Ekerö Centrum med omgivning är på stark tillväxt

Ekerö Centrum med omgivning är på stark tillväxt med många stora projekt på gång.

Min hemtrakt – Ekerö

Klicka här för att se en karta över Ekerö

Född och uppvuxen i centrala Stockholm lever jag nu som pensionär på Ekerö. Mina barndoms somrar har jag oftast tillbringat på olika sommarställen på Ekerö. Jag minns alltså Ekerö från tidigt femtiotal. Jag betraktas dock fortfarande som stockholmare av infödda Ekeröbor. Ränderna går aldrig ur som ni vet. 😏

På den tiden var Ekerö en lantlig idyll – Stockholms Trädgård – som det kallades med bondgårdar, jordbruksprodukter, handelsträdgårdar med blommor, grönsaker, frukt mm.

Det finns lite av detta kvar men den lantliga idyllen har i Centrumområdet övergått mer till förstadskaraktär. Jag minns platsen när den var obebyggd så när som på bussgaraget (uppfört på 1940-talet).

Ekerö centrum och angränsande bostadsområdet byggdes i flera etapper under åren 1983-1991. Det var den kända arkitekten Ralph Erskine som ritade och planlade området. Innan dess var Träkvista ortens centrum.

Idag finns ett bra utbud av butiker och service- och näringsställen.

Här finns bland mycket annat ett mycket trevligt och välutrustat bibliotek med en mycket aktiv biograf intill.

Det vi saknar är en polisstationen som fanns tidigare. Den låg lämpligt nog mitt emot Systembolaget.😕

Ekerö är fortfarande en paradisö att bo på och har något för de flesta. Allt förutsatt att man står ut med den mycket prekära trafiksituationen.

Om Ekerö

Ekerön är huvudort i ögruppen Mälaröarna i östra Mälaren. De största öarna som ingår i Ekerö kommun är Adelsö, Björkö (Birka), Lovön och Färingsö (Svartsjölandet).

Vacker natur, attraktiva fritidsområden, närheten till Mälaren, svampskogar, lugn och trygg miljö gör Ekerö till en omtyckt och bra plats att bo på.

Mina “egna” svampställen har nog andra övertagit vid det här laget. Benen är inte lika pigga som tidigare så mina älskade svampställen har fått vara i år. Jag hade ett för länge sedan där man kunde hitta både sommar- och höstkantareller samt trumpetsvamp och en och annan Karl-Johan samtidigt. Där står numera en lyxvilla😮

Med bara (i bästa fall) en halvtimmes resa till Stockholm City pendlar de flesta yrkesverksamma luttrade av trafiksituationen. Vägarbetena i samband med bygget av Förbifarten gör att många boende på öarna fastnar i timslånga bilköer i rusningstrafik. Folk hinner inte i tid till sina jobb och möten mm. Skolbarn kommer för sent till skolan.

Bilkön från stan en disig novembereftermiddag


De kunde faktiskt uppstå köer på Ekerövägen i Wallenbergs allé även på 1950-talet. Då var det korna man släppte ut på bete på morgnarna till Malmviks strandängar för att vallas in på kvällskvisten in i ladan där Ekerö Möbler nu ligger som orsakade bilköer. Naturligtvis i en betydligt blygsammare omfattning än idag.

Det finns även en livligt frekventerad pendelbåt som går mellan Stockholms stadshus och Tappström. Den har funnits sedan 2018.

Här kan du läsa mer om båtarna som trafikerar linjen.

Några faktasifror om Ekerö kommun

Nedanstående statistiska (SCB) uppgifter blir mer intressanta om man jämför dem med en annan kommun. Jämför med din egen kommun här.

Invånarantalet: 29 123 (i slutet av 2022).
Medelinkomst: 42 200 i slutet av 2021
Medelåldern: 40,5 år.
Födda utomlands: 14,2 %
Kommunal skatt: 31,03 procent. Den kommer att höjas enligt nästa budgetförslag. Anledningen lär vara att det förutom omvärldssituationen mm flyttat ut ca 150 personer till Slovakien!!!

Av de som inte pendlar till stan är de flesta anställda av Ekerö kommun som är den största arbetsgivaren.

Politiken i Ekerö kommun har under lång tid dominerats av de borgerliga partierna med Moderaterna som största parti i kommunfullmäktige sedan 1979. Valresultat 2022

I juni 2023 valdes Hanna Svensson till kommunstyrelsens ordförande och blev därmed den första socialdemokraten att väljas till den posten i Ekerö kommun. Den styrande koalitionen består av Socialdemokraterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet.

Ekerö Centrum – i stark tillväxt med många stora projekt på gång samtidigt

Ett nytt bostadsområde intill Ekerö centrum

 • Flera nya bostadskvarter för flerfamiljshus med både hyreslägenheter och bostadsrätter.
 • Totalt cirka 500 nya lägenheter.
 • Nya gator och ledningar.
 • Ny förskola, eget projekt.
 • En ny strandpromenad och lekplats.


Träkvista Torg

Här ska ett nytt centrumområde växa fram med

 • bostäder
 • vårdboende
 • lokaler för verksamheter
 • ett nytt torg
 • ny placering av Jungfrusundsvägen
 • nya gång- och cykelvägar.

