Erskine – arkitekten som gestaltade Ekerö centrum

Nu när nya bostadsområden kommer att byggas i min hemkommun Ekerö och omdana kommunens profil kan det vara värt att belysa arkitekten Ralph Erskines (1914-2005) gärning och prägel på Ekerö centrum.

Byggena av de nya bostadskomplexen invid Tappströmskanalen beräknar man påbörja runt årsskiftet 2022/2023. Den första inflyttningen blir under 2024 och den sista under 2027.

Arbetet med strandpromenaden utmed kanalen kommer man att inleda under 2022. Man räknar med att projektet skall vara klart under 2027.

Naturligtvis förutsatt att de dåliga och oroliga tiderna inte kommer att förskjuta tidsplaneringen och kanske hela bygget.

Lite om arkitekten Erskine

Ralph Erskine föddes i London 1914. Han lär ha kommit cyklandes till Sverige via Danmark år 1939 med bara en rygg- och sovsäck.

Han ville lära sig mer om den svenska funktionalismen inom formgivning och arkitektur. Efter andra världskrigets utbrott stannade han kvar här och bildade familj. Erskine blev kvar här till sin död 2005.

Erskine blev ju en av förgrundsgestalterna inom svensk arkitektur på 1900-talet och hans arbete uppmärksammades internationellt och han ligger bakom en mängd vackra byggnader över hela världen.

En av karaktäristiska detaljer som utmärker hans stil är placeringen av fönster. Stora som små fönster gör att ljusinsläppet blir stort i hans byggen.

Erskines tanke med Ekerö centrum och intilliggande bostadsområden med radhus och flerfamiljshus var att skapa en Mälarstad vid Tappström.

Läs mer om Erskine här.

Jag har själv sedan några år bott i ett av hans radhus några år. Med ålderströtta knän börjar trappan till och från övervåningen bli väl jobbig. Drömmen är nu att komma över en Erskinelägenhet i något av de flerfamiljshusen vid Tappströmskanalen.

Typiskt för Erskine var bland mycket annat hans allsidighet. Han ritade allt från eskimåbyar i Kanada, till kyrkor i Zimbabwe, till fabriker i Gnesta och bostäder runt om i hela världen.

Starkt sinne känsla för natur och miljö

Med sin känsla för naturen såg Ralph Erskine miljön, klimatets och naturens stora inverkan på byggnaders utformning. Han använde solljuset mycket i sitt skapande av byggnader och stadsplaner.

Jag såg honom själv vid ett flertal tillfällen då han inlevelsefullt och entusiastiskt guidade arkitektstuderande och andra runt i Ekerö centrum oftast iklädd bruna manchesterbyxor och alltid med en vänlig uppsyn.

Om området

Gatorna och vägarna inom både radhus- och flerfamiljsområdet är ganska smala. Erskine vill få folk att hälsa på varann när de möttes när de kom så nära varann. Dessutom hindrade man på detta sätt mötande biltrafik.

Den lilla biltrafik som förekommer – oftast varutransporter av olika slag, färdtjänst och taxi- har tyvärr blivit en källa till oenighet bland de boende.

Cyklister tillåter kommunen däremot åka i orimligt höga hastigheter och utgöra en större trafikfara än bilar. Tidigare fanns s k farthinder i form av gupp, men kommunen lät avlägsna dem eftersom cyklister i hög fart kunde komma till skada!!!

Ekerö kommuns info om nybyggena och gestaltningen se här.

Tappströmskanalen. Mitt i bilden ligger Ekerö centrum med omgivande Erskinebebyggelse. Till vänster om kanalen på den obebyggda marken blir det bostadsbebyggelse.

Se även mina tidigare inlägg om Ekeröpendeln.

Ekeröpendeln – populär linje både för pendlare och turister

Ekeröpendeln till Stockholms stadshus

20 thoughts on “Erskine – arkitekten som gestaltade Ekerö centrum

 1. Trevligt att läsa om Erskine, själv bor jag på Lilla Essingen och därifrån åker jag ofta till Tappström med båten. Ibland blir det lunch på Ekebyhovs slott och ibland lunch eller kaffe på konditoriet i Tappström. Båda ställena är trevliga!

