Kyrkobyggnader i Ekerö och en kyrklig gest. Under denna allhelgonahelg med dystert höstväder och deprimerande omvärldshändelser måste jag berätta om en episod jag var med om i Ekerö centrum i veckan.
Det blåste en bister nordanvind, löven flög i luften och kylan kändes bitande i kinderna. Därtill kände jag mig allmänt olustig mycket på grund av alla deprimerande nyheter som når oss.
Då kommer det fram en kvinna med prästkrage och stark utstrålning och överräckte ett litet långsmalt paket. Det innehöll ett stearinljus att tända i helgen för att lysa upp i mörkret.
Jag är inte kyrklig av mig på något sätt, men jag uppskattade verkligen denna gest av kyrkan. I asken med stearinljuset låg ett vackert papper invirat med information om kyrkornas öppettider och olika evenemang under helgen.
Ja jag tänker tända ljuset i helgen.
Om några väldigt vackra och gamla kyrkor som finns i Ekerö pastorat på öarna runtikring.
Munsö kyrka
Denna kyrka är från den senare hälften av 1100-talet. Munsö avviker från samtida kyrkor med sin runda form. (I Sverige finns det åtta rundkyrkor kvar.) Genom den runda formen lurar man ögat att tro att kyrkan är liten – men Munsö kyrka är en av pastoratets största kyrkor med drygt 200 platser.
En rundkyrka är en tornliknande kyrkobyggnad, där långhuset är runt. Byggnaderna hade ofta två eller tre våningar. Man ansåg tidigare att dessa kyrkor var så kallade försvarskyrkor. Det är lättare försvara en rund byggnad och man får bättre överblick över omgivningen.
Idag tror man att byggnadssättet även var för att kunna använde kyrkan som magasin eller bostad.

Lovö kyrka
Lovö kyrka är från den andra hälften av 1100-talet, men man tror att det funnits en träkyrka där tidigare. Under en restaurering som man utförde under 1930-talet fann man runstenar som var från den tidigare hälften av 1100-talet.
I kyrkorummet finns ett trettiotal gravstenar, flertalet tillhörande personer som varit anställda i Drottningholms slott.
Runt kyrkan finns fem runstenar som tidigare varit inmurade i kyrkans grundmurar eller som har varit hörnstenar under kyrkans torn. Dessa stenar har man ristat över personer som anslutit sig till kristendomen på 1000-talet.

Adelsö kyrka
Adelsö kyrka har rötter från tidigt 1100-tal. Med tanke på att orten har en stark betydelse ur historiskt perspektiv tror man att Adelsö kyrka har haft en föregångare i trä. Norr om kyrkan finns tre stora gravhögar som visar att här tidigt funnits en kungsgård.

I kyrkan finns en dopfunt av grov sandsten är från 1100-talets slut.

Området intill kyrkan, Hovgården, är klassat som Världsarv.

Ekerö kyrka
Kyrkan byggde man under sent 1100-tal som gårdskyrka till Askanäs gård. Ett antal restaureringar och tillbyggnader har skett genom åren och dagens kyrka är betydligt större än den ursprungliga.

På samma plats som dagens kyrka fanns troligen på 1000-talet en kyrka av trä, som det inte finns några spår av idag. Uppgiften styrks av en runsten i Vaxholm från 1080-talet som berättar om en man som dött på Ekerö och blivit begravd på kyrkogården.

