På gång just nu – den 6 augusti 2020

Kräftpremiären inföll alltid den 7 augusti fram till 1994, eftersom det var förbjudet med kräftfiske före detta datum. Kräftor kan numera avnjutas året runt, men denna tid i början av augusti inbjuds av tradition ofta till kräftkalas.

Innan kräftorna blev festmat åts de av munkar under fastan, som en variation till fisk.

Första gången kräftor nämns i svensk gastronomi är i ett brev där Erik XIV befaller att man skall skaffa fram så många kräftor som möjligt inför hans syster Annas bröllop. Kungen odlade själv kräftor i vallgravarna runt Kalmar slott.

Man åt inte kräftorna hela och kalla utan hade dem som ingrediens i färser och stuvningar.

I Kajsa Wargs kokbok från 1700-talet finns gamla recept på kräftkaka, kräftkorv och stuvade rudor med kräftstjärtar. Småningom började man koka kräftorna och äta dem varma.

På slutet av 1800-talet började man äta kräftor när de svalnat i sitt spad för att sedan serveras kalla med kvistar av krondill.

Fullmåne
Fullmånen inträffar överallt samtidigt enligt Universell Tid, men upplevs att inträffa vid olika tidpunkter beroende på i vilken tidszon man befinner sig i.  Fullmåne är en av månens faser och inträffar när månen, sedd från jorden, är fullt belyst. Detta inträffar ungefär en gång per kalendermånad.

Den 3 aug var det fullmåne (augustimåne) och i ett par dagar framåt. Fiskare över hela världen är överens om att fiskarna nappar betydligt bättre dagarna precis före och strax efter fullmåne än vad de gör när fullmånen står som högst i skyn. Ingen tycks kunna förklara varför.

Ett liv i luften
Nu kommer den vemodiga tiden när flyttfåglarna börjar ge sig av.

I måndags märkte jag att något inte var som vanligt. De rastlösa ständigt flygande tornseglarna saknades på himlen. Det blev väldigt tyst utan deras entoniga gälla pipande.

Tornseglarens (som tidigare hette tornsvala) latinska namn är Apus Apus som betyder fotlös! Ett passande namn eftersom de tillbringar sin mesta levnadstid i luften. Tornseglarna äter, sover och parar sig i luften. En tornseglare kan leva över 20 år och hinner under sin livstid flyga sträckan månen tur och retur sju gånger! Enligt en forskarrapport har man noterat tornseglare som levt tio månader i luften utan att landa.

Föräldraparen håller sympatiskt nog ihop hela livet. De lever av insekter. Ett bobygge kan ta två, tre somrar eftersom de måste fånga allt bomaterial i luften. De använder samma bo år efter år, vilket man kan förstå med den långa byggtiden!

I Sverige har på senare tid tornseglarna minskat kraftigt i antal. I Artdatabanken är den rödlistad och alltså starkt hotad.

Så alltså ajöss och goodbye för denna säsong. Ha det så bra i Centralafrika!

By Tomasz Kuran aka Meteor2017 – Photo taken by Meteor2017, CC BY-SA 3.0,

Rötmånad pågår
Ett annat tidigt hösttecken eller åtminstone början till slutet av sommaren är rötmånaden som varar ca tre veckor in i augusti. En tid då man bör vara extra försiktig med maten. Köttfärs, fisk och mejeriprodukter är känsliga för bakterier. Det gäller som alltid att titta, lukta och smaka.

22 thoughts on “På gång just nu – den 6 augusti 2020

 1. Jag hävdar att handeln som krävde att få sälja kräftor året runt sköt sig själva i foten, mystiken försvann och det säljs betydligt mindre kräftor numera. Har inte varit på en kräftskiva på tjugo år, satsar numera på havskräftor, så goda 😀

  1. Så sant så sant. Här hemma är det också havskräftor som gäller. Vill minnas att det är du som är kock till den goda smörblandning vi fyller dem med.

 2. Så sent som igår var luften mellan husen full av tornseglare och i dag är det helt stilla, de bor i en rad mellan takutskottet och väggen på våra hus, Kanske de också samlar sig och flyger i sällskap?
  Roligt att kunna fiska upp en liten tolk ur fickan och kunna bli förstådd genom att bara tala sitt eget språk, (i ett annat språkområde förstås).

  1. Man undrar vad det är som gör att de samtidigt bestämmer sig för att flytta. Något i atmosfären eller går de på “magkänsla”?!

 3. Som vanligt mycket intressant info här hos dig. Fågel Tornseglaren har jag aldrig hört talas om. Imponerande att de gör allt i luften inklusive parningen. Här skulle det behövas en David Attenborough för bildbevis. Å hur kan man sova i luften utan att falla ned…

  Såg i en kommentar av Susjos som är barnmorska att det föddes hela åtta barn på hennes BB för tre dagar sedan. När det är fullmåne föds det alltid fler barn enligt henne. Märkligt!

  Har kollat kräfttesterna och hade ett himla tjo med att hitta testvinnaren. Konstigt nog fanns den hos Lidl – helt otippat. Jag gillar också havskräftor, men jag tycker att de har mindre smak än kräftor om man inte gratinerar dom vill säga. Är nog en traditionell kräftätare, alltså jag köper dom inte året om så att säga.

