På gång just nu – den 9 juni 2019

Sommarens första och förhoppningsvis sista värmebölja är över – åtminstone i östra Svealand. Det var en påminnelse om hur det var förra sommaren. Det blev anledning till att kolla förrådet av fläkt- och kylapparater. Ser på webben att bordsfläktarna redan börjar ta slut – igen!!!!

Tennis
För övrigt har man njutit av tennis från Paris där det röda gruset yrde i de starka vindbyarna. Mer tennis blir det. Den 1 till 14 juli kan de som intresserade se tennisen från gräsplanerna i Wimbledon.

Har nu studerat tennisspelarnas klädsel och förstått att på huvudet är det snusnäsduk som gäller. Faktiskt ett riktigt bra och bekvämt “plagg”. Fick tag i två snygga i närbutiken. Chickt att ha antingen som tennisspelarna som svettband kring pannan eller knutet   kring halsen.

Touren
När vi ändå är inne på sportevenemang kan jag upplysa om att årets Tours de France trampas mellan den 6 och 28 juli. Ser fram emot att följa tävlingen lika mycket som att njuta av det vackra franska landskapets olika scenarior och de gamla underbara slotten i fågelperspektiv.

Mattips

Denna gång vill jag tipsa om en jättegod klassisk italiensk rätt. Carpaccio på Bresaola som jag tycker passar som en sommarrätt. Den går fort och är lätt att tillreda bara man har bresaola hemma.

Viktigt med denna rätt är de lövtunna (skurna med osthyvel) skivor av äpple man lägger uppepå bresaolan och salladen. Min favorit till detta är den syrliga äppelsorten Jazz.

Överst strör man rikligt med Parmesanost och ringlar över med olivolja. Ev lite flingsalt också.

Flugsmällare
Är lycklig ägare av detta urgamla redskap som jag redan använt flitigt i år. Flugor och matlagning hör sommaren till. Vi har även använt den mot myggen som är av modell större här i år.

Väskmode
Det är så trendigt med ryggsäck och tygväskor/shoulderbags numera. Ett praktiskt och avslappat mode i mitt tycke. De påminner mig om en egensydd tygväska som någon frågade efter och som hamnat i byrålådan.

Jag lottar härmed ut denna “djungelväska”. Måtten är ca 35 hög, ca 59 bred och handtagen 80 cm. och den är något använd. Utlottningen sker om ca en vecka.

Kryddträdgård i krukor
Så här ser mina lilla kryddväxtsamling ut. Det är alltid pålitligt med kryddväxter. De får sällan ohyra. Doftar gott. Gott att använda i matlagningen. Kräver inte mycket vatten. Framför allt drar den humlor och bin till sig.

Bästa platserna att semestra i Europa
Loneleyplanet har nyligen valt de bästa platserna. Titta här och njut av bilderna.

TV-serien Falsk identitet
Stor lycka att man börjar spela in en femte säsong av serien Falsk identitet. Det är nu en ny regissör Jacques Audiard och även huvudrollsinnehavaren själv Mathieu Kassovitz kommer att vara med och regissera. Det blir tio entimmesavsnitt och kommer nästa år.


11 thoughts on “På gång just nu – den 9 juni 2019

 1. Vi har tur, vi som gillar sport på TV. Förutom Touren, ser jag fram emot VM i fotboll och svenskornas första match på tisdag.
  Jag upplever också att myggorna är storleken större i år 😱
  Gulligt av dig att lotta ut din väska. Hade troligen varit spekulant om det inte vore för antalet kassar som redan finns i min ägo. Försöker faktiskt få lite mer rundgång i användningen.

  1. Det är lite mycket fotboll nu. Orkar inte med alla möjliga och omöjliga turneringar, ligor och cuper.
   Intressant att era mygg också är så stora.
   Det var någon som frågade efter väskan, men hittar henne inte i bloggkretsen.

 2. Nu har du faktiskt gjort mig väldigt besviken Eva. Du följer tennis och cykeltouren, men du har glömt det viktigaste evenemanget som pågår just nu – fotbolls-VM för damer i Paris. De matcher jag sett var bra. Spelkvalitén har höjts otroligt under de senaste åren. Likaså har nivån på domarna blivit bättre. På måndag är det Sveriges tur!

  Snusnäsdukar är ju ett minne från 1970- och 1980-talet. Har alltid gillat dom, och min man använder sig av dom – runt halsen.

  PS. Härlig bild på din kryddträdgård:-)

  1. Sorry! Min ambition var inte att vara heltäckande med aktuella idrottsevenemang.
   Visst är den gullig min lilla kryddträdgård!?

 3. När som helst nu ska jag åka till plantskolan och inhandla kryddor och andra nödvändigheter.

  Myggen som var pyttesmå har plötsligt vuxit och är stora som hästar. På landet, i stan syns de inte till. Men vad värre är, vi hade bålgetingar inomhus på torpet och en massa döda getingar, räknade till ett 20-tal. Flugsmällor är ett måste, brukar vifta med en när jag vilar ute.

  Ser så fram emot nästa säsong av Falsk identitet. Sen har jag funderat över Veras röst, som du tyckte var barnslig. Jag tycker nog att det är en del av charmen, hennes robusta gestalt och den blida rösten som förleder en att tro att hon saknar pondus.

  1. Hoppas du får en trevlig stund på plantskolan. Själv brukar jag nästan förköpa mig där.
   Det var inte roligt med bålgetingarna.
   Det är inte så ofta vi har möjlighet att kunna se franska eller tyska serier på TV. Man ser därför verkligen fram emot en säsong till av Falsk identitet.
   Jo du kan ha rätt i att Veras barnsliga röst har den effekten.

 4. Du gillar sport du, Eva! 🙂 Kan inte säga att jag delar fascinationen. Enklare att höra sammandraget i ordinarie nyhetssändning efteråt – sparar tid. 😉
  För egen del börjar jag fundera på kryddor i krukor jag också. De tar sig dåligt i min trädgård….
  Heder åt dig som tänker på pollinatörerna!

Kommentera