På gång just nu – den 3 juni 2019

Just nu gäller det att ta tillvara på årstiden. Efter midsommar bara om några veckor avtar ju fågelsången och blomningen är för de flesta växter över. Läste någonstans att man skall passa på att fotografera så mycket som möjlig nu när det mesta blommar och grönskan är som fagrast.

The Chelsea Flower Show
Titta och njut av vackra rosor och seniorladies på David Austen ros-show här.

Några av mina sprayflaskor
På tal om rosor kan jag berätta att hos oss sker “lusinspektion” flera gånger om dagen. En dusch från en sprayflaska med en blandning av såpa och vatten gör att ohyran tappar greppet och ramlar av. Blandningen är praktisk att använda även till lättare rengöring. Ekonomiskt och miljövänligt.

Sprayflaskor är praktiskt till mycket annat. En blandning av diskmedel och vatten och används bl a till fönsterputs. Denna mixtur används också dagligen till rengöring av glasögonen med liten svamp.

Enbart vatten på sprayflaska är användbart. Bröd i ugnen får krispigare skorpa av en dusch med vatten. Lätt att fixa frisyren innan föning med hjälp av lite fukt som sprayas över håret.

En med fönsterputsmedel och vatten får speglar och tavelglas att glänsa.

Kostnaden och behovet av digitala abonnemang
Vet du vad du betalar för alla digitala abonnemang för mobil, internet, TV och morgontidning? Vi skall snart få Telia som leverantör i stället för Comhem. I och med det behöver man se över kanalutbudet på TV. Telia har ett abonnemang där HBO ingår. Har Netflix nu, men utnyttjar det inte särskilt mycket. Är HBO bättre? Ja det beror väl på tycke och smak.

Undrar vilken kostnad en flerbarnsfamilj egentligen har där alla familjemedlemmar verkar ha sin egen mobil, platta och TV?

Fototips
Läste någonstans att det inte alls är svårt att fotografera gamla pappersfotografier med bra resultat. Man skall bara inte använda blixten! Låter kul att försöka!

Mattips
En god maträtt på rester efter en långhelg är pytten. Ev med rödbetor eller saltgurka.


25 thoughts on “På gång just nu – den 3 juni 2019

 1. TV abonnemang har jag ingen aning om. Tittar inte på tv.
  Diskmedelspray och vattensprayflaskan har jag också alltid stående. Man ska göra livet lätt för sig 😀
  Pytt är det bästa jag vet när jag har rester. Ju fler rester man har desto godare blir den.

 2. Anonym

  Visst är det vackert i vårt vackra land just nu! Så svårt att fånga på bild – åtminstone med min kamera och mobil. Får spara blomningen i mitt egna minne. Men du har ju fått en underbar bild på pionerna!
  Jag var dum nog och betalade för foton av gamla pappersfotografier för några år sedan. Resultatet blev sisådär. Idag hade jag nog kunnat få samma resultat själv. Till en mycket billigare peng.
  Hemma hos oss har vi både Netflix och HBO. Maken är den som nyttjar dessa tjänster mest. Han tycker att HBO är lite krångligare att använda, inte användarvänligt precis. Men det är väl en smaksak som du säger. Själv nyttjar jag SVT Play en hel del.

  1. Intressant att få veta att HBO verkar lite krångligt. Så vill man ju inte ha det! Håller med om att SVT Play är bra. Bättre än tablåTV i alla fall.

 3. Till och med jag fotade en blomma idag, och det händer inte ofta kan jag säga.
  Nu bakar jag inte, men det var helt nytt för mig att bröd får en krispigare skorpa när det sprayas med vatten. Alltid lär man sig något nytt.
  Gjorde också en sammanställning häromdagen vad alla abonnemang kostar. Å vi har inte ens HBO eller Netflix, bara 8 favoriter från Com Hem. Bra att man inte har några barn…
  Att fota av svartvita och även färgfoton med kameran har jag gjort. De blir jättefina och det går betydligt fortare än att skanna in bilderna. Å kvalitén blir dessutom bättre.

  1. Intressant att du fotat av pappersfoton och att det blir bra t o m bättre. Alltså jag blev lite mörkrädd när jag ser hur mycket man lägger ner på alla abonnemang.