  1. Har också hört att det föds fler ungar just i fullmåne. Visst är det märkligt! Var uppe i natt och kollade och fascinerades av fullmånen.
   Tornseglarna – jag tror många säger svalor – är knepiga. Att de fångar insekter i luften kan man förstå, men att sova och para sig är svårt att ta till sig.
   Ärligt talat var det ganska många år sedan jag åt svenska kräftor. Kanske skulle vara kul att testa. Man ändrar ju smaken med åren. De kanske är lika goda som de ser ut. De ser ju absolut mer aptitliga ut än de bleka havskräftorna.

 4. Intressant läsning … och ja, tornseglarna har dragit söderut igen!
  I det moderna samhället med tillgång till kyl och frys, bör inte rötmånaden vara något problem tycker jag. Sunt förnuft och god hygien är nog det viktigaste – och att inte låta maten stå framme i tid och otid.
  Ha en fin fredag!

  1. Tack för en intressant läsning.
   Fåglarna börjar samkas för en resa söderut och det känns lite vemodigt.
   Rötmånaden är inte så besvärlig nu när det finns kyl och frys.
   Kramar från oss

 5. Det talas inte så mycket om rötmånad numera. Med alla maskiner vi har till hjälp som inte fanns förr.
  Trevlig helg!

 6. Man kan väl inte äta kräftor i tid och otid, någon ordning måste det vara. Vi får väl se om det blir av i år.

  Det känns som om jag har skrivit det här tidigare: vi tog hand om en tornseglare en gång för länge sen. Den hade ramlat ur boet. Den följde med oss från landet och bodde i en låda, minns inte hur länge vi hade henne. Glädjen var stor när hon lärde sig flyga, flög en vid sväng och återvände sen till oss. Men en dag dog hon bara, förmodligen lyckades vi inte få i henne nog med mat. Torna Carmencita döpte barnen henne till.

 7. Paula Merio

  Jag märkte också härom morgonen hur tyst det var när jag gick ut. Inga fågelkonserter som man är van vid, känns ödsligt och tomt när bara skator håller låda.
  Skaldjur är bland det godaste jag vet, både räkor men framför allt kräftor. Tyvärr har singellivet inneburit avsaknad av kräftskivor men nog sjutton äter jag kräftor ändå. Det tar bara längre tid att äta sig igenom ett paket…ler

  1. Så sant. Man skulle kanske äta dem oftare om det fanns mindre förpackningar. Det tycker jag för resten om mycket. Det mesta är förpackat för fyra pers.
   Såg några tornseglare i morse så alla verkar inte ha gett sig av samtidigt.

 8. Kräftskiva var det evigheter sen jag var på. Som många säger här ovan så känns det lite som att det är “vardagsmat” med kräftor nu när de sälja året runt.
  Det där med tornseglarna är ju helt otroligt! Att kunna vara i luften så länge utan att landa någonstans! Jag skulle vilja se det flygplan som gör om den bedriften.
  Intressant inlägg som alltid!

  1. Tack! Ja tornseglarna är verkligen fascinerande. Undrar hur man kunde bevisa att de inte landat på tio månader? De kanske hade någon slags sändare på sig förstås!

 9. Franska Fikon

  Tornseglare är en stor favorit! Särskilt i Frankrike där de kretsar runt byns kyrktorn. Eftersom vår lilla takterrass är högt upp så kommer vi ganska nära dessa fantastiska flygare. Eller rättare sagt – de kommer nära oss. Det händer att man duckar när “tonårsgänget” är ute på kvällen och orädda sveper över oss. Det kan vara 10-15 fåglar som kör en sväng om och om igen. Hur häftigt som helst! Men inte ens i södra Frankrike stannar de över vintern utan förgyller vår tillvaro april/maj-augusti. Vi har funderat över deras bon, vi ser ibland att de med dödsförakt kastar sig in i en håla under kyrktornstaket, men vi ser aldrig vingliga ungar eller att någon mamma/pappa matar dem. Kanske de kan flyga direkt?
  Vi tillhör de som uppskattar de röda kräftorna och speciellt bara ett par månader om året. Även om de väl alltid finns i fryst tillstånd så är det som med semlor eller julskinka – var sak har sin tid!

  1. Förstår att det är stort skådespel att kolla tornseglarna från takterrassen i Frankrike. Har man börjat studera dem är det svårt att sluta.
   Tror de har sitt namn just för att de bor och kretsar kring kyrktorn. De har verkligen ett mycket märkligt liv.
   Det var längesedan jag åt röda kräftor men till helgen skall det bli av.

 10. Ja det där med fullmånen är alltid fascinerande. Själv blir jag inte påverkad, men djur och människor runt omkring kan bli lite knäppa. Som sagt fascinerande. Och augustimånen nu i helgen, även om den inte var full, var vansinnigt vacker bakom barrskogen på landet.
  Och just det – nu satte du huvudet på spiken med tornseglarna! Jag begrep inte vad det var, men något var fel häromdagen. För tyst. Nu vet jag. Tornseglarna hade försvunnit från landet. På bara en vecka. Sorgligt. Men de kommer ju tillbaka. 🙂

Kommentera