från annat håll med VM. Men PL kommer att dra igång redan i mellandagarna tror jag.
   Kul att du också gillar julkalendern!

 2. Tittar också på Kronprinsen som försvann och gillar den. Det är många talgoxar på mina matställen och har även haft besök av steglitser.
  Kramar från oss

  1. Spännande att ha steglitsen som matgäst. Trevligt att du också tittar på Julkalendern.
   Ha det så gott bägge två! Kramar/Eva

 3. Jag har tröttnat på dessa strider mellan distributörer och ägarna av kanalerna, därför har jag gått över till streaming där jag tecknar kontraktet direkt med leverantören istället för någon mellanhand som ska avtala med leverantören. Tango? Tja, dansar aldrig, vilket nog gläder min omgivning, av respekt för omgivningen sjunger jag heller aldrig.

  1. Är heller ingen tangodansare, men skulle gärna vilja vara.😉😉
   Låter väldigt avancerat att teckna kontrakt direkt med leverantörerna. Men jag förstår att det är mycket bättre att ha det så.

   1. Min mamma som ju är borta sedan länge dansade både hambo och tango, hon deltog flera gånger i Hälsingehambon. Talangen dans gick dock inte vidare till mig. I Finland är ju tango en stor grej, men har aldrig hört min pappas fru, som kommer från Finland, tala om tango. Det är ganska lätt att beställa direkt från bolagen, men det bygger ju på streaming.

 4. Såg också att det blivit ett nytt avtal mellan Viaplay och Telia … inget som berör mig, men många andra.
  Lite kul att du delar med dig av ett av Kajsa Wargs pepparkaksrecept … för bara några dagar sedan satt jag och bläddrade i hennes kokbok och såg just pepparkaksrecepten, det fanns ju flera.
  Läste också om att talgoxarna minskat … undrar varför?
  Liksom du ser jag varje kväll på julkalendern – och gillar den!
  Önskar dig en fin fortsättning på veckan!

  1. Vilken kul tillfällighet att du också kollade på Kajsa Wargs recept!
   Javisst undrar man varför just talgoxarna minskat i antal!?
   Ja det känns skönt med att avtalet med TV-utbudet är klart, men det är inte klokt att det få vara så här.
   Julkalendern är en höjdare. Så bra de spelar också.
   Hoppas du med får en fin fortsättningen på veckan. Här är det rejält kallt nu och blåser nordan!

  1. Samma här adventskalendern är toppen jag gillar temat och följer dramat med spänning 👍 hoppas att du får en riktigt fin fjärde advent nu kram Nicki..👍🎄🎀🕯️❄️

   1. Kul att du också kollar julkalendern! Det är ju jättespännande nu. Hoppas du också får en fin fjärde advent. 🙏👩‍🍳🎅🥨🧡

 5. Intressant om historiken kring pepparkakor och vad namnet kom sig av.
  Jag följer också med glädje årets julkalender på TV.
  Nu när jag vet att det är nyttigt för kroppen med små städryck borde jag nog anamma detta. GIllar inte att städa.
  Ha det fint!

  1. Tack Lena! Kul att du också gillar Julkalendern i år. Håller med dig om städrycken. Kanske nyttigt, men inte så kul!
   Ha det bra du med!

 6. Intressant inlägg såsom alltid av dig😊 Det där med TV har jag gett upp hoppet med, men så är det ju numera mest skräp, silikonpumpade kvasi-människor som träffas halvnakna på en paradisö o kallar sig ’influencer’ mm (löjligaste titeln jag stött på) o svårt att hitta det man gillar, om sådant mot förmodan skulle finnas. Kan förstås bero på att jag är totalt ointresserad av teknik o anser att nördarna kunde utveckla systemen så man inte behöver vara nörd för att klara av att se och välja TV program, i synnerhet som alla numera måste betala för ’TV-licens’ (oj, det lättade 😏).
  Men det där gamla pepparkaksreceptet var intressant och inte så annorlunda än det receptet jag i åratal använde för mina pepparkakor!
  Popcornet visste inte jag var så gammal uppfinning, har bara tänkt att det liksom mycket annat uppfunnits ”i misstag”, typ ngn har slängt en majskolv i brasan… Naturell gillar jag bäst, även om jag har smakat på endel smaksatta, skulle dock avböja den med ’skink-ostmacka’ (eller ngt ditåt) -smak🙄.
  Tack igen för det informativa paketet!

  1. Tack kära Midsommarros. Jag älskar dina välskrivna, omfattande och kloka kommentarer.
   Visst borde de digitala systemen utvecklats så att man inte behöver vara expert för att kunna använda dem. Det värsta är att jag tycker det hela tiden blir sämre.
   De där programmen med influencer, paradisöar och silikonpumpade medverkande är inte bra för mänskligheten.
   Kan tänka mig att dina pepparkakor är underbart goda!
   Tills vi hörs igen ha det så gott – trots allt!

