Pocket-tips augusti 2020

Denna trave pocketböcker beställde vi i veckan. Länkarna leder till Ad libris med mer information om innehåll, omdömen och pris. De finns säkert på andra ställen också. Hoppas någon finner något intressant.

Den unge Satoru och hans katt Nana reser genom Japan, och hälsar på människor som betytt mycket för Satoru. Men varför reser de? När sanningen går upp för Nana brister hans lilla hjärta, och det gör även läsarens. Detta är en rörande roadmovie, som med finess och finkänslighet tar upp viktiga livsfrågor. En liten berättelse med stor visdom! Läs mer här...

En katts resedagbok av Hiro Arikawa är en hyllning till livet och vänskapen, och till de små ting som ofta skänker oss störst glädje. Det är en gripande berättelse som fängslat läsare världen över.

En kväll i juli 1965 påträffas en ung kvinna död i sitt hem i ett idylliskt radhusområde söder om Stockholm. Polisen avfärdar det först som självmord, men snart står det klart att hon blivit mördad. Men av vem och hur? Därmed inleds den största och mest komplicerade mordutredningen i Sverige före Palmemordet. Den legendariske kommissarien G.W. Larsson leder arbetet. Mer här

En bok för vår samtid att spegla sig i. Englund vårdar arvet efter det som Maj Sjöwall och Per Wahlöö. BTJ

David Harwood är journalist och lever med sin nioårige son i Boston. Hans fru dog för ett par år sedan och när David förlorar jobbet ser han ingen annan utväg än att återvända till sitt föräldrahem i Promise Falls.

En dag åker han hem till sin kusin Marla och blir förvånad över att hon har ett litet barn hos sig. Ett barn som Marla säger att en ängel lämnat hos henne. När David samma dag får höra att en ung kvinna hittats mördad i sitt hem och att hennes lilla barn saknas får han onda aningar. Samtidigt börjar andra underliga saker hända på orten.

Sveket är första delen i en trilogi kretsande kring den lilla staden Promise Falls, där någon beslutat att alla ska få sona för det förflutnas synder. Läs mer här

Linwood Barclay är en spänningens mästare. Stephen King
Ingen kan ge dig spänning och kalla kårar som Linwood Barclay. Tess Gerritsen
Uppslukande intrig och fängslande karaktärer. The Associated Press
Suveränt underhållande. The Washington Post

Den gigantiska skärmen på en drive-in-biograf kollapsar och fyra personer omkommer. När dottern till ett av offren kontaktar privatdetektiven Cal Weaver för att utreda ett inbrott i hennes pappas hus hittar Cal ett dolt rum. Ett rum där det otvivelaktigt har skapats mörka hemligheter. Men vad var tjuvarna egentligen ute efter?

Under tiden arbetar kommissarie Barry Duckworth med två tidigare mordfall som han tror är sammanlänkade eftersom offren har likartade, distinkta sår. Läs mer här...

Omöjlig att lägga ifrån sig. Stephen King
Ingen kan ge dig spänning och kalla kårar som Linwood Barclay. Tess Gerritsen
Vansinnigt spännande läsning! Fru E:s böcker
Vissa böcker bara levererar. Vad jag älskar när det händer! Boktokig

Med tanke på EU:s officiella motto Enhet i mångfald är det kanske inte så märkligt att vi på senare år har sett hur alltfler minoriteter i Europa kräver sin rätt. Samtidigt började också andra folkslag påminna om sin existens, sådana som saknar en autonom ställning i sina hemländer och sådana som saknar en modernation som tillvaratar deras intressen.

Det handlar om friser, bretoner och korsikaner, slovener, slovaker, kroater, bosnjaker, makedonier, ukrainare, moldaver, ester, letter, litauer, gagauzer, torbesjer, koraner, cimbrer, elsassare, friser, furlaner, ladiner, rutener, vlacher, gagauzer, sorber och kasjuber.  Läs mer här...