 4. Visst är det bra med sprayflaskor – har flera stycken jag också 🙂
  Vi har varken Netflix eller HBO, så jag har ingen aning om vilken som är bäst 🙂
  Pyttipanna är perfekt restmat, gärna med både saltgurka och rödbetor … ja, ägg med förstås 🙂 Annan bra restmat är omelett – en riktig bondomelett med allt möjligt gott i 🙂
  Går jättebra att fota av gamla fotografier, både svartvita och färg, men som sagt utan blixt! Jag har en skanner, men är det bara en eller några bilder så går det fortare med kameran 🙂

  1. Hittade detta svar i min skräppostkorkorg idag. Mycket märkligt hur det har hamnat där? Tack för tipset om skannern. Har faktiskt inte tänkt på det. Håller med om att en bondomelett är riktigt gott.

 5. Apropå bröd: I Frankrike lärde jag mig ett knep när brödet inte är pinfärskt längre: spola med vatten och in i ugnen, det blir som färskt igen.

  Ska gå ut och spraya rosorna, har varit borta från dem och det är nog mer än dags. Jag använde också förr en liten sprayflaska vid hårföning, har glömt bort det, tack för påminnelsen.

  Det där med att hinna fota allt som blommar. Jag kommer av mig den här årstiden, det är så överväldigande. Minns förra året då det var svårt att hitta blommor till en midsommarbukett, allt var redan överblommat. Men nu har vi ju fått en hel del regn, så det blir förhoppningsvis annorlunda.

  1. Tack för det franska knepet med brödet. Det måste jag pröva.
   Lycka till med rosorna. Våra är helt nedlusade. Läste på Google att man kan ha lite rödsprit i såpablandningen också.
   Man skall naturligtvis njuta av all blomning nu. Man måste inte fota allt. När jag var barn hade man midsommarblomster i midsommarstången. De är redan utblommade här. Det har tack och lov kommit regn här också, men det behövs mer.

   1. Ska gå en inspektionsrunda snart men är lite stressad, dottern disputerar i morgon. Det lilla jag sett blev jag förvånad över: Louise Odiern som står tätt intill en gammal schersmin har inga löss, medan schersminen är översållad.

   2. Louise Odiern som är så vacker. Hade sådana en gång. Synd på schersminen som doftar så gott.
    Får man fråga vad din dotter disputerar i? Håller tummarna, men det går säkert bra.

   3. Den här schersminen är en svagdoftande sort. Vi har nyare som doftar ljuvligt.

    Dotterns disputation gick strålande. Jag är djupt imponerad av hennes presentation, hennes lugn, hennes otroligt goda minne och förmåga att plocka fram fakta ur hjärnans vindlingar när hon försvarade sin avhandling och vid frågestunden. Jag kan väl säga så mycket som att hon är läkare och att hennes forskning handlar om kvinnor. Män har ju tyvärr hittills fått all uppmärksamhet inom medicinsk forskning. Det som gör oss extra förundrade är att hon har klarat av detta med tre små barn, den yngste ett och ett halvt år. För en vecka sedan bröt han dessutom benet med allt vad det innebär av oro och stress.

   4. Man blir stum av beundran. Är djupt imponerad. Hoppas hon har tid för lite återhämtning nu. Du måste vara en jättestolt mor!

 6. Som vanligt bra tips, tack Eva. Klart det är smidigare att spraya vatten på brödet än pensla. Det ska jag testa nästa gång jag bakar.
  Och det där med abonnemang – bra att du ser över det. Vi gör det med jämna mellanrum och avslutar det vi inte använt på ett tag. Så lätt att teckna upp sig och så sitter man där och betalar en massa månadsavgifter i onödan. HBO gjorde vi oss av med eftersom vi inte tittade på särskilt mycket där. Men det gör vi inte på Netflix heller, nu är det Apple TV/dplay som gäller (vi har inte vanlig tv med mottagare utan bara strömningstjänster). Där finns många bra serier, filmer och dokumentärer. Men det kräver ju att man har ett AppleID/Iphone. Skönt att maken fixar allt detta, jag är kass på sånt här…. 🙂

  1. Ja det där lät ju jättebra med Apple TV. Var inne och kollade lite, men då ska man som sagt ha AppleID/Iphone. Orkar bara inte byta. Du har det bra!

 7. Här är det nog som vackrast i trädgården nu.
  Chelsea Flower Show ger mig fina minnen från mitt besök där för några år sedan.
  Pyttipanna, älskar det!!!!
  Ha det bra!

Kommentera