 7. Godmorgon Eva det var ett tag sedan jag var här men det beror mycket på att jag inte är så sugen på bloggen längre så förutom ett inlägg då och då så blir kommentarer lidande..det blir mer och mer Facebook och mindre och mindre WordPress..När det gäller tv så har vi Tele 2 dom är väl varken sämre eller bättre än någon annan..🤔 och Pepparkakor älskar jag..♥️ ha en fin fortsättning på veckan nu kram Nicki 🤗👍

  1. Uppriktigt sagt börjar jag också tröttna lite på bloggen. Om det beror på brist på inspiration eller jag börjar bli trött på WP vet jag inte.
   Tror nog Tele2 är lite bättre. Men nu verkar det äntligen ordna upp sig med Telia.
   Jag har bara Facebook för att vara med i en WP-grupp, men den ger heller inte särskilt mycket.
   Du ska också ha en fortsatt fin vecka. Kramar Eva

   1. Godmorgon..🙂☕ att jag gillar Facebook bättre nu beror på att där har jag alla det vill säga familjen, privata vänner, bloggvänner från gamla bloggen windows live spaces, och bloggvänner från WordPress,.. alla skriver pratar och kommenterar mycket.. samtidigt på wp så är det kanske bara min lilla trogna skara som skriver typ tre eller fyra stycken där du ingår..🤗 men det händer inte mycket..så att jag fortfarande har bloggen kvar beror mest på att jag tycker om att titta på mina egna inlägg och bilder ibland..om jag tar bort bloggen så blir det massor av tomma rutor på Facebook där jag har alla delade inlägg från WP.. Jag har haft min facebook sen 2009 och WP sen 2010..
    Jag lär nog bli kvar på wp men jag är inte lika aktiv där längre…
    Och jag laddar numera upp mycket udda bilder med mera på Facebook som jag inte har med på WP..
    Så det känns lite som om dom bytt plats Facebook i första hand och sen bloggen.
    Om du blir aktiv på facebook så får du gärna lägga till mig..👍 kram Nicki 🎀🕯️❄️

   2. Facebook har aldrig blivit riktigt min grej. De gånger jag loggar in där dyker det upp personer jag känt, men inte så gärna vill ha kontakt med. Jag tycker det är svårt att avvisa folk så jag föredrar att inte gå in.
    Du med din stora vän- och bekantskapskrets, familj mm. förstår jag har stor glädje av FB.
    Förstår att det blir knepigt med alla tomma rutor där du delat inlägg om du tar bort bloggen.
    Kram Eva

 8. Här försökte jag kommentera tidigare men det gick inte på något sätt. Man kan verkligen undra vad det beror på.

  Julkalendern tittar jag självklart på, men jag brukar samla några avsnitt och sträcktitta. Tangolåtar är så bekanta för mig, mitt hemland fastnade ju för tangon. Mig veterligen har jag aldrig lärt mig dansa tango, men en mycket god vän påstod något helt annat, att jag var den enda han kände som kunde dansa tango. Jag antar att det var han som förde så bra så att jag bara behövde känna in och följa. Känner du till Astor Piazzolla, en argentinsk kompositör, tango nuevo, kallas hans tangostil med jazzinflytande? Mycket trevligt att lyssna på.

  Det gamla receptet på pepparkakor är roligt att läsa. Jag har en samling Prinsessornas kokbok som jag bläddrar i ibland, ett arv från makens farföräldrar, men också deras egna receptsamling, sirligt handskrivna recept med otroligt vacker handstil av farmodern. En skatt. Apropå det så kommer äldsta barnbarnet nästa vecka för att lära sig baka karelska piroger. Måste ju föra kunskapen vidare. Maken lärde sig av min mor, han tog hit henne för att hon skulle få instruera honom och hon hade mycket roligt åt formen på hans piroger. Numera är det jag som veckar dem. han kavlar, jag fyller och formar. Förlåt, det här blev långt, gick från pepparkakor till piroger. Men nu ska vi baka stompa. Trevlig helg!

  1. Så trevligt att föra traditionen med karelska piroger vidare och att både du och maken är delaktiga i baket. För mig är piroger något ganska maffigt och mättande, men jag kan tänka mig att era är jättegoda. Hoppas barnbarnet lär sig ordentligt.
   Det är underbart att läsa gamla handskrivna kokböcker. Jag har en efter min mamma och jag blir så rörd och nostalgisk varje gång (vilket är påfallande ofta) anlitar den.
   Jag känner inte till tangokompositören, men jag vet att det finns någon som har jazztoner så då är det säkert han. Det är ju en alldeles fantastisk och unik musik. Du har troligen en medfödd känsla för tango eftersom du kan dansa den så bra.

Kommentera