Om citron

Om den fantastiska citronens alla goda egenskaper som smaksättare, hälsosam dryck, att stärka sig med och mirakelkur för skönhet och allt annat praktiskt man kan använda den till. C-vitaminrika citroner gör en pigg. Man kan även få en energikick av att bita på en citron då och då under dagen.

Om citronträdet

Citronträdet kommer ursprungligen från Indien. Det är en taggig buske som kan bli ett sex meter högt träd. Numera odlar man den i alla världsdelar. I Europa finns den som bekant främst i länderna kring Medelhavet.

Anmärkningsvärt med citronträdet är att det blommar under stora delar av året. Det kan därför blomma samtidigt som det bär både mogna och omogna frukter. Trädet fäller inte sina blad utan är ständigt grönt.

Fresk med citronträd vid utgrävningarna i Pompeji


Citron som smaksättare i mat mm

Citron är ju en av de vanligaste smaksättarna av mat. För många kockar ett oumbärligt hjälpmedel vid matlagning som ger arom till mycket.

Här kan du söka på vad mer som passar till citron på Smakguiden

Fler tips med citron till mat

 • Citron sätter piff på salladen och kan ersätta salladsdressingen.
 • Fisk fastnar lätt på ytor som grillar eller bakplåtar. Lägg citronskivor på en bädd under och/eller över. De ger både smak till fisken och gör underlaget lättare att diska
 • Den förhöjer också smaken i marinader.
 • Kött blir mörare om man har lite citron i marinaden.
 • Rivet skal eller pressad i kaksmeten ger en fin essens.

Citron i dryck

 • Te med lite citron tycker många om.
 • Pressad citron i vatten – särskilt i kolsyrat – är en utmärkt måltidsdryck.
 • Ett glas vatten med pressad citron på morgonen gör susen för hälsan.

Annat som citron är bra till

 • Fräscha upp sladdriga salladsblad med citron och vatten i en skål. Salladen blir krispig och fräsch efter en timme i kylen.
 • Riset klibbar inte och blir därför fluffigare om man tillsätter en sked citronsaft när man kokar det.
 • Några droppar citron i vispad grädde ger ökad stabilitet.

Hur man bäst använder och förvarar citronen

Det är bäst att använda ekologiska citroner. Skalet kan innehålla bekämpningsmedel.

Citroner med tunt och slätt skal är oftast saftigare än de med tjockt och knöligt skal.

 • En rumsvarm citron ger ifrån sig mer vätska än en kylskåpskall. Är den kall kan man lägga den en stund i varmt vatten eller i micron.
 • En normalstor rumsvarm citron ger ca ½ dl vätska.
 • Om man rullar citronen hårt med handen innan man delar den, ger den mer vätska ifrån sig.
 • Behöver man endast en liten skvätt sticker man in en tandpetare i den rullade citronen och trycker ut önskad mängd.
 • Innan man pressar citronen kan man ta tillvara och använda det gula skalet (det vita smakar beskt). Citronskalet har minst lika mycket vitaminer som citronköttet.
 • Enklast är det att riva/strimla med ett zestjärn eller vanligt rivjärn.
 • Citroner trivs bäst i temperaturer runt 10-15 grader. Köttet mörknar om det är svalare. Den håller i 2-4 veckor.

Vacker av citronolja

Citronsaft fungerar antibakteriellt. Om man applicerar den i ansiktet kan man på så sätt minska acne och andra hudproblem. Den reducerar även fina linjer, slätar ut rynkor och tonar ner pigmentfläckar.

Hudserum med citron är välgörande och utslätande.

God hälsa med citron

 • Det är bra att börja dagen med ett glas citronvatten. En välkänd hälsoeffekt av citroner är att de gör kroppen mer basisk och ger ett bra ph-värde, trots den sura smaken.
 • C-vitaminet i citroner är bra mot förkylningar eftersom de stärker immunförsvaret och minskar inflammationer.
 • Citroner innehåller också mycket pektin som kan hjälpa mot sötsug och hjälpa till vid viktminskning!
 • I medelhavsländerna m fl är det vanligt att pressa citron på både kött och fisk. Förutom att det sätter extra piff på maten håller det insekter borta och minskar risken för magsjuka.

Praktiska tips med citroner

Man kan göra ren och desinficera skärbrädan genom att gnugga den med en citronhalva.

 • Det går också att byta ut klorinet mot en blandning av citron och bikarbonat vid rengöring av diskhon eller för att avlägsna fläckar.
 • En citronklyfta i kylen eller i diskmaskinen eliminerar dålig lukt.
 • Citroner förhindrar avokado, äpplen, bananer att bli bruna. Man håller dem fräscha och fina med en gnutta citron.
 • Göra ren mikron med citron. Placera två citronhalvor och saften från dessa i en mugg med vatten. Micra den därefter i tre minuter och låt sedan muggen stå kvar i ytterligare fem. Ångan gör att matrester lossnar och blir lätta att torka bort.
 • Citron tar bort lukt av lök mm från händerna.
 • Diskbänken blir snygg om man gnuggar den med en halv citron och lite grovt salt.
 • Använd citron som deodorant. I nödfall kan man ta en citronhalva och stryka i ärmhålorna. Citronsyran tar kål på bakterierna som orsakar dålig lukt.

