På gång just nu – den 10 augusti 2020

Om Lars, stjärnregn, lindring mot värk, rostat knäckebröd, ugnsbakade äpplen, mörkret, förstörd växtlighet, WordPressfråga om kommentarer


Stjärnregn
När jag var ung såg man sällan foton på stjärnhimlen eller norrsken. I sådana fall var de tagna med någon superkamera i ett observatorium.

Numera verkar det som var och varannan amatörfotograf har bilder på stjärnhimlen, stjärnfall och norrsken. Tror dock det krävs en hyfsad kamera med stort objektiv för att kunna fånga stjärnorna. Mobilen räcker definitivt inte till.

Men vill du försöka är den 12 augusti ett bra val. Då passerar Perseiderna jorden och man kan se ända upp till 200 stjärnfall i timmen. Hoppas på klart väder!


Lars-dagen
I bondepraktikan kan man läsa om att om solen skiner klart på Larsmäss, 10 augusti, kan man vänta sig en mild höst, men en sträng och besvärlig vinter.


Äppeltider
Nu är det fullt tryck på mitt inlägg om äppelsorter och vad som passar bäst till vad. Själv är jag barnsligt förtjust i ugnsbakade äpplen med smör, kanel, socker, nötter, ev några russin och sirap. Kärna gärna ur med äppelkärnare. Ha bakplåtspapper i ugnsformen. 225 grader i vanlig ugn i ca 20 min. Mums med vanilj- glass eller sås.

Mörkret
Det går snabbt nu med mörkret på kvällarna. Man måste till och med tända inomhus på kvällarna. Börjar bli dags att se över belysningen inomhus och i täppan. Här finns lite att välja bland.


Registernörd
När värmen närmade sig 30 grader häromsistens och man nästan inte kunde ta sig för någonting började jag kolla mina På Gång just nu-inlägg. Gallrade och kollade gamla länkar. Bortsett från att jag insåg att jag upprepar mig började jag sammanställa en förteckning på välbesökta och mycket kommenterade inlägg. Det var så kul att jag inte kunde sluta. Till vad nytta vet jag inte, men jag lägger ut det snart.


Upprustning av täppan
Sommaren har inte varit bra för växtligheten i täppan. Värmeböljor omväxlande med störtregn har skadat rosor mm rejält. Vi håller nu som bäst på att rädda det som räddas kan, kasta ut, klippa ner, plantera och flytta om. Det skär i hjärtat ibland. Blommorna är ju liksom ens telningar, i synnerhet denna karantänsommar. Skall det aldrig ta slut?


Värk och krämpor
Läser att en del har ont och värk i bloggkretsen. Vill bara påminna om att med värmedyna eller uppvärmd vetekudde kan lindra lite – tillfälligt i alla fall. Sådana här kan också vara bra att ha hemma och ta till – Ice Power Kyl- Värmekompress. Finns på Apotea.se.


Rosta knäckebröd
Så här års kan hårt bröd lätt bli lite segt på grund av den höga luftfuktigheten. Även om det inte är segt blir knäckebröd ännu godare om man rostar det lätt antingen i ugnen eller i brödrosten. Supergott till en kvällsmacka eller så.


Oordnade kommentarer
I WordPress finns flera ställen att besvara kommentarer på inläggen. Jag vet åtminstone tre st. Har märkt att mina kommentarer på svaren ibland placerar sig på fel ställe – i skarpt läge. Förstår någon vad jag gör för fel?


26 thoughts on “På gång just nu – den 10 augusti 2020

 1. Hoppas verkligen att vi kan se stjärnregnet.
  Ugnsbakade äpplen gillar jag också. De blir otroligt goda.
  Förstår tyvärr inte riktigt din WordPress fråga. Var någonstans hamnar dem? Om man alltid klicka på “svara” brukar det bli rätt. Oavsett varifrån du svarar.
  Ha en fin fortsatt vecka!

  1. Här i trakterna verkar det som om det skulle kunna bli klart väder den natten. Nej det är tydligen lite olika var kommentarsvaren hamnar. Nu svarar jag i skarpt läge så att säga och hoppas de hamnar rätt. Tror det är när jag svarar på statistiksidan det lätt blir fel. Hoppas du också får en fortsatt bra vecka.

 2. Jag hoppas också att det blir klart väder så att man för en gångs skull kan se stjärnregnet! För det mesta bestämmer sig ju vädret för att sabba det också, som så mycket annat nuförtiden. Som blommorna till exempel! Visst är det trist att de inte klarat sig så bra i år! Jag har samma problem, det började så bra men sen blev det pannkaka av alltihop! Både blommor och grönsaker har varit ett sorgligt kapitel i år.
  Det där med knäckebrödet måste jag testa, för som du säger så blir de snabbt sega när man väl öppnat paketet.
  Tack för ett intressant inlägg igen!