Det var ett fint initiativ från kyrkan. Är inte heller speciellt kyrklig.
Det var många fina kyrkor du visar och berättar om.
Önskar en fin helg
Tack Minton. Javisst var det ett fint initiativ!
Ha nu en riktigt skön söndag – du och Minton. Kramar!
Pingback: Kyrkobyggnader i Ekerö och en kyrklig gest - Bloggfeed
Apropå ditt förra inlägg, så var det intressant med mattider efter omställning till normaltid. Inget jag tänkt eller märkt tidigare men nu blev det lite av aha-upplevelse. Konstigt.
Jag sällade mig till skaran som snabbt såg till att skydda adressen.
Efter pandemin fick vi av yngsta dottern en pärm med alla favoriträtterna, fint fotograferade och inplastade. Den används varje vecka när det är dags för veckoinköpet. Naturligtvis har recepten utökats med åren och det är lätt gjort. En fotobok med recept? Bra idé, men inte för mig. Däremot har resorna redigerats till fotoböcker. Något att plocka fram när jag sitter på hemmet och har glömt hur man startar en dator, haha! De har redan gjort nytta när namn , årtal och platser haft svårt att ploppa upp.
Det här med kyrkor är ju något vi konstigt nog besöker under resorna. Inte för att det hör till vår vardag men det hör till varje lands kultur på något sätt. Själv är jag inget fan av mörka kyrkor eller motsatsen -pråliga och guldbelagda tempel. Tack vare Turf (som ofta har zoner vid helgedomar) har jag hittat Sveriges sötaste kyrka. I Skälvum. Hittills. En bit utanför Lidköping. För är det öppet, vill jag gärna kika in.
He de’, i skenet av gåvan du fick av den okända prästen.
Tack för din trevliga kommentar!
Ett jättebra sätt att göra fotoböcker måste vara just över sina resor. Särskilt ni som har rest så mycket och till så exotiska platser.
Så fint med receptboken från dottern och praktiskt eftersom du använder den varje vecka.
Jag besöker också kyrkor och då av historiska och arkitektoniska skäl. Det kan vara jätteintressant. Dessutom brukar det vara så tyst och lugnt i kyrkor. Måste kolla på kyrkan I Skälvum.
Så ni håller på med Turf fortfarande. Det är något jag missat.
Kul att du passade på att skydda adressen. Ja denna gång blev jag imponerad av Svenska kyrkan.
Ha en bra söndag!
Kyrkan är helt bedårande!
Vilken fin upplevelse du fick just när du inte mådde bra. Håller med dig om att allt känns grått och trist. Vädret höjer inte humöret heller.
Gamla kyrkor är fascinerande. Tänk så många hundra år de har stått där och dessutom är de flesta väldigt vackra.
Det var en intressant läsning! Ha en trevlig ny vecka!
Blev glad bara av att läsa om det hela en riktigt fin gest av kyrkan..och vad många fina kyrkor ni har intressant att få läsa om dom..ha en riktigt fin fortsättning på vår nya vecka nu och hoppas att du mår bättre än mig..kram Nicki 🤗👍🕯️⛪
Hoppas du känner dig lite bättre nu! Kram Eva 🌷🌼🌻🌺
Verkligen en fin gest som värmer i novembermörkret. Och så vackra kyrkor. Visste inte det fanns så många i Ekerö. Munsö kyrka var verkligen speciell med sin runda form.
Önskar dig en fortsatt fin vecka!
Ja nu behöver man lite uppmuntran i novembermörkret!
Önskar fortsatt trevlig vecka till dig med!
Jag inte heller särskilt kyrklig av mig, men uppskattar att besöka kyrkor och som en del vet, kyrkogårdar. En vacker och varierad flora av kyrkor. Vackert!
Tack Stefan! Det var roligt att höra och att vi har samma uppfattning om kyrkor och kyrkogårdar.
Ha nu en riktigt trevlig fredagskväll i novembermörkret!
Ett sånt rofyllt inlägg. Jag har också fått ljus av kyrkan, det är en fin gest av dem tycker jag. Och jag tänder jag också.
Tack för vackra foton och fin info om kyrkorna! Så tacksamt att få det sammanställt. 🙂
/Gunilla
Tack snälla Gunilla! Trevligt att du också fick ett ljus. En alldeles lagom gest och precis i rättan tid. Ja kyrkorna är fina härute!
Ha en riktigt skön helg i novembermörkret!
Ett så fint sätt att informera om kyrkans tider och att ev påminna om att den finns.
Mera sånt!
Vi har många väldigt gamla kyrkor i Sverige, har jag förstått. Rundkyrkor…. var det måhända på Bornholm det fanns många sådana? Måste kolla. De har ett tilltalande utseende. Ekerö kyrka är så fint inbäddad i lummig grönska. Den där dopfunten i Adelsö kyrka är bara så underbart vacker: naturmaterial, enkel, robust – och en hälsning från alla som döpts där sen 1100-talet.
Allhelgonabesöken på två kyrkogårdar gick snabbt, lite kallt och disigt men samtidigt ganska passande kyrkogårdsväder. Måste påminna mig om att återvända snart för att strosa omkring, läsa på gamla stenar, njuta av stillheten och fotografera.
Trevlig helg Eva!
Ja denna gång blev jag imponerad av kyrkans gest. Precis lagom och precis i rätt tid.
Jo det stämmer med rundkyrka (or) på Bornholm. Jag har faktiskt varit i en av dem.
Visst är det vackert med så gamla och i sin enkelhet vackra ting som dopfunten.
Det ger mycket tid till eftertanke att strosa på kyrkogårdar och läsa och begrunda gravstenar.
Hoppas du får en skön helg i höstmörkret och diset!