Vinservering i ett hål i väggen i Florens

Vinservering i ett hål i väggen i Florens. I Covid 19:s spår har innovativa restauratörer i Florens återupplivat en gammal toscansk tradition.

Vinhål i väggen

På fasaderna till en del av de gamla vackra furstepalatsen finns det små hål med dörrar i muren cirka 1 meter upp från gatan. Det är sk vinhål – Buchette del vino.

Dessa vinfönster i väggarna började först dyka upp 1559, kort efter att Medici beslutade att de florentinska vingårdsägarna kunde kringgå tavernor och vinhandlare för att sälja sin produkt direkt till allmänheten.

Skatteplanering

Rika vinfamiljer ville dra fördel av att betala mindre skatt, men undvika att öppna sina palatsdörrar.

Detta är det första historiska dokumentet som nämner vinfönster från 1634.

Undvika smittrisken under pestepidemin

Senare på 1630-talet under pesten använde man vinhålen för att sälja vin utan att riskera att bli smittad. Man ställde flaskan eller kannan i luckan och lade betalningen (en metallplatta) i en särskild låda. På så sätt kunde man sedan desinficera mynten med vinäger innan man samlade in dem. (Man var tydligen väl medveten om smittrisken på den tiden!)

Anonym välgörenhet

En annan användning av vinfönstren är som välgörenhet. Det var vanligt att man ställde lite mat och en kanna vin i det lilla facket. Man behövde alltså inte riskera att bli sedd genom den låga höjden från marken.

Översvämningar, bombningar i andra världskriget, familjeflyttningar och arkitektoniska renoveringar har gjort att vinfönstren försvunnit eller fallit i glömska.

Vinhålens renässans

Under den nuvarande pandemin har några krögare tagit upp användandet av buchette del vino. Numera serverar man inte bara vin utan kaffe, smörgåsar, glass mm. Om anledningen är att hejda smittan eller en kul turistattraktion kan vara osagt!

Vinfönstren registreras

Man har till och med bildat en förening – Associazone Buchette del Vino, eller Wine Windows Association, som har börjat registrera vinfönstren som fortfarande finns på – en karta – minst 150 i Florens centrum.

Man har hittills katalogiserat över 300 vinhål i hela Toscana.


37 thoughts on “Vinservering i ett hål i väggen i Florens

  1. Ja det var en kul idé att återanvända vinluckorna! Det blir en helg i skuggan. Här är fruktansvärt hett redan nu på morgonen.
   Önskar dig en skön och förhoppningsvis hyggligt sval helg!

 1. Du har då en otrolig näsa för att nosa upp roliga och intressanta ämnen. Å det här var verkligen en riktigt informativ läsning. Tänk att man flera hundra år senare “återupplivar” dessa vinhål. Höll på att skriva – inget ont som inte har nåt gott med sig. Men det skulle nog gå för långt.

 2. Intressant läsning! Kanske blir det en faktisk köbildning utanför ett sånt ställe.
  Jag kan riktigt se en ringlande (kö med avstånd då).
  Förresten, hål i väggen kan man väl säga att det är.

 3. Vad spännande att läsa om de här hålen! Jag har aldrig hört talas om dem och än mindre sett dem! Har visserligen bara varit i Florens en gång och då såg jag inga vad jag minns. Man kanske ska kolla igen bilderna därifrån och se om någon kommit med utan ens vetskap!
  Önskar dig en fin helg trots den grymma värmen som är nu! Och vi får hoppas på bättre, det vill säga svalare, väder framöver!

  1. Det vore kul om du hittade några hål i väggen på dina Florensbilder. Vem vet kanske har jag själv några. Nu räcker det med värmebölja för i år tycker jag. Nätterna är inte roliga.
   Ha det så bra du kan!

 4. Spännande Eva! Detta hade jag då inte den blekaste aning om. En klok idé och passar ju perfekt i dagens läge 🙂
  Tack för ny intressant kunskap!

 5. Så intressant! Ja, det är väl förmodligen därifrån vi fått uttrycket “ett hål i väggen” , när vi talar om en extremt liten restaurang. Puh, så varmt det varit och det blir varmt kommande vecka också.Det blir ju ingenting gjort.

  1. Nej hettan är verkligen jobbig nu. Beklagar att mitt svar på din kommentar inte publicerats. Jag har något problem med detta.

 6. Oj, alla dessa gånger jag har varit i Florens utan att veta om denna funktion. Visserligen var jag där mest på 60-70-talet och senast för 9 år sedan – men luckorna har ju som sagt funnits länge. Nu måste jag dit en gång till! Tack!

 7. Det var både ett roligt och intressant inlägg! Kanske jag har sett de där små gluggarna eller fönstren, utan att förstå vad de har använts till! Om jag nu kommer till Italien igen, så ska jag kika efter dem. 🙂 Intressant hur medvetna de tycktes vara om smittspridningen!
  Må så gott!

 8. Vad roligt att man har återupplivat en gammal tradition! Jag har aldrig hört talas om den tidigare, men att man handlar sig en middag i ett hål i väggen finns ju på olika ställen. Dock är hålet lite större, som en lucka.

Kommentera