  1. Tack för din alltid lika trevliga kommentarer. Vi hoppas på det bästa med vädret i morgon kväll och natt. Inte minst att man själv orkar hålla sig vaken. Intressant men tråkigt att höra att växtligheten hos dig inte heller har blivit så lyckad.

 3. Som tornedaling är jag bortskämd med norrsken ”på riktigt”. Ingen bild eller video kan ersätta detta. Har lovat mig själv att åtminstone en gång till uppleva ljusfenomenet. Plus att jag gärna vill vara med om islossningen på Torne älv. Även det en naturupplevelse utan dess like.
  Äpplereceptet perfekt! 😋
  Lycka till med gallringen av inläggen. Det borde jag också göra. En annan dag.
  Spikmatta! Det absolut bästa för ömma, stela ryggar. Är så glad att jag sparat min matta för tillfälliga besvär efter trädgårdsarbete.
  Det där med kommentarer på WP är en gåta. Tror att jag äntligen hittat rätt via de tre plumparna högst upp till höger på inlägget, sedan ”besök” och då tycks kommentaren hamna rätt! Tillfälligheter eller?
  Ha en bra vecka!

  1. Intressant att du är tornedaling. Då förstår jag att du sett norrsken. När jag var ung såg jag faktiskt ett norrsken utanför Stockholm, men det är ingen som tror mig när jag säger det. Jag skulle gärna vilja uppleva det igen. Kan tänka mig att islossningen där är ett vackert och hisnande skådespel.
   Ja har aldrig tänt riktigt på spikmatta. Skaffade en när det var “inne”, men den åkte ut fortare än kvickt. Det kanske var dumt!
   Du har tydligen också sett att svarskommentarerna hamnar fel ibland. Själv tycker jag det är ganska intressant att läsa dem på andras bloggar så det är tråkigt när de hamnar fel.
   Hoppas veckan blir riktigt bra!

 4. Med tanke på vilket härligt väder vi haft idag är det bara att vänta in den milda hösten och den besvärliga vintern då…
  Skulle vara riktigt roligt att se ett stjärnfall, har jag nämligen aldrig gjort. Att fota det däremot klarar min lilla Sonny inte av. Den tar nämligen usla nattbilder.
  Har aldrig tänkt på att man kan rosta knäckebröd. Ett riktigt hett tips:-)

  1. Men din lilla Sonny tar fantastiskt fina bilder i alla fall tycker jag. Det gör kanske inte gör så mycket att nattbilder inte blir bra. Om man inte är nattmänniska förstås. Kanske kunde det bli spännande bilder från balkongen förstås. Med den aktivitet som alltid verkar vara på gång på din gård händer det säkert spännande saker på nätterna också.
   Kolla stjärnhimlen på onsdag kväll och natt om det är klart väder. Det är kul att se stjärnfallen må du tro! Men det får inte vara för mycket ljus runtomkring.

 5. Tråkigt med växtligheten, det tycks drabba väldigt olika. Mina rosor har blommat som bara den men tar en paus nu. Men vissa har något som kaläter dem och jag kan inte hitta skälet.

  Mot min värk tänker jag nu prova en tens-apparat, fick tips av moster min. Den hjälper inte alla dock.

  Det där med kommentarer och svar är knepigt. Jag har märkt att om jag svarar på kommentarer via “klockan” så hamnar de ofta fel. Därför svarar jag oftast i blogginlägget och gör jag inte det så kontrollerar jag och ändrar om det blev fel. Sen har jag förstått att det kan bli knepigt om man svarar via mobilen, då syns inte kommentaren, utan man får hitta den någon annanstans, jag har uppmärksammat en bloggare på detta för att jag trodde att hon inte svarade. Sen tror jag också att man ibland bör gå till inlägg man gjort nyligen och kolla för säkerhets skull, jag gör det, för det är lätt att missa. Jag tror att jag skrev en kommentar på ditt fjärilsinlägg…

  Ska försöka komma ihåg att spana efter stjärnfallen! Norrsken upplevde jag ofta som ung i norr.

  1. Låter intressant med tens-apparaten. Du måste berätta om du tycker den fungerar. Är tydligen inte ensam om felplacerade kommentarer. Nu svarar jag på kommentarerna direkt i inlägget. Får se om det blir bättre då.
   Ja vädret och betingelserna för växtligheten har varit olika i landet. Vi hoppas nu på att rosorna skall kunna remontera, men vi har värmebölja igen…
   Må så bra du kan!