Träkvista till höger som jag minns det från 1950-talet.
På bildens överkant kan man skönja Ladan som finns än idag med bl a populära baren Vinstian.
I vägkorsningen låg Pinnens kiosk där det fanns 5-öres kola 😋

Ekebyhovsskolan vid Bryggavägen


Här bygger man en ny skola, en idrottshall samt ett rörelserum som även ska kunna fungera som danssal.

När skolan är klar kommer befintliga Ekebyhovskolan att flytta sin verksamhet hit.


Bilderna lånade från Ekerö kommuns hemsida

Det misslyckade brobygget


Ekerös nya badhusett mycket lyckat projekt

Ett toppmodern badhus med flera (fem) simbassänger, barnplask, bubbelpool, hopptorn, en klättervägg, ett café och mycket annat blev klart i år (2023).

Tappströmskanalen

Här utmed Tappströmskanalen börjar man snart bygga.

Strandpromenaden från öster invid blivande bebyggelse på kvarteret Tegelbruket.

Det råder delade meningar om detta projekt. Man tycker husen blir för höga 5-6 våningar och kommer att förändra miljön och området väsentligt.


24 thoughts on “Ekerö Centrum med omgivning är på stark tillväxt

 1. Ekerö ser verkligen fint ut! Trots att jag har besökt Stockholm med omnejd många gånger, har jag aldrig varit på Ekerö. Din artikel var så lockande att jag nu måste bekanta mig med turismen i Mälaröarna nästa gång jag är i trakten.

  1. Ekerö är absolut värt ett besök! Ta gärna pendelbåten från Stockholms stadshus. Här finns mycket att se och uppleva.
   Trevlig söndagskväll!

 2. Stockholm är jag sällan i, senast var 2018, och än mindre Ekerö. Där har jag aldrig varit men det låter som en fin ö och ett bra ställe att bo på.
  Även om kanske inte bilköer är så kul så blev det en fin bild.
  ( Detta inlägget har inte kommit upp i läsaren, inte i min i alla fall. Jag fick det på mailen nu i em. Det verkar vara mycket strul på WP. )

  1. Ja Svartsjölandet eller Färingsö som det heter numera tillhör också Ekerö kommun. Där har kommunen också flera projekt på gång.

 3. Jag

  Det tar tid innan ränderna bleknar, men det jag har sett av dina inlägg så bor du på en vacker ö. Trevlig info och sammanfattning. Antalet invånare reagerar jag på: I Kiruna bor drygt 22 000.

  Jag läste Ullas kommentar och det stämmer, det här inlägget har inte dykt upp i läsaren, märkligt.

  1. Tack för din kommentar och ditt påpekande att inlägget inte kom upp i läsaren. Nu går det inte en dag utan krångel med WP. Tröttsamt!

   1. Jag tror jag ger upp snart. Den senaste veckan har jag dessutom haft onormalt få besökare. Det är något som är helt fel.

   2. Nu syntes detta i klockan, men dt får ju inte vara hipp som happ! Klart att du får färre besökare när du inte syns i flödet.

   3. Vet inte om jag har nåt för att påtala det för WP support! Är det fler som drabbats eller bara jag tro?

   4. Jag har en känsla av att det jobbas här och där och att man försöker fixa. Det med gillanden rättade till sig, så kanske kan du vänta och se.

 4. Tack för jätteintressant läsning! Så kul att få ta del av historien. Härligt att ha haft en sån uppväxt Eva! 🙂
  Vi har varit en del på alla öar och samhällen du beskriver. Skulle gärna bo på Ekerö – men trafiksituationen avskräcker. 😣 Har flera kollegor som bor där som oftast väljer att jobba hemma. Eller får gå tidigare från jobbet för att hinna hämta på förskola osv, pga köer och trafikstrul. Det är synd.
  Väldigt vacker ö!

  1. Tack själv Gunilla! Jag känner verkligen med dna kollegor som bor på Ekerö. Som pensionär kan jag i de flesta fall välja vilka tider jag ger mig ut på vägarna.
   Men som sagt Ekerö är ett härligt ställe att bo på.
   Ha det bra!

 5. Anonym

  Så roligt och intressant att få läsa om Ekerö, som ju är min favoritö nummer två (efter Lidingö alltså). I sommar skall jag försöka ta mig ut dit med båt. Det måste vara förfärligt för de som arbetar med denna trafiksituation.

  1. Hej Birgitta! Trevligt att du fortfarande läser min blogg. Ja det är en fin utflykt att åka från Stadshuset och hit – sommartid är bäst förstås! Trafiksituationen för de som arbetar med Förbifarten är nog ganska så jobbig.

  1. Förstår inte vad det är som har blivit fel. Du är inte den enda som blivit anonym. Tack för din kommentar. Bloggar du inte själv längre?

   1. Anledningen till att min kommentar fick avsändare Anonym tror jag berodde på att jag bara skickade i väg den. Nästa gång såg jag till att logga in och det har jag alltid behövt göra tidigare.
    Förstår ej din fråga om jag inte bloggar längre. Visst gör jag det! Jag gör inlägg ungefär var tionde dag. Ser du inte min blogg eller har det hänt något med den?

   2. Hej Birgitta! Det var intressant att du måste logga in för att inte bli anonym. Jag har flera besökare som blir anonyma och har undrat så om det är fel på min blogg.
    Din blogg måste på ett oförklarligt sätt halka bort på min prenumerationslista. Ska omedelbart kolla upp det.
    Önskar dig en skön lördag i snöyran!

Kommentera