På gång – 14 november 2023

På gång – 14 november 2023 fokuserar på lax- och räkfiske med lite annorlunda fångstmetoder. Vidare om vad som gäller för bildäck olika årstider. Knipsa sticklingar på träd och buskar är också aktuellt. Hög tid för dubbelvaccineringar av äldre. En utställning på Livrustkammaren om historiska klädesplagg pågår. TV-serien Shetland har kört i gång i England med en ny tjejkommissarie.


Byte av bildäck på gång

Vad gäller för byte av däck? Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december – 31 mars. Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober – 15 april. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april – 30 september om det inte är eller man förväntar att det blir vinterväglag.


Björnarnas laxfiske alltid på gång

Det är alltid lika roligt att kolla på björnarna vid Brooks Falls. Klicka på bilden och följ deras upptåg.


Räkfiske till häst på utdöende

I ett tidigare inlägg skrev jag om Flanderns drabanter fiskar räkor. I veckan publicerade SvT ett klipp om detta. En av fiskarna konstaterar att den bästa fiskeperioden är under höst och vinter, när temperaturen är runt noll grader.

Då klär fiskarna på sig regnkläder och sitter upp på sina stora arbetshästar – och rider rakt ut i havet. Men i takt med att havstemperaturerna stiger som en följd av klimatförändringarna blir förutsättningarna för fisket sämre. Fångsten blir mindre, och andra djur letar sig upp till Nordsjön.


Nu är tid att ta sticklingar på buskar och träd

Växter man kan föröka med sticklingar är t ex Forsythia, Kornell, Pil, Buddleja, Vinbär, Krusbär, Deutzia, Ros, Olvon, Vin, Vildvin, Kaprifol, Poppel, Fläder och Schersmin.

Läs mer här på Wexthuset.


Vaccinationsdags

Nu erbjuder man ju alla äldre och “sköra” ny vaccination mot Covid 19 och säsongsinfluensa på många platser.

Jag tog bägge i veckan och blev påmind om vaccinationen mot pneumokocker (lunginflammation). Jag tog den för fem år sedan, men fick veta att man ska förnya den igen efter fem år. Här (i Stockholmsregionen) erbjuder man alla 65+ den kostnadsfritt.


Historiska dräkter på gång på Livrustkammaren

Även om man inte har möjlighet att besöka utställningen i Stockholm ger Livrustkammarens hemsida sevärda prov och beskrivningar av några av de otroligt vackra och påkostade dräkterna.

Upplev prakten, makten och teaterkostymerna på Gustav III:s tid. För första gången visar man ett femtiotal unika dräkter gemensamt i en utställning tack vare ett samarbete mellan Livrustkammaren och Kungliga Operan.


Ny säsong av TV-serien Shetland

På gång i England är en ny säsong av TV-serien Shetland. Nu med en kvinnlig kommissarie.


Stramaljbroderi för skotteälskare

Av Ehrman tapestrys alla vackra broderier slår nog detta alla rekord, eller hur?

8 thoughts on “På gång – 14 november 2023

 1. Pingback: På gång – 14 november 2023 - Bloggfeed

 2. Majvor

  Tiden för broderier är över för min del – ögonen hänger inte med. Istället tänkte jag ge mig på att sticka raggsockor. Det var längesedan sist och det börjar klia i fingrarna…
  Undrar hur länge vi får vänta på ”nya” Shetland i Sverige. Jag har ägnat några timmar till Fröken Frimans krig eftersom jag tydligen missat några säsonger och så testar vi Britbox i en månad- till att börja med. Än så länge har vi inte hittat någon favorit, vi har bara haft den i två dygn.
  Det där med pneumokockvaccin måste jag luska i, för det var väl ca fem år sedan jag också fick nummer ett av två. Fast när jag hörde senast så behövde jag ingen mer. Jag tror jag fick fel besked???? Maken däremot fick en av en för tre år sedan. / Majvor

  1. Intressant att höra om Britbox. Det är fler kanaler man skulle vilja testa en månad innan man tecknar abonnemang. Frk Friman står sig. Shetland lär nog dröja, men det vore kul att se en ny kommissarie.
   Pneuokockvaccinet borde man informera bättre om. Jag trodde också det skulle hålla livet ut.
   Lycka till med raggsocksstickningen!
   Ha det bra/Eva

 3. Ett trevligt inlägg som vanligt! Tack för tips om Livrustkammarens utställning, dit borde jag verkligen ta mig iväg! Jag jobbar ju inte alltför långt därifrån numera.
  Men stick i form av sticklingar och sprutor får du ha för dig själv. 🙂

  1. Tack så mycket Gunilla. Blir nyfiken på var du jobbar? Slottet kanske?
   Tar du inte ens sprutan mot säsongsinfluensa?
   Fick tipset av en annan bloggvän att man måste vara inloggad på WP för att inte bli anonym. Kanske gäller det för osynliga kommentarer också??? Själv är jag alltid inloggad. Loggar aldrig ur.
   Trevlig lördag! Här har vi snöyra nu🙄

 4. Det där fisket på häst skulle jag ju gärna vilja se på plats, verkligen annorlunda och fantastiskt.

  Sprutorna tog vi när jag ändå besökte vårdcentralen. Var hos läkaren och gick sen ut ett tag och fotade tills det var dags för sprutan. Den 7 november, när de släppte vaccinet. Trodde att jag skulle bli sjuk av två sprutor men slapp det helt denna gång. Är glad att vi tog dem då, sen blev det visst rusning.

  Shetland blir jag ju nyfiken på, underligt förstås med en ny polis, men det kan ju bli bra det också.

  Solsken idag!!!
  Ha det gott!

  1. Visst är hästarna i Flandern vackra.
   Här tog vaccinet slut första dagen, men jag hann få bägge två. Jag blev ganska dålig av dem. Nu måste jag ta den mot lunginflammation och bävar lite inför det.
   Det är ju miljöerna och naturen i Shetland som är som tilltalande att se. Kan bli kul med en kvinnlig polis som efterträdare till Perez.
   Må så gott i solen. Här lyser den med sin frånvaro!

Kommentera