På ett lättillgängligt, kåserande och intresseväckande sätt beskrivs ett drygt tjugotal av Europas små folk  Genom författarens stora insikter i Europas historia och aktuella politiska förhållanden sätts de beskrivna folkens ursprung och öden in i ett större sammanhang.  Bibliotekstjänst 

Det var en isfläck. Lite otur. Men det räckte för att nästan ta livet av Kath Redway då hon fick sladd med bilen och körde rakt ner i dammen i den annars så fridfulla nationalparken Dartmoor i Devon i England.

Som genom ett mirakel överlever Kath olyckan med några skråmor och minnesförlust. Hon är skärrad men glad att vara hemma i det ensligt belägna huset på landet, hos maken Adam och deras begåvade men tillbakadragna dotter Lyla. Men familjen verkar inte lika glad. Kaths man är kylig, rentav ilsken. Läs mer här

Tremayne debuterade med den gastkramande skräckberättelsen Istvillingar som var osedvanligt lyckad. Just innan jag dog går aldrig över gränsen till skräckskildring, men Tremayne är lika skicklig på att bygga upp spänningen.”
Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Nominerad till Årets bok 2020.

En jättefin födelsedagstårta. Fem röda ljus. Förväntan. Inte kunde hon veta att den här dagen skulle förändra så många människors liv. Och långt senare förändra kriminalkommissarie Ewert Grens liv, och infiltratören Piet Hoffmanns liv. Allt Zana ville göra när hon fyllde fem år var ju att sjunga “Jamåhonleva” och slippa se människor dö. Läs mer här

Anders Roslunds nya thriller är en gastkramande berättelse om hämnd och förräderi när det förflutna under tre ödesdigra dagar exploderar i vår tid.

När den tidigare Arbeiderparti-kämpen Bernhard Clausen dör och man hittar 80 miljoner kronor i kontanter i hans stuga förstår justitieministern att de ställts inför ett mycket känsligt fall. För att kringgå publicitet om pengafyndet ger man William Wisting uppdraget att sätta samman en hemlig efterforskningsgrupp.

Wistings lojale medarbetare, kriminalteknikern Espen Mortensen, är självskriven och dottern Line engageras också på en gång i efterforskningarna. Som journalist kan Line gräva på andra ställen och ställa frågor som polisen inte kan utan att väcka uppmärksamhet. Läs mer här

Flera poliser mördas brutalt. Omständigheterna är likadana: mördaren slår till på samma datum och samma plats där kommissarierna tidigare har utrett mord utan framgång. Oslopolisen står handfallen – och veteranen Harry Hole är försvunnen. Samtidigt vårdas en okänd man på sjukhus för svåra skador. Ingen vet vem han är, men alla vet att polismördaren kommer att slå till igen om hjälpen inte kommer. Läs mer här...

Hampstead Heath, London, 1980. Elise Morceau träffar Constance Holden och blir som förtrollad. Connie är vågad och förförisk, en framgångsrik författare vars bok ska filmatiseras i Hollywood. Elise följer med Connie till Los Angeles, en stad full av grandiosa drömmar. 

Medan Connie stortrivs i den elektriska nya världen, där alla siktar mot stjärnorna och där ingen riktigt talar sanning, har Elise svårt att hitta sin plats. Och när hon under en fest råkar höra en konversation som kastar saker över ända, fattar hon ett impulsivt beslut som kommer att förändra hennes liv för all framtid. Läs mer här

Jag har inte njutit så mycket av en bok på länge. Jag förlorade mig helt i historien. En modig, intelligent, underbar roman. Sarah Winman
Uppslukande och intelligent. Håller sina gåtor levande ända till slutet. The Guardian
 En trollbindande roman om hemligheter, moderskap och vänskap. Hyllan 

21 thoughts on “Pocket-tips augusti 2020

 1. Tyvärr så läser jag knappt någon skönlitteratur numera, det förklaras nog mest av prioritering, läser mycket facklitteratur och utredningar av såväl privata som yrkesmässiga skäl, så skönlitteraturen har fått stryka på foten. Får ta igen detta när jag blir pensionär.