Om citroner i litteraturen och konsten och som handarbete

Jag längtar till Italien, till Italiens sköna land, där små citroner gula, de växa uppå strand,…diktade Birger Sjöberg
Lotte Möller, kulturjournalist och författare har skrivit en bok om citroner. Den heter Citron och finns numera endast att köpa antikvariskt.

Förlagstext om boken Citron
Allt blir bättre med citron! Det är inte bara i köket den är oumbärlig. Den har också använts i medicinskt syfte mot så skiftande saker som gikt och nariga armbågar. Även i konst och design har den lämnat tydliga spår. Läs om den gula sagofrukten och dess betydelse för den europeiska konsten, läkekonsten, formgivningen och inte minst matlagningen.  

Kaffe Fassets Lemons. Ett stramaljbroderi bloggerskan broderat!

Läs om apelsin här!

43 thoughts on “Om citron

 1. Ojojoj vad mycket citroner är bra till! Jag kände inte till hälften av allt det här! Tack för dessa spännande inlägg!
  Ha en fin kväll och ta hand om dig i höstmörkret!

  1. Tack så mycket! Ja nu är det mörkt så det räcker! Du skall också vara rädd.om dig som är ute och kör så mycket i mörkret. Kul att inlägget gav något.

 2. Tipset med citronskivor vid grillning tar jag genast till mig. Sen tänker jag att jag inte minns några taggar på det självsådda citronträdet som mina föräldrar hade i sin trädgård i Spanien. Och till sist; den finska drycken Sima som alltid fanns i finska hem, åtminstone på sommaren, den görs på citroner, ibland även apelsiner, socker och russin. Pyttelite jäst tydligen. Det blir en sprudlande och läskande dryck som tillsammans med den hembryggda svagdrickan var väldigt vanlig i alla fall förr. Kanske har jag ett recept någonstans men jag har aldrig gjort den själv.

  Jättefint broderi!

  1. Så roligt att höra med grillningen och citronerna. Det finns flera olika sorters citroner. Kanske inte alla har taggar. Den där finska drycken låter spännande. Bra om du hittar receptet eftersom det var jäst i!!!
   Broderiet ska jag placera i köket – när det någon gång blir klart. Håller tummarna för morgondagen@

   1. Tack för länken till ditt inlägg och receptet på sima. Jag har nog receptet i mina gömmor någonstans, men då behöver jag inte leta upp det, jag kommer inte att göra sima eftersom jag inte kan dricka den själv mer. Jag såg att någon skrev att det var fel att översätta det med mjöd då det inte är en alkoholhaltig dryck och så minns jag den, en barntillåten måltidsdryck.

   2. I Finland kallar vi (finlandssvenskar) det för mjöd, sima på finska, men inte på svenska. Kanske den ’någon’ tänkte på någon starkare sort av mjöd i så fall 😉

   3. Så det är lite alkohol i, men 1 % är väl marginellt. Märkligt att det dricks kring 1 maj!? Honungsvin (vilket vackert namn!) har jag heller aldrig hört talas om. Tänk så mycket nytt man får lära sig genom bloggandet!

   4. Jag uppfattade också “mjödet” som att det var en alkoholhaltig dryck, men så var det tydligen inte. Drycken verkar intressant. Skall sätta mig in i Midsommarrosens inlägg om den.
    Hoppas allt går bra med operationen idag!

   5. Operationen gick bra men det är lite svårt att hantera att jag plötsligt inte ser på nära håll. Det tar ju förstås tid för ögat att läka och synen att stabilisera sig och sen är det dags för nästa öga, kanske om en månad. Idag sken solen men jag höll mig hemma, en stor pupill tar in mycket ljus och dessutom hade jag fått en hel del mediciner av olika slag. Jag får heller inte böja mig ner och fotografera hur som helst och får inte anstränga mig. Men nog är det märkligt vad man kan göra med ögon nuförtiden,

   6. Tack för att du hörde av dig och berättade hur det gick med operationen. Det verkar ju ha gått bra – så skönt. Låter jobbigt att inte kunna se på nära håll! Naturligtvis måste du vara jätteförsiktig en tid. Hoppas du hinner du operera det andra ögat innan jul. Det vore väl bra. Även om du inte kan hinna bli helt kurant just till jul.
    Det var underbart med solen idag. Javisst är det fantastiskt vilka framsteg som gjorts inom ögonkirurgin eller vad det kan heta.
    Nu skall du vila dig och inte ta i alls. Låt du bloggen vara ett tag också.
    Kram Eva

   7. Har tittat som hastigast på receptet. En mycket märklig dryck. Skall ta mig tid och gå igenom det lite mer senare. Har för övrigt aldrig hört talas om den.

