Brevduvor och historisk dramaserie på TV

Min nyfikenhet på brevduvor väcktes när jag tittade på det storslagna kostymdramat Makten och kärleken på TV. Det är en serie i tre delar som utspelar sig i det medeltida Europa och handlar om Maria av Burgund – en av dåtidens rikaste kvinnor.

Den finns på Svtplay fram till den 15 juli 2019. Alla historieälskare får sitt lystmäte tillgodosett i detta drama.

I DN 10 juni 2019 skriver historikern och författaren Gunnar Wettergren om den.

dove-3343768_640

Till duvorna
I filmen använder man sig av brevduvor för att kommunicera och sända meddelanden.

Det är naturligtvis inte första gången jag ser brevduvor i aktion, men jag beslöt att forska lite i upphovet och bakgrunden.

Varför just duvor?
Man tror att duvan är ett av de första djur som människan tämjde till tamdjur. Duvans goda orienteringsförmåga och vana att återvända till sitt rede även när den transporterats långt bort gjorde att den kunde användas till att skicka meddelanden.

Tama brevduvor har använts i antiken både i Egypten, i romerska riket och i Kina.

Duvslag
Duvslag är en byggnad där man har tamduvor som husdjur. I klostergårdar mm hade man under medeltiden ofta duvslag som ett nöje. Man använde dem till avel för att få ännu duktigare duvor. Den värdefulla gödseln de producerade tog man också till vara på.

Historik
Från medeltiden och fram till 1800-talet användes duvpost av handeln, sjöfarten och framför allt krigsmakten. Duvpost nämns också ett flertal gånger i den antika grekiska och romerska litteraturen.

Hjältar under världskrigen
Av rädsla för avlyssning använde britterna ofta brevduvor under andra världskriget i stället för telegraf. Man skickade meddelanden till motståndsrörelsen i det ockuperade Europa med duvor.

Under första världskriget använde amerikanerna 600 brevduvor bara i Frankrike.

640px-Bus_pigeon_loft
Brittiska brevduvor som fraktas med buss under första världskriget.

Soldaterna knöt meddelandet om duvans ben och den flög till en bur bakom frontlinjerna. När den kom fram plingade en klocka i duvslaget och soldaterna vidarebefordrade informationen.

En del duvor spelade så viktig roll i krig att de fick utmärkelser och medaljer för sina heroiska insatser! Som till exempel

Duvan Cher Ami som trots hagel i kroppen tog sig fram till sitt mål.

Duvan Paddy var “första duva att nå tillbaka till England efter Dagen D i juni 1944. Med sig bar den hjältemodiga budbäraren hemligstämplad och kodad information om de allierades frammarsch i Normandie. Hela tiden under hot från de tyska falkar, vars jobb det var att stoppa brevduvornas framfart. “

Duvan GI Joe en amerikansk duva som räddade mer än 1000 liv när man fick ett budskap om att en by som skulle bli bombad.

I Dagens Industri i mars 2019 kunde man läsa om att Belgiens snabbaste brevduva sålts på auktion för 13 miljoner Skr. Han ropades in av en kinesisk köpare!

I Vetenskapens värld på TV fick man lära sig att

“Det är känt sedan länge att brevduvor, precis som andra fåglar, använder solen, stjärnorna och jordens magnetfält som kompass och på senare tid har geologer föreslagit att de använder sig av ljudvågor från jordens inre som karta.

Nu har forskare vid Uppsala universitet och Oxford universitetet i England dessutom upptäckt att när duvorna närmar sig sin destination, så kommer de ihåg den exakta vägen genom tydliga linjer i landskapet t ex häckar, större träd.

Duvorna kan alltså komma ihåg flygrutter trots sina relativt små hjärnor. Och att förstå hur fåglar navigerar med så enkla medel kan vara värdefullt när vi människor vill utveckla robotar med begränsad processorkapacitet.”

Brevduvorna har ingen större plats i dramaserien Makten och kärleken, men dock var deras insats även där väsentlig.

Post Bird, Mail pigeon


25 thoughts on “Brevduvor och historisk dramaserie på TV

 1. Andrée använde ju brevduvor under sin galna ballongfärd till Nordpolen 1897, jag har förstått att endast ett budskap nådde fram i och med att duvan sköts, resten har inte nått fram.

  1. Det visste jag inte! Intressant. Det var verkligen en helgalen expedition.
   Det går inte att kommentera på din blogg. I alla fall inte på Skanseninlägget. Kolla.

   1. De där killarna var nog i grund och botten inte galna, men när dom satt stenen i rullning kunde dom inte backa, i alla fall Andrée visste nog att det inte skulle lyckas. Sedan kan man fundera över deras bagage: fina kläder för att ha på sig när dom landat, ett uppslagsverk och diverse olika valutor beroende på var dom skulle landa. Usel prioritering….

 2. Väldigt intressant och spännande läsning. Duvor är onekligen väldigt speciella och framförallt brevduvor. Det är inte svårt att förstå varför de är så populära.
  Tack för all den här infon om dem.

 3. Intressant! En del visste jag redan. Kommer ihåg att jag lärde mig en hel del om dem i skolan. Fast det var väldigt länge sedan. 😉
  Tänker på alla digitala “vågor” som finns idag. WiFi, 5G o.s.v. Undrar om det inte stör deras förmåga att använda sig av jordens magnetfält och ljudvågor.

 4. Intressant läsning – vilka fantastiska fåglar brevduvorna är! En del kände jag till, men inte just om de tre specifika duvorna med deras insatser! Tre små olika hjältar i människans tjänst!
  Hälsningar, Gunilla

 5. Den serien låter intressant, men kan inte alltid få in SVTplay utan licens, tråkigt.
  Visst är brevduvor fascinerande. Kom i kontakt med dem första gången i Holland när jag var i 10-års åldern, i mitten av 60-talet. Tyckte då att det var så spännande.
  Kul med lite historik om dem.
  Ha det bra!

 6. Bra inlägg om brevduvor! Det gjorde att jag nu förstår att jag – trots liten hjärna – har så fruktansvärt bra lokalsinne och kan navigera så bra. Det är alltså inte storleken det beror på….. *fniss*
  KRAM/Susie

 7. Fascinerande att de kunde tränas och bli så duktiga! Har kostymdramat kvar att se, får inte glömma bort det dock, inte så lång tid kvar. Tack för all information om duvorna!

Kommentera