  1. Det var intressant att höra att du bor på Lilla Essingen. Vilka trevliga utflykter du kan göra med Ekeröpendeln då. Ja både Ekebyhovs slott och konditoriet är charmiga platser att inta en måltid på.

 2. Erskine är en spännande arkitekt, hans firma som han då lämnat ligger bakom huset jag bor i, hans arkitektur är verkligen karaktäristisk, men ser direkt att Erskine ritat huset.

 3. Erskine är en spännande arkitekt som i mångt och mycket var nydanande. Förlaget där jag jobbade gav ut en bok men ett urval av hans projekt. Tick och med BBC har gjort en dokumentär av honom.
  Vilken härlig framtidsdröm du har! Att flytta till en nybyggd lägenhet i ett så attraktivt läge – WOW! Med tanke på att Ekerö är ett väldigt attraktivt område, lär det inte vara några problem att sälja ert hus och “casha in”. Gissar att du inte ens behöver ta ett lån för den nya lägenheten efter husförsäljningen. Lycka till!

  1. Intressant att du jobbat med en bok om honom. Min framtidsdröm är inte att flytta till en nybyggd lägenhet utan till en av de äldre Erskinehusen vid kanalen. Har bott i nybyggt tidigare och tycker de är ganska opersonliga och sterila. Däremot har en lägenhet ritad av Erskine mycket mer charm och trivselkänsla. En sådan lägenhet är min dröm att få bo i.

 4. Igår, Söndag, visade de Arkitekturens pärlor på TV och det var just om Erskine. Ett område, Brittgården i Tibro, handlade det om. Tror det var byggt 1968. Alltid intressant att se olika arkitekter och deras verk. Den serien, Arkitekturens pärlor, är från början från Gokväll, där de hade det som ett återkommande inslag på 10 minuter varje gång. Tror även att det har visats ett längre program om och med Erskine, om jag inte minns fel.

  1. Ja det är verkligen intressant med arkitektur. Jag har nog sett några av dessa inslag du beskriver. Ska kolla upp det bättre nu. Det är väl på SvtPlayArkiv de finns!?

 5. Hej…
  Jag har fått något fel på min blogg.. Igår när jag svarade på alla kommentarer så var allt helt normalt när jag tittade in ett par timmar senare så var det något fel..

  På kommentarer i alla inlägg så ligger allt ni skrivit först i en lång rad.. mina svar har hamnat nertill i en lång rad det går inte att se vilket svar som är till vem…

  Nästa det finns inget svara efter era kommentarer.. så då vet ni varför jag inte svarar.. får väl avvakta och se om det rätar till sig annars får jag väl kontakta wordpress..
  ha en fin helg nu kram Nicki…

 6. Hoppas verkligen att din dröm slår in, att ni kan få flytta in i en lägenhet av Erskine. Jag har sett alla program om arkitekter som finns på SVT play, men ska kolla det om E en gång till. Så roligt att du har kunnat uppleva honom, då har du en fin koppling till honom och hans arkitektur.

  1. Kan du tänka dig!? Vi har faktiskt kommit över en lägenhet precis där vi ville ha. Är överlycklig! Inlägg kommer snart!

 7. Intressant om både Ekerö och Erskin.
  Han har ritat huset göteborgarna kallar läppstiftet i centrala Göteborg. En intressant man. Jag visste att han var stor, men kanske inte såhär stor.
  Skön söndag!

 8. Pingback: Sälja radhus och flytta till lägenhet - Seniorvinklat

 9. Det här inlägget hade jag missat helt! Vilken tur att jag hittade det för det var väldigt intressant. Jag älskar arkitektur och var jag än är så måste jag fota alla spännande byggnader jag set. Oavsett om de är vackra eller fula. Bar de har något speciellt som sticker ut!

  1. Jag har märkt på dina tidigare blogginlägg från alla era resor att du är intresserad av byggnader och arkitektur. Visst är det intressant! Tack för alla otroligt fina bilder på ditt instagram. De där tidiga morgonbilderna är helt fantastiska. Så mycket du får se genom att du är ute så tidigt!

Kommentera