 6. Åh, stjärnfall, då ska jag tipsa maken! Han är just en sån där nörd som fotar stjärnor. Och ja, det krävs ett långt objektiv. 🙂
  I övrigt tar jag med mig äppelreceptet och inte minst knäckebrödstipset. Det kommer väl till pass i stugan. I gamla fuktiga torp håller sig inget krispigt….. 🙂

  1. Hur går det med torpet? Det låter så himla mysigt. Ni har verkligen möjlighet att få se stjärnhimlen (om det är klart väder vill säga), eftersom ni förmodligen inte har det upplyst kring er som vi har som bor i tättbebyggda samhällen.

 7. Det finns nog flera förklaringar till att det visas fler bilder på stjärnor numera jämfört med förr. Dels gick det inte att fotografera stjärnor i tättbebyggda områden förr i tiden p g a luftföroreningar och ljusföroreningar, när man närmade sig en liten stad på 60-talet i bil så såg man en ljuskupol ovanför staden, luft- och ljusföroreningar skapade denna kupol. Dels har fotoutrustningen förbättrats dramatiskt, du kan direkt se resultatet och justera inställningar mm inför nästa bild.

  1. Tack för intressant information.Att fotoutrustningarna har utvecklats förstår jag, men att det även beror på luft- och ljusföroreningar mm hade jag ingen aning om.

   1. När vi var ute i sommarstugan på 60-talet kunde man utan problem betrakta stjärnhimmeln. När vi var hemma i vår Stockholmsförort (Jakobsberg) kunde man inte se några stjärnor överhuvudtaget, men idag kan man faktiskt se stjärnorna även i Stockholmsområdet. En kollega till mig kommer från Holland, blev kvar i Sverige efter att ha varit utbytesstudent på Gotland berättade för mig att hennes mamma när hon besökte Gotland ville sova med öppet fönster för att kunna titta på stjärnorna, det kunde man inte göra i Holland p g a ljusföroreningarna.

   2. Så lyckligt lottad man är som kan se stjärnorna! Fin berättelse om din holländska kollega och hennes mamma.

 8. Paula Merio

  Det ser ut att bli ett bra äppel-år, men vad har hänt med rönnbären? Vi konstaterade härom dagen att vi varken sett blommor eller rönnbär! Har du sett till några. Hur ska jag nu kunna spå vintervädret…
  Jag kom mig inte ut för att se på himlen ikväll, vi har ju inte mycket ljuskällor i byn om kvällarna så man borde kunna ha bra förutsättningar.
  Jag tycker hela svarsfunktionen på kommentarer är knepig, därför att när jag besöker bloggar går jag inte tillbaka till gamla inlägg för att hitta eventuella svar på min kommentar utan går direkt o läser nya blogginlägg. Det bästa tycker jag är om man får en avisering om att man fått svar på en kommentar, då blir jag nyfiken o kikar på den. Det kan ju bli väldigt tidskrävande att kommentera fram och tillbaka, samtidigt vill ju vi bloggare ha respons på det vi skriver. Knepigt är det.

 9. Jag har inte tänkt på rönnbären tidigare, men det stämmer här också. Här finns inte ett kart i sikte. Intressant att jag uppenbarligen inte är ensam om problemen med kommentarerna. Visst tar det sin lilla tid att kommentera och svarskommentera, men det är ju det som är själva bloggandet. Man behöver ju inte heller kommentera varenda inlägg.
  Hoppas du får en klar stjärnhimmel inatt!

 10. Tack för ännu en omgång trevliga tips! Jag rostar/torkar ofta mitt hårda bröd i ugnen. Det är, precis som Gunilla skriver, nödvändigt när man bor i en stuga där det lätt kan bli litet fuktigt. 🙂 Ser fram emot stjärnfallet och hoppas på en klar kväll. Det har varit mycket moln de senaste dagarna men vi kunde i alla fall njuta av en praktfull augustimåne under några kvällar. 🙂

  1. Det låter underbart med era stugor där uppe i obygden. Borta från smittorisker, trängsel och munskydd eller inte. Ni har ju också stora möjligheter och att se stjärnfallen.

 11. Hanne

  Trevligt att läsa om smått och gott du skriver om. ( Ibland skulle jag bara vilja trycka på ”gilla”, När orden tryter,men har inte kommit på hur man gör det på din blogg)

 12. En trevlig blandning.
  Ser fram emot grannens skörd av äpplen, som jag alltid får del av. Så mycket gott man kan göra av äpplen.
  Har aldrig tänkt på att rosta knäckebröd, bra idé.
  Har inte haft problem med att svara på kommentarer, vad jag vet. Jag som teknisk idiot kan som vanligt inte hjälpa till, tyvärr. Fråga mid något annat? HI,hi!
  Ha det bra!

Kommentera