   8. Då har du knappast varit i Finland kring 1. maj😊 För här dricker sgs alla hemlagad mjöd (den alkoholfria) då, även barn. Det går nog att köpa mjöd också numera, men den smakar inte som den hemlagade, mer som Pommac🥂

 3. Tycker att citronen är underskattad, hos många skivas den och läggs i en tillbringare med vatten, inte mer. Jag använder ofta citroner i matlagning både saften och finrivet skal, det är en underbar smaksättare (krydda) som fler borde upptäcka.

 4. Älskar citroner, men hade inte en aning om hur nyttig den är utöver som “smaksättning”. Helt otroligt. Tusen tack för världens bästa och mest informativa inlägg:-)

 5. Jätte trevligt med de olika möjligheterna med citron, såsom jag kommenterade åt ’Jag’, som hann före, hade ja tillagt mjöd bland drycker med citron. Citron är, som du konstaterar fräscht och nyttigt, några nya ’användningsområden’ fick jag också nu tips om och broderiet: vackert! Tack igen för ett informativt inlägg🙋‍♀️

  1. Tack så mycket. Det var jätteroligt att höra. Det ligger ganska mycket jobb och tid bakom det. Därför extra uppmuntrande att det uppskattas. Visst är broderiet fint – på bild i alla fall!

 6. Citron är så fräscht och friskt, luktar så gott. Många fina tips på användning av citron. Det ska visst också hålla husspindlar borta, de gillar inte doften av citron, har jag läst. Om det stämmer vet jag dock inte.

 7. Det mesta visste jag redan om citroner. Dricker också varje morgon citronvatten. I Egypten för över 40 år sedan lärde jag mig att städa med citroner. När jag har saft över fryser jag in det. Går alldeles utmärkt. Jättefint broderi! Ha en trevlig fredag!

  1. Du har varit med om mycket! Jättebra tips att frysa in citronsaft. Hur gör du det? I portionspåsar eller iskuber?
   Trevlig fredag!

   1. Iskuber! 😀
    Ja, jag har lärt mig mycket de åren i Nigeria och Egypten. In Nigeria lärde jag mig redan 1983 att göra Yoghurt som inte fanns att köpa. Det var hårda år. Mina barn var små men jag lärde mig väldigt mycket. Inte bara i matvägen.

 8. Wow det var en hel del jag fick veta om citronen här..🍋Jag har aldrig gillat citroner men här borde man verkligen tänka om lite.. Tack för ett bra och intressant inlägg och ha en riktigt fin och skön helg nu kram Nicki..🤗👍♥️

 9. Oh, citron i alla former tillhör mina favoriter! Numera köper jag ekologiska, ovaxade citroner från Crowdfarming i Spanien. Direktleverans till dörren, plockade bara för mig, otroligt söta och goda och till ungefär samma pris som matbutiken tar för ekologiska. De urpressade halvorna strimlar jag och fryser, lägger i vattenkaraffen eller drinken. Halvor fryser jag också och river vid behov. Underbart att man kan ta tillvara hela frukten utan att behöva fundera på bekämpningsmedel och liknande. Crowdfarming säljer mycker frukt och grönt, ekologiskt och i säsong till hela Europa. Vilket fint broderi, Kaffe Fassett gör så snygga saker men de är pilliga med många färgbyten, lycka till!

  1. Det var en god idé att beställa citroner därifrån, när du säger att de går bra att frysa dem. Vi har ingen här som nappar på att dela frukt och grönsaker med oss om vi beställer en hel låda från Crowdfarming. Det blir för mycket med en hel låda för 2 pers. Men just citroner kan jag tänka mig vi kan ha användning av.
   Tråkigt ni sålt huset, men jag förstår er så väl. Det var väl pandemin som ställde det mesta på sin spets. Men kanske trevligt att resa till olika mål och inte alltid till samma.
   Hoppas du behåller bloggen iaf. Det är så trevligt med dina kommentarer! Det kanske går att kommentera utan blogg också. Jag vet inte.
   Färgbytena på handarbetet är en utmaning!
   Ha det nu så bra!

 10. Anonym

  Oj vad mycket kunskap om citroner! Och många smarta tips! Grillgallertipset ska jag absolut prova. Och återuppta vanan med ett glas citronvatten på morgonen (gärna ljummet f ö, bättre för magen har jag hört).
  Tack för ett trevligt inlägg hälsar Gunilla! 🙂

 11. Pingback: På gång - 20 juni 2023 - Seniorvinklat

 12. Pingback: Jordgubbar smakar olika - Seniorvinklat

 13. Pingback: Hallon - bästa bäret - Seniorvinklat

Kommentera