  1. Då vet du i alla fall vad du kan sysselsätta dig med som pensionär. Tror du kommer ha fullt med annat ändå. Om inte dina dagliga stockholmsvandringar tar upp all din tid!

 2. Jo, risken finns, jag läser många böcker om arkitektur, historia, konst natur och teknik ex spårtrafik. Jag hittar bara fler och fler saker jag vill se.

 3. Oj det var många intressanta pocket. Några har jag läst men en del är noterade för beställning på Adlibris där jag brukar handla
  Kramar från oss

 4. Har läst så mycket känsligt det sista men ändå…. kattens resedagbok lockar.
  Istvillingarna har jag också läst. Visste inte att det finns en bok till. Just innan jag dog hamnar också på “att-läsa-listan”.
  Tack för tipsen!
  Börjar idag med en ny pocket: Den tysta patienten – Alex Michaelides

  1. Tack själv. Den tysta patienten måste jag lägga till min att-läsa-lista. Jag hoppas Kattens resedag är så bra som den utger sig för att vara.

 5. Adlibris är helt suveränt! Snabba leveranser kostnadsfritt till dörren. Så du gjorde samma sak som jag köp fyra betala för tre fast gånger 2;-)
  “Ja må hon leva” har jag precis läst och det är Roslunds bästa bok hittills, enligt mig alltså.
  Nesbö är alltid ett väldigt säkert kort, så “Polis” ska jag lägga på minnet.

  1. Ja Ad libris är stjärniga med sina leveranser. Då ser jag fram emot att läsa Roslunds senaste om du säger att den är så bra. Håller med om Nesbö. Honom blir man aldrig besviken på, även om det riktigt läskiga ibland.

 6. Kul med så många bra boktips.

  Jag lyssnar alltid istället för att läsa böcker numera, och har fastnat i flera långa följetånger och släktsagor. Men när dem är klara behöver jag hitta annat 😀 <3
  Efter att jag har fokuserat på ljudböcker i flera år känns det svårt att komma igång och läsa själv, som förr. Men ibland kan jag sakna att höra min egen "röst" inne i huvudet, endast färgad av min egen tolkning. Det är inte alltid en uppläsare betonar och lägger vikt på samma saker och på samma sätt som när man själv läser, vilket kan göra att tolkningen kan skilja sig åt rätt mycket … Därför är det viktigt att hitta "rätt" uppläsare 😉 … en som passar ens eget sinne och sätt att läsa.

  De här böckerna verkar intressanta allihop, alla på sitt sätt 🙂
  Kramis

 7. Äntligen fick jag tid att läsa detta inlägg som legat och lockat. Vilken fin idé, med ett boktipsinlägg! Tack för det! 🙂 Guld värt.
  Barclay är alltid ett säkert kort, liksom Roslund (den boken ligger och väntar på sin tur i hyllan hemma). Men nu ska jag förstås inhandla “En katts resedagbok” och “Just innan jag dog” förstås också. Får nog förlänga semestern…. 😀

 8. Har just läst ut Roslunds bok. Har inte läst något av honom tidigare. Den var riktigt bra. Gillar att mycket av handlingen utspelar sig i Stockholm – sommartid dessutom! Spännande.
  Barclay har jag heller inte läst tidigare, men den står på tur.
  Kul att du gillade tipsen!

 9. Bra med boktips! Även jag fastnar för En katts resedagbok, den vill jag lyssna på om den finns som ljudbok. Lier Horst och Nesbø är pålitliga, dem har jag betat av allt av. Själv letade jag efter Elizabeth Strouts böcker som ljudböcker men de finns inte och det får mig att undra varför.

  1. E Strouts har jag inte läst något av. Sätter upp henne på min nästa lista. Märkligt att hennes böcker inte finns som ljudböcker.

Kommentera